nuvi 3700 błędy i usterki

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez todler » So, 01 wrz 2012 18:12

A ja mam pytanie czy błedy i usterki opisane szczególnie tu:

":arrow: Nuvi 37xx nie obsługuje tras. W zamian (po cichu i wbrew specyfikacji) Garmin stworzył nowy obiekt o nazwie "podróż". "Podróż" nie zastępuje trasy, w szczególności ma takie błędy czy nieprzemyślane efekty:
- nuvi nie pokazuje całej podróży na ekranie,
- TMC nie pokazuje przeszkód w dalszych etapach podróży,
- nie ma automatycznego przeliczenia trasy do celu w przypadku ominięcia punktu pośredniego podróży,
- zdarza się, że nawigacja kończy się na celu pośrednim,
- przy starcie nawigacji wg planu nuvi żąda wybrania pierwszego punktu pośredniego, trudno wykonalne jeżeli jesteśmy w trakcie podróży.
Więcej o tym napisałem w tym wątku: viewtopic.php?f=1&t=9363"

Garmin zamierza naprawić bo to niewątpliwie są błędy!
Nuvi 660 FM + GPMapa 2010.3 + City Navigator v9
Nuvi 760 + GPMapa 2010.3 + City Navigator Europe NT 2008
todler
 
Posty: 57
Dołączył(a): Wt, 11 wrz 2007 18:38

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez popej » So, 01 wrz 2012 21:57

Już dawno temu serwis Garmina wyjaśnił sprawę: podróże działają zgodnie z założeniami.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6836
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez todler » So, 01 wrz 2012 22:16

A ktoś zna założenie, z którego wynikało np. to że po minięciu punktu trasa nie przeliczała się do następnego?
Albo, założenie dla którego urządzenie bierze pod uwagę utrudnienia drogowe tylko do najbliższego punktu i nie pokazuje trasy dalej niż poza ten punkt?

A tak przy okazji wymienili mi za dopłata w serwisie nuvi760 na nowy i już widzę, że się ciut różni od poprzednika.
Czy mam się spodziewać, że będzie tak samo świrował na trasach jak nuvi 3590?
Nuvi 660 FM + GPMapa 2010.3 + City Navigator v9
Nuvi 760 + GPMapa 2010.3 + City Navigator Europe NT 2008
todler
 
Posty: 57
Dołączył(a): Wt, 11 wrz 2007 18:38

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez sdsyc » N, 02 wrz 2012 13:15

todler napisał(a):A ktoś zna założenie [...]

Założeń nie znamy. Znamy zachowanie odbiorników.
todler napisał(a):[...] wymienili mi [...] nuvi760 na nowy [...]
Czy [...] będzie tak samo świrował na trasach jak nuvi 3590?

Przypuszczam, że nie.
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2796
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez todler » N, 02 wrz 2012 13:47

sdsyc napisał(a):
todler napisał(a):A ktoś zna założenie [...]

Założeń nie znamy. Znamy zachowanie odbiorników.
[quote="todler"]

A sposoby radzenia sobie z tym?

Tak przy okazji ja zauważyłem, że pomimo tego iż urządzenie nie pokazuje trasy do końca i nie kombinuje z utrudnieniami na trasie do samego końca a tylko do najbliższego punktu to czas dojazdu do końca trasy u mnie pokazuje dobrze! I to jest dziwne. Przy czym jest to czas osiągnięcia celu pokazywany w widoku mapy - standardowo po lewej stronie na dole. Jeśli zaś wejść w "komputer pokładowy" czy jak to zwał gdzie pokazne są dane szczegółowe o prędkości, dystansach to tam pokazuje odległość i czas do najbliższego punktu.
Jakie by te założenia Garmina nie były to tu są takie a tam inne? Bez sensu.
Nuvi 660 FM + GPMapa 2010.3 + City Navigator v9
Nuvi 760 + GPMapa 2010.3 + City Navigator Europe NT 2008
todler
 
Posty: 57
Dołączył(a): Wt, 11 wrz 2007 18:38

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez popej » N, 02 wrz 2012 13:55

todler napisał(a):A sposoby radzenia sobie z tym?

Kupić coś tańszego ;)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6836
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez janoox » N, 18 lis 2012 16:13

Zmienna prędkość na autostradach w czasie symulacji

Aby sprawdzić przejazd po nowych autostradach włączyłem symulację. Niby wszystko ok: drogi są, przejazd jest. Lecz kiedy symulacja dochodzi do momentu wjazdu na jakąkolwiek autostradę zaczyna się ...:( . Prędkość rośnie mozolnie do dozwolonej na danym odcinku by po chwili zmaleć nagle do 14 km/godz. I tak w kółko. Jest wiele nowych skrzyżowań i rozjazdów na autostradach więc chciałem to sprawdzić, ale pewnie pieszo bym prędzej obszedł te autostrady niż zobaczył symulację na nuvim. Sytuacja podobna niezależnie od mapy CNE lub UMP i niezależnie od kraju. Na drogach krajowych problemu nie ma. Moja prośba o sprawdzenie - jeśli nie macie podobnych problemów będzie to kolejny powód do reklamacji (a jest ich już kilka) :cry: .

Edit: Ostatnio problem z symulacją pojawia się także na drogach krajowych i w miastach.
3790 LMT, GTM 35
janoox
 
Posty: 71
Dołączył(a): Pt, 06 maja 2011 9:39

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez janoox » N, 21 maja 2017 11:21

Odświeżę temat.

W dalszym ciągu w trakcie symulacji przejazdu prędkość zmienia się dowolnie np. na autostradzie dochodzi do dozwolonych 140 km/h by po chwili zmaleć znowu do 14. I tak w kółko. Denerwujące w przypadku sprawdzania nowych odcinków dróg/autostrad. Może ktoś zna rozwiązanie ?

Pozdrawiam.
Załączniki
32734.jpg
3790 LMT, GTM 35
janoox
 
Posty: 71
Dołączył(a): Pt, 06 maja 2011 9:39

Poprzednia strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości