Polska Adresy OSM

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez popej » Pn, 30 cze 2014 0:13

Kolejna aktualizacja, już jest 3.8 miliona punktów adresowych.
http://www.gmaptool.eu/pl/content/polska-adresy-osm
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6831
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez Castel 899 » Pt, 31 paź 2014 1:24

PolskaAdresyOSM_v7.7z z 30 października 2014 r.
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 421
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez popej » N, 21 gru 2014 17:34

Udostępniłem mapę w wersji v8. Tym razem skorzystałem z kompilatora mkgmap, który w rozwojowej wersji ma lepsze indeksowanie adresów. Dzięki mkgmap mogłem ponownie wrócić do wyszukiwania numerów z literowymi dodatkami, tak jak było opisane w pierwszych wydaniach.

Mapa zawiera ponad 5 milionów adresów:
http://www.gmaptool.eu/pl/content/polska-adresy-osm

Ze względu na nowy kompilator zalecam instalację na karcie SD. W razie kłopotów z kompatybilnością mapy, można po prostu kartę wyjąć.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6831
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez yaris » Pt, 16 sty 2015 14:10

Czy plik można użyć w nawigacji nuwi 750 ?
Jak ci mapa nie pomoże to cię Garmin wspomoże.
Obrazek
Avatar użytkownika
yaris
Bywalec
 
Posty: 118
Dołączył(a): N, 20 sty 2008 1:21
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez popej » Pt, 16 sty 2015 14:27

Powinien działać.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6831
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez meridian » Pt, 16 sty 2015 15:17

yaris napisał(a):Czy plik można użyć w nawigacji nuwi 750 ?

Mapa adresy powinna być włączona ( zaptaszkowana), podczas wyszukiwania adresu „zmień państwo” na „Polska Adresy”.
Mapa nie posiada autoroutingu, więc może być włączona łącznie z inną mapą szczegółową,
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez yaris » So, 17 sty 2015 14:31

Niestety ale nie działa
czyli odbiornik nuvi 750 w ogóle nie widzi mapy
ani jak jest w urządzeniu ani jak jest na karcie w folderze /Map
Jak ci mapa nie pomoże to cię Garmin wspomoże.
Obrazek
Avatar użytkownika
yaris
Bywalec
 
Posty: 118
Dołączył(a): N, 20 sty 2008 1:21
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez GPS Maniak » So, 17 sty 2015 17:18

@yaris. Nie wiem czy 750 obsługuje folder map na karcie. Spróbuj wrzucić mapę na kartę do folderu Garmin. Nie wiem też jaka jest nazwa pliku z mapą. Może warto spróbować - oczywiście po rozzipowaniu - z nazwą gmapsupp?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14831
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez meridian » So, 17 sty 2015 17:27

@ yaris
Nie weim dokładnie jakie nazwy stosowałem, ale mogę sprawdzić
zamieściłem wykaz nazw i map w pliku .jpg ( jako zdjęcie).
CNE zostało zainstalowane automatycznie na karcie z nazwą gmaprom 1.
w odbiorniku gmaprom, gmapsupp1 i wiem, że pozostawiłem wolną nazwę gmapsupp.

Edycja:
GPS Maniak napisał(a):Obudziłeś się dopiero gdy ja napisałem coś KONKRETNEGO i napisałeś to tak, że wyglądało to jak kontra dla mojej…

Wyglądało…. na kontrę, bo jesteś przewrażliwiony, co do swojego ego.
Uwzględniając chronologię postów, to mój post, w którym napisałem
meridian napisał(a):Ja miałem mapę w odbiorniku serii 7 ( starszy model nieobsługujący plików z indywidualnymi nazwami)
był zamieszczony wcześniej, ale został usunięty.
Na podstawie chronologii postów można sądzić, że to moja wypowiedź naprowadziła ciebie, a nie tak jak napisałeś, że twój post zmobilizował mnie.
W swojej wypowiedzi nie napisałeś nić innego niż wynika z mojego postu.
Co do sformułowania „ u mnie działa” ty uważasz, że zamieszczanie tej informacji jest bezsensowne a według mnie, to znacząca informacja,
jeżeli u kogoś działa będę szukał przyczyny aż do skutku.
Oczywiście, można mieć odmienne zdanie niż moje, co nie oznacza, że twoje zdanie jest jedynie słuszne.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez Castel 899 » Wt, 21 lip 2015 22:22

Wersja 9, czerwiec 2015 r.
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 421
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez Castel 899 » N, 13 gru 2015 2:46

Coś czegoś nie lubi. Jazda do adresu (zgodnie z nazwą mapy) - wszystko OK, ale do miejscowości to już bywa różnie.
Dokąd > Miasta > Literuj - rozwija się lista, czyli wklepałem dobrze.
Dokąd - Miasta - Literuj .jpg

Wybieram z listy > Gotowe i ...
Wybieramy z listy - Gotowe .jpg

Ale jeśli jesteśmy na tyle blisko, że po [Dokąd] > [Miasta] nie trzeba literować, bo cel jest na liście, to proszę bardzo - można jechać.
Z listy najbliższych .jpg

Jeśli na liście map odptaszkujemy "Polska Adresy", jest dobrze.
Warszawa to tylko przykład, Nie robiłem ...yliona prób, wyłapałem to na Siewierzu (tym, co od niego jechał wóz), więc to jest chyba większa większość.
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 421
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez popej » Pn, 14 gru 2015 5:20

W mapie Polska Adresy OSM nie ma miast.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6831
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez Castel 899 » Wt, 15 gru 2015 0:41

Czyli wniosek: nie można mieć na stałe zaznaczonej mapy "Polska Adresy OSM" lub odznaczać przed jazdą do miasta dalszego niż na liście bliskich.
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 421
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez Castel 899 » Pn, 16 maja 2016 1:10

Jest wersja 10 z marca 2016.
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 421
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez Castel 899 » Wt, 13 gru 2016 5:42

Wersja 11 z grudnia 2016.
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 421
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości