Mapy są a potem ich nie ma ...nowe nie zawsze jest lepsze

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Mapy są a potem ich nie ma ...nowe nie zawsze jest lepsze

Postprzez stoldar » Śr, 15 lip 2020 12:53

Witam wszystkich ,
Postanowiłem opisać pewien problem a może ktoś mi pomoże.
Historycznie mam lub miałem już 3 własne Zumo 350LM , 595LM 395LM wcześniej jeszcze doświadczenia z zumo 220 , 550 , 660.
Od początku pracowałem z MapSource a potem Base Camp.
I teraz przejdę do tematu sprawy ….

Z tytułu posiadanej wersji LM nie było problemów z aktualizacją map w urządzeniach, jak i w komputerze . Do czasu i tu nie zauważyłem momentu ale chyba od Zumo 595LM i obecnie nie mam opcji aktualizacji map na komputerze poprzez Garmin Express …. I
Jest to bardzo uciążliwe , szczególnie przy wykorzystywaniu MapSourca ( który uważam jest prostszy, o wiele lepszy, bardziej intuicyjny od Base Campa w projektowaniu tras , nie mówiąc o tworzeniu wycinków potrzebnych map itp.)
Z konieczności zmieniłem komputer i myślałem, że łatwo przeniesie się mapy nawet ze starego kompa do nowego . Niestety nie można. Brakuje właśnie możliwości wgrania aktualizacji map tylko na komputer ( tak jak dawniej to bywało).

Co dziwniejsze odnalazłem starego notebooka , gdzie miałem Garmin Expressa z zapisanym ZUMO 350LM i tam jeszcze są trzy opcje aktualizacji :
- tylko na urządzenie,
- na urządzenie i komputer
- tylko na komputer .
Po dodaniu nowego obecnego ZUMO 395LM na nim już tylko można aktualizować mapy tylko w urządzeniu.
I to jeszcze jest tak , że ZUMO 350LM mówi masz najnowszą mapę CN Europe 2021.10 a obok na wgranym ZUMO 395LM masz aktualną mapę CN Europe 2020.30 :lol:

Chciałem poprzez opcję aktualizacji map tylko w komputerze zapisać i mieć możliwość korzystania z nich bez podłączonego urządzenia. Proces nawet się rozpoczął , doszedł do 0,3% i wyskakuje błąd instalacji , co pewnie związane jest z brakiem podłączonego w tym momencie urządzenia Zumo 350LM .
Nie wiem nie sprawdzałem czy starsze ale nie "stare" Zumo 390LM/Zumo 590LM też już ma tylko możliwość aktualizacji w urządzeniu czy również te trzy powyższe opcje ( nigdy nie miałem tych urządzeń dlatego nie wiem ).
Jak opisałem widzę ZUMO 350 LM i Zumo 395LM oraz ich możliwości, które w drugim urządzeniu zmieniły się na gorsze . Pewnie taka polityka GARMINA...nie udostępnię, bo będą kombinować.

Pytanie do Was bardziej doświadczonych jak obecnie wgrać aktualne mapy do MapSourca, aby one tam były na stałe ???
Wpadłem na pomysł pożyczenia starszego zumo np. ZUMO 350LM lub Zumo 660 i podłączenia na chwilę do Garmin Expressa i ściągnięcia aktualizacji.
Pytanie czy to dobry pomysł ?
Czy mapy też będą działać tylko z podłączonym Zumo?
Jeśli by udało się ściągnąć mapy do MapSource i BaseCamp to będą w pełni funkcjonalne. Ja wiem Garmin przestał wspierać MapSourca, ale przecież to nadal program do obsługi GARMINÓW. Dziś to martwy dla mnie program a nadal chciałbym z niego korzystać.

Macie pomysł jak zrealizować "ożywienie" MapSourca ?
Pomożecie ?

A może ktoś z Łodzi udostępni na chwilę do podłączenia swoje starsze zumo 350 , 660 ?
Pozdrawiam i szerokości
Darek
stoldar
 
Posty: 30
Dołączył(a): Cz, 08 wrz 2011 22:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Mapy są a potem ich nie ma ...nowe nie zawsze jest lepsze

Postprzez roro » Śr, 15 lip 2020 13:40

stoldar napisał(a):Pytanie do Was bardziej doświadczonych jak obecnie wgrać aktualne mapy do MapSourca, aby one tam były na stałe ???

W aktualnym Garmin Express:  Pokaz szczegóły > Opcje instalacyji - wybór lokalizacji instalowania mapy.
roro
Bywalec
 
Posty: 600
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Mapy są a potem ich nie ma ...nowe nie zawsze jest lepsze

Postprzez sdsyc » Cz, 16 lip 2020 6:50

Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (był: N250)
Nagarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP (był: Fenix, Epix)
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd + OSM, 7Ways + UMP (był: Oruxmap, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 3202
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Mapy są a potem ich nie ma ...nowe nie zawsze jest lepsze

Postprzez stoldar » Pn, 27 lip 2020 13:16

roro napisał(a):
stoldar napisał(a):Pytanie do Was bardziej doświadczonych jak obecnie wgrać aktualne mapy do MapSourca, aby one tam były na stałe ???

W aktualnym Garmin Express: Pokaz szczegóły > Opcje instalacyji - wybór lokalizacji instalowania mapy.


Tak było, ale właśnie na starszych modelach przed ZUMO 595LM i 395LM ( nie wiem jak było w 390 ?) , gdzie można było sobie wybrać lokalizację. Musisz mieć straszym model skoro jeszcze to widzisz... ciesz się po zmianie modelu już tego nie będziesz miał.

sdsyc napisał(a):https://www.gmaptool.eu/pl/content/instalacja-mapy-dla-mapsource

Dzięki za pomoc...właśnie dzięki uprzejmości Kolegi i programu GMaptool stworzył mi mapę na Mapsourcie i mam 2020.20 a także na Base Campie bez konieczności podłączania urządzenia … pewnie potem aktualizacje też tak się da dograć.

Czyli chwilowo problem rozwiązany ...do następnej zmiany komputera :-)
stoldar
 
Posty: 30
Dołączył(a): Cz, 08 wrz 2011 22:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Mapy są a potem ich nie ma ...nowe nie zawsze jest lepsze

Postprzez roro » Pn, 27 lip 2020 13:53

Nie jestem przekonany, że możliwość zainstalowania mapy w komputerze
jest uzależnione od odbiornika ( chociaż z Garminem wszystko jest możliwe),
bardziej przekonuje mnie uzależnienie od wersji Garmin Expres.

Zdarzyło się, że Opcje Instalacji nie były wyświetlane, pisał o tym w czerwcu  beetle-m,
dotyczyło wrsjii GE 7.0.0, ale wada została usunięta w następnej wersji. 
viewtopic.php?p=205705&sid=36e843ba82a59780726f0e8ea8efa438#p205705


Mając mapę w pliku .img można ją wyświetlić w Base Camp bez podłączania odbiornika
też w inny sposób, plik mapy należy skopiować na kartę SD do katalogu Garmin i skorzystać z czytnika,
mapa z karty SD zostanie odczytana w Base Camp. 
roro
Bywalec
 
Posty: 600
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16


Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości