V-Traffic (RDS-TMC), a Garmin Live Traffic

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

V-Traffic (RDS-TMC), a Garmin Live Traffic

Postprzez GPS Maniak » Śr, 08 sty 2014 21:23

W dziale "Zgłoszenia utrudnień drogowych" w wątku o identycznym tytule zacząłem się zastanawiać, czy dane dostarczane do odbiornika Garmina tymi dwoma różnymi kanałami dystrybucji są identyczne, czy też nie. Odpowiedzi na pytanie nie znalazłem, ale wykorzystując fakt że miałem dzisiaj w samochodzie 2 odbiorniki 3790 i jednocześnie stałem trochę w korkach, powróciłem do problemu i porobiłem nieco screenów, obrazujących realne różnice w działaniu TMC (odbiór komunikatów drogą radiową) w oryginalnym 3790, a Live Traffic czyli odbiór komunikatów via internet w patchowanym na 3490 Nuvim 3790 współpracującym z aplikacją Smartphone Link na Androidzie.

Podstawowe różnice zauważyłem już wcześniej. Mam tu na myśli szybkość zbierania informacji.
* Do niedawna używałem Nuvi 1200 z TMC i kiedy po ukazaniu się ikonki TMC, co następowało w zasadzie zaraz po wyjechaniu spod domu, sprawdzałem listę komunikatów - obejmowała ona z reguły kilka pozycji. Czasami wręcz były to 2-3 informacje. Ilość informacji zwiększała się wraz z upływem czasu i po kilkunastu, czasami po dwudziestu kliku minutach lista była już naprawdę rozbudowana.
* W przypadku Live Traffic działa to inaczej. Nuvi łączy się z aplikacją Smartphone Link mniej więcej w 30 sekund po załączeniu, po czym przez ok. 2-3 minuty następuje pobieranie informacji i w tym czasie lista komunikatów jest pusta. Później pojawia się pełna lista dla danego regionu.
Tak więc skompletowanie informacji, co odbiornikowi TMC zajmowało ok. 20-30 minut w LiveTraffic trwa 10 razy krócej.
Odrębnym pytaniem jest - przy założeniu że to są identyczne dane - czy dane skompletowane metodą powolnego pobierania (TMC) są naprawdę kompletne? Albo inaczej: ile czasu potrzeba by były kompletne i czy w tym czasie nie będziemy przypadkiem już 50 czy nawet 100 km dalej?

Skąd te wątpliwości? Stąd:

Zalacznik1.jpg

Na lewo 3790 po ok. 20 minutach jazdy (20 minut podłączony odbiornik TMC), na prawo 3490 + LiveTraffic, który włączyłem kilka minut przed zrobieniem screenów.

Proszę zwrócić uwagę nie tylko na to, że pierwsza lista bardzo szybko "wyskakuje" poza Poznań, gdzieś na A2, 19 km od mojej pozycji w konsekwencji pomijając kilka informacji, w tym informację o zamkniętym obiekcie "Most Dworcowy" (dokładniej chodzi o okolice Mostu Dworcowego). Różnica jest też w ilości komunikatów na obiektach typu "Zawady" (2 v 3) czy "Lutycka" (2 v 8 ). Różnice widać też na mapie ruchu:

Zalacznik2.jpg
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: V-Traffic (RDS-TMC), a Garmin Live Traffic

Postprzez GPS Maniak » Śr, 08 sty 2014 21:46

Kolejna sprawa jaka mnie zaintrygowała, to różnice w oznakowaniu utrudnień:

Zalacznik3.jpg

Na drodze prowadzącej na wprost - TMC pokazuje kolor żółty, a LiveTraffic czerwony (screeny wykonane praktycznie w tym samym momencie). Ki czort? Czyżby naprawdę były to różne źródła danych?
Chciałem to zobrazować na mapie ruchu, ale jako że w końcu załapałem się na zielone światło i nie mogłem się już bawić, zrobiłem to dopiero kilka kilometrów dalej.
Efekt:

Zalacznik4.jpg

Jak widać - w międzyczasie także w TMC (na lewo) droga zmieniła status na czerwony. Może zatem to jednak są identyczne dane, a jedyną różnicą jest opóźnienie wynikające ze sposobu zbierania informacji?

Przy okazji ponownie sprawdziłem obiekt "Lutycka". Efekt:

Zalacznik5.jpg

TMC: 4, LiveTraffic: 10 informacji.

Zalacznik6.jpg


Trudno co prawda wyrokować czy to wystarczający powód by wydać ok. 80,- zł na bezterminową subskrypcję LiveTraffic (pod warunkiem, że nasz odbiornik w ogóle to obsługuje), niemniej różnice jak widać są wyraźnie i nie ma tu znaczenia co jest ich przyczyną: inne źródło danych, czy "mułowatość" TMC. Dodam jeszcze, że jeżeli chodzi o TMC, to w Polsce problemem bywa słaby sygnał ogólnoplskiego co prawda, ale moim zbyt słabego jak dla potrzeb TMC sygnału RMFu. GSM też nie wszędzie łapie, ale jak już złapie, to wystarczą 2-3 minuty na pobranie pełnej paczki informacji, podczas gdy w przypadku powolnego zbierania informacji przez TMC słaby sygnał bywa problemem. W każdym bądź razie często podróżując (2-3 razy/mies) z Dąbrówki Leśnej (Oborniki k/Poznania), dawniej (z TMC) nigdy nie widziałem czegoś takiego:

Zalacznik7.jpg
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: V-Traffic (RDS-TMC), a Garmin Live Traffic

Postprzez Mariusz65 » Cz, 09 sty 2014 14:48

Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4468
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: V-Traffic (RDS-TMC), a Garmin Live Traffic

Postprzez GPS Maniak » Cz, 09 sty 2014 16:06

Wartości przeciętne (średnie) mają to do siebie że są ... przeciętne :D Raz jest lepiej raz gorzej.
Wczoraj mogłem spokojnie bawić się GPSami w samochodzie, bo więcej stałem niż jechałem. Średnia: 19,3 km/h

Zalacznik1.jpg
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: V-Traffic (RDS-TMC), a Garmin Live Traffic

Postprzez Zachu » So, 01 lut 2014 17:47

Zachu napisał(a):Komunikaty otrzymujemy dośc szybko, podobnie jest z ustaleniem pozycji. Nie wiem czy to za sprawą nowego odbiornika TMC, GTM 60 czy mitycznej technologii HD Digital Traffic.

Ostatnio usłyszałem takie ostrzeżenia.
"Za trzy kilometry możliwe oblodzenie jezdni" tu akurat skręciłem i nie weryfikowałem informacji.
"Na drodze ... pracujący ludzie" tu faktycznie pracują w tunelu.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7746
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: V-Traffic (RDS-TMC), a Garmin Live Traffic

Postprzez GPS Maniak » Pn, 03 lut 2014 20:19

Czymś te odbiorniki GTM muszą się w końcu różnić. Dodam, że ja podczas opisywanych wyżej "testów" korzystałem z GTM-25.

Przy okazji - dzisiaj przesiadłem się z "podrobionego" 3490 na wersję "oryginaną" i mogę potwierdzić, to co wydawało się i tak w miarę oczywsite. Otóż subskrypcja na komunikaty w usłudze SmartphoneLink przypisana jest do konta Google użytkownika smaprtphona, a nie do NUVIego, więc przesiadka odbyła się bez dodatkowych kosztów. W tej materii sprawa wygląda więc podobnie jak w przypadku TMC, gdzie subskrypcje też są przypsane do GTM, a nie do NUVIego.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: V-Traffic (RDS-TMC), a Garmin Live Traffic

Postprzez Matimag » Pn, 10 lut 2014 22:34

Szanowny kolego,

Gratuluję i dziękuje. Porównanie obu systemów otrzymywania informacji o utrudnieniach drogowych to kawał dobrej roboty.
Niezwykle przejrzysta i trafna synteza.
Jako użytkownik odbiornika TMC potwierdzam wszystkie uwagi związane z odbieraniem sygnału o utrudnianiach drogą radiową i żałuje że mój nuvi 2460 nie jest w stanie komunikować się z aplikacją Garmin Smartphone Link, bo ten sposób otrzymywania informacji wydaje się być znacznie efektywniejszy . W tym miejscu chciałbym zapytać czy jest sens wykupywania licencji do Smartphone Link gdy odbiornik GPS nie komunikuje z tą aplikacją.
Czy mimo tego Smartphone Link może być pomocne (np. jako uzupełnienie komunikatów TMC via RMF FM ) przykładowo pokazując na ekranie telefonu listę utrudnień? Jeśli tak jest to fajnie byłoby zobaczyć zrzut z ekranu zanim ewentualnie wydam 80zł za licencję.

Matimag
nuvi 2460LMT/ CNE 2015.40 /GMT35
Matimag
 
Posty: 17
Dołączył(a): Pt, 02 mar 2012 21:43
Lokalizacja: Łódź

Re: V-Traffic (RDS-TMC), a Garmin Live Traffic

Postprzez GPS Maniak » Pt, 14 lut 2014 0:08

Matimag napisał(a):Czy mimo tego Smartphone Link może być pomocne (np. jako uzupełnienie komunikatów TMC via RMF FM ) przykładowo pokazując na ekranie telefonu listę utrudnień?

Trudno powiedzieć czy aplikacja będzie prawidłowo działała bez sparowania z NUVIM. Skąd ma znać np. pozycję/lokalizację dla której ma pobierać dane? Wydaje się, że informacja o lokalizacji pochodzi z NUVIego. Z drugiej strony podobne, a nawet bardziej szczegółowe informacje można zobaczyć na bezpłatnej, firmowej aplikacji googla: "Mapy", więc osobiście nie bardzo widzę sens wykorzystania do tego celu (utrudnienia oglądane w smartphonie) aplikacji Smartphone Link.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: V-Traffic (RDS-TMC), a Garmin Live Traffic

Postprzez Artur » Śr, 19 mar 2014 0:18

Lechu - nie masz problemów ze startem usługi w nuvi? U mnie dobrze działa to praktycznie tylko po całkowitym wyłączeniu i włączeniu odbiornika. Jeśli tego nie zrobię, to nuvi "niby" łączy się z telefonem, pojawia się ikona smartphone link ale dane nie docierają do odbiornika chociaż komunikacja jest (np. mogę przesłać pozycję wybraną na telefonie) a i w telefonie wszystkie dane (ruch, pogoda) są dostępne. Tymczasem w nuvim lipa - począwszy od traffic (jest informacja, że pobiera i tyle), poprzez pogodę i konto garmin (klepsydra i tyle) do braku wyświetlania temperatury przy czasie na głównym ekranie (nie mapy). Po wyłączeniu i włączeniu praktycznie zaraz po starcie obok czasu pojawia się temperatura z pogody i wszystkie usługi działają.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Re: V-Traffic (RDS-TMC), a Garmin Live Traffic

Postprzez GPS Maniak » Śr, 19 mar 2014 0:58

Generalnie nie mam. Ale ...
* Jeżeli po uśpieniu NUVIego wybudzę go, a w pobliżu nie będzie komórki, bądź nie będzie w komórce włączony BT, potem komunikacja już nie chce samoczynnie nastąpić.
* Ważny jest poziom naładowania sprzętów. W domu zdarza mi się bawić NUVIm i kiedy poziom naładowania spadnie o pierwszą kreskę już są problemy. To samo po stronie komórki. Na dłuższej trasie trzeba wpiąć zasilnie.
* Odnoszę wrażenie, że połączenie jest zrywane i nie zawsze chce się podnieść po przyjściu połączenia z rozmową. Nie używam NUVIego jako zestawu głośnomówiącego. Gadam przez głośnomówiącą komórkę.

Dodatkowym problemem jest to że w moim NUVIm na ekranie mapy nie ma ikonki informującej o połączeniu z komórką, więc tak po prawdzie - już po przejściu na ekran mapy - nie wiem czy jest komunikacja czy nie. W Poznaniu i okolicach jakoś mi to nie przeszkadza. Na dłuższych trasach od czasu do czasu pacam w ikonkę "utrudnień" i widzę czy są aktualne czy ... sprzed 30 minut :wink: Ponadto w komórce mam aktywną aplikację SmartphoneLink. Wówczas na dolnym polu widzę stan połączenia.

Artur napisał(a):Po wyłączeniu i włączeniu praktycznie zaraz po starcie obok czasu pojawia się temperatura z pogody i wszystkie usługi działają.

A próbowałeś wymusić połączenie z poziomu komórki? Jeżeli wszystko jest skonfigurowane, baterie naładowane baterie, bądź urządzenia "pod prądem", to u mnie wystarczy kliknąć w ten dolny pasek, z napisem: "Ostatnie połączenie" - pojawia się "Połącz" i po pacnięciu oba urządzenia nawiązują łączność bez konieczności restartowania NUViego. Inna rzecz, że restartowania w zasadzie sam nie robię, bo wówczas włącza mi się zestaw głośnomówiący :(

! Załącznik 1.jpg
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: V-Traffic (RDS-TMC), a Garmin Live Traffic

Postprzez Artur » Śr, 19 mar 2014 1:21

GPS Maniak napisał(a):problemem jest to że w moim NUVIm na ekranie mapy nie ma ikonki informującej o połączeniu z komórką

U mnie też nie ma - ikonkę widzę na ekranie głównym (dokąd, ustawienia itd.). Tutaj też na górze jest wyświetlany czas - jeśli jest poprawne połączenie z komórką i komórka odbiera dane (ma włączoną aplikację smartphonelink i komunikację z netem) obok czasu pojawia się temperatura.
GPS Maniak napisał(a):A próbowałeś wymusić połączenie z poziomu komórki? Jeżeli wszystko jest skonfigurowane, baterie naładowane baterie, bądź urządzenia "pod prądem", to u mnie wystarczy kliknąć w ten dolny pasek, z napisem: "Ostatnie połączenie"

Tak, ale to nic nie zmienia, bo jak pisałem komunikacja między nuvim a komórką jest na 100% (mogę z poziomu aplikacji smartphonelink znaleźć jakąś lokalizację i wysłać do nuviego), nie wiem tylko dlaczego nie przechodzą dane pobierane przez aplikację "z automatu" (ruch drogowy, pogoda itp.). Zwłaszcza, że są one pobierane bo w aplikacji mogę je obejrzeć :shock:
Po fizycznym restarcie nuvika za każdym razem jest OK, czyli w nuvim mam te same informacje co w aplikacji na fonie. Chyba będę dzwonił do G, choć bez wielkich nadziei na pomoc.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Re: V-Traffic (RDS-TMC), a Garmin Live Traffic

Postprzez GPS Maniak » Śr, 19 mar 2014 1:48

Czekaj, czekaj. Wydaje mi się, że na początku miałem podobne problemy. Niby ikonka (na ekranie Menu Głównego) w NUVIm była, a komunikaty albo były nieaktulane albo wręcz było oczekiwanie. Wydaje mi się jednak że wówczas była to właśnie kwestia zasilania, tzn. takie przypadłości miałem tylko podczas zabawy w domu. Tak jakby brakowało poweru do przesyłania informacji po BT.

No i jeszcze jedna sprawa. SmartphoneLink - przynajmniej w mojej komórce - nie podtrzymuje połączenia WiFi, więc podczas zabawy w domu, gdy miałem wyłączoną transmisję danych z GSM, a włączone WiFi, gdy ekran komórki się wyłączał ikonka połączenia ciągle była, bo urządzenia były sparowane, ale informacji nie było, bo komórka tego nie pobierała. No ale wówczas w komórce chyba też nie miałem aktualnych danych. Przynajmniej na zdrowy rozum nie powinienem mieć :wink:

No i najważniejsze. Nie chcę Ciebie straszyć, ale wydaje mi się że wówczas miałem inny egzemplarz NUViego.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: V-Traffic (RDS-TMC), a Garmin Live Traffic

Postprzez Artur » Śr, 19 mar 2014 7:39

GPS Maniak napisał(a):SmartphoneLink - przynajmniej w mojej komórce - nie podtrzymuje połączenia WiFi

U mnie działa ;) znaczy połączenie WiFi na wygaszonym ekranie.
GPS Maniak napisał(a):Nie chcę Ciebie straszyć, ale wydaje mi się że wówczas miałem inny egzemplarz NUViego.

Jest na gwarancji :D
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Traffic via Smartphone Link

Postprzez mister1977 » Pt, 30 maja 2014 11:20

Cześć,
czy możecie zerknąć na waszą navi w połączeniu z Smartphone Link.
U mnie opcja pojawiła się bez kupna, a w ustawieniach telefonu widnieje jako darmowa :-)
Promocja jakaś czy co? Nic nie kupowałem :-)
W nawigacji też jest aktywna.

15052.png
Traffic
Pozdrawiam
Michał

Mój sprzęt: nuvi 2597 LMT
Avatar użytkownika
mister1977
 
Posty: 13
Dołączył(a): Pt, 16 maja 2014 8:10
Lokalizacja: Śląsk

Re: Traffic via Smartphone Link

Postprzez QQryQ » Pt, 30 maja 2014 17:06

Tak, potwierdzam. Live Traffic zaczął magicznie działać po ostatniej aktualizacji. Poprzednia cena to 19.99usd (jeżeli dobrze pamiętam).
Kamery nadal są płatne w tej samej cenie.
QQryQ
 
Posty: 10
Dołączył(a): Cz, 29 maja 2014 15:16

Następna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości