W City Navigator Europe chciałbym ...

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez popej » So, 18 lut 2012 12:42

Aktualnie Garmin produkuje 2 wersje City Navigatora Europe: nowa Unicode i stara non-Unicode. Ta pierwsza wyświetla narodowe znaki we wszystkich krajach, które obejmuje, ta druga tylko w krajach Europy Zachodniej.

Odbiorniki serii 14xx nie obsługują nowej wersji mapy i tym samym nie pokazują na City Navigatorze polskich liter. To jest podobna sytuacja, jak przy przejściu na mapy w formacie NT, Garmin nie aktualizuje firmware starszych odbiorników i nie ma szansy na nowe funkcje. Pewnie za jakiś czas przestanie także aktualizować CNEU non-Unicode. Taki biznes.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6831
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez Castel 899 » So, 18 lut 2012 13:46

Pierwszy akapit już pisałeś; aż taki gamooń nie jestem.
popej napisał(a):... Odbiorniki serii 14xx nie obsługują nowej wersji mapy ...
Skoro nowa wersja różni się tylko tym, że jest Unicode, to dlaczego 14xx jej "nie obsługują" a obsługują Ogonki ?
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 421
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez popej » So, 18 lut 2012 14:36

Przepraszam za powtórki. Odpowiedź na Twoje ostatnie też już była.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6831
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez epkchmiele » So, 18 lut 2012 19:00

popej napisał(a):. Pewnie za jakiś czas przestanie także aktualizować CNEU non-Unicode. Taki biznes.

Ale ja mam zapewnienie od Garmina że będzie dostarczał, ale swoją drogą to jak pomyśle ile zapłaciłem za CN non-unicode i prognoza Popej to już wiem dlaczego to staniało. Na moim M10 chodzi unicode , ale nie wyszukuje po adresach .
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez yaris » N, 19 lut 2012 12:01

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale chyba nie będzie tak ze zaprzestaną aktualizacji Map do starszych "starych" nuvi750
Jakoś nie widzę potrzeby mieć tych wodotrysków i dodatków co jest w nowych Garminach
a mi tylko potrzebna świeża(aktualna) mapa i dobry odbiornik
Jak ci mapa nie pomoże to cię Garmin wspomoże.
Obrazek
Avatar użytkownika
yaris
Bywalec
 
Posty: 118
Dołączył(a): N, 20 sty 2008 1:21
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez ememek » N, 19 lut 2012 22:11

Zaprzestali kiedyś nie-NT to mogą też zaprzestać non-unicode :?
Nüvi-765
ememek
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): So, 25 lip 2009 21:07
Lokalizacja: Wrocław

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez Antonio » Pn, 20 lut 2012 11:31

Tylko co wtedy z wykupionymi aktualizacjami nüMaps Lifetime dla starszych odbiorników: przeniosą licencje dla nowej wersji mapy?
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Avatar użytkownika
Antonio
Bywalec
 
Posty: 790
Dołączył(a): N, 01 lis 2009 22:43
Lokalizacja: Pabianice (łódzkie)

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez popej » Pn, 20 lut 2012 12:25

Myślę, że jednak parę lat jeszcze będą wydawać obie wersje, pewnie prędzej zmienisz odbiornik ;)
Ale chyba warto wiedzieć, że zmiany już nastąpiły i mogą mieć konsekwencje.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6831
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez Antonio » Pn, 20 lut 2012 12:46

popej napisał(a):Myślę, że jednak parę lat jeszcze będą wydawać obie wersje, pewnie prędzej zmienisz odbiornik ;)

Nie zamierzam. Będę mu wierny do końca moich dni, lub jego :lol: . Chyba że Garmin wypuści jakiś rewolucyjny w zmianach odbiornik.
A te parę lat to chyba podziała, co? W końcu to jeden z ostatnich solidnych modeli w rodzinie nuvich.
A nawet, jak się popsuje, to mamy jeszcze PouchX :wink:
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Avatar użytkownika
Antonio
Bywalec
 
Posty: 790
Dołączył(a): N, 01 lis 2009 22:43
Lokalizacja: Pabianice (łódzkie)

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez pisii35 » Śr, 22 lut 2012 18:50

dla Twojej wygody lepiej, żebyś był wierny do końca jego dni, a nie swoich :P
pisii35
 
Posty: 15
Dołączył(a): Cz, 19 sty 2012 19:01

Postulat nr ...

Postprzez Castel 899 » Pn, 30 kwi 2012 0:31

Kolegów z dojściami proszę o załatwienie w Garminie, żeby w "Unikaj" rozdzielili "Drogi płatne" na państwowe i prywatne. (Nawet się rymnęło.)
Miałem umieścić w Dowcipach GPS, ale stwierdziłem, że to zbyt poważny dział. I szkoda go psuć; a nuż ktoś skomentuje.
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 421
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Postulat nr ...

Postprzez bogdanbc » Pn, 30 kwi 2012 13:57

ja bym jeszcze z chęcią zobaczył :
[x] unikaj kocich łbów
[x] omijaj duże miasta
Zumo 660, Nuvi 250
Avatar użytkownika
bogdanbc
 
Posty: 62
Dołączył(a): N, 13 lip 2008 18:47
Lokalizacja: Sopot

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez Mariusz65 » Pn, 30 kwi 2012 20:17

Tylko jak rozwiązać ten problem?
Gdybyś miał równolegle trzy różne autostrady do wyboru to rozumiem, ale u nas jest wybór między niczym a niczym.

Jak się śpieszysz to bulisz (jak ja ostatnio, trzy dychy na trasie Toruń – Gdańsk) a jak nie to jedziesz trzy godziny dłużej starą dziurawą drogą z korkami i remontami co chwilę. Więc ewentualne rozróżnienie na mapie i tak psu na budę :mrgreen:
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4453
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez gavia » Pn, 21 maja 2012 20:34

A ja bym marzył o tym żeby ,,ktoś'' czy to Garmin w City Navigator czy inne Nawigacje turn by turn w końcu zaproponowali jakiś sensowny algorytm dotyczący czasu jazdy i wyznaczania trasy (dzień i noc) . Jadę przez Polskę nie ma znaczenia w którym kierunku , obrazek jest ten sam.Drogi krajowe-czerwone zapchane (chodzi o jazdę w dzień) ,jak ktoś się spieszy to wyprzedzając non-stop i dłuższymi momentami dochodząc do 140-160 km/h i tak osiągnie średnią góra 85-90 km/h . Kiedy taka samą średnią bez większego wysiłku i zbędnego stresu( fotoradary,policja +wyprzedzanie zawalidróg) dostajemy jadąc max 120- 130 km/h na drogach żółtych. Są oczywiście nieliczne wyjątki.

Jakby była mozliwość coś w stylu- OPCJE potem średnia prędkość na drogach dla przykładu żebyśmy sami mieli możliwośc zaproponowania własnych ustawień np.
1Autostrady -125 km/h
2.Drogi krajowe czerwone -70 km/h
3.Drogi wojewódzkie żółte -85km/h
4.Drogi inne 65 km/h.
5,Gruntowe ,szuter i dziury -omijaj

Wtedy nawigacja zaproponuje trase w oparciu właśnie o te dane a nie jakieś oderwane od rzeczywistości obliczenia. Jak nam się trasa spodoba zgodzimy się jak nie wklepiemy punkty przelotowe i po klopocie.

Najprostszy przykład-Wrocław Łódz a) przez Syców.Sieradz ,Pabianice
b) przez Ostrzeszów,Blaszki , Szadek ,Lutomiersk
Wyjdą nam niezłe różnice i to nie minutowe oczywiście na niekorzyść dróg czerwonych.

Coś takiego w Automapie było kiedyś ale i tak prowadziła według własnego widzimisie.Do tego jakiś głupkowaty podział na autostardy, potem miedzynarodowe itd. Wystarczyłoby autostrady, czerwone , żółte ,inne ,dziury.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez Mariusz65 » Pn, 21 maja 2012 21:01

gavia napisał(a):Drogi krajowe-czerwone [...] dłuższymi momentami dochodząc do 140-160 km/h
[...]
bez większego wysiłku i zbędnego stresu dostajemy jadąc max 120- 130 km/h na drogach żółtych.

Te prędkości to chyba dla jakichś niezłych kozaków ;-)
Ja na żółtych to jadę 80 – 90 jeżeli akurat dziur nie ma, bo ostatnio jak jechałem bocznymi - żółtymi do Zamościa to z powodu ubytków nie dało się szybciej niż 40 – 50 km/h.

Średnia podróży to mi na ogół 60 km/h wychodzi niezależnie jak bym nie jechał. No ale ja jeżdżę jak emeryt ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4453
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości