nuvi 3700 błędy i usterki

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez popej » Cz, 20 paź 2011 19:48

Firmware 4.50 przyniósł solidne poprawki:
- nuvi pokazuje czas i dystans do końcowego punktu "podróży".
- Garmin wprowadził obiecywane przesyłanie tras z Mapsource. Niestety w urządzeniu trasy pojawiają się jako "podróże".
- Został naprawiony interfejs karty SD, prędkość transferu z PC na kartę SD wzrosła do około 450kB/s. Powoli ale nie tragiczne.

Jednocześnie znalazłem nowy błąd - w oknie komunikatu TMC przesuwanie mapy nie działa poprawnie. Po przesunięci i próbie ponownego przesunięcia, mapa wraca do pierwotnej pozycji.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez popej » Cz, 10 lis 2011 14:42

Garmin wykazuje nadzwyczajną aktywność, już mamy firmware 4.60. W związku z tym poszerzyłem listę błędów o następujące pozycje:
- problemy z importem trasy z Mapsource w przypadku mapy Unicode,
- znikanie opisu następnego manewru z górnej belki po wykonaniu rekalkulacji,
- nawigacja przez zamknięte odcinki drogi.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez Zielak » Cz, 10 lis 2011 18:29

A co poprawili? Może chociaż POI na mapie są?
Pozdrawiam
Mariusz Zieliński

_______________________________________
Nuvi3790T(mój ostatni nuvi) + Nuvi250W + CNE'2012.30 + GPMapa(RIP) + UMP-pcPL + radary
Avatar użytkownika
Zielak
 
Posty: 33
Dołączył(a): Pt, 13 cze 2008 14:58
Lokalizacja: Gdańsk

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez 4demijohn » Cz, 10 lis 2011 21:15

Popej - to co, nie przechodzić na 4.60 i czekać na 4.70 :mrgreen:
Pozdrawiam
Mazowieckie-------Garmin nuvi 3790T
Avatar użytkownika
4demijohn
 
Posty: 25
Dołączył(a): N, 17 paź 2010 22:30

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez popej » Cz, 10 lis 2011 21:32

Ja wróciłem do 4.30.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez frasun » Cz, 10 lis 2011 22:34

Zielak napisał(a):Może chociaż POI na mapie są?

Nie ma.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3776
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez janoox » N, 13 lis 2011 23:28

popej napisał(a):Ja wróciłem do 4.30.
Ja również po sprawdzeniu zarówno 4.50 jak i 4.60 wróciłem do 4.30. Najbardziej wkurzało mnie, gdy po przypadkowym/celowym dotknięciu ekranu wyświetlała się cała mapa podróży. Nowsze wersje wgrywałem także po to aby sprawdzić szybkość transferu na kartę SD. Rzeczywiście jest trochę szybciej ale 1MB w nuvi, a 15 MB w zewnętrznym czytniku to lekka przesada :( . Martwi mnie co innego. Po wgraniu czegokolwiek na kartę (mapa, zdjęcia itp) nuvi nie wyświetla NICZEGO!!! MapSource poprawnie zainstalował UMP na karcie lecz urządzenie jej nie widzi. Mało tego - nuvi podpięty do komputera również nie może odczytać żadnych plików z karty. Ta sama karta włożona do czytnika kart działa poprawnie tzn. widzi pliki, czyta zdjęcia, pozwala kopiować itp. Sprawdzałem inne karty SD i SDHC - to samo. Pamiętam, że po zakupie z FW bodajże 3.90 pliki z karty były odczytywane poprawnie. W związku z tym pytanie. Czy macie podobne problemy z kartą, czy padło urządzenie?
3790 LMT, GTM 35
janoox
 
Posty: 71
Dołączył(a): Pt, 06 maja 2011 9:39

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez popej » N, 13 lis 2011 23:37

Nigdy nie miałem problemu z mapami na karcie. Natomiast do firmware 4.30 włącznie nie działał transfer danych z PC na kartę. Użycie czytnika do przesłania danych pozwala na ominięcie tego błędu.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez janoox » Pn, 14 lis 2011 0:14

Tylko że u mnie transfer na kartę działa. Mapa instaluje się poprawnie. Ale urządzenie niczego z tej karty nie potrafi odczytać. Menedżer plików pod windowsem widzi wszystkie pliki. Lecz próba odczytu lub skopiowania jakiegokolwiek pliku daje komunikat o braku dostępu do pliku. Ta sama karta wyjęta z nuvi i włożona do czytnika działa ok. Dlatego myślę, że jednak urządzenie (a konkretnie czytnik SD w nuvim) "padło" :(
3790 LMT, GTM 35
janoox
 
Posty: 71
Dołączył(a): Pt, 06 maja 2011 9:39

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez beetle-m » Pn, 14 lis 2011 7:54

@janoox.
Jeśli plik z POI wgrany na kartę SD umieszczoną w nuvi nie jest widziany przez urządzenie (i o takiej sytuacji piszesz) to potwierdzam, że mam to samo.

Dwa rozwiązania (pisałem o tym w :arrow: innym wątku):
- kopiowac ten plik na kartę SD poprzez czytnik (a nie nuvi),
- po skopiowaniu przez nuvi wypiąć kabel USB bez "bezpiecznego wyłączania Windows".
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6692
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez robert59 » Pn, 14 lis 2011 9:38

Witam,nie zauważyłem żadnych problemów z kartą,czyta i widzi bez problemów.Mam na karcie,,UMP-pcPL,GPMapa NT 3d 2010.3 oraz punkty POI.Co zauważyłem ciekawego,po włożeniu karty zaptaszkowały się automatycznie mapy będące na karcie,po aktualizacji do wers 4.60 muszę zaznaczy tę mapę na karcie którą aktualnie potrzebuję,oczywiście wyłączając resztę map. Druga rzecz to,po włożeniu karty do urządzenia pojawiał się komunikat,,Czy zainstalować wszystkie dane po wyjęciu karty,,teraz po aktualizacji tej opcji nie ma.Pozdrawiam
3790LMT+UMP-pcPL,62st+PL Topo 2014.1+3597 LMT, dodatkowe mapy Topo//
DriveLuxe 50 LMT-D
robert59
 
Posty: 92
Dołączył(a): So, 06 paź 2007 22:30
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez ArturGarminUK » Pn, 14 lis 2011 11:08

Z powodu awarii systemu email w pracy miałem chwilę czasu żeby "Dać wam znać, że jeszcze żyję" :)

popej napisał(a):Po naciśnięciu górnej belki, w której pojawia się sugestia "myTrends" następuje restart urządzenia.

Zgłoszone do Quality po raporcie od Beetle.

popej napisał(a):Nuvi potrafi nawigować po zamkniętych drogach. Nie wiem, czy informacja "off road" jest wystarczającym usprawiedliwieniem takiego wyboru.
Zaobserwowane przy testowaniu "podróży" w 4.60.

Rozumię, że to jest screenshot z zaplanowanej podróży. Czy może jechałeś tamtędy i nawigacja poprowadziła Cię po zamkniętej drodze? Dlaczego pytam, ponieważ jeśli to jest screenshot z planera podróży to nie wiemy czy był przypisany czas kiedy będziesz wykonywał tą podróż.
Załóżmy, że nie przypiszemy czasu wyjazdu dla danej podróży. Urządzenie obliczy trasę po zamkniętej drodze pomimo odebranego sygnału ponieważ nie wie kiedy trasa będzie wykonywana, być może jutro droga będzie już otwarta.

Dopóki nie uściślimy tego quality odrzuci mi zgłoszenie.

popej napisał(a):Nuvi 37xx nie optymalizuje trasy przy dodawaniu via.

Bardzo dziwne zachowanie tej serii. Widzę w systemie kilka podobnych raportów błędów na ten temat, jeden nawet zgłoszony przeze mnie. Co ciekawe w niektórych przypadkach zauważyłem, że kolejność wprowadzenia punktów via ma znaczenie i przy innej kolejności błąd nie występuje. Niestety czekamy na reakcję inżynierów w tej sprawie.

popej napisał(a):Nuvi 37xx nie obsługuje tras. W zamian (po cichu i wbrew specyfikacji) Garmin stworzył nowy obiekt o nazwie "podróż". "Podróż" nie zastępuje trasy, w szczególności ma takie błędy czy nieprzemyślane efekty:
- nuvi nie pokazuje całej podróży na ekranie,
- TMC nie pokazuje przeszkód w dalszych etapach podróży,
- nie ma automatycznego przeliczenia trasy do celu w przypadku ominięcia punktu pośredniego podróży,
- zdarza się, że nawigacja kończy się na celu pośrednim,
- przy starcie nawigacji wg planu nuvi żąda wybrania pierwszego punktu pośredniego, trudno wykonalne jeżeli jesteśmy w trakcie podróży.
Więcej o tym napisałem w tym wątku: viewtopic.php?f=1&t=9363

Tematu podróży zamiast tras to ja szczególnie nie lubię, bo to do mnie zawsze przekierowują te maile (a bo ty lubisz takie trudniejsze tematy hahaha). Niestety tutaj decyzyjne osoby trzymają się tej zmiany i nie rozpatrują nawet powrotu do tras, choć niektóre rzeczy jak zapewne zauważyliście są poprawiane, takie jak np. nie przeliczanie po dotarciu do punktu pośredniego. Wydaje mi się, że jest to funkcja raczej mniej istotna dla inżynierów, bo przecież 90% klientów jej nie używa. Ja natomiast raportuję nadal wszystkie błędy rzetelnie więc jakby co to proszę wysyłać zgłoszenia na Poland.Support@garmin.com

popej napisał(a):Nuvi 37xx nie pokazuje POI z City Navigatora.

Ten temat już przerabialiśmy również wiele razy. Pokątnie mówi się w firmie, że raczej tego nie zrobią, ale tak samo mówili o serii 1000, a tu z zaskoczenia wprowadzili, więc kto wie. Na pewno sugestie były wysyłane i sprawa w systemie cały czas widnieje jako otwarta.
Apropos serii 1000 to wprowadzenie POI na mapie spowodowało chyba podobną liczbę kontaktów pt. POI zasłaniają mapę jak mogę je wyłączyć :lol:

popej napisał(a):Przy aktywnej nawigacji nie ma łatwej możliwości przeglądania okolicy na mapie. Po dotknięciu ekranu 37xx zamiast zachować skalę i pozycję, pokazuje całą trasę. Szybkie sprawdzenie co jest w najbliższej okolicy jest już niewykonalne. Problem pojawił się w firmware 4.50.

Ciężko jest mi przekonać Quality, że jest to wada oprogramowania, więc zmuszony byłem zgłosić to jako sugestię. Niestety Sugestie mają jeszcze mniejszą moc niż Quality raport.

popej napisał(a):Prawdopodobnie import tras z Mapsource nie obsługuje map Unicode, poniżej "podróż" z ulicami zawierającymi polskie litery. Błąd zauważony w firmware 4.60.

Faktycznie problem jest łatwy do replikowania. Jednak z moich testów wynika, że trasa jest tylko źle wyświetlana na mapie, bo urządzenie przelicza ją prawidłowo, przypomina to trochę problemy z opcją Monit. Raport przesłany do Quality po zgłoszenia od betele. Uzyskał status important, czyli tylko 3 w skali 1-4, gdzie 1 to Critical.

popej napisał(a):W przypadku rekalkulacji trasy niknie opis najbliższego manewru z górnej belki. Błąd pojawiał się w różnych wersjach firmware, ostatnio wrócił w 4.60.

Zgłoszone dzisiaj do Quality. Na razie status Critical, który przypisałem zobaczymy co na to Quality.

popej napisał(a):Brak możliwości korekty celu nawigacji na mapie.

Ciężko jest mi przekonać Quality, że jest to wada oprogramowania, więc zmuszony byłem zgłosić to jako sugestię. Niestety Sugestie mają jeszcze mniejszą moc niż Quality raport. Oczywiście można wykonać taką operację za pomocą funkcji blisko, ale jest to bardzo na około.

popej napisał(a):Przy planowaniu podróży nie są obsługiwane POI, nie można ich wybrać jako celu podróży. To oznacza, że produkty typu Garmin Travel Guide nie są w pełni obsługiwane przez nuvi 37xx.

Tego nie do końca chyba rozumiem, czy chodzi o lokalizacje zapisane w Extras? Bo POI można wybrać.

popej napisał(a):Funkcja wyłączenia autozoom nie działa poprawnie. nuvi nie pamięta ustawionej skali, każde wyjście z ekranu mapy powoduje powrót do skali 300m. To nie jest użyteczna skala.

To już było zgłaszane jakiś czas temu, sprawa nadal otwarta.

popej napisał(a):Nuvi 37xx nie pokazuje na ekranie mapy szacowanego opóźnienia wynikającego z informacji TMC, źeby sprawdzić, co się dzieje należy wejść w menu TMC. (Czy przypadkiem tam nie będzie reklam?). Od wersji 4.00 ikona TMC nie pokazuje stanu pracy odbiornika TMC, po prostu jest załączona jeżeli nuvi pamięta komunikaty.

Ten temat z Beetle i US już przerabialiśmy. Decyzja została podjęta o zmianie działania tej funkcji i koniec :(

popej napisał(a):Rozmiar czcionek tekstowych nie jest dostosowany do rozdzielczości ekranu.

To też już było zgłaszane, sprawa otwarta.

popej napisał(a):Uchwyt do mocowania nuvi w samochodzie ma gniazdo zasilania USB umieszczone w taki sposób, że kabel zasilana nigdy nie zwisa swobodnie. Tzn. wisiałby tak, gdyby nuvi został zainstalowany płasko jak blat stołu
Mam obawy, że z powodu dodatkowych obciążeń gniazdo może być podatne na uszkodzenia.

Dużo osób podzielało Twoje obawy, ale zaskakująco nie mieliśmy jeszcze ani jednej takiej sprawy. Jedyne reklamacje uchwytów mieliśmy z powodu nie działających głośników.
Ostatnio edytowano Pn, 14 lis 2011 22:43 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: BBCode: Quote
ArturGarminUK
 
Posty: 37
Dołączył(a): Cz, 24 cze 2010 15:53

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez Zachu » Pn, 14 lis 2011 11:35

ArturGarminUK napisał(a):
popej napisał(a):Uchwyt do mocowania nuvi w samochodzie ma gniazdo zasilania USB umieszczone w taki sposób, że kabel zasilana nigdy nie zwisa swobodnie. Tzn. wisiałby tak, gdyby nuvi został zainstalowany płasko jak blat stołu
Mam obawy, że z powodu dodatkowych obciążeń gniazdo może być podatne na uszkodzenia.
Dużo osób podzielało Twoje obawy, ale zaskakująco nie mieliśmy jeszcze ani jednej takiej sprawy.

To można od reki naprawić, bo nikt się chyba nie spodziewa że ktoś opracuje nowy uchwyt i wszystkim wymienią.
Trzeba owinąć przewód dookoła stopki. Można jeszcze paskiem przypiąć ;)
U mnie przewód ani razu nie wypadł, za to smrodziuch, który dodatkowo utrzymuje z dal od przycisków na centralnej konsoli, notorycznie jest zbierany z podłogi.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7668
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez popej » Pn, 14 lis 2011 14:58

ArturGarminUK napisał(a):Z powodu awarii systemu email w pracy miałem chwilę czasu żeby "Dać wam znać, że jeszcze żyję" :)

Witam po przerwie, miło wiedzieć, że z drugiej strony jest ktoś, kto nas słucha.

ArturGarminUK napisał(a):
popej napisał(a): Nuvi potrafi nawigować po zamkniętych drogach. Nie wiem, czy informacja "off road" jest wystarczającym usprawiedliwieniem takiego wyboru. Zaobserwowane przy testowaniu "podróży" w 4.60.
Rozumię, że to jest screenshot z zaplanowanej podróży. Czy może jechałeś tamtędy i nawigacja poprowadziła Cię po zamkniętej drodze? Dlaczego pytam, ponieważ jeśli to jest screenshot z planera podróży to nie wiemy czy był przypisany czas kiedy będziesz wykonywał tą podróż.
Załóżmy, że nie przypiszemy czasu wyjazdu dla danej podróży. Urządzenie obliczy trasę po zamkniętej drodze pomimo odebranego sygnału ponieważ nie wie kiedy trasa będzie wykonywana, być może jutro droga będzie już otwarta.

Dokładnie mówiąc jest to tryb symulacji trasy z podłączonym odbiornikiem TMC. Nuvi widzi komunikaty TMC i pokazuje blokady na drodze - to są te czerwony pasy dookoła drogi. Specjalnie załączyłem opcję omijania utrudnień na drogach i wiem, że nuvi to obsługuje w trybie symulacji. Tę, lub podobną "podróż" symulowałem kilka razy. Z tych symulacji mam 2 zrzuty ekranu w trybie nawigacji: sytuacja gdy nuvi wykonał przeliczenie po dotarciu do zablokowanej drogi ale zniknął schemat manewru z górnej belki oraz sytuacja, gdy nuvi pojechał przez zablokowaną drogę z komunikatem "off road" (akurat miałem włączony język angielski). Zgadzam się, że w planowaniu podróży trasa może przebiegać po zamkniętych drogach, ale te zrzuty dotyczą symulacji przejazdu przez trasę, czyli już wg rzeczywistego czasu i aktualnej sytuacji raportowanej przez TMC.

ArturGarminUK napisał(a):
popej napisał(a):Nuvi 37xx nie optymalizuje trasy przy dodawaniu via.
Bardzo dziwne zachowanie tej serii. Widzę w systemie kilka podobnych raportów błędów na ten temat, jeden nawet zgłoszony przeze mnie. Co ciekawe w niektórych przypadkach zauważyłem, że kolejność wprowadzenia punktów via ma znaczenie i przy innej kolejności błąd nie występuje. Niestety czekamy na reakcję inżynierów w tej sprawie.

Wg mnie nuvi 37xx po wstawieniu VIA zawsze kieruje się najpierw do tego ostatnio wstawionego VIA, czyli dodaje punkty na początku listy. Jeżeli chcę wstawić kilka punktów VIA, to muszę wiedzieć jaka jest ich kolejność na trasie i wstawiać od najdalszego. Jeżeli mam już trasę z kilkoma VIA i chciałbym coś dodać po środku, to nie da się tego zrobić. Jeżeli jadę trasą z VIA i np. chciałbym wyszukać stację benzynową i dodać do trasy, to mam spore szanse, że to się nie uda. Konkretnie, jeżeli mam zaplanowane VIA, które wypada wcześniej niż wyszukana stacja benzynowa, to nuvi zaplanuje mi pętlę: najpierw do stacji, z powrotem do VIA i znowu w kierunku stacji.
Jeżeli możesz, to dopisz inżynierom notatkę: zróbcie tak, jak było w nuvi 255 ;)

ArturGarminUK napisał(a):Tematu podróży zamiast tras to ja szczególnie nie lubię, bo to do mnie zawsze przekierowują te maile (a bo ty lubisz takie trudniejsze tematy hahaha). Niestety tutaj decyzyjne osoby trzymają się tej zmiany i nie rozpatrują nawet powrotu do tras, choć niektóre rzeczy jak zapewne zauważyliście są poprawiane, takie jak np. nie przeliczanie po dotarciu do punktu pośredniego. Wydaje mi się, że jest to funkcja raczej mniej istotna dla inżynierów, bo przecież 90% klientów jej nie używa. Ja natomiast raportuję nadal wszystkie błędy rzetelnie więc jakby co to proszę wysyłać zgłoszenia na Poland.Support@garmin.com

Ja też tego tematu nie lubię. I "podróży" nie używam, bo się nie da. Widzę jednak, że Garmin nie ma żadnej sensownej propozycji na planowanie trasy wielopunktowej. Chodzi mi o trasę pokonywaną jednym ciągiem, ale na tyle skomplikowaną, że automatyczny routing nie wystarcza. W polskich warunkach przy jakości CNEU to właściwie oznacza każdą dłuższą trasę.

ArturGarminUK napisał(a):
popej napisał(a):Nuvi 37xx nie pokazuje POI z City Navigatora.
Ten temat już przerabialiśmy również wiele razy. Pokątnie mówi się w firmie, że raczej tego nie zrobią, ale tak samo mówili o serii 1000, a tu z zaskoczenia wprowadzili, więc kto wie. Na pewno sugestie były wysyłane i sprawa w systemie cały czas widnieje jako otwarta.
Apropos serii 1000 to wprowadzenie POI na mapie spowodowało chyba podobną liczbę kontaktów pt. POI zasłaniają mapę jak mogę je wyłączyć :lol:

W serii 1000 było dobrze i Garmin to popsuł. Tzn. nuvi 1xxx pokazywały POI na mapie przy przeglądaniu mapy i wyszukiwaniu celu natomiast nie pokazywał POI w trybie nawigacji. Garmin ostatnio dodał wyświetlanie wszystkich POI w trybie nawigacji, co faktycznie może zablokować widoczność trasy w centrum miasta.

W serii 37xx zawsze było źle w Europie i USA, dobrze natomiast w Azji. Tzn. odbiorniki z Taiwanu, Singapuru i Malezji czy Chin pokazują POI i mają menu do określenia, które POI powinny być widoczne. Czyli to nie jest kwestia, czy Garmi zrobi POI w 37xx ale czy odblokuje istniejące funkcje dla użytkowników w Europie.

ArturGarminUK napisał(a):
popej napisał(a):Przy aktywnej nawigacji nie ma łatwej możliwości przeglądania okolicy na mapie. Po dotknięciu ekranu 37xx zamiast zachować skalę i pozycję, pokazuje całą trasę. Szybkie sprawdzenie co jest w najbliższej okolicy jest już niewykonalne. Problem pojawił się w firmware 4.50.
Ciężko jest mi przekonać Quality, że jest to wada oprogramowania, więc zmuszony byłem zgłosić to jako sugestię. Niestety Sugestie mają jeszcze mniejszą moc niż Quality raport.

A to jest celowe, czy przypadkowe? Nie ma takiego zachowania w nuvi 34xx, mimo że aktualizacja firmware pojawiła się nieco później. Właściwie to ciekawe byłoby wiedzieć, czy Garmin ma jakąś spójną politykę co do funkcji w urządzeniu. To tak jak z tymi POI, w jednej serii za dużo w innej wcale.

ArturGarminUK napisał(a):
popej napisał(a):Prawdopodobnie import tras z Mapsource nie obsługuje map Unicode, poniżej "podróż" z ulicami zawierającymi polskie litery. Błąd zauważony w firmware 4.60.
Faktycznie problem jest łatwy do replikowania. Jednak z moich testów wynika, że trasa jest tylko źle wyświetlana na mapie, bo urządzenie przelicza ją prawidłowo, przypomina to trochę problemy z opcją Monit. Raport przesłany do Quality po zgłoszenia od betele. Uzyskał status important, czyli tylko 3 w skali 1-4, gdzie 1 to Critical.

W moim przypadku już sama trasa była błędna, tzn. z 3 punktów w Mapsource w nuvim pojawiły się tylko 2. Jak dla mnie transfer z Mapsource to tylko kwiatek do kożucha, nie będzie z tego pożytku, dopóki "podróże" są jakie są.

ArturGarminUK napisał(a):
popej napisał(a):W przypadku rekalkulacji trasy niknie opis najbliższego manewru z górnej belki. Błąd pojawiał się w różnych wersjach firmware, ostatnio wrócił w 4.60.
Zgłoszone dzisiaj do Quality. Na razie status Critical, który przypisałem zobaczymy co na to Quality.

Powinno być łatwo, przecież już raz to naprawili :)

ArturGarminUK napisał(a):
popej napisał(a):Brak możliwości korekty celu nawigacji na mapie.
Ciężko jest mi przekonać Quality, że jest to wada oprogramowania, więc zmuszony byłem zgłosić to jako sugestię. Niestety Sugestie mają jeszcze mniejszą moc niż Quality raport.

Sugestia została zrealizowana w nuvi 34xx.

ArturGarminUK napisał(a):
popej napisał(a):Przy planowaniu podróży nie są obsługiwane POI, nie można ich wybrać jako celu podróży. To oznacza, że produkty typu Garmin Travel Guide nie są w pełni obsługiwane przez nuvi 37xx.
Tego nie do końca chyba rozumiem, czy chodzi o lokalizacje zapisane w Extras? Bo POI można wybrać.

Extras czyli "Dodatki"? Tak, to jest nieosiągalne w planowaniu podróży. Przykładowo Garmin Chorwacja oferuje różne darmowe przewodniki w formie plików gpi: http://garmin.com.hr/Products/Products. ... kultura=hr
To jest np. zestaw kampingów: http://garmin.com.hr/Download.aspx?file ... ampovi.gpi
Wszystko to bezużyteczne w menu "planowanie podróży". Na mój gust to zwykłe przeoczenie programisty.

ArturGarminUK napisał(a):
popej napisał(a):Nuvi 37xx nie pokazuje na ekranie mapy szacowanego opóźnienia wynikającego z informacji TMC, źeby sprawdzić, co się dzieje należy wejść w menu TMC. (Czy przypadkiem tam nie będzie reklam?). Od wersji 4.00 ikona TMC nie pokazuje stanu pracy odbiornika TMC, po prostu jest załączona jeżeli nuvi pamięta komunikaty.
Ten temat z Beetle i US już przerabialiśmy. Decyzja została podjęta o zmianie działania tej funkcji i koniec :(

Ale znowu działa to inaczej niż w 34xx, gdzie ikona robi się szara zaraz po wyjęciu odbiornika TMC. Z drugiej strony w 34xx też zrobiono to niezbyt dobrze, bo wyjęcie odbiornika chyba natychmiast wyłącza funkcjonalność TMC, mimo że zgromadzone dane mogłyby jeszcze przez jakiś czas być aktualne.

ArturGarminUK napisał(a):
popej napisał(a):Uchwyt do mocowania nuvi w samochodzie ma gniazdo zasilania USB umieszczone w taki sposób, że kabel zasilana nigdy nie zwisa swobodnie. Tzn. wisiałby tak, gdyby nuvi został zainstalowany płasko jak blat stołu
Mam obawy, że z powodu dodatkowych obciążeń gniazdo może być podatne na uszkodzenia.
Dużo osób podzielało Twoje obawy, ale zaskakująco nie mieliśmy jeszcze ani jednej takiej sprawy. Jedyne reklamacje uchwytów mieliśmy z powodu nie działających głośników.

Być może moje obawy były przesadzone, w praktyce nie zaobserwowałem żadnych problemów. Teraz raczej martwi mnie wyłącznik zasilania, działa niepewnie i obawiam się, że już długo nie pociągnie.
Ostatnio edytowano Pn, 14 lis 2011 22:53 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: BBCode: Quote
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez Zachu » Pn, 14 lis 2011 16:06

popej napisał(a):Teraz raczej martwi mnie wyłącznik zasilania, działa niepewnie i obawiam się, że już długo nie pociągnie.

To była przyczyna wymiany mojego pierwszego Nuvi 37xx ;)
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7668
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości