Nuvi 3597 - opinia

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez Zachu » So, 20 wrz 2014 19:15

16068.png

4 Lutego to zgłaszałem i przy następnej aktualizacji był OK.
Teraz dwa pliki były do aktualizacji: nuvi 24x7, 25x7, 27x7, and 35x7 keyboards http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=6797 i nuvi 35x7 Language Text http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=6185 wszystko dostępne pod GE. WebUpdater używam do starych odbiorników albo innych plików ;)
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7475
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez lotiss » So, 20 wrz 2014 21:14

ja zgłosiłem problem znacznie później - odszukałem e-maila z 20.04.2014
... aktualizowałem urządzenie pod GE ... ale dopiero teraz problem zniknął
... nie wiem jak to wytłumaczyć :roll:
Załączniki
7771.png
lotiss
Garmin Nuvi 300 / Garmin Nuvi 3597
lotiss
Bywalec
 
Posty: 195
Dołączył(a): N, 17 cze 2007 9:11
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez lotiss » So, 27 wrz 2014 22:14

Zachu napisał(a):Nie.
Najsłabsze w tym jest to że drogi krajowe i wyżej są oznaczone numerami szklaków międzynarodowych, których praktycznie u nas się nie używa. Ale w Here to na porządku że "dzikusów" traktują inaczej i troszkę sobie poczekamy by wyglądało to np tak jak w Niemczech.


Zachu,
nawiązuję do Twojego powyższego posta i wcześniejszego w którym napisałeś, że Garmin odesłał Ciebie do HereMaps jak zgłaszałeś "S"
poniżej printscreen z HereMaps gdzie widać podwójne oznaczenie (E28 i S6) na Obwodnicy Trójmiasta - Aleji Kazimierza Jagiellończyka
na trasie nuvi 3597 wyświetla jednak tylko ikonkę E28 - czyżby "nie potrafił" wyświetlać podwójnej numeracji ??? czy może kolejna edycja CNE pozwoli na wyświetlanie obu oznaczeń (E28 i S6)
Załączniki
Here Maps  - oznaczenie dróg.jpg
lotiss
Garmin Nuvi 300 / Garmin Nuvi 3597
lotiss
Bywalec
 
Posty: 195
Dołączył(a): N, 17 cze 2007 9:11
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez Zachu » Pn, 06 paź 2014 19:11

Nie wiem co przyniesie przyszłość.
Jechałem DK9 i czasem na górnej belce jest tak jak bym oczekiwał "DK9 Radom" na dolnym pasku "E371". Komunikaty są pomieszane co do numeracji bo bałagan w danych mapowych jest ;)
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7475
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez Zachu » Śr, 08 paź 2014 13:15

Popatrzyłem po Here i sporo uporządkowali. W Niemczech tego E500 nie widać na mapie.
Problem z interpretacją danych mapowych jest, może uda im się go poprawić ;)

Zobacz Rumunię. A3 ładnie się wyświetla i jest opisane. Nigdzie nie ma E500 ale już stare drogi są po staremu opisane jako DN1, DJ107 itd. Jednak tarcze mają nowe i prawidłowo opisane.

47386.png
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7475
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez MaciekP » Pt, 07 lis 2014 15:43

a propos 3598 LMT-D, ktory jest wlasciwie taki sam jak ten, czy cos wiadomo o obsludze w Polsce "D" przez DAB+? Jakies testy sie zaczely....
Bede jechal kilka razy przez cala Europe a w Niemczech działa DAB+, stad zastanawiam sie czy warto doplacac ok 300zl za 3598 wzgl. 3597, ktory kosztuje teraz ok 1050zl vs prawie 1400 za niedostepny u nas 98?
Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1000 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30
MaciekP
Bywalec
 
Posty: 532
Dołączył(a): Pt, 06 lip 2007 19:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez MaciekP » So, 08 lis 2014 22:51

Mam wiec 3597 podmieniajace moja wielotetnia cegle w trybie samochodowym- gpsmap 620
Musze jednoczesnie przyznac, ze podoba mi sie to urzadzenie, mimo mojego zwyczajowego szukania dziury w calym.

Urzadzenie jest wyprodukowane niedawno bo mialo cne 2015.10 oraz firmware 4.50

Na razie stabilnie. Oczywiscie trzeba bylo dolozyc 8GB karte mikro sd sandisk ultra przy upgrade do 2015.30
Na karte zostal przerzucony plik jnv, ktory sie nie zmiescil w pamieci wewnetrznej.

Ladnie dziala aplikacja trafficowa na iphone w Warszawie.
zastananawia mnie tylko niechec do pokazywania tras alternatywnych na krotkich warszawskich odcinkach. Mimo pokazanego duzego ruchu i nieustannych korkow na trasie torunskiej, ciagle uparcie chce mnie tamtedy przeprowadzal przez wisle na CNE.

Co ciekawe nadal stara 620ka ma szybsze odswiezanie ekranu, mimo tylu lat i tej samej rozdzielczosci. Prawdopodbnie to efekt mocnego procesora dostowanego do trojwymiarowych map morskich i bardzo prostego ale stabilnego interfejsu samochodowego.
Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1000 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30
MaciekP
Bywalec
 
Posty: 532
Dołączył(a): Pt, 06 lip 2007 19:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez Zachu » Pt, 14 lis 2014 15:46

lotiss napisał(a):
Zachu napisał(a):lotiss komunikaty o utrudnieniach u Ciebie działają? Jak masz ustawione auto czy informuj? U mnie na ręcznie sam przelicza :)

ad komunikaty - muszę sprawdzić - w ostatnich dniach jeżdziłem tylko na UMP
ad 'optymalizuj trasę' Na żądanie

Chyba rozgryzłem czemu sam przelicza jak jest ustawiony "na żądanie". To zależy od komunikatu. Jeśli są utrudnienia to czeka na decyzję użytkownika. Jeśli jest zablokowana droga to sam przelicza. Troszkę tego jest przy remontach.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7475
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez lotiss » Wt, 02 gru 2014 23:09

Zachu napisał(a):Nie.
Najsłabsze w tym jest to że drogi krajowe i wyżej są oznaczone numerami szklaków międzynarodowych, których praktycznie u nas się nie używa. Ale w Here to na porządku że "dzikusów" traktują inaczej i troszkę sobie poczekamy by wyglądało to np tak jak w Niemczech.


myślę, że nie jest to wina HERE ... ale Garmina
korzystam ze smartfona Nokia Lumia z mapą Here i tam mam podwójną numerację dróg - jak na załączonym zdjęciu
zglosiłem problem do Garmin Cartography wskazując na polską specyfikę oznaczania dróg (załączyłem printscreeny z Nuvi3597 i Nokia Lumia oraz kilka zdjęć polskich tablic z "czerwoną numeracją") ....
i dzisiaj otrzymałem odpowiedź - cytat:
I can certain see where you are coming from and can understand the argument. I have forwarded this up the ladder to the map software people and the system (the unit) software people to consider and discuss, Thanks very much
Załączniki
Garmin Nuvi 3597 - screenshot.png
Nokia Lumia smartphone - screenshot.jpg
lotiss
Garmin Nuvi 300 / Garmin Nuvi 3597
lotiss
Bywalec
 
Posty: 195
Dołączył(a): N, 17 cze 2007 9:11
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez Zachu » Śr, 03 gru 2014 10:06

Soft Garmina źle interpretuje dane mapowe. Nie wiem czy się coś zmieniło i nie zorientowali się?
Śmieszne że te oznaczenia międzynarodowe dróg E123 znikają za zachodnią granicą ;) Nikt tego tam nie używa?
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7475
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez MaciekP » Śr, 03 gru 2014 12:03

Miałem 3597 na kilku trasach dłuższych i kilkunastu miejskich, w sumie ok 2tys km.
Nie bylo zadnych niestabilnosci. Problem jest jedynie przy przelaczaniu sie z UMPA na CNE. Zeby wszysko dzialao w CNe trzeba wylaczyc i wlaczyc urzadzenie, bo inaczej traci sie np. ograniczenia predkosci i inne drobiazgi, ktory przy wlaczeniu CNE sie nie aktywuja.
Niestety ze wzgledu na dynamike budowy drog, CNE jest zbyt optymistyczny. Tak mialem wracajac z Wroclawia do Warszawy, gdzie usilnie zmuszal mnie do jazdy przez Lodz, bo sadzil ze ostani odcinek jest juz oddany przed Lodzia. Teraz jest, ale tydzien temu nie byl. Pozostaje wiec UMP, mimo,ze bez bajerow to jednak bardziej godny zaufania w kraju.

Bardzo przydaje sie TRAFFIC. Uzywam lacznosci po BT z aplikacja na IOS.
Wczoraj uratowal mnie przed korkiem na A2, co potwierdzil yanosik, a mialem bardzo wysrubowane terminyna na dojechanie.
Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1000 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30
MaciekP
Bywalec
 
Posty: 532
Dołączył(a): Pt, 06 lip 2007 19:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez GPS Maniak » Śr, 03 gru 2014 12:37

MaciekP napisał(a):Niestety ze wzgledu na dynamike budowy drog, CNE jest zbyt optymistyczny.

Zakładam, że w 3597 jest podobna opcja jak w moim 3490: własne unikanie. Operując zablokowanymi regionami dość łatwo można wyłączyć z użytku nieoddane jeszcze odcinki, a to można sprawdzić analizując np. planowaną trasę wygenerowaną w UMPie. Oczywiście mniej roboty będzie gdy skorzystamy bezpośrednio z UMPa podczas nawigacji, z tym że wówczas tracimy gadżety takie jak dozwolone prędkości czy TMC.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14777
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez MaciekP » Śr, 03 gru 2014 12:46

robie to w Warszawie, ale trudno to robic na jeszcze nie jechanych odcinakach i porownac obydwie mapy UMP i CNE kazdorazowo w poszukiwaniu tysiaca roznic :lol:
Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1000 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30
MaciekP
Bywalec
 
Posty: 532
Dołączył(a): Pt, 06 lip 2007 19:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez Zachu » Śr, 03 gru 2014 12:50

Każdy kij .... Jeden już tu był na forum i płakał że A2 jest nie otwarta czy brakuje na mapie między Łodzią i Warszawą. Jak się pojawił to znikł z forum.
Teraz byś płakał do wiosny że nie ma drogi.
Takich dróg gdzie CN nie nadąża jest dużo więcej tylko przeciętny mieszkaniec tego kraju jak nie usłyszy w dzienniki to znaczy że nic nie budują.
1/3 obwodnicy Skawiny otwarta: UMP http://umapa.pl/kE0cO , HERE http://her.is/u2wqJx i przełącz sobie na Map Creator i sprawdź czy pokaże się w nowym wydaniu CN.


Fajnie by było jak by te bule odnoście CN pisać w stosownym temacie bo nijak to siema do funkcjonalności odbiornika. A na S8 to trzeba było od razu na na A2 się kierować.

Odnośnie czego nie będzie jeśli się używa w tym odbiorniku UMP to tu wszystko napisane: viewtopic.php?f=15&t=14454
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7475
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez GPS Maniak » Śr, 03 gru 2014 13:06

MaciekP napisał(a):UMP i CNE kazdorazowo w poszukiwaniu tysiaca roznic :lol:

Nie tysiąc i nie każdorazowo wszystko hurtem, tylko to co jest potrzebne w danej chwili. Na pewno mniej z tym roboty niż blokowanie rozkopanych regionów Warszawy. :D Napisałem to przez pryzmat Twojej trasy z Wrocławia via Łódź. Taką rożnicę można wychwycić praktycznie od razu i najczęściej jednym obszarem wyłączyć z ruchu to, co powoduje że trasa biegnie inaczej niż w UMPie. Inna sprawa że najwygodniej jest to robić na dwóch - niekoniecznie takich samych - urządzeniach położonych obok siebie.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14777
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości