Na tyle daleko wyleciałem od tematów Garmina, że ... zajęło to trochę czasu

Kilka dni temu zauważyłem, że mój nuvi 3490 (v8.30) wskazuje nieprawidłową godzinę, mimo zaznaczonej opcji AUTO w ustawieniach czasu. Pozostałe funkcjonalności nie wykazywały problemów. No, niby można żyć z godziną ustawioną ręcznie ale ... nie dało mi to spokoju:
- reset do ustawień fabrycznych (kasowanie danych użytkownika),
- kasowanie nonvol,
- wystawianie odbiornika na widok nieba po każdym resecie,
... i nic.
Z uwagi na niedawne aktualizacje m.in. Mapy Stref Czasowych (gmaptz.img do wersji v23.0) przywracałem starsze i sprawdzałem. Pozwalałem Garmin Express'owi zaktualizować do nowszych
... i nic.
Zauważyłem, że pliki i katalogi w nuvi mają niepokojące dane w kolumnie DATA MODYFIKACJI (rok: 2000, 2020). Jednym z nich m.in. jest GarminDevice.xml
Kontakt z Poland Support i właściwie jedno ważne pytanie: "Jaką datę ma teraz urządzenie ?"
No właśnie. Aktualna data (w dniu odpowiedzi na pytanie) to ... 14 kwietnia 2000.
Odpowiedź Supportu: "Problem jest już rozpoznany i firma pracuje nad jego rozwiązaniem /.../"
Gdyby ktoś miał taki przypadek i chciał spędzić kilka godzin na próbie pobrania właściwego czasu z nieba ... sugeruję zgłoszenie do supportu i oczekiwanie na ciąg dalszy.