Strona 15 z 17

Kenwood DNX5280 BT

PostNapisane: Pn, 02 sty 2012 15:10
przez bobek
Dzien dobry wszystkim uzytkownikom forum jestem tutaj nowy i potrzebuje waszej pomocy i rady ,mianowicie jestem od niedawna posiadaczem radia kenwood garmin DNX5280BT ,moim problemem jest to ze nie mozna wgrac punktow POI i zaktualizowac map ,probowalem poprzez USB ale ciagle pisze ze jest problem z odczytaniem pamieci masowej ,a jak te mapy wrzucilem na karte SD to mapy sa na nawigacji ale punktow POI czyli konkretnie radarow i fotoradarow niema a w dodatku wyswietlacz na radiu sie scina i nie reaguje na dotyk po wyjeciu karty SD wraca do normy.bardzo prosze o pomoc w tym przypadku i zycze wszystkiego dobrego w Nowym ROKU . bobek

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

PostNapisane: So, 07 sty 2012 0:16
przez Niewe
Podłącz po prostu laptopa do radia. Z Mapsource'a wyślesz jakie chcesz mapy tak jakbyś wysyłał do każdego innego odbiornika, a POILoaderem załadujesz co trzeba.

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

PostNapisane: So, 25 lut 2012 11:43
przez funkyman
Witam,

Ja mam takie pytanko- mam 5220BT i już wgranego garmina z mapą. Chciałbym ją wymienić na nową, wystarczy że podłączę lapka i skopiuję GMAPPROM.img zastępując istniejący w radiu plik ?? Będzie działać w ten sposób? Czy muszę skorzystać z tego mapsource- nie wiem co to za program i jak działa ;)

Pozdrówki i dzięki za pomoc

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

PostNapisane: N, 26 lut 2012 11:37
przez parovuz
Możesz zrobić to pierwszym i drugim sposobem pierwszy oczywiście jest prostszy;)

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

PostNapisane: N, 26 lut 2012 15:40
przez siubuk
Witam na wstepie chcialem sie przywitac gdyz jest to moj pierwszy post
jestem posiadaczek Kenwooda Dnx 7240bt i teraz mam pytanie czy mapy City Navigator Europe NT 2012.40 odpala na tym sprzecie?co musze miec aby dodac POI glosy czy inne bajery?jestem swierzy w temacie

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

PostNapisane: N, 26 lut 2012 23:57
przez parovuz
kolego wydaje mi się że to inny dział a już napewno temat.

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

PostNapisane: Śr, 29 lut 2012 16:13
przez siubuk
hmm czemu nie ten temat? nie ma nigdzie tematu pod kenwooda dnx 7240 a radia sa takie same pod wzgledem programowym wiec pytam.

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

PostNapisane: Cz, 01 mar 2012 19:56
przez funkyman
Mapy będę wgrywał jutro (5220BT) więc się okaże czy działają. Najnowszy City Navigator Europa raczej się nie zmieści (5220 ma ok 3 GB pamięci, a potrzeba 4) ale dostać można tylko Polskę 2012.40 która waży ok. 80 MB, i taką mam zamiar wrzucić jutro i przetestować. Co do POI strzelam że nada się POILoader, czyli program Garmina do wgrywania punktów POI.

Może uda się po prostu wrzucić pliki z POI do odpowiedniego folderu w Garminie ? Wszystko przetestuję jutro podczas zakładania kamery wstecznej i pierwszego kontaktu radia z lapkiem ;)

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

PostNapisane: Pt, 02 mar 2012 19:10
przez siubuk
Witaj
gdzie znalazles aby City Navigator Europa 2012.40 wazyla az 4gb?ja widzialem ze siega okolo 2.5gb. a jak wgrac inne powiadomienia?wystarczy stworzyc katalog voice i wyslac do niego jakies glosy?jaki format maja miec?

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

PostNapisane: Pn, 05 mar 2012 15:12
przez funkyman
Na 2GB karty nie zmieści się Europa na pewno. Ja zainstalowałem tylko Polskę i działa świetnie, wgrałem też punkty POI przez wspomnianego POIloadera, bardzo prosta operacja. Jedyne co teraz mnie drażni to pikanie przy każdym fotoradarze itd. po kilka razy. W menu garmina w dźwiękach mam wyłączone dźwięki ostrzegawcze a pikanie słychać nadal :|

Inna sprawa, co z mikrofonem do bluetooth? Kupiłem zwykły, mały, czarny komputerowy mikrofonik, wpiąłem do go 3,5 mm gniazda w Kenwoodzie i lipa. Ja słyszę rozmówcę, on mnie nie :| Czy z tym radiem działa tylko oryginalny mikrofon (wydatek rzędu 100 zł :| ) ?

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

PostNapisane: Pn, 05 mar 2012 20:16
przez siubuk
hmm ja mam orginalny od nokii z wejsciem 2.5 plus przejsciowka na 3.5 i dziala!!dodam ze ten zestaw jest 100 razy lepszy niz nokiowski. u mnie poiloaderem tez wszystko idzie oprocz dzwiekow ktore sa w paczce na http://ump.waw.pl/

Re: Kenwood DNX5280 BT

PostNapisane: Pn, 05 mar 2012 21:55
przez ootomaszoo
bobek napisał(a):DNX5280BT...

seria DNX xx80 jest najnowszym produktem, więc nie dziw się, że szybko nie otrzymasz info

bobek napisał(a):...nie można wgrać punktów POI...

i ja z tym mam problemy

bobek napisał(a):...i zaktualizować map

a jak chcesz aktualizować mapy jak dla Kenwooda wychodzą one raz do roku? Jeśli kupiłeś zdrapkę LT to zapomnij o tym, z DNX nie zadziała. W systemie masz preinstalowaną mapę 2011, pierwsza aktualizacja dla tych urządzeń będzie zawierać mapy 2012.

bobek napisał(a):...próbowałem poprzez USB ale ciągle pisze, ze jest problem z odczytaniem pamięci masowej

no i dobrze pisze, bo Kenwood zrezygnował z złącza miniUSB, a to które pozostało służy do podłączenia pamięci masowej. Próba podłączenia urządzenia do sprzętu PC za pomocą kabla USB A-A będzie bezowocne.

bobek napisał(a):...a jak te mapy wrzuciłem na kartę SD to mapy są na nawigacji

uuuu... wali lewizną ...

bobek napisał(a):...ale punktów POI czyli konkretnie radarów i fotoradarów niema

jak wspomniałem wyżej mam też z tym problem

bobek napisał(a):...a w dodatku wyświetlacz na radiu się ścina i nie reaguje na dotyk po wyjęciu karty SD wraca do normy.

a to pewnie efekt lewizny :lol:


Informacja dotycząca ukrytego menu w urządzeniach DNX:
1. w trybie wyświetlania mapy dotknąć prawego dolnego rogu wyświetlacza w miejscu wyświetlania prędkości - patrz obrazek 1
2. przytrzymać palec w środku prędkościomierza do czasu pojawienia się ukrytego menu - patrz obrazek 2

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

PostNapisane: Śr, 07 mar 2012 10:56
przez funkyman
A co jest w tym ukrytym menu, jeżeli można zapytać ? :D

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

PostNapisane: Cz, 08 mar 2012 10:29
przez siubuk
jakby ktos chcial zmienic logo startowe to moge podeslac linki jak zrobic:)

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

PostNapisane: Cz, 08 mar 2012 22:48
przez ootomaszoo
funkyman napisał(a):A co jest w tym ukrytym menu, jeżeli można zapytać ? :D

Znajdziesz tam różności, od informacji dotyczących sprzętu (testu), po file managera, przy czym ten ostatni został zablokowany w serii xx80
Proponuję uruchomić i sprawdzić co tam jest, zwykły użytkownika nic dla siebie tam nie znajdzie.

siubuk napisał(a):jakby ktos chcial zmienic logo startowe to moge podeslac linki jak zrobic:)

Nie wydaje mi się aby takie działanie było nielegalne, zatem wstaw link odsyłający lub instrukcję dla innych użytkowników, może ktoś się skusi. Ja tam wolę jak startuje mi logo Kenwooda, a następnie ładuje mi się tapetka z logiem mojego autka.