DriveSmart, gdzie umieścić własne mapy + widoczność map

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

DriveSmart, gdzie umieścić własne mapy + widoczność map

Postprzez tomekk167 » So, 26 sty 2019 10:37

Witajcie ponownie!
Jestem czytelnikiem forum od wielu lat.
Od Was się nauczyłem jak tworzyć własne mapy oraz jak je wgrywać je do Garmina Nuvi54.
Używałem jej głównie do nanoszenia pól i ich centroid by sprawniej poruszać się i identyfikować w prosty i szybki sposób.
Tworzyłem do tej pory prostą mapę z obrysem pól za pomocą QGIS i przetwarzałem programami MapEdit, MapSetToolKit i SendMap20 do pliku GMAPSUPP.IMG który to wgrywałem do folderu Garmin w slocie karty SD.

Niestety przypadek chciał, że nawigacja uszkodziła się jak mi wypadła z kieszeni...
Przyszedł jednak czas na zmianę i kupiłem nową nawigację DriveSmart 51.

Gdy przeniosłem mapę GMAPSUPP.IMG na kartę SD w slocie nawigacji niestety mapa nie jest widoczna.
Próbowałem różnych kombinacji tj:
-wrzuciłem plik GMAPSUPP.IMG do folderu Garmin na pamięci urządzenia
-wrzuciłem plik GMAPSUPP.IMG do folderu Garmin na pamięci karty

Niestety nie jest mapa widoczna w nawigacji.
Czy macie jakiś pomysł co poszło nie tak?
Czy w nowych nawigacjach własne warstwy mapy są blokowane?
Pozdrawiam!
Ostatnio edytowano Pn, 11 lut 2019 18:36 przez sdsyc, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Korekta tytułu wątku
tomekk167
 
Posty: 14
Dołączył(a): Pt, 13 sie 2010 8:37

Re: Nuvi54 -> DriveSmart 51 problem z własnymi mapami

Postprzez Zachu » So, 26 sty 2019 11:08

W nowych odbiornikach działa to inaczej.
Możesz (chyba) po staremu wrzucić do katalogu Garmin ale na karcie tylko musisz zmienić domyślną nazwę. Na pewno zadziała jak utworzysz, jeśli jeszcze nie masz katalog "Map" i tam wrzucisz plik ze zmienioną nazwą na dowolną np "mapa1"
Tu masz opis i obrazki na przykładzie UMP http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Wersje#Gotow ... 8Garmin.29
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7932
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: DriveSmart, gdzie umieścić własne mapy

Postprzez tomekk167 » So, 26 sty 2019 13:21

Zrobiłem według Twoich poleceń czyli:
-zapisałem plik z mapą i nazwą mapa1.img
-skopiowałem go do pamięci nawigacji do katalogu Map
Niestety nie udało się wyświetlić w nawigacji warstwy mapy.
Nawigacja widzi mapę lecz nie wyświetla jej.

Obrazek

Obrazek


Masz może jakiś pomysł co mogło pójść nie tak?
tomekk167
 
Posty: 14
Dołączył(a): Pt, 13 sie 2010 8:37

Re: DriveSmart, gdzie umieścić własne mapy

Postprzez roro » So, 26 sty 2019 14:02

Wykluczając błąd mapy ( nie wiem czy jest to mapa nowo utworzona czy mapa wcześnie wyświetlana w Nuvi):

możliwe jest, że mapa działa a tylko obiekty nie są widoczne z powodu rysowania "typem"
linii nierealizowanej przez oprogramowanie odbiornika.

Spróbuj wskazać ( na wyczucie) kursorem znaną Ci linię obrysu - czy po zaznaczeniu zostanie wyświetlona informacja o obiekcie.
roro
Bywalec
 
Posty: 520
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: DriveSmart, gdzie umieścić własne mapy

Postprzez Zachu » So, 26 sty 2019 14:14

Na wszystkich poziomach patrzyłeś?
Jak możesz to podeślij jakiś link w sieci do tej mapy na priv i zobaczę co trzeba zrobić.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7932
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: DriveSmart, gdzie umieścić własne mapy

Postprzez tomekk167 » So, 26 sty 2019 14:48

Nadałem dla obiektów atrybut "Park narodowy" 0x0014

najeżdżając " na czuja" ma obiekt nie wyświetla się jego nazwa nadana w atrybutach...

W poprzedniej nawigacji wszystko było OK
Ustawienia mapy załączam poniżej:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
tomekk167
 
Posty: 14
Dołączył(a): Pt, 13 sie 2010 8:37

Re: DriveSmart, gdzie umieścić własne mapy

Postprzez tomekk167 » Pn, 11 lut 2019 18:08

Poeksperymentowałem trochę czego wynikiem jest:
- z mapą UMP moje mapy "współpracują" to jest widoczne są "na" mapie (tak jak to było w poprzednich modelach nawigacji Garmin)
- z włączoną tylko moją mapą- nie jest ona widoczne. Widać tylko ogólną mapę topo Garmina
- z włączoną mapą Garmin oraz UMP- widoczna tylko mapa Garmin (UMP nie widać wcale)
- z włączoną mapą Garmin + UMP + moje = widać tylko Garmin.

Szukałem trochę na forum odnośnie tematu zmiany parametru TRE.
GMapTool teoretycznie zapewnia możliwość zmiany tego paramertu. Lecz nie jest to dla mnie do końca tak proste jak w postach które czytałem.

Przyznam szcze że wolał bym nie eksperymentować z ciągiem tych cyfr.

Gdzie znajdę interpretację poszczególnych kolumn (1-4)?
Czy podją by się ktoś pomocy jak podnieść priorytet swojej mapy w odniesieniu do mapy Garmina?
tomekk167
 
Posty: 14
Dołączył(a): Pt, 13 sie 2010 8:37


Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość