W City Navigator Europe chciałbym ...

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez Zachu » Pn, 21 maja 2012 21:10

gavia napisał(a):A ja bym marzył o tym
żebyś kupił jakiegoś Garmina w końcu lub inną zabawkę i zajął sobie czas czymś innym niż Trolowaniem.
Prędkości ustawia się w MS i BC.
Kwestie infrastruktury i czasu przejazdów możesz przedyskutować na forum SSC.
Mariusz65 napisał(a):Ja na żółtych to jadę 80 – 90 jeżeli akurat dziur nie ma, bo ostatnio jak jechałem bocznymi, żółtymi do Zamościa to z powodu ubytków nie dało się szybciej niż 40 – 50 km/h.

Daleko szukać. Przejechać się drogą krajową po Włocławku.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7746
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez Mariusz65 » Pn, 21 maja 2012 21:19

Zachu napisał(a):Przejechać się drogą krajową po Włocławku.

We Włocławku to się akurat stoi (w korkach) a nie jeździ! :wink:
Chyba doszli do wniosku, że przez Włocławek kibice nie będą się przemieszczać i jedynkę całkiem rozebrali przed Euro! Aż się dziś rano zdziwiłem jadąc do pracy :shock: :lol:
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4468
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez gavia » Pn, 21 maja 2012 22:06

Zachu napisał(a):żebyś kupił jakiegoś Garmina w końcu lub inną zabawkę i zajął sobie czas czymś innym niż Trolowaniem.
Prędkości ustawia się w MS i BC.

W tytule jest co byś chcial.... NO TO CHCĘ to i to .

Nie ma to jak ,,wyczerpująca'' odpowiedz ZACHU.
To ma być to ustawienie prędkości ????.
Obrazek

Śmiech na sali-Może jakieś wyjaśnienie autostrady międzystanowe, autostrady główne.Mozna się co najwyżej domyślać.
To co w tabelce dotyczy tylko czasu przejazdu a nie proponowanej trasy tutaj nie ma związku i tak Garmin wyznacza po swojemu. Sprawdziłem właśnie na przykładzie trasy Wrocław-Łódz.

Wklepałem do tabelki ,,autostrady główne (jak rozumiem to drogi krajowe) prędkość 120km/h a na Autostrady inne-70km/h żeby mnie poprowadził przez Sieradz a i tak mapsource proponuje trasę przez Blaszki.


Odnośnie zabawek mam kilka łącznie z wbudowanym w aucie Gps.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 652
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez Mariusz65 » Wt, 22 maja 2012 8:28

gavia napisał(a):Śmiech na sali-Może jakieś wyjaśnienie autostrady międzystanowe, autostrady główne.Mozna się co najwyżej domyślać.

Nomenklatura amerykańska. Przypuszczam, że nasze krajówki to pewnie "Inne autostrady" Jadąc w miarę przepisowo może się uda zmieścić w zakładanych średnio 72 km/h ;-)
"Autostrady główne" to nasze autostrady a "międzystanowych" to nigdy nie będziemy mieli ;-)


"Podrasowałem" trochę prędkości w MS ;-) i czas z Wrocławia do Gdańska (trasa ta sama) spadł z 6:47:40 do 2:30:53. No i po co nam autostrady skoro wystarczy średnią prędkość "podregulować" :lol:
Załączniki
MS_predkosci.JPG
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4468
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez gavia » Wt, 22 maja 2012 9:10

Tą trasę przez Lódz to Map Source sam zaproponował ( bez wstawiania punktów przelotowych )?

Wstawiłem u siebie dokładnie takie same wartości, do tego zaznaczyłem preferuj autostrady a i tak dostaję trasę przez Ostrów ,Konin,Toruń. itd 458 km.
Tak jakby Garmina nie interesowały te prędkości -propozycja trasy wydaje się być od od tego całkowicie niezależna przynajmniej na moim komp.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 652
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez Mariusz65 » Wt, 22 maja 2012 9:13

gavia napisał(a):Tą trasę przez Lódz to Map Source sam zaproponował ( bez wstawiania punktów przelotowych )?

Bez! U mnie MS tak dziwnie wyznacza.

W Nuvi jest lepiej :arrow: viewtopic.php?p=143824#p143824
Ostatnio edytowano Wt, 22 maja 2012 9:23 przez Mariusz65, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4468
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez gavia » Wt, 22 maja 2012 9:16

A jakby mu zmienić wartości prędkości na odwrotne też będzie taka sama trasa wyznaczona?
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 652
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez Mariusz65 » Wt, 22 maja 2012 9:22

Identycznie wyznaczył, tylko czas wyszedł 19 godzin i 52 min ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4468
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez gavia » Wt, 22 maja 2012 9:34

Czyli jasne ,zdefiniowana przez użytkownika prędkość nie jest brana przy wyznaczaniu tras.Według mnie powinna choćby jako opcja.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 652
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Nie chcemy słowa "Ulica" w CNE!

Postprzez jjanusz » Śr, 08 maja 2013 19:30

Hej,

wróciłem za sprawą zumo na moją motorynkę ;) i... zaraz zonk... spójrzcie na screenshota... do tej pory myślałem, że to navteq (nokia) winna temu [---] jakim jest słówko Ulica przed nazwą ... ulicy ;) ten błąd FW czy cóś jakoś daje mi nadzieję, że to tfu tfu piiiip da się zwalczyć (_ulica_ Sławików, _ulica_ Wiejska). Skoro już muszą być księdza i generały to choć ta Ulica... Kto jest winny temu Navteq czy Garmin?
14894.png

BTW: może jakiś sens Navteq ma, bo.... nie wiedziałem, że patron mojej ulicy był majorem i miał na imię Piotr (a 10 lat już tu mieszkam) ;))

EDIT: od 2001 mieszkam tu gdzie mieszkam i najpierw Navteq podpowiadał: Mjr. Rogozina, potem było Mgr. Rogozina, a w końcu Mjr. Piotra Rogozina. Może i fajnie wiedzieć, ale 5'' nawigacji czy 10'' tabletów w aucie/motorynce nie uznaje...

EDIT1: nigdy, przenigdy... o ja potępiony nie zdarzyło mi się napisać, że mieszkam na ulicy mjr. Piotra Rogozina, piszę tylko: Rogozina...

---

pozdro
Janusz
Ostatnio edytowano Cz, 09 maja 2013 9:40 przez Mariusz65, łącznie edytowano 4 razy
Powód: Proszę nie używać słów wulgarnych!
zūmo 350LM, Oregon 300, nüvi 205, nüvi 255W
jjanusz
Bywalec
 
Posty: 213
Dołączył(a): Wt, 23 cze 2009 12:22

Nie chcemy słowa Ulica w CNE!

Postprzez Zachu » Cz, 09 maja 2013 8:27

Navteq to światowa firma tego się nie da tak po prosu usunąć. Ktoś z zagranicy nie ma bladego pojęcia co jest na tablicy napisane. Szuka konkretnego adreu. Dziwe dla wszystkich jest że w jedny mieści jest dwa razy ta sama ulica w różnych miejscach. Jest rondo, aleja i ulica o tej samej nazwie itd. Tak samo jak czytać po Rusku czy Chińsku.
Problem jest że trzeba by było ludzi zatrudnić miejscowych, co kosztuje.
Taka ciekawostka. Ostatnio był w programie "Polak potrafi" /nie ma już do obejrzenia, chyba sezon 11 odcinek 5, możne pojawi się archiwum/ jak TomTom robi swoje mapy /Polska siedziba jest w Łodzi/.
Można obejrzeć rysują. W edytorze, po zdjęciach satelitarnych, kreślą mapę ... Serbi ;) Za to Polskę dotychczas robili ... ? Hindusi :)
Na PDA piszą ludzie z TT można sobie poczytać Jak powstają mapy TomTom
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7746
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez jjanusz » Cz, 09 maja 2013 18:25

Wiem, wiem ale idea mojego postu była następująca: jakim cudem mój zumo wyświetlił nazwy ulic bez słówka "Ulica"?!?! patrz screenshot...

---
jjanusz
zūmo 350LM, Oregon 300, nüvi 205, nüvi 255W
jjanusz
Bywalec
 
Posty: 213
Dołączył(a): Wt, 23 cze 2009 12:22

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez Castel 899 » Cz, 04 lip 2013 18:28

... żeby nie była Navteq-iem dla ubogich; w końcu płacimy za nią. Pod koniec kwietnia testowałem CNE, która kazała mi przebić się przez ekrany przy S8 w W-wie Targówku i skręcić w Hieronima. Chciałem zgłosić poprawkę w Nawteq Map Reporter, ... a tam jest OK. Widocznie tam jest najaktualniejszy stan - pomyślałem - poczekam do CNE 2014.10. Poczekałem ... a tu nadal prehistoria. Rozumiem, że stosunkowo tania CNE (za dożywocie jak 1 rok Automapy) może mieć n-tą klasę szczegółowości. Ale n-ta klasa aktualności w stosunku do Navteq-a - to już są kpiny z użytkowników.
Załączniki
CNE 2014.10.GIF
Navteq.GIF
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 425
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez Zachu » Cz, 04 lip 2013 19:34

Czas wydania mapy to pół roku. Dlatego mamy politykę dodawania dróg w budowie i otwierania kiedy koparki zjeżdżają z budowy. Na pewne rzeczy niestety trzeba czekać.
Tu jest wyjątkowa lipa, pierwszego dnia sam zawracałem na Bielanach ;)
Rondo Górczewska/Lazurowa już jest :)
Na www można zobaczyć co będzie w następnym wydaniu.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7746
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez beetle-m » Cz, 04 lip 2013 19:53

Dla świeżej wersji CNE mam takie info na myGarmin:
City Navigator Europe NTU 2014.10 - Map+3D+HT+P,April 13
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6697
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość