Problem z kablem GTM 70

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Problem z kablem GTM 70

Postprzez Pawelj12345 » Cz, 03 mar 2016 22:38

Witam, poproszę o pomoc.

Jestem użytkownikiem nawigacji Garmin DEZL 570 LMT-D. Ostatnio zakupiłem kabel zasilający GTM 70. Po podłączeniu tego kabla do nawigacji i gniazda zapalniczki nawigacja przechodzi w stan połączenia z komputerem tj. tak jak w przypadku połączenia jej kablem USB w celu aktualizacji. Nastepnie po upływie około 30 sek. nawigacja przechodzi w tryb normalnej pracy jednak w tym momencie wyskakuje komunikat o treśći ... użyty przewód nie służy do ładowania użyj kabla dołączonego do urządzenia ...
Ikona ładowania na ekranie świeci się na czerwono i urządzenie nie ładuje się. Oczywiście również nie działa Life Traffic.
Dzwoniłem w tej sprawie do serwisu jednak Pan serwisant oprócz rejestracji mojego urządzenia i dołączenia kabla do mojego urządzenia (po podanych numerach seryjnych) stwierdził że czegoś brakuje w oprogramowaniu w mojej nawigacji. Wchodziłem równiez do ukrytego menu gdzie można przetestować sygnał DAB i inne. Raz na może 20-30 podłączeń nawigacja rozpoznała kabel i zadziałała ale było to tylko raz.
Nadmieniam że cofanie do ustawień fabrycznych i re-instalacja oprogramowania również nie przyniosła efektu. Dalej urządzenie informuje o braku możliwości ładowania urządzenia.
Chciałbym poprosić o podanie możliwych rozwiązań nie wymagających odesłania urządzenia do serwisu na 2 - 3 tygonie.
Oczywiście kabel można zwrócić do sklepu i wziąć nowy ale zakupiłem go w sklepie w Luksemburgu gdzie nieprędko będę.
Dziękuję
Pawelj12345
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Cz, 03 mar 2016 22:15

Re: Problem z kablem GTM 70

Postprzez Zachu » Pt, 04 mar 2016 6:52

Opis pasuje jak byś użył nieodpowiedniego kabelka.
Nic chyba się nie wymyśli. Tylko serwis. I nie koniecznie trwa to trzy tygodnie.
viewtopic.php?f=6&t=6809&p=190354#p190354
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7774
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z kablem GTM 70

Postprzez Pawelj12345 » Pt, 04 mar 2016 10:52

Serwis odwiedze po powrocie z trasy za 3 tygodnie. Może ktoś do tego czasu podpowie czego brakuje mojej nawigacji do rozpoznania dedykowanego do tego modelu kabla.
Dzięki.
Pawelj12345
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Cz, 03 mar 2016 22:15

Re: Problem z kablem GTM 70

Postprzez smiodus » Pt, 04 mar 2016 10:56

hej,

uruchom na baterii bez podłączania żadnego kabelka Ustawienia -> Urządzenie -> O systemie
wklej tutaj proszę lub zrób zdjęcie (bez numeru seryjnego) linijki Wersja sprzętu:
zobacz jeszcze czy czasem w 3 lub 4 linii nie masz wpisane "Wbudowany odbiornik komunikatów drogowych" jeśli tak to wpisz co tam jest

pozdr
S
nuvi 3490, nuvi 765, http://taxity.pl
smiodus
Bywalec
 
Posty: 172
Dołączył(a): Śr, 05 gru 2007 22:54

Re: Problem z kablem GTM 70

Postprzez Pawelj12345 » Pt, 04 mar 2016 18:51

Zdjęcie wskazanego menu mojej nawigacji.
Załączniki
zdjcie.jpg
Pawelj12345
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Cz, 03 mar 2016 22:15

Re: Problem z kablem GTM 70

Postprzez smiodus » Pt, 04 mar 2016 21:18

tak się spodziewałem, masz wbudowany już w urządzenie odbiornik komunikatów drogowych (zarówno FM czyli RDS-TMC jak i DAB czyli TPEG). Nie potrzebujesz przewodu GTM70. Twoje urządzenie takowy już posiada i potrzebuje ORYGINALNEJ ładowarki garmina TA-20 która to posiada ważną rzecz : antenę do wbudowanego odbiornika :). Moja rada - kup w najbliższym sklepie TA-20 podłącz w samochodzie i powinno być git. GTM'a oddaj :).
Daj znać czy udało się pomóc.

pozdr
S
nuvi 3490, nuvi 765, http://taxity.pl
smiodus
Bywalec
 
Posty: 172
Dołączył(a): Śr, 05 gru 2007 22:54

Re: Problem z kablem GTM 70

Postprzez Pawelj12345 » Pt, 04 mar 2016 22:46

Dziękuję Smiodus. W poniedziałek dojadę do większego miasta gdzie znajdę ta ladowarke. Odezwę się gdy sprawdzę TA 20.

Zgodnie z radą użyłem kabla TA 20. Urządzenie się ładuje jednak wyskakuje informacja ze zdjęcia poniżej.
Pawelj12345
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Cz, 03 mar 2016 22:15

Re: Problem z kablem GTM 70

Postprzez Pawelj12345 » So, 05 mar 2016 17:02

Przy pierwszym podlaczeniu było ok. Za drugim i kolejnym wyskakuje ten komunikat


Po pierwszym podlaczeniu ukryte menu Traffic Receiver Dashboard wykrył kabel. Teraz juz nie. Jedyna poprawa jest to ze nawigacja jest ładowana tym kablem.
Załączniki
4538844_20160305_155338.jpg
Pawelj12345
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Cz, 03 mar 2016 22:15

Re: Problem z kablem GTM 70

Postprzez smiodus » So, 05 mar 2016 17:53

co rozumiesz przez to że za pierwszym razem było ok - tzn. że na TA20 odpalił i łapał komunikaty drogowe? czy tylko że nie pokazał komunikatu o niewłaściwym kablu?
Dziwna historia mam jeszcze 1 pytanie i 2 prośby:
pytanie - jakiego koloru jest dioda na TA20 która się zapal po podłączeniu do samochodu?
1) podłącz kabel TA20 do zapalniczki, przekręć stacyjkę (tak żeby dioda się świeciła na TA20), wejdź w menu serwisowe garmina (dłużej palec na kompasie) Developer Info -> Analog-Digital-Converter -> i zrób screena z tego ekranu
2) uruchom garmina z baterii, wejdź w menu serwisowe, Developer Info -> Traffic -> Traffic Receiver Status, po wejściu podłącz kabel TA20 i przekręć stacyjkę, przeleci kilka komunikatów zrób screena tak by było widać te komunikaty,

pozdr
S
nuvi 3490, nuvi 765, http://taxity.pl
smiodus
Bywalec
 
Posty: 172
Dołączył(a): Śr, 05 gru 2007 22:54

Re: Problem z kablem GTM 70

Postprzez Pawelj12345 » So, 05 mar 2016 18:50

Dioda świeci się na niebiesko.
Po pierwszym odpaleniu navi łapała komunikaty drogowe nawet jak wszedłem w menu serwisowe w traffic pasek stanu był na zielono i podświetlone były pola z napisem Rds Dab na zielono. Następnie wyłączyłem navi. Po 10 min włączyłem i wyskakuje info o niewłaściwym kablu.

Zdjęcia.
Głowę dam ze przez chwile w odpowiednim polu na zdjęciu nr 4 widziałem traffic antena a nie power cable ale przez chwile.
Zdjęcie nr 2 przed przekreceniem stacyjki zdjęcie 3 po przekreceniu.
Załączniki
4539924_20160305_175615.jpg
Zdjęcie ładowarki
4539810_20160305_173854.jpg
4539970_20160305_180049.jpg
4539730_20160305_173106 (1).jpg
Nic tu nie przeleciał wyświetliło jedynie to co na zdjeciu
Pawelj12345
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Cz, 03 mar 2016 22:15

Re: Problem z kablem GTM 70

Postprzez smiodus » So, 05 mar 2016 19:10

Pawelj12345 napisał(a):Dioda świeci się na niebiesko.

czyli na 99,99% masz TA20 bo tylko one mają niebieską diodę

Pawelj12345 napisał(a):Głowę dam ze przez chwile w odpowiednim polu na zdjęciu nr 2 widziałem traffic antena a nie power cable ale przez chwile.

może głowę warto zostawić tam gdzie jest ;), ale właśnie jakby TA20 zostałby rozpoznany poprawnie powinien tam być taki wpis.

strasznie dziwny przypadek, wg mnie może być jeden lub więcej z poniższych problemów:
- masz firmware 4.20 jest nowszy 4.40 być może pomoże upgrade - chociaż w info nie ma żadnych wpisów dotyczących wbudowanego odbiornika, ale wiemy że garmin nie należy do wylewnych i być może coś poprawili - warto zaktualizować webupdaterem,
- być może coś się dzieje z napięciem z zapalniczki - zobacz czy w innym aucie są takie same objawy,
- być może jest nie tak np. z gniazdem w urządzeniu -> serwis,
- czy TA20 to nówka sztuka czy od kolegi na postoju? bo jeśli używany to może być jeszcze coś z TA20 ale to obstawiam na 1% prawdopodobieństwa.

edit: widzę że wrzuciłeś fotę ładowarki oraz zsynchronizowanego odbiornika TPEG, po tej drugiej widać że odbiera strumień poprawnie więc wg mnie jest ok.

S
nuvi 3490, nuvi 765, http://taxity.pl
smiodus
Bywalec
 
Posty: 172
Dołączył(a): Śr, 05 gru 2007 22:54

Re: Problem z kablem GTM 70

Postprzez Pawelj12345 » So, 05 mar 2016 20:29

Przy kolejnym podlaczeniu zadziałało
I nie zadziałało po następnym wyjęciu i w pięciu kabla


Dziękuję za pomoc . Stawiam wirtualne piwko. Kabel nówka kupiony dziś w markecie w Anglii.
Po powrocie navi odwiedzi serwis.
Załączniki
4541269_20160305_182700.jpg
4540848_20160305_182533.jpg
Pawelj12345
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Cz, 03 mar 2016 22:15

Re: Problem z kablem GTM 70

Postprzez mlistopad » Wt, 29 mar 2016 6:59

witaj kolego
daj informacje co dalej , czy problem rozwiązany?
pozdrawiam
3760lmt i dezl760lmt
mlistopad
 
Posty: 41
Dołączył(a): Pn, 17 sty 2011 22:16
Lokalizacja: Kraków


Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości