nuvi 3700 błędy i usterki

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez ArturGarminUK » Pn, 14 lis 2011 16:40

popej napisał(a):
ArturGarminUK napisał(a):
popej napisał(a):W przypadku rekalkulacji trasy niknie opis najbliższego manewru z górnej belki. Błąd pojawiał się w różnych wersjach firmware, ostatnio wrócił w 4.60.
Zgłoszone dzisiaj do Quality. Na razie status Critical, który przypisałem zobaczymy co na to Quality.

Powinno być łatwo, przecież już raz to naprawili :)

Potrzebuję potwierdzić jedną rzecz dla Quality: "Is this issue occurring when it’s a simple A  B or does it have to be A  B  C  D etc? I’m waiting on verification from another associate that this has actually been fixed with the latest SW but his was A  B  C  D etc. If this is just A  B, I’d say it’s a different issue. Let me know – Thanks! "
Ostatnio edytowano Pn, 14 lis 2011 22:54 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: BBCode: Quote
ArturGarminUK
 
Posty: 37
Dołączył(a): Cz, 24 cze 2010 15:53

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez popej » Pn, 14 lis 2011 17:56

Niestety zauważyłem to tylko jeden raz, akurat jak chciałem sprawdzić coś innego. Moja wiedza na ten temat jest taka:
- Na forum gpspassion użytkownicy zgłaszają błąd znikania schematu manewru w przypadku wykonania przez nuvi rekalkulacji trasy. Przypuszczam, że chodzi o prostą trasę A -> B.
- W moim przypadku to była symulacja podróży A -> B -> C, przy czym odcinek BC prowadził przez drogę, którą TMC zaflagował jako zamkniętą. Po przejściu punktu B nuvi wyświetlił trasę B -> C po czym zgłosił "przeliczam" i wyznaczył trasę omijającą zablokowaną drogę. W tym momencie zniknął obraz manewru z lewego górnego rogu.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez beetle-m » Wt, 15 lis 2011 7:30

Uaktywniły mi się podpowiedzi myTrends na wersji 4.60 i muszę stwierdzić, że jak na razie to działają poprawnie.
Dla przypomnienia: w wersji 4.50 nuvi resetował się po naciśnięciu belki z myTrends.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6692
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez ArturGarminUK » Wt, 15 lis 2011 14:08

popej napisał(a):Niestety zauważyłem to tylko jeden raz, akurat jak chciałem sprawdzić coś innego. Moja wiedza na ten temat jest taka:
- Na forum gpspassion użytkownicy zgłaszają błąd znikania schematu manewru w przypadku wykonania przez nuvi rekalkulacji trasy. Przypuszczam, że chodzi o prostą trasę A -> B.
- W moim przypadku to była symulacja podróży A -> B -> C, przy czym odcinek BC prowadził przez drogę, którą TMC zaflagował jako zamkniętą. Po przejściu punktu B nuvi wyświetlił trasę B -> C po czym zgłosił "przeliczam" i wyznaczył trasę omijającą zablokowaną drogę. W tym momencie zniknął obraz manewru z lewego górnego rogu.


Dzięki, przekazałem dalej. Obawiam się, że jeśli nie zdarza sie to często, to będzie im ciężko replikować problem.
ArturGarminUK
 
Posty: 37
Dołączył(a): Cz, 24 cze 2010 15:53

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez popej » Wt, 15 lis 2011 16:24

Nieczęsto to ja teraz korzystam z nawigacji. Ale sądząc po tym, że trafił mi się po krótkiej zabawie z odbiornikiem, to może nie jest taki trudny do powtórzenia. Tylko pewnie trzeba wymusić rekalkulację, np. zjeżdżając z wyliczonej trasy.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez mlistopad » So, 19 lis 2011 13:43

Garmin wykazuje nadzwyczajną aktywność, już mamy firmware 4.60.

nie aktualne , obecnie najnowszy soft to 4.70, niestety to nie jest obiecany rewolucyjny soft na który czekałem, punkty POI nadal nie widoczne :(
3760lmt i dezl760lmt
mlistopad
 
Posty: 41
Dołączył(a): Pn, 17 sty 2011 22:16
Lokalizacja: Kraków

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez Siemen » Śr, 04 sty 2012 11:59

Primo witam wszystkich na forum,

secundo, czytałem mam nadzieję uważnie ten temat i nie zauważyłem tego problemu, aczkolwiek jeśli się pojawił to przepraszam za dubel.

I w końcu o co kaman.
Nuvi 3790T - błednie kalkuluje trasę - częso zdarza mi się, że jadąc autostradą np w Niemczech (od czasu do czasu), Holandii (prawie zawsze) nawigacja na skrzyżowaniu autostrad każe zjechać z autostrady i trzymać się lewej, efekt jest taki, że jadąc równolegle do autostrady po minięciu skrzyżowania wracam na autostradę.... no comment. Problem w tym, że nie bardzo mam ochotę za każdym razem dezoomować żeby zobaczyć co nawigacja ma na myśli mówiąc/sygnalizując "za 100m zjedź w prawo potem trzymaj się lewej". Problem zgłoszony do supportu, nawigacja wymieniona - nadal to samo......

Pozdrawiam wszystkich
s
Siemen
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Śr, 04 sty 2012 11:53

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez mlistopad » Śr, 04 sty 2012 15:44

witam
i potwierdzam, niestety tak jest, najwyraźniej to widać na drodze a15 z Rotterdamu w kierunku Arnhem, zarówno w jedną i w drugą stronę trzeba uważać, najgorzej jest w pomiędzy Riddekerk i Papandrechtem bo tam jest parę miejsc że jak zjedziesz z autostrady to wjeżdżasz do miasta i ciężko na nią wrócić, z tego co pamiętam jeszcze to na a50 i a1 jest tak samo ale tam każe zjechać na zjazd po to żeby za chwilę skierować z powrotem na autostradę,
błąd tkwi prawdopodobnie w samej mapie i jest niezależny od softu ( bez względu na numerek softu taka sama sytuacja), no chyba że się mylę to proszę mnie poprawić
ja już się do tego przyzwyczaiłem i nie zwraca na to uwagi, tez pisałem do supportu Garmina ale tylko dziękują i problem albo jest już znany albo przekażą go dalej,
pozdrawiam
3760lmt i dezl760lmt
mlistopad
 
Posty: 41
Dołączył(a): Pn, 17 sty 2011 22:16
Lokalizacja: Kraków

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez Pavlo » N, 08 sty 2012 20:22

To tak naprawdę co jest warte zakupu z górnej półki. Może 3490?
1390
Pavlo
 
Posty: 36
Dołączył(a): Pt, 06 sie 2010 13:49

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez Pilzner » Wt, 10 sty 2012 13:28

No właśnie... Ponieważ moja 60ka dość słabo sprawdza się w aucie (tym bardziej że brakuje mi aktualizacji GPMapy), postanowiłem zakupić odbiornik typowo samochodowy.

Miałem chęć zakupić 3790T LMU, dograć UMP-pcPL i poprawić sobie komfort podróżowania. Jednak jestem po lekturze tego dość obszernego wątku i zastanawiam się nad tym, czy ta seria jest naprawdę aż tak zła. Być może chodzi tu o przyzwyczajenia z innych modeli, którego ja nie będę miał? Model nie jest tani, więc trzeba się zastanowić...
GPSmap 60CSx / nüvi 3790LMT / nüvi 1300
Pilzner
Bywalec
 
Posty: 168
Dołączył(a): Śr, 02 kwi 2008 13:36

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez beetle-m » Wt, 10 sty 2012 13:35

Wszystko, co mogłem już napisałem. Mogę jedynie potwierdzić, że kolejny raz nie kupiłbym już nuvi 3790T więc nie polecam tego modelu.
Mam bardziej pozytywne opinie o wersji 3490T.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6692
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez tboniasty » Wt, 10 sty 2012 14:00

Bawiłem się dwa dni 3790 po czym wymieniłem na 3490. O wiele bardziej podoba mi się sposób obsługi tego drugiego.
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Avatar użytkownika
tboniasty
Site Admin
 
Posty: 1224
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 17:25
Lokalizacja: Opole

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez popej » Wt, 10 sty 2012 14:45

Właśnie, 3490 wygląda lepiej i obsługuje się go przyjemniej. Ale nie budzi mojego zaufania. Brak możliwości wstawienia VIA i brak informacji o zjechaniu z wyznaczonej trasy sprawia, że trudno panować nad tym, gdzie się jedzie. A mapy Polski nie są wystarczająco dobre, żeby zdać się całkowicie na nuviego.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez Pilzner » Cz, 12 sty 2012 0:03

A kiedy była ostatnia aktualizacja firmware'u? Robią coś z tym jeszcze?

Na trasach mi nie zależy aż tak bardzo (wystarczy jak wrzucę sobie punkty z Mapsource'a) i jak dotąd nigdy nie musiałem korzystać z funkcji optymalizacji punktów pośrednich. Dlatego cały czas rozważam jednak kupno 3790. Za przemawia wyświetlacz i design urządzenia...
W aucie użytkuję cały czas 60-kę i tak naprawdę poza aktualizacją GPMapy i brakuje mi jakiejś mapy Europy. Gdyby nie utrudniona obsługa (w czasie jazdy, pomimo doświadczenia, czasem jednak jest ciężko - szczególnie wpisywanie nazw), to pewnie kupiłbym tylko CNE na DVD. Hmmm... :?:
GPSmap 60CSx / nüvi 3790LMT / nüvi 1300
Pilzner
Bywalec
 
Posty: 168
Dołączył(a): Śr, 02 kwi 2008 13:36

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez mlistopad » Pt, 17 lut 2012 11:35

witam
robią! robią!
właśnie ukazał się nowy soft 4.80
niestety nie ten obiecany "rewolucyjny",
co prawda jadąc obwodnicą Krakowa w kierunku Katowic ukazał mi się 1 ( jeden ) punkt POI lotniska w Balicach :D


pozdrawiam wszystkich
3760lmt i dezl760lmt
mlistopad
 
Posty: 41
Dołączył(a): Pn, 17 sty 2011 22:16
Lokalizacja: Kraków

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości