Nuvi 3597 - opinia

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez popej » N, 19 sty 2014 1:10

tagor napisał(a): a tam (dlaczego dopiero tam?) domalowane inną czcionką "Niedostępne w języku polskim"

To jest postęp. Kiedyś była goła informacja, że obsługuje sterowanie głosem bez takich subtelności.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez Zachu » N, 19 sty 2014 10:16

Też nie ma co przesadzać TTS rodził się chyba z sześć lat. Sterowanie jest dostępne chyba w dziesięciu językach.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7677
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez Zachu » So, 25 sty 2014 13:50

popej napisał(a):Napotkałem się na 2 ciekawe informacje o modelach 3597. Pierwsza pozytywna, że poprawiono podróże. Podobno już nie ma podziału na odcinki przy nawigacji. Oraz podobno można wysłać z BaseCampa podróż z punktami kształtującymi, które nie są widoczne jako punkty pośrednie w nuvi.

To pomęczyłem. Na razie w komputerze i BaseCamp, to chyba był odpowiedni temat.
Kiedyś epkchmiele chyba, zwrócił uwagę że w BaseCamp można ustawić czy Nuvi ma potwierdzać o przybyciu do via. Teraz tej funkcji nie mogę znaleźć.
Następne kuriozum to tworzenie Trasy za pomocą ikonki między chorągiewką /tworzenie punktu/ a stópkami /tworzenie śladu/. Istnieje jeszcze tworzenie Podróży z funkcji dostępnej w menu.
Jakiejś dużej różnicy nie widzę miedzy dwoma funkcjami. Podróże są dzielone na dni ale widok zaawansowany przechodzi do ustawień jak w trasach. W jednym i drugim jakoś mało intuicyjnie dodaje się punkty przez, jeśli okazuje się że trasa biegnie nie jak sobie wyobrażamy.
W Nuvi możemy praktycznie to samo zrobić co w BaseCamp chyba nawet szybciej i prościej :)
Jeszcze nie testowałem wysyłanych podróży w urządzeniu. Bawiłem się trochę takimi stworzonymi w Nuvi. Wtedy jak najbardziej można ominąć via. Wystarczy wybrać kolejny cel ;)


Jeszcze odnośnie dokładności i obrazka.
Obrazek

Draw EPE wyświetla okrąg z dokładnością położenia. To co widzimy na ekranie satelitów niby 5 metrów.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7677
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez beetle-m » So, 25 sty 2014 14:24

Zachu napisał(a):Draw EPE wyświetla okrąg z dokładnością położenia. To co widzimy na ekranie satelitów niby 5 metrów.
FYI Tę opcję miałem również w "3790 zombi 3490".
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6692
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez popej » So, 25 sty 2014 14:47

Zachu napisał(a): Wtedy jak najbardziej można ominąć via. Wystarczy wybrać kolejny cel ;)

Albo wyłączyć nuvi i samemu pojechać do celu :)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez Zachu » So, 25 sty 2014 18:27

Można też z domu nie wychodzić ;)
Z Trasami albo leciałeś całą albo układałeś nową.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7677
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez popej » So, 25 sty 2014 18:55

Zachu napisał(a):Z Trasami albo leciałeś całą albo układałeś nową.

Nie tylko, była trzecia możliwość - jeżeli wjechałeś na trasę, to odbiornik kontynuował ją poprawnie dalej. To umożliwiało skróty i ominięcie VIA. Czyli w zasadzie trasa nie tworzyła problemu, z którym musiał sobie radzić użytkownik.

Z podróżą jest inaczej, pojawił się problem z zaliczaniem VIA i w konsekwencji konieczność restartowania podróży. Łatwo powiedzieć - wybierz następny cel, ale w praktyce to oznacza, że musisz wiedzieć gdzie jesteś. A jeżeli wiesz, to być może równie dobrze dojedziesz do celu bez nawigacji. Czy może to zaistniał jakiś postęp w oprogramowaniu? Odbiornik np. mógłby pokazać, który punkt na trasie jest optymalny do kontynuacji z aktualnej pozycji.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez Zachu » So, 25 sty 2014 19:07

Nie miałem Nuvi z trasami a tylko pożyczałem ;) Nie poznałem dostatecznie jak oszukać.
Podróże mam już opanowane. Miałem 12 via i przy każdym się wyłączał. Po szóstym sam przełączałem wcześniej ale to była przygoda :)
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7677
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez GPS Maniak » N, 26 sty 2014 11:43

Zachu napisał(a):Wtedy jak najbardziej można ominąć via. Wystarczy wybrać kolejny cel ;)

W 3490 (klon 3790) jest tak samo, czyli ... z lekka upierdliwie :wink:

Dodam, że w 1200 miałem typowe punkty "pośrednie" na najczęściej uczęszczanych trasach przypisane do parkingów. Przekopiowałem to żywcem do 3490 i na tej bazie zaprojektowałm podróże. Jakież było moje zdziwienie, gdy - pod stwierdzeniu żony, że nie musi "si" pod Tarnowem - nie wjechałem na parking, lecz pojechałem dalej, a Garmin nie dał się nabrać i na najbliższym skrzyżowaniu kazał mi zjechać po to, by wrócić do "nie zaliczonego" parkingu :evil: :twisted: Musiałem przerwać nawigację i od nowa wywołać podróż wskazując następny punkt. Paranoja.

Przeklepałem te punkty na punkty "na szosie" (przed parkingami) i obecnie nie ma znaczenia czy wjadę na parking czy nie - punkt i tak będzie zaliczony, ale fakt jest faktem, że wśród wielu idiotycznych pomysłów Garmina, ten że obowiązkowo trzeba zameldować się w punkcie pośrednim jest wyjątkowo głupi. No, chyba że czegoś nie doczytałem i kupiłem sprzęt dla rajdowców, którzy obowiązkokowo muszą zaliczać punkty kontrolne :lol:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez aro121 » Śr, 12 mar 2014 15:16

Cześć,

No i jest... 3597 na pokładzie. Po zakupie zaraz zainstalowałem nawigację w aucie. Działa bez zarzutów. Podpiąłem do kompa zaktualizowałem mapy i soft układowy. I jak to w powiedzeniu lepsze jest wrogiem dobrego, zaczęły się schody. Urządzanie zaczęło się zawieszać !!! Mam nadzieje że garnek zidentyfikuje problem i go naprawi. Zawieszanie polegało na tym że trasa jest zaplanowana jadę po niej ale na górnej belce zapisał się pierwszy zakręt i nie odświeża komunikatów, Agata milczy...

Jestem nowym użytkownikiem Garniaka i mam kilka pytań może mi ktoś odpowie :)
1) Jak mam podpiętą antenę TMC i wykupiony pakiet trafic po GPRS to co ma priorytet ??? GPRS czy TMC ? Czy może działają razem ?
2) Kiedy nawigacja korzysta z karty pamięci ? Czy sama sobie przenosi pliki na kartę jak jej miejsca braknie w urządzeniu ??


Aro
aro121
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): Śr, 12 mar 2014 15:06

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez Zachu » Śr, 12 mar 2014 15:35

Zrestartuj. Nic nie powinno się wieszać.
ad 1) poczytaj viewtopic.php?f=1&t=14101
ad 2) Kiedy potrzebuje. Jeśli nie ma karty to nie korzysta.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7677
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez GPS Maniak » Śr, 12 mar 2014 15:36

ad1. W 3490 można to sprawdzić: Ustawienia->Utrudnienia drogowe. W polu "Bieżący dostawca" mam "SmartphoneLink", a pole "Subskrypcje" jest nieaktywne. Jest to niezależne od tego czy podpięty jest odbiornik TMC czy nie. Wynika z tego że priorytet ma informacja z internetu. TMC jest pomijany. Mało tego. Wydaje mi się, że póki mam aktywny Bluetooth, to mój GPS nie za bardzo próbuje/chce współpracować z TMC. Dowodem na nawiązanie kontaktu z TMC powinna być infromacja o subskrypcjach przypisanmych do odbiornika TMC: Ustawienia->Utrudnienia drogowe->Subskrypcje. Tak przynajmniej wygląda to w 3490.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez aro121 » Śr, 12 mar 2014 18:55

Faktycznie pole dostawca jest szare i nieaktywne więc wygląda na to że w przypadku komunikacji z GPRS, TMC jest nie aktywne więc to mam odpowiedź o priorytecie.


THX.
aro121
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): Śr, 12 mar 2014 15:06

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez Zachu » Śr, 12 mar 2014 20:40

GPS Maniak napisał(a):Mało tego. Wydaje mi się, że póki mam aktywny Bluetooth, to mój GPS nie za bardzo próbuje/chce współpracować z TMC.
To chyba nie jest zależność. Ja mogę włączyć BT ale nie chce się połączyć z telefonem na przykład. Pewnie ważna jest kolejność włączania usług w urządzeniach i ich ilości. Jak masz jeszcze zestaw głośnomówiący to jest kolizja.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7677
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nuvi 3597 - opinia

Postprzez grzybek0131 » Śr, 26 mar 2014 21:10

Witam!
Jestem użytkownikiem Garmin 3597 od 2 tygodni,wczesniej posiadałem Navigona.
Albo mi się wydaje,albo nie umiem jej zakumać :(
Pierwszy problem jaki napotykam to,że jak wyznaczam trasę Gdańsk-Den Bosch(Holandia)
pokazuje mi dwie trasy:
a) do Świecka autostradami płatnymi i potem prosto na A2 w Niemczech
-więc to jest droga ok tylko,że nie chcę płacić za autostrady w Polsce
b) do Kołbaskowa i z Kołbaskowa zamiast prowadzić mnie Ring Berlin każe mi jechać przez miasto(strefę środowiskową)
-jest to dla mnie nie zrozumiale i nie ma tu znaczenia czy odznaczę lub zaznaczę trasa krótsza
lub krótszy czas
A jak zaznaczę unikanie dróg płatnych to prowadzi mnie przez Kostrzyn i inne pipidówy,
a druga trasa promem ze Świnoujścia przez Danie i na Niemcy,co jest dla mnie w ogóle
paranoją :x . Z Navigonem nie miałem takich problemów.

Drugi problem to jak wylicza mi tą trasę to trwa to chyba z 10 minut co też jest dla mnie,
tez nie zrozumiałe tym bardziej,że nie jest to tania navigacja.

Trzeci problem to pokazuje mi tylko dwie możliwości tras,ani razu nie pokazała mi trzeciej.
w Navigonie zawsze miałem trzy trasy do wyboru a tu to nie działa.

Ustawienie jakie mam np: Unikanie-gruntowe i zawracanie.
Może coś źle robię,nie mam pojęcia,nie miałem z wcześniejszą nawigacja takich problemów.
Z góry dziękuje za odpowiedz i pomoc.
grzybek0131
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Śr, 26 mar 2014 20:41

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość