Nuvi 3590

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: Nuvi 3590

Postprzez beetle-m » Wt, 06 lis 2012 11:02

No to czekajcie. Nie sądzę by:
- ktoś to zgłosił Garminowi,
- Garmin chciał się tym zająć.
Mówię o tych przypadkowych wyświetlaniach ikon związanych z bazą POI, a nie o normalnym wyświetlaniu ikon związanych z TMC podczas przejazdu przez odcinek objęty raportem (co mi się bardzo podoba).
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6698
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Nuvi 3590

Postprzez popej » Wt, 06 lis 2012 11:32

Mi się ostatnio zapaliła ikona komunikatu o radarze. I tak została. Musiałem zrobić reset, żeby ją skasować.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nuvi 3590

Postprzez Gsm Liberty » Śr, 07 lis 2012 23:35

Poprosiłem Artura UK o zabranie głosu w tej sprawie, więc czekamy.
Obrazek
Na stanie - 5000, 3790LMT, 3590LMT, 1490LMT, 775LMT, 765, 760 i inne
Na szybie - 3590LMT/775LMT
Na spacer - Oregon 550T, Montana 650T - PL Topo 2014.1
Avatar użytkownika
Gsm Liberty
Bywalec
 
Posty: 259
Dołączył(a): So, 20 lut 2010 14:28

Re: Nuvi 3590

Postprzez ArturGarminUK » Cz, 08 lis 2012 9:33

It seems this is a feature on newer devices. The GTM will receive two types of data. These include the flow of traffic and incidental reports. Basically 2 signals are sent through the GTM to the device for different warnings.
ArturGarminUK
 
Posty: 37
Dołączył(a): Cz, 24 cze 2010 15:53

Nuvi 3590

Postprzez jackuc » N, 17 lut 2013 16:46

Witam
Wczoraj przy okazji wizyty w media pobawiłem się chwilę Nuvi 3590. W porówaniu z moim 1490 to bajka. Ekran, szybkość działania, precyzja przesuwania map po prostu poezja.
Ma ktoś może taki model i może się podzielić swoimi uwagami ? Cena chyba 1200 więc na razie zaporowa, ale może w przyszłości ….

Dzięki z info

Pozdrawiam
Jacek
Jacek
Nuvi310, Nuvi 1490T, Nuvi 3590
CNE, UMP-pcPL
jackuc
Bywalec
 
Posty: 202
Dołączył(a): Pn, 07 lip 2008 12:56

Re: Nuvi 3590

Postprzez zdrw » N, 17 lut 2013 18:04

Ucieszyłem się z tego tematu, bo mam właśnie kilka niejasności, i może będzie okazja uzyskać odpowiedzi.
piszesz:
jackuc napisał(a):Wczoraj przy okazji wizyty w media pobawiłem się chwilę Nuvi 3590. W porówaniu z moim 1490 to bajka. Ekran, szybkość działania, precyzja przesuwania map po prostu poezja.

Jako świeżemu właścicielowi 3590LMT,miło słyszeć pochwały dla dokonanego własnego wyboru :)

jackuc napisał(a):Ma ktoś może taki model i może się podzielić swoimi uwagami ? Cena chyba 1200 więc na razie zaporowa, ale może w przyszłości ….

ma, i na pewno nie jedyny jestem ;)
ponadto, to nie taka już nowość przecież, bo jest dostępny na pewno już od ponad roku .
cena 1299 (w Saturnie)zapłaciłem. Podobno można znaleźć i za 1249 ;), były za 1400

Moje niejasności, o których wyjaśnienie proszę:
1. mimo ustawienia widoczności plików i folderów ukrytych,systemowych,
folderu .System nie widzę, i innych ukrytych tyż nima
tak np. jak w tym widoku:
download/file.php?id=2765&mode=view
korzystam z profilu administratora na Win7
u mnie jest tak:
Lista plikow 3590.jpg

intryguje mnie to, bo jak piszę, ukryte pliki mam ujawnione.

2. karta pamięci nie jest pokazywana jako osobny dysk oznakowany literowo,a jako składnik nierozłączny od dysku nuviego, tak:
karta pamieci NIE jako dysk.jpg

sieje to mą niepewność,co sie stanie przy próbie wgrania jakiejś mapy, którą bym chciał na karcie mieć, a ona(mapa) "pójdzie sobie"gdzie będzie chciała.....
I tak przy okazji, w tzw. międzyczasie pokazał mi też i taki obrazek:
Obietnica ze sie zmieszca ale gdzie ,hmmmmm......jpg


3. Próbowałem oczywiscie na początek zrobić kopię wszystkich plików,cała zawartość.
Niestety, na nic te próby, bo kopiowało się jedynie ~500MB. No i kopii nie mam.

mapę uaktualniłem do wersji 2013.30 bez kłopotu.
Natomiast za Chiny Ludowe CNE Navigator nie chciał się mi zgrać do MapSourc'a i na BaseCampa.
Po kilkunastu próbach, GarminMapUpdater skasował mi mapy w urządzeniu, i wstawić już nie potrafił. Z prawie 8GB zrobiło się niespełna 2GB.
Pomyślałem, mam kłopot, trza do Pomocy z nim

ale pomógł GarminLifetime Updater ;) i mapę w komplecie ponownie,od zera zainstalował.
Ta nowa poszła jak po maśle do BaseCampa ;)
Więc jest OK, ale punkt 1 i 2....
czy w sprawie pokazywania karty trzeba w ustawieniach systemowych grzebać?
jest tam opcja MTP settings.
- MTP Auto Detect
- Mass Storage
- Mass Storage Single Session

Kto wie, do czego ten instrument służy??
Nie wiem,co to MTP :(
Ostatnio edytowano N, 17 lut 2013 19:49 przez zdrw, łącznie edytowano 1 raz
Zdrw
Avatar użytkownika
zdrw
 
Posty: 89
Dołączył(a): Wt, 22 lip 2008 0:02
Lokalizacja: z kuchni ;)

Re: Nuvi 3590

Postprzez asandrzej » N, 17 lut 2013 18:37

Witam
Jak zobaczyć katalog system jest opisane między innymi tu
viewtopic.php?p=157791#p157791
viewtopic.php?p=152124#p152124
Jeżeli chodzi o wysłanie mapy na kartę rozwiń zakładkę „urządzenia”
(Twój trzeci scren)
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Nuvi 3590

Postprzez popej » N, 17 lut 2013 18:43

jackuc napisał(a):Ma ktoś może taki model i może się podzielić swoimi uwagami ?

Przypuszczam, że w zakresie funkcjonalności nie różni się się od 3490. Zobacz moje narzekania:
viewtopic.php?f=1&t=10924

Generalnie model jest nowszy, ładniejszy, szybszy. Ale nowości wg mnie nie poszły w kierunku zwiększenia użyteczności ale w zbędne bajery. W szczególności uciążliwy jest brak tras i zgrubne wyznaczanie trasy na długich dystansach. To ostatnie opisałem tutaj:
viewtopic.php?f=1&t=12144&start=0

Ale uwaga, UMP dostosował się do nowych modeli i teraz trasy wyglądają lepiej.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nuvi 3590

Postprzez zdrw » N, 17 lut 2013 19:05

asandrzej napisał(a):Witam
Jak zobaczyć katalog system jest opisane między innymi tu
viewtopic.php?p=157791#p157791
viewtopic.php?p=152124#p152124
Jeżeli chodzi o wysłanie mapy na kartę rozwiń zakładkę „urządzenia”
(Twój trzeci scren)
andrzej

Nie ta przyczyna. To by było zbyt proste.
Oczywiście prawda, ale właśnie tak mam (odkryć ukryte,ujawnić systemowe). Może i czytałem kiedyś ten wątek -też (???).
pliki systemowe.jpg


MapInstaler i zakładka.jpg
nuvi.jpg

Nie daje się rozwinąć zakładki (nuvi3590)



MapSource 6.16.3 w ogóle nie widzi nuviego.Ani karty w nim.
Zdrw
Avatar użytkownika
zdrw
 
Posty: 89
Dołączył(a): Wt, 22 lip 2008 0:02
Lokalizacja: z kuchni ;)

Re: Nuvi 3590

Postprzez asandrzej » N, 17 lut 2013 19:22

Zaznaczeni w pececie i opis w drugim linku dotyczą dostępu do katalogu system.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Nuvi 3590

Postprzez beetle-m » N, 17 lut 2013 19:23

Skorzystałeś z porady asandrzeja z drugiego linku (Mass Storage) ?
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6698
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Nuvi 3590

Postprzez zdrw » N, 17 lut 2013 20:24

beetle-m napisał(a):Skorzystałeś z porady asandrzeja z drugiego linku (Mass Storage) ?

Nie, ale teraz - już tak.
Czytając linijkę nad linkami:
Jak zobaczyć katalog system jest opisane między innymi tu
viewtopic.php?p=157791#p157791
viewtopic.php?p=152124#p152124


zrozumiałem,że OBA linki prowadzą do ujawniania katalogu .System

1. Tak,sprawa karty załatwiona. ujawniona, i rozdzielona ;)

2. Sprawa widoczności katalogu .System załatwiona.
Ukryłem pliki ukryte i systemowe, zrestartowałem kompa, i ponownie je ujawniłem.
.System i inne drobne -są.
3. Robi się kopia zapasowa całości - ;) i pewnie bez problemu się zrobi

A więc 1,2 i 3 załatwione.
MapSource niewspierany przez garmina ,więc nuvi się w nim nie pojawi.

;) dobrze węszyłem koło Mass Storage, ale bałem się sam grzebać ;)

Dziękuję za porady i naprowadzenia.

3590 jest OK.
W zasadzie wszystkie wskazówki tyczące 3490 i 3790 są aktualne dla 3590 (ale zastrzegę się - chyba).
Ostatnio edytowano N, 17 lut 2013 21:27 przez zdrw, łącznie edytowano 1 raz
Zdrw
Avatar użytkownika
zdrw
 
Posty: 89
Dołączył(a): Wt, 22 lip 2008 0:02
Lokalizacja: z kuchni ;)

Re: Nuvi 3590

Postprzez asandrzej » N, 17 lut 2013 20:26

zdrw napisał(a):MapSource 6.16.3 w ogóle nie widzi nuviego.Ani karty w nim.

Inna sprawa, że nie koniecznie trzeba wysyłać mapę na kartę w odbiorniku, można wysłać na kartę w czytniku.
Twój odbiornik podobnie jak większość nowych odbiorników powinien odczytywać mapy z plików o dowolnej nazwie
z katalogu Map na karcie. Wysyłasz mapę na kartę, zmieniasz nazwę pliku gmapsupp.img na dowolną,
wklejasz do katalogu Map, na liście map zaznaczasz mapę z której chcesz korzystać.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Nuvi 3590

Postprzez zdrw » Pn, 18 lut 2013 0:18

asandrzej

masz racje, i tak w przypadku UMP - zrobiłem.
Ja wracam jednak do tej kopii rezerwowej, z "robienia" której - się cieszyłem.
Za wcześnie.
Ekwilibrystyka z mapami,co się skasowały,a potem doinstalowały od nowa,
zaskutkowała powstaniem jednego błędnego pliku.
W katalogu.System\Diag powstał_|_pozostał plik o nazwie: sys_log1__’g.bin
Ma swój odpowiednik,o nazwie sys_log1.bin, o identycznej wielkości,z datą instalowania map od nowa.
Próby rarowania systemu, niby kończą się powodzeniem,ale z komunikatem błędu nt. tego pliku.
Skoro jest błąd, to w momencie krytycznym może być spory smutek...choć nie musi.
Spróbuje może pod linuksem usunąć ten plik. Próba pod Windows kończy sie komunikatem: "nieprawidłowa nazwa lub zbyt długa", i ani kasowanie,ani próba kopiowania w inne miejsce,ani zmiany/naprawienia nazwy się nie udają.
Niestety.
problem z plikiem.jpg
Zdrw
Avatar użytkownika
zdrw
 
Posty: 89
Dołączył(a): Wt, 22 lip 2008 0:02
Lokalizacja: z kuchni ;)

Re: Nuvi 3590

Postprzez jackuc » Pn, 18 lut 2013 11:12

No cóż na razie mogę sobie o nim pomarzyć tym bardziej że kilka miesięcy temu kupiłem dożywotnią aktualizację do mojego 1490 i szkoda by mi go było teraz sprzedawać za 200 - 300 zł. 3590 cena na razie zaporowa jak dla mnie, może stanieją kiedyś to zmienię :(
Jacek
Nuvi310, Nuvi 1490T, Nuvi 3590
CNE, UMP-pcPL
jackuc
Bywalec
 
Posty: 202
Dołączył(a): Pn, 07 lip 2008 12:56

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości