Kenwood DNX5220 od podszewki.

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

Postprzez pkamecki » Śr, 18 lut 2009 20:18

Tak jak pisałem wcześniej - wersja firmware do której zaktualizowałem radio to 2.4 i tak jak jest opisane w kroku 3 - wyświetla się VERSION 2.4...
pkamecki
 
Posty: 17
Dołączył(a): Śr, 11 lut 2009 22:26

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

Postprzez wodnik7 » Śr, 18 lut 2009 20:24

pkamecki napisał(a):Tak jak pisałem wcześniej - wersja firmware do której zaktualizowałem radio to 2.4 i tak jak jest opisane w kroku 3 - wyświetla się VERSION 2.4...


no to ja tego nie pojmuje. A ta 2.50 z drugiego linku? Bo niby powinna byc roznica miedzy softwarem garmina a kenwooda.. no coz
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
wodnik7
Bywalec
 
Posty: 333
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:10
Lokalizacja: Berlin/Gdańsk

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

Postprzez pkamecki » Śr, 18 lut 2009 20:24

MarekA napisał(a):UART to jest układ odpowiedzialny za transmisję szeregową i znajduje sie na płycie ( kiedyś karcie I/O) w kompie - może być oczywiście problem z dopasowaniem poziomów sygnałow - ale wtedy dokłada sie po stronie podłączango urządzenia układ MAX 232 i takei dopasowanie można ewentualnie podłączyć ( to jest tylko MAX232 i chyba 4 kondnsatory) . Ale to mozna na elktordzie u fachowcow sie dopytać , wedłg mnie nie powinno być problemu z podłączeniem bezpośrednio do portu RS, tylko znaleźć które to piny




Sprawa z UART chyba u mnie odpada...z tego co tu wyczytałem nie bardzo wiem "jak to się je" i jak się do tego zabrać, wiec chyba lepiej nie bedę ryzykował...
pkamecki
 
Posty: 17
Dołączył(a): Śr, 11 lut 2009 22:26

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

Postprzez pkamecki » Śr, 18 lut 2009 20:29

wodnik7 napisał(a):
pkamecki napisał(a):Tak jak pisałem wcześniej - wersja firmware do której zaktualizowałem radio to 2.4 i tak jak jest opisane w kroku 3 - wyświetla się VERSION 2.4...


no to ja tego nie pojmuje. A ta 2.50 z drugiego linku? Bo niby powinna byc roznica miedzy softwarem garmina a kenwooda.. no coz



Plik z pierwszego linku (od Frasuna) aktualizuje firmware urządzenia a plik z drugiego linku służy do aktualizacji modułu nawigacji...
pkamecki
 
Posty: 17
Dołączył(a): Śr, 11 lut 2009 22:26

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

Postprzez pkamecki » Śr, 18 lut 2009 20:31

MarekA napisał(a):Pewnie jak juz wyczytałeś UART to układ do komunikacji szergowej.
Musiałbys rozebrać radio, znaleźć płytke modułu BT, na płytce zidentyfikować piny Tx, Rx - może sa opisane . Jeśli nie sa to bez dokuemntacji bedzie ciężko.
Nie musisz znać komend aby przeprowadzić transmisje bo chyba software PArotta to zrobi za Ciebie.
Ale gdyby sie udało zidentyfikować złacze szeregowe to mozna podłączyć to do złącza RS w kompie , uruchamiasz wizarda Parotta do upgrade firmware i ustawiasz transmisję na serial, do tego port do jakiego w kompie masz podłaczone i prędkość .. no i może pójdzie :)
Musisz to zrobić przy włączonym radio ( ustaw tylko w tryb standby)
Inne rozwiązanie to znaleźć sprzedawcę modułów OEM ck5050 i wymienić ( albo wyciagnąc z uszkodzonego radia )
możesz tez zadać pytanei na forum PArrota ( http://www.parrot.com/forums/usa/ ) lub wysłać pytanie do ich wsparcia




Napisałem do wsparcia od Parrota i .... odesłeli mnie do serwisu Kenwood.....
pkamecki
 
Posty: 17
Dołączył(a): Śr, 11 lut 2009 22:26

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

Postprzez MarekA » Śr, 18 lut 2009 20:31

Niestety nie ma możliwości update do niższej wersji oprogramowania. Tak mi kiedyś odpowiedział serwis Kenwooda. Ciekawe tylko czy nie ma bo: updater nie pozwala wgrać niższej wersji , czy dlatgo że można uwalić urządzenie ( ale niby w jaki sposób!?) Może warto spóróbowac bo faktycznei jak koledzy wyżej zauważyli wersja 1.4 aktualizuje moduł BT.

Aktualizacja DNX5220BT to :
- aktualizacja radia - najnowsze to 2.40 - aktualizuje sie poprzez płyte CD
- aktuaizacja nawigacji Garmin - najnowsze to 2.60 -aktualizuje sie poprzez płytę CD
- aktualizacja map - porzez złącze USB
- aktualizacja Bluethoota - najnowsze 1,7 - aktualizuje sie poprzez połączenie BT

PouchX - czyli wiesz gdzie sa piny Tx i Rx na moduel BT? Jeśli tak to trzeba połączyć poprzez ukłą MAxa ( kosztuje ze 2 zł)
Kenwood DNX7260BT
MarekA
 
Posty: 31
Dołączył(a): Wt, 03 lut 2009 8:30

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

Postprzez pkamecki » Śr, 18 lut 2009 20:41

Sprobowac można, bo faktycznie jest tak aktualizacja bt...tylko nie mam pewności czy radio się całkiem nie "uwali" (wersja oryginbalna była 1.51).. A w takim przypadku wole juz nie miec bt niż nie miec radia..
pkamecki
 
Posty: 17
Dołączył(a): Śr, 11 lut 2009 22:26

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

Postprzez MarekA » Śr, 25 lut 2009 14:26

Prawdopodobnie w urządzeniach Garmina można zmienic ekran startowy - wystarczy tylko zmienić plik jpg. Równiez mozna zmienic pojawiający sie ekran ostrzeżeń - można zmienić treść w pliku .
Czy tak można równiez zmienic w urządzeniach DNX ( nie chodzi mi o ekran starowy urządzenia bo to wiem jak zmienić , tylko o ekran łądującej się nawigacji) ?
Gdy podłaczy sie urządzenei przez port USB - widac dwa dyski np. F i G .
Na G jest tylko katalog Garmin a w nim widac mapy ( .img) i katalog /garmin/voice i /garmin/car . Nie ma w nich żadnych plików językowych ani nie widac plików systemowych. Natomiast na dysk G nie można wejść , pomimo że widac go w urządzeniach.
Ma ktos pomysł jak więcej zobaczyć, a najlepiej jak zmodyfikowac ekran starowy i ostrzeżeń?
Kenwood DNX7260BT
MarekA
 
Posty: 31
Dołączył(a): Wt, 03 lut 2009 8:30

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

Postprzez p@dre » Śr, 25 mar 2009 21:39

Witam, mam w swoim egz. zainstalowane 2 mapy:
CN - gpmapprom.img
GP - gpmapsupp.img

standardowo jest też basemap.

Czy ten moduł obsługuje standardowo 3 mapy ? jaka powinna być nazwa 3 pliku .img ?

pozdrawiam
p@dre
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Wt, 05 sie 2008 19:19

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

Postprzez SP2BZW » Śr, 25 mar 2009 22:35

nie wiem czy obsługuje 3 pliki... ale nazwa tego pliku występuję kilkadziesiąt albo i więcej razy na forum :evil:
SP2BZW
 

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

Postprzez p@dre » Cz, 26 mar 2009 9:09

SP2BZW napisał(a):nie wiem czy obsługuje 3 pliki...


ja też nie wiem dlatego pytam, nie działają nazwy *1.img, *2.img ani *oem.img nie pomaga też skasowanie basemap

SP2BZW napisał(a):ale nazwa tego pliku występuję kilkadziesiąt albo i więcej razy na forum :evil:
poważnie :?: :mrgreen: a już myślałem, że nie potrafię szukać. Całe szczęście, że byłeś na tyle miły i bez zbędnych uwag podałeś mi rozwiązanie 8)
p@dre
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Wt, 05 sie 2008 19:19

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

Postprzez kstavia » So, 11 kwi 2009 18:53

Panowie mam wielką prośbę.
Kupiłęm 5220 kilka dni temu z przeświadczeniem ,że jest slot SD do wgrania np. GP Mapy.
Ale niestety nic z tego, nie ma :(
Próbowałem zgrać GP mapę na DVD ale czytnik pokazuje error (czytnik na pewno jest dobry).
Nie jestm w stanie poradzić sobie z wgraniem mojej GP mapy, proszę o namiar na kogoś w Warszawie, kto może z tym pomóc. Podjadę do tego kogoś, czy coś. Mapa CE Navi 2009 jest bartdzo słaba.
Będę wdzięczny za pomoc
Krzysiek 510-40-40-00
kstavia
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): So, 11 kwi 2009 18:20

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

Postprzez wodzirej » So, 11 kwi 2009 19:18

Szukasz namiaru na Kabacki Dukt 14, tel. (22) 321 6808.
Chłopaki Ci pomogą.
ps. tylko wiesz, po świętach. A przez święta bądź dzielny, dasz radę, przeżyjesz jakoś te dwa dni bez navi.
F6, 276Cx, etrex 30x, Edge Explore, Nuvicam, Virb XE
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 2007
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

Postprzez Niewe » So, 11 kwi 2009 19:26

kstavia napisał(a):Próbowałem zgrać GP mapę na DVD ale czytnik pokazuje error (czytnik na pewno jest dobry).


A nie możesz jej wgrać do MapSourca?
Nigdy nie miałem map na SD, wiec tylko gdybam. Jakby się dało to idziesz z laptopem do auta, wyciągasz radio i podłączasz się przez miniUSB na tylnym panelu radia.
A potem z MapSourca wysyłasz elegancko do radia.
Vista Etrex Cx + UMP-pcPl + Topo_PL_100 + dużo, dużo innych z mapcenter i od dobrych ludzi
Kenwood DNX 5220BT + CNE2008 + UMP-pcPL
Edge 800 (soft. ver. 2.20) ze wszystkimi bajerami ;)
Niewe
Bywalec
 
Posty: 198
Dołączył(a): Pt, 29 cze 2007 23:26
Lokalizacja: WuWua

Re: Kenwood DNX5220 od podszewki.

Postprzez MarekA » N, 12 kwi 2009 10:59

Tak jak kolega pisał , musisz podłaczyć w Kenwoodzie kabel mini USb i do laptopa. Jeśli chcesz wysłąć pliki z MapSurce to w Kenwoodzie wybierasz tryb : Garmin. Jeśłi masz gotowy plik img ( a taki plik chyba jest na karcie SD) to wybierasz tryb dysku i kopiujejsz pliki do katalogu który ci sie otworzy ( głównego). Kilkanaście minut i masz wgraną mapę ( tylko jak to ma być druga mapa to musi miec inne rozszerzenie - opisane jest to na forum .
Koniecznei na stałe wyprowadź sobie kabel z gniazda miniUSB - to w przyszłości pomaga ładować mapy, radary itp.
Kenwood DNX7260BT
MarekA
 
Posty: 31
Dołączył(a): Wt, 03 lut 2009 8:30

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości