Polska Adresy OSM

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Polska Adresy OSM

Postprzez popej » Wt, 10 gru 2013 3:00

Zrobiłem transparentną mapę służącą do wyszukiwania adresów w Polsce. Mapa bazuje na danych OSM:
http://www.gmaptool.eu/pl/content/polska-adresy-osm

W sumie to jest ponad 2.3 miliona punktów adresowych. Adresy mogą zawierać literki czy podwójne numery. Wyszukiwanie trafia "w punkt" wg pozycji z OSM.

adrpl.png
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez wodzirej » Wt, 10 gru 2013 7:55

Yupi :) Podziękował :)
Oregon 750, Nuvicam, Virb XE, vivoactiv 3 Music
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1922
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez Castel 899 » Wt, 10 gru 2013 12:17

No to wstrzymuję się z aktualizacją CNE do czasu wyjazdu za granicę. :D
@wodzirej, byłeś pierwszy i masz duży kapelusz, więc obskocz Towarzystwo w sensie zrzutki.
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 425
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez popej » Wt, 10 gru 2013 12:33

Żeby było jasne, na tym zrzucie ekranu jest City Navigator Europe, tylko adres został wyszukany na transparentnej nakładce, wg danych adresowych z OSM.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez Mariusz65 » Wt, 10 gru 2013 12:50

Wgrałem do Dakoty i znalazłem buga! ;-)
Jak szukam adresu (oczywiście na "Polska Ad") to w przypadku miejscowości Włocławek, miasto pojawia się dwa razy. Raz pisane z bez jednej literki "ł" – Włoclawek a drugi raz prawidłowo. Jak wybiorę Włoclawek (ten bez "ł") to nie znajduje ulic. W tym drugim jest OK.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4468
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez Zachu » Wt, 10 gru 2013 12:52

Dakota i wiele innych odbiorników ręcznych nie szuka we wszystkich mapa, nawet tych nie "zaptaszkowanych"?
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7746
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez GPS Maniak » Wt, 10 gru 2013 13:04

W przypadku adresów chyba nie szuka po wszystkich lecz na konkretnej mapie, bowiem wybierając kraj decydujesz z jakiej mapy będzie szukany adres.
Krótko mówiąc na tym etapie:

Zalacznik1.jpg
Zalacznik1.jpg (6.39 KiB) Przeglądane 8295 razy

następuje wybór konkretnej mapy.

Tak przynajmniej to wygląda w Oregonie 6xx. Czy tak samo jest w Dakocie nie wiem na 100%, ale z tej wypowiedzi:
Mariusz65 napisał(a):Jak szukam adresu (oczywiście na "Polska Ad")

wnioskuję że tak samo.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez Mariusz65 » Wt, 10 gru 2013 13:21

W Dakocie miałem do wyboru:

Adresacja_Lista.JPG
Adresacja_Lista.JPG (7.33 KiB) Przeglądane 8285 razy

Wybrałem "Polska Ad".
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4468
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez popej » Wt, 10 gru 2013 13:25

Mariusz65 napisał(a):Raz pisane z bez jednej literki "ł" – Włoclawek a drugi raz prawidłowo.

Adresy są wg OSM, zapewne są tam literówki.
Mariusz65 napisał(a):Jak wybiorę Włoclawek (ten bez "ł") to nie znajduje ulic

Teoretycznie GPS powinien ignorować polskie litery w wyszukiwaniu ale być może to działa tylko w jedną stronę, tzn. 'ł' pasuje do 'l' ale nie odwrotnie. Trzeba wybierać poprawne nazwy ;)

Sprawdziłem, są 3 punkty z miastem "Włoclawek", jest też 1 "Gdansk". Spróbuję poprawić u źródeł.
Ostatnio edytowano Wt, 10 gru 2013 13:29 przez popej, łącznie edytowano 1 raz
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez Mariusz65 » Wt, 10 gru 2013 13:28

popej napisał(a):Trzeba wybierać poprawne nazwy ;)

Na razie nie składam reklamacji! ;-)
Napisałem tylko jako ciekawostka, że trafił się taki kiks, ale dzięki za dodatkową bazę! :D
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4468
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez Castel 899 » Wt, 10 gru 2013 14:17

Ja też nie składam reklamacji tylko pytam, co znów pop(uta)łem?
Na karcie jest.jpg
Na karcie jest
a w Dokąd > Adres > Zmień państwo
Dostępne w Adres.jpg
Aktywna UMP . . . . . . . . . . . . . Aktywna CNE
... nie ma. :?: :shock:
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 425
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez popej » Wt, 10 gru 2013 14:28

W przypadku 1490 trzeba mapę wrzucić do katalogu \Map, powinna być widoczna na liście map do załączenia.

Zrobiłem drobną zmianę i skompilowałem mapę jeszcze raz, do pobrania pod poprzednim adresem.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez Castel 899 » Wt, 10 gru 2013 15:36

Faktycznie - w katalogu Map na karcie - poszło. Chociaż dziwne, że UMP - zainstalowaną jak widać na pierwszym zrzucie - widziało bez katalogu Map.
Wyszło mi, że:
- w Narzędzia > Ustawienia > Mapa > Informa muszą być zaptaszkowane 2 mapy - aktywna do oglądania/jazdy i Polska Adresy OSM żeby się pokazała w Dokąd > Adres,
- sama baza adresów OSM nie rzuca na kolana, nawet są istniejące na UMP a brakujące w OSM.
Jeśli ktoś już ma CNE, to chyba Adresy OSM będą nadbagażem, co nie umniejsza ^^^ roboty popej'a.
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 425
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez popej » So, 25 sty 2014 21:42

Aktualizowałem mapę. Przez ostatnie 1.5 miesiąca przybyło około 0.5 miliona adresów.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Polska Adresy OSM

Postprzez Castel 899 » Pt, 02 maja 2014 0:33

Dlaczego się nie chwalisz nową wersją? (25.04.2014) :!:
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 425
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Następna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość