Kenwood DNX 7200

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Kenwood DNX 7200

Postprzez Garello » Wt, 17 cze 2008 23:41

Witam wszystkich Garniaków

To mój pierwszy wpis na tym forum, ale piszę w sprawie w której nie znalazłem informacji kiedy sam jej szukałem więc liczę na to że następni nie będą mieli tak dużych trudności jak ja. Podzielę się własnymi doświadczeniami :)

Jestem posiadaczem Kenwooda DNX 7200 bardzo fajny sprzęt ze zintegrowaną nawigację Garmin i z preinstalowanym City Navigatorem v9.

Mój problem rozpoczął się kiedy zapragnąłem nowszej wersji map. Nie będę wprowadzał was w zawiłości drogi jaką przeszedłem (trwało to około 6 miesięcy) po prostu napiszę dla zainteresowanych jak to z tym sprzętem jest.

1. Nie ma darmowych aktualizacji do sprzętu Kenwooda
2. City Nawigator v10 sprzedawany przez Kenwooda to to samo co City Nawigator 2008 Garmina
3. Nie musisz kupować wersji na karcie SD (proponowano mi ją za 499 zł)
4. W zasadzie nie musisz również kupować wersji na DVD ale musisz ją mieć (np. od kolegi)
5. Nie potrzebujesz pomarańczowej kartki z kodem
(admin nie kasuj tego wątku nie namawiam do piractwa :P)

Ok to co zrobić ?

Zarejestruj się na stronie www.garmin.com (zakładka myGarmin)

Nie wybieraj opcji dla właścicieli Kenwoodów tylko zarejestruj się jako użytkownik sprzętu Garmin numer seryjny jest normalnie rozpoznawany.

Jeśli masz nieaktualne mapy to możesz zamówić tam płytę DVD z aktualizacją - zamów ją przychodzi za darmo (zamawiałem dla 2 różnych urządzeń do jednego przyszło do drugiego nie przyszło, nie wiem dlaczego ...)

Płyta przychodzi BEZ pomarańczowej karteczki z numerem

Kiedy masz płytę (nie musisz czekać na własną możesz pożyczyć od kolegi) zainstaluj MapSource i wybierz odblokowywanie map, kiedy zapyta o 25 cyfrowy kod odblokowujący wybierz że nie masz i chcesz pozyskać.

Kod kosztuje 75 USD + VAT (około 88 USD w sumie), trzeba zapłacić kartą kredytową (jakieś 200 PLN wyszło więc to najtańsze rozwiązanie).

Kup w Media Markcie czy gdzie tam lubisz kartą SD 2GB (nie 1GB bo za mała i nie 4GB bo nie odczyta jej Kenwood) no i musisz mieć czytnik takich kart w kompie (karta kosztowała 39,99 PLN)

Z MapSource zgraj mapy (cała Europa to 1,3 GB). Menu Prześlij/Wyślij do urządzenia czytnik powinien zostać rozpoznany automatycznie. U mnie trwało to jakieś 40 min więc cierpliwości.

Kartę wkładamy do gniazda SD w urządzeni (przytrzymać ponad 3 sekundy przycisk wysuwania płyty, ekran odsłoni gniazdo :)

Uruchamiamy ponownie urządzeni (przytrzymać ponad 3 sekundy przycisk NAV aby go wyłączyć) i mamy nowe mapy.

Mapy działają tylko z kartą w gnieździe po jej wyciągnięcie wracamy do map preinstalowanych w sprzęcie (czyli u mnie City Navigator v9)

No i teraz jeszcze jedna dobra wiadomość :)

Spokojnie możesz korzystać z mapy UMP pcPL \o/. Procedura postępowania identyczna jak opisałem wszystko działa rewelacyjnie i nie potrzeba karty kredytowej :)

Z pomocą karty można również zaktualizować oprogramowanie nawigacji (w moim sprzęcie było 2.3 a na nacie jest do pobrania już 2.6)

Jeśli ktoś potrzebuje dokładniejszych wyjaśnień proszę pytać postaram się pomóc.

btw ... fajne forum :)
Garello
 
Posty: 28
Dołączył(a): Wt, 17 cze 2008 20:48

Re: Kenwood DNX 7200

Postprzez SP2BZW » Śr, 18 cze 2008 0:04

Garello napisał(a):Płyta przychodzi BEZ pomarańczowej karteczki z numerem

na pewno cenne FAQ dla użytkowników tej nawigacji... :P

ja tylko podkreślę że przy takim "pozyskaniu" DVD zawsze przychodzi BEZ...

kod uzyskuje się po zarejestrowaniu mapy do konkretnego urządzenia... i oczywiście uiszczeniu odpowiedniej opłaty :P
SP2BZW
 

Re: Kenwood DNX 7200

Postprzez Garello » Śr, 18 cze 2008 16:35

ja tylko podkreślę że przy takim "pozyskaniu" DVD zawsze przychodzi BEZ...

hmm ... nie do końca to prawda, zamówiłem dokładnie w taki sam sposób aktualizację do 250-tki żony i przyszła z karteczką ...
Garello
 
Posty: 28
Dołączył(a): Wt, 17 cze 2008 20:48

Re: Kenwood DNX 7200

Postprzez SP2BZW » Śr, 18 cze 2008 18:10

Garello napisał(a):hmm ... nie do końca to prawda, zamówiłem dokładnie w taki sam sposób aktualizację do 250-tki żony i przyszła z karteczką ...

aktualizację płatną :?:
SP2BZW
 

Postprzez Garello » Śr, 18 cze 2008 18:27

Nie, w okresie bezpłatnych aktualizacji (dla 250)
Dla Kenwooda każda aktualizacja jest płatna, ale mam ja w radiu i nic nie muszę przyklejać do szyby :P
No i duuuużo większy wyświetlacz. (6.95 inch)
Garello
 
Posty: 28
Dołączył(a): Wt, 17 cze 2008 20:48

Postprzez SP2BZW » Śr, 18 cze 2008 23:15

Garello napisał(a):Nie, w okresie bezpłatnych aktualizacji (dla 250)

i dlatego była karteczka :twisted:
SP2BZW
 

Trochę nowych informacji na temat ...

Postprzez Garello » So, 05 lip 2008 16:29

W chwili obecnej udało mi się na Kenwoodzie uruchomić obie Mapy na jednej karcie tj. CN Europe 2008 i GPMapa 2008.1. Jeśli ktoś się zastanawiał czy to możliwe to odpowiedz brzmi: TAK.
To oczywiście oznacza że GPMapa działa na Kenwoodzie.
Testowałem również UMP-pcPL działa rewelacyjnie choć jak dla mnie ma ogromne braki na terenie Śląska, a tu najczęściej się poruszam.
Co do POI z UMP-pcPL (radary) to się załadowały do Kenwooda ale wszystkie są o co najmnie 4000 km oddalone czyli chyba nie działa, na razie nie wiem dlaczego.
Garello
 
Posty: 28
Dołączył(a): Wt, 17 cze 2008 20:48

Postprzez Garello » Wt, 08 lip 2008 23:11

Otrzymałem pytanie o to jakie mapy polecam do Kenwooda więc odpowiadam wszystkim zainteresowanym:
Krok 1:
Zainstaluj UMP-pcPL i zobacz jak się u ciebie sprawdzi w wielu miejscach jest rewelacyjnie
Krok 2:
Jeśli (tak jak ja) poruszasz się po terenach gdzie UMP nie jest wystarczający kup GPMapę
Krok 3:
Do poruszania sie po Europie preinstalowany CNEv9 może być nadal wystarczający więc nie spiesz się z aktualizacja, najpierw sprawdź czy naprawdę zaszły istotne zmiany tam gdzie jeździsz. Podgląd stanu map zarówna starych jak i nowych można znaleźć na stronie Garmina.
Do wyszukiwania miejscowości w Polsce których nie znajduje GPMapa CNEv9 jest wystarczający trzeba jednak wyjąć kartę z mapą ze slotu.
Garello
 
Posty: 28
Dołączył(a): Wt, 17 cze 2008 20:48

Postprzez wozu » N, 10 sie 2008 20:01

Otrzymałem płytke z Garmina, zainstalowałem i dalej schody. :oops: Nie wiem za bardzo co dalej z tymi kodami i mapami. Próbowałem uzyskać kod,ale coś nie idzie. Jednym słowem :mrgreen: Pomóżcie
wozu
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): N, 10 sie 2008 17:16

Postprzez EGON » N, 10 sie 2008 20:21

wozu, również witamy Cię bardzo serdecznie. ;)
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490 + UMP pcPL + CNE
Xiaomi Redmi 3 Pro Android 5.1.1
Avatar użytkownika
EGON
Bywalec
 
Posty: 1157
Dołączył(a): So, 26 kwi 2008 15:53
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez wozu » N, 10 sie 2008 21:16

Sorry, :oops: Nie przywitałem sie. Witam wszystkich i prosze o wsparcie
wozu
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): N, 10 sie 2008 17:16

Postprzez Garello » Pn, 11 sie 2008 17:13

Napisz coś więcej bo nie wiem co mam Ci doradzić: jaki masz sprzęt, oprogramowane i w którym miejscu instrukcji jesteś.
Kenwood DNX 7200 CNE 2008 + GPMapa 2008.3 + UMP pc-PL
Garello
 
Posty: 28
Dołączył(a): Wt, 17 cze 2008 20:48

Postprzez wozu » Wt, 12 sie 2008 21:16

Dzięki
Wygląda na to że jakimś cudem udało mi sie zainstalować City Navigatora 2008 na SD i w Kenwoodzie. I co najciekawsze nie musiałem płacić za żaden kod. Naprawdę nie wiem jakim cudem :lol: Pozdrawiam
wozu
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): N, 10 sie 2008 17:16

Postprzez fifolek » Pn, 15 wrz 2008 9:49

Hmmm czy jest wiec spoosb na zainstalowanie Gmapy na tym urzadzeniu bez wysylania zadnych listow, rejestracji itp itd? Jesli tak to prosze o krotka instrukcje albo jakies info jak to zrobic. Z góry dzieki. Pozdro!
fifolek
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): N, 14 wrz 2008 21:36

Postprzez popej » Pn, 15 wrz 2008 10:39

Witam,

IMHO wystarczy włożyć do urządzenia taką kartę:
http://www.apex-computers.pl/index.php? ... a385393661

Ale sam nie sprawdzałem ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Następna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości