uproszczony routing w 34xx

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: uproszczony routing w 34xx

Postprzez Artur » Cz, 20 wrz 2012 18:03

popej napisał(a):Sprawdź jeszcze w zbliżeniu, czy trasa nie prowadzi po mapie bazowej.

Niestety tak. Bez bazówki na 51% "nie można wyznaczyć trasy". W wolnej chwili sprawdzę bez bazówki z via.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Re: uproszczony routing w 34xx

Postprzez wojtek » Cz, 20 wrz 2012 18:48

popej napisał(a):...Jeżeli prowadzi po mapie bazowej, to fioletowa krecha będzie obok dróg na mapie szczegółowej.

A drogi na mapie bazowej mają właśnie klasę 4, że na nią wciąga?
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1351
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Re: uproszczony routing w 34xx

Postprzez popej » Cz, 20 wrz 2012 18:57

Tak, większość tej trasy na bazówce biegnie po 4. klasie.

Artur napisał(a):Bez bazówki na 51% "nie można wyznaczyć trasy"

Czyli nuvi 2xx5 ma ten sam problem. Tyle że nie ma dodatkowej możliwości użycia FastRouting.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: uproszczony routing w 34xx

Postprzez wojtek » Cz, 20 wrz 2012 19:02

No dobrze .... ale i bez FastRoutingu CNE liczy bezproblemowo (nie mylić z sensowną trasą ;) ) czy zatem w CNE nasze kochane drogi krajowe (DK) też mają klasę 4 ...?
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1351
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Re: uproszczony routing w 34xx

Postprzez popej » Cz, 20 wrz 2012 19:12

Tego nie potrafię sprawdzić. Albo jest więcej dróg 4. kategorii albo obsługa kategorii w mapach NT jest nieco inna.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: uproszczony routing w 34xx

Postprzez mateusz_h » Cz, 20 wrz 2012 20:23

Na nuvi 2455 lmt przy ump z 21.08.2012 fioletowa krecha idzie obok dróg :(.
MH

nuvi 2455 (lmt) CNE
mateusz_h
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pn, 27 sie 2012 19:51

Re: uproszczony routing w 34xx

Postprzez Alf/red/ » Pt, 21 wrz 2012 9:41

To ja zadam podchwytliwe :wink: pytanie: a jak to jest w mapie Azymutu? :roll:
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1094
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: uproszczony routing w 34xx

Postprzez Artur » Pt, 21 wrz 2012 10:07

Alf/red/ napisał(a):a jak to jest w mapie Azymutu? :roll:

popej napisał(a):PL Topo ma znacznie bogatszą siatkę klasy 4 i problem pojawia się w minimalnej postaci. Właśnie chciałem tę siatkę uprościć i okazało się to kłopotliwe w 34xx.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Re: uproszczony routing w 34xx

Postprzez popej » Pt, 21 wrz 2012 10:54

Inny przypadek: trasa Gdańsk - Bogatynia, FastRouting usunięty:

Kolejno: CNE 700km, PL Topo 603km, UMP 898km

Obrazek Obrazek Obrazek
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: uproszczony routing w 34xx

Postprzez easyrider » Pt, 21 wrz 2012 14:29

popej napisał(a):I jaką drogę Ci wyznacza dla podanego przykładu: Świnoujście - Suwałki?
Poszukaj w nuvi pliku \.System\SID\D3414040A.sid, tymczasowo go usuń i spróbuj ponownie.
Specjalnie poszedłem do samochodu :wink: - takiej trasy nie liczy :evil:
Ustawiłem swoją pozycję w Świnoujściu, jako cel wybrałem Suwałki i... nie dał rady. Ale jak dałem cel Białystok to już trasę obliczył - przez Poznań, Łódź i Warszawę.
Do domu ze Świnoujścia też mnie poprowadził - całkiem rozsądną trasą. A do Krakowa już nie chciał...

Po usunięciu pliku D3414040A.sid nuvi nie prowadzi już do Białegostoku, ale za to potrafi do Krakowa... do domu też, tylko że idiotyczną trasą przez Poznań i łódź.

------------------------------------------------------------------------

Podmiana bazówki mapą UMP nic nie poprawiło, a wręcz przeciwnie - nuvi nie liczył żadnej z wcześniej próbowanych tras.
Jedynie liczył trasy lokalne - maksymalnie udało mu się wyliczyć trasę ok. 164km.
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
easyrider
Bywalec
 
Posty: 396
Dołączył(a): Wt, 20 mar 2007 14:02
Lokalizacja: Rybnik

Re: uproszczony routing w 34xx

Postprzez Artur » N, 23 wrz 2012 14:19

Artur napisał(a):W wolnej chwili sprawdzę bez bazówki z via.

Ciekawe jaka jest graniczna odległość do jakiej liczy po mapie - pewnie różna w zależności od mapy i rejonu. Z bazówką po wstawieniu via na 7 za Nowym Dworem Gdańskim liczy dobrze i po UMP a nie bazówce. Ale ja na ogół takie dłuższe trasy staram się już planować z via bo "mniej więcej" wiem którędy chcę jechać a w tym względzie nie ufam żadnej nawigacji. Zatem nie jest to dla mnie jakaś dyskwalifikująca wada (choć nie usprawiedliwiam G), zwłaszcza że trasa wgrana z MS jest OK nawet bez via - problem pojawiłby się pewnie gdyby gdzieś blisko początku zjechać i musiałby przeliczać...
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Re: uproszczony routing w 34xx

Postprzez popej » N, 23 wrz 2012 14:53

Zobacz tę mapkę w pierwszym poście. Wygląda na to, że 250km bez drogi klasy 4 wykłada routing.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nuvi 3590

Postprzez Gsm Liberty » Śr, 31 paź 2012 11:38

popej twoja trasa na 2013.30

Najszybsza - to chyba jakiś żart :x

Obrazek

Najkrótsza

Obrazek

Jak mnie tak będzie prowadził najnowszy model to chyba wrócę do nuvi 775 :)
Obrazek
Na stanie - 5000, 3790LMT, 3590LMT, 1490LMT, 775LMT, 765, 760 i inne
Na szybie - 3590LMT/775LMT
Na spacer - Oregon 550T, Montana 650T - PL Topo 2014.1
Avatar użytkownika
Gsm Liberty
Bywalec
 
Posty: 259
Dołączył(a): So, 20 lut 2010 14:28

Re: uproszczony routing w 34xx

Postprzez Zachu » Śr, 31 paź 2012 13:06

To co popej pisał w pierwszym poście było na dzień 19 wrz 2012 może i bezsensowna, na dziś nie koniecznie. Większość odbywa się bezkolizyjnymi drogami.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7677
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: uproszczony routing w 34xx

Postprzez Gsm Liberty » Śr, 31 paź 2012 17:52

Zachu ale ja to kalkulowałem dziś na nowej mapie i najnowszym FW.
Avatar użytkownika
Gsm Liberty
Bywalec
 
Posty: 259
Dołączył(a): So, 20 lut 2010 14:28

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości