Kenwood DNX 7200

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: Kenwood DNX 7200

Postprzez wojtek » Wt, 22 gru 2009 10:53

gericom napisał(a):...GPMapa od wersji 2009.2 ma zmieniony silnik i niestety DNX7200 przestał obsługiwać GPMapę...
Brzmi to dość nieprawdopodobnie :?
A może po prostu próbowałeś wgrać niewłaściwą wersję GPMapy?

Wojtek

PS. "Silnik" to raczej jest w Kenwoodzie, GPmapa to bardziej "paliwo" :wink:
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1351
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Re: Kenwood DNX 7200

Postprzez beetle-m » Wt, 22 gru 2009 12:09

Z tego co widzę, to nowością od wersji 2009.2 było wprowadzenie budynków 3D
:arrow: Historia produktu GPMapa
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6686
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Kenwood DNX 7200

Postprzez gericom » Śr, 23 gru 2009 16:02

Używam GPMapy od 5.0 i do 2009.1 wszystko działało bez zarzutu, oczywiście w wersji nieNT.
Jak już napisałem wcześniej - Imagis dokonał zmian od wersji 2009.2 które uniemożliwiają współpracę DNX7200 z GPMapą w każdej z trzech wersji.
Gdzie grzebali i co zmienili - nie wiem, otrzymałem informację z Imagisu - za pośrednictwem dystrybutora Kenwooda - że "został zmieniony silnik GPMapy".

Może Pani z Imagisu, udzielająca się na tym forum przekaże bardziej szczegółowe informacje o tych zmianach.

pozdr.
gericom
gericom
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 05 lis 2008 20:41

Re: Kenwood DNX 7200

Postprzez Alf/red/ » Pt, 25 gru 2009 20:38

gericom napisał(a):Imagis dokonał zmian od wersji 2009.2 które uniemożliwiają współpracę DNX7200 z GPMapą w każdej z trzech wersji.

Pomóż proszę:
1. w jaki sposób uniemożliwiają? Że: nie da się wgrać, przestał widzieć mapę, pokazuje bzdury zamiast mapy, nie pozwala na wyszukiwanie, wiesza się w jakiejś sytuacji, jakoś inaczej?
2. nie wiem czy masz możliwość sprawdzić czy działa CNE; sprawdź więc UMP-pcPL - wersja NI i ogonkowa. Tak, obie. Jak żadna nie zadziała, to próbna. Taka informacja też pomoże coś wykombinować.
Mosze, ty daj mnie szansę, ty kup los. Może coś się uda poprawić - może nawet w samej GP.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1091
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: Kenwood DNX 7200

Postprzez Inzynier » Pt, 25 gru 2009 21:29

Witam serdecznie,
na wstępie chciałbym się przywitać. Od jakiegoś już czasu śledzę forum, jednak dopiero teraz się zarejestrowałem :-)

Chciałbym się 'podpiąć' do tego tematu. Posiadam Kenwooda DNX7240BT i dokupiłem do niego pudełkową wersję GPMapy w wersji 2009.3 Udało mi się ją zainstalować w urządzeniu i do tej pory z powodzeniem używać. Problem powstał w momencie gdy zapragnąłem spróbować zainstalować ową GPMapę w wersji NT lub nawet 3D. Postąpiłem dokładnie tak samo jak podczas pierwszej instalacji... niestety nie zadziałało. Próbowałem wrócić do 'normalnej' wersji - jednak nic z tego. Gdy wejdę w 'Mapy' to widzę obie zainstalowane mapy - GPMapę oraz Navigatora. Urządzenie nie potrafi jednak korzystać z GPMapy. Gdy odznaczę Navigatora i wchodzę w wyszukiwanie adresu - dostaję komunikat, że mapy są niedostępne.
Próbowałem już różnych dziwnych sposobów. Nie potrafię jednak uruchomić ponownie GPMapy :-(

Jak przeglądałem 'zawartość' Kenwooda to zauważyłem, że oprócz pliku z mapą z rozszerzeniem *.img jest również drugi o takiej samej nazwie tylko z końcówką *.sum... MapSource za każdym razem generuje mi tylko jeden plik - ten *.img. Czy to może być problem?
Plik mapy muszę umieszczać ręcznie w urządzeniu. Próba wysłania mapy bezpośrednio z MapSource kończy się komunikatem o braku wolnej przestrzeni. Wolnego miejsca jest oczywiście dużo. Wysyłam więc plik do pendriva i z niego kopiuję dopiero do Kenwooda...

Będę wdzięczny za pomoc.

Marcin
Garmin Zumo 660 - City Navigator Europe NT 2012.1
Garmin Zumo 550 - City Navigator Europe NT 2012.1 / GPMapa 2010.3
Kenwood DNX7260BT - City Navigator Europe NT 2010.2 / GPMapa 2010.3
Inzynier
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): Pt, 25 gru 2009 21:14

Re: Kenwood DNX 7200

Postprzez Inzynier » So, 26 gru 2009 0:41

Chciałbym zaktualizować swoją wcześniejszą wypowiedź.
Otóż przeprowadziłem kilka kolejnych prób również z mapą 'pcPL'... Moje urządzenie poprawnie wyświetla instalowane dodatkowo mapy (GPMapa 2009.3, GPMapa 2009.3 NT, pcPL), poprawnie odczytuje wszystkie dodatkowe dane jak stacje benzynowe, hotele, restauracje itp... Problem powstaje gdy próbuję podać adres, pod który chciałbym się udać. Wtedy otrzymuję komunikat, że mapy są niedostępne.. Tyczy się to wszystkich wymienionych wcześniej map. Funkcja działa poprawnie tylko w przypadku oryginalnie zainstalowanego City Navigatora. Wcześniej działała również z GPMapą... W międzyczasie zmieniłem również firmware modułu Garmina z 3.20 na 3.30... Zaraz wyskrobię mail do supportu garmina - dam znać jaka będzie ich reakcja!

OK. Problem rozwiązany.
Nie wiem jak to możliwe, ale wygląda na to, że problem leżał po stronie przewodu USB, który zamontowałem na stałe w samochodzie... Wpadłem na ten trop, gdy zauważyłem, że nie zawsze montuje mi się w trybie "Mass Storage Mode".
Otóż jestem już po rozbiórce deski rozdzielczej i wymianie przewodu USB na nowy. Nadpisałem uprzednio przygotowany plik mapy (GPMapa 2009.3) i wszystko zadziałało. Dziwną rzeczą jest to, że rozmiar pliku pokazywało zawsze poprawnie. Teraz już wiem, że były dwie dysfunkcje poprzednio wgrywanego pliku - pierwsza, to to, że nie działało wybieranie adresu (Dokąd > Adres) i druga - mapa była wyświetlana, ale miała zły schemat kolorystyczny...
Na próbę przygotowałem wersję NT GPMapy 2009.3 ze zmienionym schematem kolorów, wgrałem do Kenwooda i wszystko działa jak należy :-)
Teraz jestem Happy!
Ostatnio edytowano N, 27 gru 2009 22:38 przez Inzynier, łącznie edytowano 1 raz
Garmin Zumo 660 - City Navigator Europe NT 2012.1
Garmin Zumo 550 - City Navigator Europe NT 2012.1 / GPMapa 2010.3
Kenwood DNX7260BT - City Navigator Europe NT 2010.2 / GPMapa 2010.3
Inzynier
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): Pt, 25 gru 2009 21:14

Re: Kenwood DNX 7200

Postprzez gericom » N, 27 gru 2009 3:18

Alf/red/ napisał(a):Pomóż proszę:
1. w jaki sposób uniemożliwiają? Że: nie da się wgrać, przestał widzieć mapę, pokazuje bzdury zamiast mapy, nie pozwala na wyszukiwanie, wiesza się w jakiejś sytuacji, jakoś inaczej?
2. nie wiem czy masz możliwość sprawdzić czy działa CNE; sprawdź więc UMP-pcPL - wersja NI i ogonkowa. Tak, obie. Jak żadna nie zadziała, to próbna. Taka informacja też pomoże coś wykombinować.

Ad.1 Nie ładuje mapy - wykłada się w czasie ładowania map. (Komunikat "Ładowanie map" po kilku sekundach przerywany jest na ułamek sekundy ekranem składającym się z wielu kolorowych, poziomych pasków i wraca z powrotem "Ładowanie Map").
Ciekawostką jest fakt, że wyjęcie karty SD z gniazda w trakcie "Ładowania Map" i wsunięcie jej z powrotem powoduje, że GPMapa 2009.3 działa, niestety tylko do ponownego restartu stacji.
Ad.2 CNE działa bez zarzutu, zarówno z pamięci jak i z karty - tak jak pisałem w jednym z poprzednich postów.

P.S.
Powyższe zostało sprawdzone i, niestety potwierdzone na dwóch stacjach DNX7200
P.S.2
Z racji braku licencji na ID stacji nie sprawdzałem działania GPMapy z pamięci wewnętrznej modułu Garmina, przy najbliższej okazji postaram się to zweryfikować.

pozdr.
gericom
gericom
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 05 lis 2008 20:41

Re: Kenwood DNX 7200

Postprzez jasiekpol » Wt, 29 gru 2009 10:56

I tak się nadal dzieje.
Ostatnio edytowano Wt, 29 gru 2009 11:13 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Usunięto pełny cytat postu poprzedzającego. Nie cytujmy całego poprzedniego postu, plisss
jasiekpol
 
Posty: 34
Dołączył(a): N, 18 maja 2008 16:19

Re: Kenwood DNX 7200

Postprzez Pafffko » Cz, 14 sty 2010 20:10

Witam wszystkich ! Jestem nowy na forum, do tej pory zaglądałem tu tylko od czasu do czasu, bo nie miałem nigdy problemu z moim Kenwoodem dnx7200. Używałem fabrycznie wgranego CNE i GPmapy 2008 na karcie sd. Problem pojawił się dwa dni temu, gdy kupiłem nową GPmapę 2009.3 Niestety żadna z wersji mapy nie odpalała się. Wyglądało to dokładnie tak jak opisywaliście wyżej. Troszkę poszukałem w necie i znalazłem uaktualnienie softu do wersji 2.80 (do tej pory miałem 2.70 które też sam wgrywałem). Uaktualnienie jest dość świeże bo z 18.12.2009 więc może nie wszyscy jeszcze o nim wiecie. Generalnie po wgraniu go nie mam żadnych problemów ze startem GPmapy 2009.3. :D W tej chwili używam wersji NT, ale chyba zamienię na zwykłą, bo wyświetlanie polskich znaków nie do końca działa. Mam nadzieję, że pomogłem w problemie, dajcie znać czy u was też już działa. Pozdrawiam wszystkich

Jeszcze link do uaktualnienia :D
https://buy.garmin.com/shop/store/downl ... 5&pID=9159

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano Cz, 14 sty 2010 21:24 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Połączona treść kolejnych postów user'a
Pafffko
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Cz, 14 sty 2010 19:39

Re: Kenwood DNX 7200

Postprzez michustudio » Cz, 14 sty 2010 23:12

Witam wszystkich .Również jestem nowym użytkownikiem forum.Mam kenwooda dnx 7200 z aktualnym softem 2.80, gp mapa 2009.3 działa bez problemu ,po wgraniu na karte CN 2010.2 wszystko działa prawidłowo tylko po wyznaczeniu trasy z polski np.do włoch przelicza trasę do 70 % zatrzymuje się i wywala komunikat "błąd wyznaczania trasy,zbyt mało pamięci "jeżeli wyznaczam trasę np do berlina wszystko jest ok.Z urzadzenia pousuwałem dodatkowe poi ,języki ,ulubione,zapisane trasy i nic .Jeżeli ktoś ma jakis pomysł proszę o pomoc
michustudio
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Cz, 14 sty 2010 22:50

Re: Kenwood DNX 7200

Postprzez Artur » Pt, 15 sty 2010 8:06

Licz do granicy na gpmapie a dalej na cne lub całkowicie wyłącz gpmapę i całość licz na cne - powinno pomóc.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Re: Kenwood DNX 7200

Postprzez mazio » Cz, 24 cze 2010 18:21

witam
od niedawna jestem posiadaczem dnx 7200, wgrałem nową mapę Garmin City Navigator Europe 2010 NT, teraz mam tylko problem polegający na tym że po wgraniu pkt. POI pokazuje mi wszystkie alerty( co do kontroli drogowych jak i fotoradarów nie mam zastrzeżeń, jednak co każdy km na drodze krajowej pokazuje mi się słupek jest to tyle denerwujące że przy każdym słupku mam ostrzeżenie głosowe. Nie wiecie jak można usunąc te słupki??, jak wyłączę głos całkowicie to wtedy nie słyszę informacji o fotoradarach itp.
pozdrawiam
mazio
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz, 27 maja 2010 13:23

Re: Kenwood DNX 7200

Postprzez kazikpunk » So, 28 sie 2010 8:39

Witam. Chciałem się dowiedzieć bo może ktoś miał podobny problem, a mianowicie wgrałem sobie aktualizację softu z 2.70 na 2.80 (albo na 2.90 juz nie pamiętam :) ) no i najnowszą mapę z 2010 roku. Wszystko chodziło bardzo ładnie, płynnie bez problemu znajdywało ulice itp. Aż ostatnio stała się bardzo dziwna rzecz. Włączając navigację szaleje mi obraz na wyświetlaczu. A mianowicie obraz jest czarny i przeskakują mi białe pasy pionowe. Nie wiem czym to może być spowodowane ponieważ cała reszta chodzi dobrze. USB DVD RADIO nie sprawia problemu. Wyjąłem mape najnowszą wraz z kartą nic nie dało. Spróbowałem wgrać jeszcze raz oprogramowanie jednak nie wiem czy wysiwetlacz reaguje w ogóle na dotyk. Mam wyciągnięty kabel USB z tyłu ten mini ale komputer nie chodzi bo nie mogę w ogóle wejść w opcje navi. Prosiłbym o pomoc albo chociaż namiary gdzie można oddać radyjko do naprawy. Aha i jeszcze chciałem się dowiedzieć (pytanie może nie na miejscu) czy ktoś wie jak wgrać nowe DIVX'y bo na płytach z menu DVD działa dobrze ale jak wsadze kilka filmów divx to chodzi przez 1 min dobrze a później już skacze :( Pozdrawiam wszystkich.
kazikpunk
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): So, 28 sie 2010 8:30

Re: Kenwood DNX 7200

Postprzez maj0nez » So, 11 lut 2017 22:29

Witam
Podniosę taki stary temat.

Mam 7210BT i czy wiele się różni od 7200
mój tył jest taki nie mam żadnego mini USB jak to połączyć z komputerem:
Obrazek
maj0nez
 
Posty: 12
Dołączył(a): Pn, 23 sty 2017 11:40

Poprzednia strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość