DriveAssist 50 szaleje

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

DriveAssist 50 szaleje

Postprzez hauer » Pt, 15 cze 2018 17:19

Panowie,
chyba pomocy potrzebuję. Pacjent DriveAssist50 wersja oprogramowania 5.70 (najnowsza). Po zainstalowaniu nowego oprogramowania urządzenie zdurniało dokumentnie. Co chwila przelicza na nowo trasę, nie wyświetla informacji o limitach prędkości, lektor nie informuje o jak należy jechać (brak komunikatów typu "za 300 m skręć w prawo")-urządzenie prawie bezużyteczne, choć wskazuje trasę na mapie.
Wiecie może jak wgrać ponownie (reinstalować) oprogramowanie? Ten ich cały Express to porażka jakaś.
Avatar użytkownika
hauer
 
Posty: 27
Dołączył(a): N, 23 sie 2009 17:29

Re: [News] Garmin DriveAssist

Postprzez Zachu » So, 16 cze 2018 9:48

Trzeba było wszystkie eksperymenty opisać a nie trzeba zgadywać.
Wgrałeś UMP i masz dwie aktywne mapy, dlatego taka jazda. Mapy wgrywa się od dziesięciu lat tak samo. Na UMP nie będzie prędkości i nie będzie "trzymaj się".
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7668
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: DriveAssist 50 szaleje

Postprzez hauer » So, 16 cze 2018 14:49

No właśnie nie było żadnych eksperymentów.
Klasycznie wgrany nowy firmware i niespodzianka. Od lat mam w urządzeniach Garmina mapę oryginalną i UMP i nigdy nie było problemów.
Po update-cie oprogramowania do 5.70 urządzenie kilka razy się włączało i wyłączało. Nigdy tego nie było. Obawiam się, że nowy soft wywalił nawigację w kosmos.
Po uruchomieniu nawi da się wpisać adres docelowy. Trasa wyznaczona jest poprawnie. Potem mam komunikat "jedź do najbliższej ulicy" (bez względu na to, że jestem na ulicy). Potem co kilka minut urządzenie przelicza ponownie trasę. Brak komunikatów, jazda na "oko". Zawsze wyświetlała mi się informacja o dopuszczalnej prędkości (znak ograniczenia z liczbą), teraz tego nie ma.
Chciałem zapytać czy można wgrać oprogramowanie jeszcze raz bez korzystania z Garmin Ekspress?
Avatar użytkownika
hauer
 
Posty: 27
Dołączył(a): N, 23 sie 2009 17:29

Re: DriveAssist 50 szaleje

Postprzez Zachu » N, 17 cze 2018 14:01

To najpierw wykonał bym restart. Jak nie pomorze to wgrał poprzedni soft.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7668
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: DriveAssist 50 szaleje

Postprzez sdsyc » N, 17 cze 2018 14:57

Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2813
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: DriveAssist 50 szaleje

Postprzez hauer » Pn, 18 cze 2018 16:34

Zachu -zrobiłem reset urządzenia. Niestety niewiele to pomogło. Musiałem od nowa ustawiać to cholerstwo -co w trasie nie jest zbyt przyjemne.
Wydaje mi się, że problem był w tym co napisałeś -dwie aktywne mapy w urządzeniu. Po wgraniu nowego softu nawi z automatu ustawiło obie mapy jako aktywne. Powyłączałem wszystko co się dało i dzisiaj działało jak trzeba.
Jak można wgrać poprzedni soft? Garmin Express nie ma takiej opcji. Chyba, że z kopii zapasowej -tylko kto robi kopię zapasową nawigacji? Do głowy by mi to nie przyszło.
Dzięki Zachu za pomoc.

sdsyc -dzięki za link.
Avatar użytkownika
hauer
 
Posty: 27
Dołączył(a): N, 23 sie 2009 17:29

Re: DriveAssist 50 szaleje

Postprzez roro » Pn, 18 cze 2018 16:45

hauer napisał(a):Jak można wgrać poprzedni soft? Garmin Express nie ma takiej opcji. Chyba, że z kopii zapasowej -tylko kto robi kopię zapasową nawigacji? Do głowy by mi to nie przyszło.

Pliki aktualizacyjne do pobrania:
http://www.gawisp.com/perry/drive/

Info:
Po resecie, po dodaniu mapy odbiorniki Garmina mają skłonność
do włączania map, które nie były wcześniej włączone.
roro
Bywalec
 
Posty: 439
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: DriveAssist 50 szaleje

Postprzez Zachu » Wt, 19 cze 2018 15:38

hauer jako ciekawostkę podam bo sam to przerobiłem. Jadę na CN a Garmin ma trasę z UMP i pokazuje rondo ale o nim nie informuje, piękne :)
Poprzedni soft wgrywasz od pokoleń tak samo. Pobierasz stary od perry'ego, wrzucasz (teraz) do katalogu ukrytego . SYSTEM zmieniasz nazwę na GUPDATE.GCD tylko musisz stary *.GDC wywalić.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7668
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: DriveAssist 50 szaleje

Postprzez hauer » Śr, 20 cze 2018 13:33

Dzięki za informację.

Pozdrawiam
Avatar użytkownika
hauer
 
Posty: 27
Dołączył(a): N, 23 sie 2009 17:29


Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości