City Navigator 2016.30

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

City Navigator 2016.30

Postprzez Zachu » N, 25 paź 2015 21:40

Zapowiedź kolejnego wydania.

Obrazek
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7745
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: City Navigator 2016.30

Postprzez dluba » Śr, 06 sty 2016 19:41

już jest do pobrania
Nuvi 2595LMT
dluba
 
Posty: 20
Dołączył(a): Wt, 25 gru 2012 21:06

Re: City Navigator 2016.30

Postprzez Zachu » Cz, 07 sty 2016 6:27

Zawsze dane mapowe za trzeci kwartał (20xx.30) wychodziły w Listopadzie i taka jest aktualność tej mapy. Po co tyle czekali żeby staroć udostępnić?
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7745
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: City Navigator 2016.30

Postprzez Miszel » Cz, 07 sty 2016 7:04

Ale jaka znowu staroć???
2016.30 !! :D
Przepraszam, że nie na temat, ale nigdy nie zrozumiem tej logiki. Mogę się co najwyżej tylko domyślać..... :D
Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
Avatar użytkownika
Miszel
Bywalec
 
Posty: 234
Dołączył(a): Wt, 09 cze 2009 5:56
Lokalizacja: Arctica Twin

Re: City Navigator 2016.30

Postprzez adbok » Cz, 07 sty 2016 21:48

Cześć,
Są jakieś duże zmiany w stosunku do 2016.20 ?
adbok
 
Posty: 41
Dołączył(a): Śr, 21 maja 2014 9:53

Re: City Navigator 2016.30

Postprzez slawek9 » Pt, 08 sty 2016 0:19

Zmiany to tylko takie ,że od dwu lat po raz pierwszy nie mogę zainstalować na moim 3590 mapy. Męczę się od dwu dni.
Nuvi 765T CNE 2012.30 , GP 2010.1, TomTom 630 Europa Centralna i Wschodnia.
slawek9
 
Posty: 23
Dołączył(a): So, 27 mar 2010 21:18
Lokalizacja: Kielce

Re: City Navigator 2016.30

Postprzez Zachu » Pt, 08 sty 2016 9:07

adbok napisał(a):Są jakieś duże zmiany w stosunku do 2016.20 ?

Polska w CN 2016.2 zajmuje 183.7 MB w 2016.3 191.6 MB

slawek9 napisał(a):Męczę się od dwu dni.
Jest podwieszony temat.
viewtopic.php?f=14&t=14288

Plik gmapprom.img ma 4 168 548 352 Limit dla sytemu plików FAT32 to 4G. Ciekawe co wymyślą w Garminie?
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7745
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: City Navigator 2016.30

Postprzez kp@ » Pt, 08 sty 2016 11:34

Ja zauważyłem jedną zmianę na lepsze w moim rejonie jeżdżenia. Poprzednia mapa CN 2016.20 kierowała mnie po drogach nieutwardzonych, CN 2016.30 już tego nie robi.Oczywiście cały czas zaptaszkowane było unikanie dróg nieutwardzonych.Moja najstarsza mapa City Navigator z 2008 tez robiła to poprawnie.Oczywiście cały czas mam na SD aktualną UMP.Bez stałej aktywnej współpracy z użytkownikami CN nigdy skowo się nie poprawi .
kp@
Nuvi 250+CNE 2008 NT +GP Mapa 2008.4 + UMP-pcPL, Nuvi 42LM+CN 2019.20 + UMP-pcPL
kp@
Bywalec
 
Posty: 178
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 21:01
Lokalizacja: z nad Wisły

Re: City Navigator 2016.30

Postprzez Zachu » Pt, 08 sty 2016 12:36

Nie napisałeś gdzie dlatego zapytam. Czy to było jednorazowe czy tak dłuższy czas?
Ja nie narzekam że ciągnie po gruntówkach ale też widać na mapie gdzie są. Zdarzają się niezłe psikusy. Na nowym osiedlu w Warszawie nanieśli gruntową ulicę za to w polu znalazłem 20 metrów asfaltu :D
http://her.is/1mKo2hP
kp@ napisał(a):Bez stałej aktywnej współpracy z użytkownikami CN nigdy skowo się nie poprawi .
Niestety nie do końca tak jest. Ktoś te dane od ludzi jakoś musi zweryfikować. Nie zawsze jest to na zdjęciu satelitarnym żeby to robić w zaciszu biura gdzieś USA, Holandia czy Indiach.
Niestety jak się nie zapłaci, ludziom żeby weryfikowali to jakość zawsze będzie mierna. Czy to w Garmini, Here, TomTomie czy AutoMapie.

Here, kupiły koncerny samochodowe. Wystarczy wpakować kamery, modemy czy dyski i brać dane bezpośrednio.
http://geoforum.pl/?page=news&id=21064& ... 6815,46847
TomTom współpracuje z Boschem. Przejmuje firmę zarządzającą flotą.
http://www.carscoops.com/2016/01/ces-20 ... mated.html
http://geoforum.pl/?page=news&id=21062& ... 6817,46859
Toyota już ma taką koncepcję.
http://geoforum.pl/?page=news&id=21018& ... 6814,46836
Przy okazji takie dane ze "szpiegowania" na bieżąco przydadzą się do dostarczania danych o ruchu.
Można już to mieć z danymi OSM.
http://geoforum.pl/?page=news&id=21038& ... 6815,46847


Wszystko to by wepchnąć nam samochody autonomiczne. Tylko nie będzie można jeździć nimi po osiedlach czy wioskach bo drogi będą miały złą geometrie i nagle wylądujesz w rzece albo się ugrzezniesz na gruntówce ;)
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7745
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: City Navigator 2016.30

Postprzez slawek9 » So, 09 sty 2016 12:13

Witam
Czy może ktoś zna przyczynę i rozwiązanie problemu. Nie instaluje się mapa. Problemem nie jest miejsce lecz błąd pod koniec instalacji (ok.91-99% postępu instalacji). Każda próba zainstalowania map kończy się wyświetleniem informacji "z powodu błedu nie jest możliwe zainstalowanie mapy". Tak się dzieje od kilku dni. Najgorsze jest to ,że system GarminExpres oraz strona Garmina widzi ,że mapę pobrałem, tymczasem karta jest pusta. Mam Nuvi 3590LTM
Nuvi 765T CNE 2012.30 , GP 2010.1, TomTom 630 Europa Centralna i Wschodnia.
slawek9
 
Posty: 23
Dołączył(a): So, 27 mar 2010 21:18
Lokalizacja: Kielce

Re: City Navigator 2016.30

Postprzez GPS Maniak » So, 09 sty 2016 15:27

Kilka tematów.

1. Instalacja. Faktycznie jakoś kuleje. Wybrałem opcję: Nuvi + komputer. Zatrzymało się pod koniec na : "kopiowanie plików" i tyle. Zamknąłem aplikację, bo ileż można czekać :evil: Z tym, że nowy plik gmapprom pojawił się w urządzeniu, natomiast nie było mapy w BaseCamp. Po ponownym uruchomieniu Expressa i wyborze: "Zainstaluj na komputerze" znów pojawiło się "kopiowanie plików". Trwało to może 3-4 minuty i ... jest. Mam mapę w BaseCamp.

2.
Zachu napisał(a):Plik gmapprom.img ma 4 168 548 352 Limit dla sytemu plików FAT32 to 4G. Ciekawe co wymyślą w Garminie?

Nie wiem co wymyślili i co mi obcięli, ale plik który wylądował w odbiorniku oczywiście jest mniejszy :evil:

Nowy-1.jpg
Nowy-1.jpg (10.78 KiB) Przeglądane 8098 razy

3.
adbok napisał(a):Są jakieś duże zmiany w stosunku do 2016.20 ?

Nie wiem jakie są zmiany. Wiem co się nie zmieniło na mapie, pomimo że zmieniło się w realu: obwodnica Brzozowa (podkarpackie) :(

Nowy-2.jpg


EDIT: Express zachował się nad wyraz inteligentnie jeżeli chodzi o plik JCV, wrzucając go na kartę. W zasadzie plik zmieściłby się "na styk" w pamięci głównej, ale rozwiązanie z wrzuceniem go na kartę wydaje się sensowniejsze.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: City Navigator 2016.30

Postprzez Zachu » So, 09 sty 2016 16:09

Pisząc staroć miałem właśnie na myśli że dostali dane od Here w Październiku, przygotowali mapę i kisili tyle czasu. W tym momencie Here ma już dane za czwarty kwartał i można to zobaczyć na www.
http://her.is/1TLxj47 , http://her.is/1mN2SzP , 1.11 otwarto to rondo http://her.is/1TLxDA3 Here daje radę ale Garmin pokpił sprawę.
Instalacja u mnie w godzinę dwadzieścia, pierwszego dnia, komputer + Nuvi.
Eksplorator Windowsa też pokazuje mniej ale tyle samo.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7745
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: City Navigator 2016.30

Postprzez Castel 899 » So, 09 sty 2016 18:24

Dla wszystkich, czy tylko NTU ?
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 425
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: City Navigator 2016.30

Postprzez Zachu » So, 09 sty 2016 19:42

Nieparzyste z reguły były NT. Co wymyślą to sami pewnie nie wiedzą.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7745
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: City Navigator 2016.30

Postprzez tboniasty » So, 09 sty 2016 23:49

Coś nakrzaczyli z poi'ami. Dzisiaj na trasie Gliwice -Opole miałem na mapie dwie stacje paliw, których fizycznie nie ma i nigdy nie było.

EDIT: A jednak te głupoty są przynajmniej od wersji 2016.1...
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Avatar użytkownika
tboniasty
Site Admin
 
Posty: 1224
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 17:25
Lokalizacja: Opole

Następna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości