City Navigator 2016.20

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: City Navigator 2016.20

Postprzez wojak999 » N, 01 lis 2015 10:17

Firma Here jest producentem map dla AM i Garmina. Rozumiem, że Garmin kupuje mapy z przeceny z rocznym opóźnieniem. :D Bo nie wiem jak wytłumaczyć fakt, że jedne są aktualne po miesiącu a drugie po roku. Oba wydawnictwa maja podobny cykl aktualizacji.
Nuvi 1490, 2595, 2597,65.
Avatar użytkownika
wojak999
 
Posty: 28
Dołączył(a): Śr, 07 maja 2008 23:22
Lokalizacja: WWL

Re: City Navigator 2016.20

Postprzez Zachu » N, 01 lis 2015 17:25

AM kupuje tylko zagranicę.
Naprawdę jest jakiś problem żeby sprawdzić sobie samemu na stronie zawartość mapy?
https://www.here.com/?map=52.22913,21.0 ... ormal&x=ep

Tyle lat na forum i takie banały pisać.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7745
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: City Navigator 2016.20

Postprzez Antonio » Pn, 02 lis 2015 0:13

Dzisiaj w końcu zaktualizowałem mapupdaterem. Na koniec pojawił się komunikat, że zaktualizowało mapy w urządzeniu, ale na kompie już nie. Po odpaleniu MS, wersja 2016.20 jest. Za to w katalogu (dysk E), gdzie wskazałem lokalizację, jakieś dodatkowe pliki i foldery się ukazały, a po odinstalowaniu poprzedniej wersji CNE, ilość wolnego miejsca na dysku została bez zmian.
Taka ciekawostka.
Garmin znowu coś namieszał.
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450 + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Avatar użytkownika
Antonio
Bywalec
 
Posty: 794
Dołączył(a): N, 01 lis 2009 22:43
Lokalizacja: Pabianice (łódzkie)

Re: City Navigator 2016.20

Postprzez Castel 899 » Pn, 02 lis 2015 15:31

Re: Taka ciekawostka.
Ściąganie tylko do komputera. Ekrany pokazały się w odstępie 2 s.
Tu bór, tu las, tu nie ma, a tu ... wlazł.
Załączniki
Czyżby nie.JPG
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 425
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: City Navigator 2016.20

Postprzez Antonio » Pn, 02 lis 2015 16:39

Właśnie dokładnie coś takiego miałem, tylko że aktualizowałem zarówno na komputerze, jak i w urządzeniu.
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450 + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Avatar użytkownika
Antonio
Bywalec
 
Posty: 794
Dołączył(a): N, 01 lis 2009 22:43
Lokalizacja: Pabianice (łódzkie)

Re: City Navigator 2016.20

Postprzez Zachu » Wt, 03 lis 2015 21:49

wojak999 napisał(a):Pojawiło się skrzyżowanie drogi 631 z 634, oddane do użytku w grudniu 2014r. Na mapie pozostało jednak stare rondo i jadąc po nim Garmin pokazuje, że jestem poza drogą. :D

Bo tam nie ma ronda narysowanego :D

304394.png


Jak widzisz nie ma komunikatu w lewym górnym rogu. Spokojnie, już to poprawili i w nowych danych jest zupełnie inaczej to rozrysowane.

Obrazek


bubuu77 napisał(a):Obserwuje wątek o mapach od kilku lat i nie widziałem jeszcze żadnego wydania mapy który by był idealny,zawsze coś.więc pozostaje nie narzekać i śmigać na tych które są lub kupić mapkę papierową i z nią śmigać bo jest tańsza :-D

Ciężko winić Garmina za to co mu dostawca mapy serwuje. Można mieć pretensje do "błędów produkcyjnych".

Pokazywałem wcześniej jak się w moim odbiorniku zmieniło wyświetlanie "etykiet" na drogach.

Obrazek

Teraz wygląda tak:

40234.png


Wszystkie autostrady i jednocyfrowe ekspresówki straciły kolorowe "tarcze".
Za coś takiego można winić Garmina. Prawdopodobnie w następnym wydaniu będzie poprawione.

Jednak bałagan jaki mają siostry w Here jest dużo większy i strasznie oporni im idzie poprawianie. Prawdopodobnie jak zwykle winni są księgowi ;) i oszczędności na ludziach. Siedzi jakiś Pan we Wrocławiu, Holandii, USA albo Indiach i nie wie co tam mu się zgłasza.

W Warszawie po przyłączeniu Wesołej (27 października 2002) jest mały bałagan bo ulice się dublują.
Pod koniec 2014 dobudowano fragment alei Reymonta. Co mamy na mapie? ULICA.

13980.png


Niby niuans ale wystarczy że ktoś szuka adresu "Reymonta" i ma wynik:

14569.png


Okazuje się że w Warszawie mamy dwóch Reymontów, który jest prawdziwy :) Polecam adres Reymonta 10. Po kodzie pocztowym tylko można dojść jaka dzielnica. Podobnie jest z Jana Pawła II. Tylko tam wynik jest jednoznaczny. Jest dopisek ulica albo aleja.

yaris napisał(a):Dokładnie TAK jak piszesz ludzie kupują nawigacje i myślą że ich poprowadzi jak za rączkę a to tylko urządzenie które pomaga w dojechaniu do celu.

Ludzie przede wszystkim nie myślą.
Te slogany że kieruje się znakami albo mapą papierową też są dobre. Już to widzę jak jedziesz obwodnica i na mapie papierowej sprawdzasz, którym zjazdem na Wrocław :D Znaki w mieście są tak nieaktualne że jadąc DK2 nie musisz jechać przez środek miasta. Tu też Here ma swój udział. Nowe drogi oznacza prawidłowo ale stare zostawia i numeracja się dubluje.

Jedź w DK61 w lewo albo w prawo.

Obrazek

To samo problem inwestycji krajowych.
A1, A4 to inwestycje spóźnione i są na mapie. Można zrozumieć że ktoś za granica nie ogarnia naszego bałaganu i droga jest przejezdna wcześniej lub później. Jednak braki dróg, które zaraz mają oficjalny termin jest słaby.
Południowy wylot z Warszawy. Strona oficjalna http://www.s8-opacz-paszkow.pl/ Każdy taki projekt ją posiada.

63313.png


http://her.is/1LOHfao

Niby żaden problem są znaki, łatwo wcelować. Problem jest taki że tam obwodnica ma jakby cztery pasy i trzeb dużo wcześniej zjeżdżać. To samo jest na Grota. Pewnie przyjdzie się tak przemęczyć przez najbliższe pół roku. Powodzenia dla odwiedzających.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7745
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: City Navigator 2016.20

Postprzez Zachu » N, 29 lis 2015 8:42

Jak już zauważył wlodek_mega oprócz powrotu Cypru to zwiększyło się pokrycie Bośni i Hercegowiny, Czarnogóry, Albanii i Ukrainy.
Nie aktualizują mapy dołączonej do wydania ale na stronie jest pokolorowana.

Obrazek

https://buy.garmin.com/en-US/digital/ma ... d6299.html
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7745
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: City Navigator 2016.20

Postprzez KILLER » Pn, 21 gru 2015 7:25

Panowie chciałem wgrać wersję 2016.20 za pomocą GARMIN EXPRES i tu nic, wgrywało się z 6 godzin i nic , nawet poprzednia wersja 2015.10 czy 20 nie pamiętam mi znikła co teraz panowie ? ? ? Nie mam nic w nawigacji pusto :( Pozdrawiam.
Nuvi 765T GPMapa 2010.3 + CNE nuMaps Lifetime 2013.10 + UMP
KILLER
 
Posty: 14
Dołączył(a): Pn, 31 maja 2010 13:01

Re: City Navigator 2016.20

Postprzez Castel 899 » Pn, 21 gru 2015 16:12

Dlaczego 2016.20 , wybierałeś ją ręcznie ? ... bo na pewno Garmin Express Ci jej nie wgra automatycznie.
Do komputera też Ci nie wgrało ? Jakim komunikatem zakończyła się operacja ?
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 425
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: City Navigator 2016.20

Postprzez KILLER » Pn, 21 gru 2015 16:37

Ostatnio wgrywałem przez GARMIN EXPRES i wszystko grało w tym miejscu pojawiały się aktualizacje , nic ręcznie nie wgrywałem taką pokazało mi wersję 2016.20 mapy a pod spodem pisało aktualizuj i tyle zawsze automatycznie się się wgrywało , zakończyła się komunikatem że brak połączenia i nie doszło do końca tylko czemu tak długo tyle godzin się wgrywa ? Nie pyta jaki region itp , mam kartę w navi 8gb może temu nie zapytał o region ? Ostatnio zapytał jaki region EUROPY wgrać a tym razem nic ? Mogły mi zginąć też powiadomienia TMC co miałem czy nie i baza fotoradarów ? Wszystko zrobiłem tak jak tu jest w linku co podałem , tylko nie dochodzi do procesu zapytania czy na karte SD lub jaki region wybrać . https://www.youtube.com/watch?v=EhW5hHb_uH4
Nuvi 765T GPMapa 2010.3 + CNE nuMaps Lifetime 2013.10 + UMP
KILLER
 
Posty: 14
Dołączył(a): Pn, 31 maja 2010 13:01

Re: City Navigator 2016.20

Postprzez Castel 899 » Pn, 21 gru 2015 17:58

2016.20 w porządku, pop(uta)ło mi się z softem 6.30, sorki.
Spróbuj GarminMapUpdaterem, do którego jestem przymuszony z przyczyn wskazanych w podpisie; nigdy z nim nie miałem problemów.
Nie mogły zginąć ustawienia TMC i radary, siedzą gdzie indziej i trzeba się natrudzić, żeby je popsuć.
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 425
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości