Palmtopy - kolejna odslona cud narzedzia do skrzynek

O współczesnych poszukiwaczach skarbów.

Moderator: Spider

Postprzez shchenka » So, 03 lis 2007 17:16

3po3 napisał(a):Po zainstalowaniu programu pyta jakie ma byc polaczenie z siecia. Oczywiscie mozna to zignorowac i wskazac mape z jakiej ma korzystac. Tu konczy sie moja wiedza. Jak powinna wygladac ta mapa? Jak skalibrowac; itd? I najwazniesze, skad je zdobyc np mojej okolicy, aby nauczyc sie i przetestowac program. Do tej pory uzywalem (nie robilem) map drogowych i formatu Garmina. W tym przypadku wydaje sie, ze to troche "inna filozofia".

Aaa, jasne. Tego połączenia z siecią można spokojnie nie włączać, bo ono służy do czego innego - wysyła na bieżąco pozycję gps-a tak, żeby można było na żywo śledzić Twoje położenie i ślad przez WWW. Do naszych celów to raczej moim zdaniem niepotrzebne, chyba, że poszukujemy w grupach i chcesz widzieć bieżącą pozycję kogoś innego.

Natomiast do przygotowania map skanowanych służą dwa programiki w javie dostępne ze strony http://www.trackmyjourney.co.uk/mobilemapconversion.php :
Map Organiser i Map Merger. Precyzyjną kalibrację można jeszcze zrobić w terenie korzystając z TMJ-mobile.

Tak więc żadne połączenie z siecią nie jest nam potrzebne, a mapy do Map Organisera mogą być w formacie jpg albo png.
Obrazek
shchenka
Bywalec
 
Posty: 224
Dołączył(a): Pt, 31 sie 2007 17:29

Postprzez 3po3 » N, 04 lis 2007 9:10

marwaldor napisał(a):- na czytnikach garminowskich map - mamy do wyboru:
a) Russa (potem nowsza wersja Navitel) - wyrob rosyjski
b) PocketMv
c) PTgMAP - wyrob polski

- na czytnikach map skanowanych ( i tu jestem zielony )

Nic wiecej nie spotkalem a Russa od razu mi spodobala sie. Mapami skanowanymi nie zajmowalem sie, gdyz mapy do Garmina sa latwo dostepne.
3po3
 
Posty: 35
Dołączył(a): Cz, 13 wrz 2007 19:57
Lokalizacja: Puszcza Knyszynska

Postprzez marwaldor » N, 04 lis 2007 9:47

Wlasnie zeskanowalem mape - poza skanerem uzywalem żelazka....wyszedl duzy plik (przed kompresja). Zaczynam szukac oprogramowania do skanowanych map - zaczynam testy bo nie wiem na czym dzialac. Podziele sie wrazeniami :)
marwaldor
Bywalec
 
Posty: 107
Dołączył(a): N, 16 wrz 2007 18:29

Postprzez 3po3 » N, 04 lis 2007 17:51

marwaldor napisał(a): Podziele sie wrazeniami :)

Czekam na pierwsze wrazenia i trzymam kciuki.
3po3
 
Posty: 35
Dołączył(a): Cz, 13 wrz 2007 19:57
Lokalizacja: Puszcza Knyszynska

Postprzez soko » N, 04 lis 2007 18:42

Marwaldor :
noto nasuwa sie pytanie: czym robic na PDA


Na pewno do skanów obecnie tylko GPSTuner.
Fajnie kalibruje się wszelkie obrazki w .jpg pod MapCalibrator'em w PC, a w terenie można poprawić kalibrację, co jest bardzo ważne, bo np. zdjęcia z Googla niekiedy wychodzą przesunięte.
Także można skanować mapy pod niego.
Ale wtedy trochę to bez sensu, skoro są mapy 1:100000 i 1:50000 na OziExplorera i to już z kalibracją.
========
Jeśli chodzi o mapki garminowskie na PDA, to jestem fanem kombinacji GPSProxy+ GarminQUE, no bo po prostu WSZYSTKIE mapy garminowskie można sobie poużywać. Najlepiej opisał to GPSManiak na swojej stronie, a i potem udzielił mi kilku bezcennych rad.

Choć przyznam się, że częściej służą jako książka telefoniczna i adresowa, bo zazwyczaj jestem w tej szczęśliwej sytuacji, że "moje" tereny pokrywa TOPO 100 GPSManiaka, którą mam za darmo w "normalnym" GPSMap60CS.
Jak nawet rok temu nie pokrywała (Kaszuby), to po kilku miesiącach się okazało, że już jest - i w tym roku już miałem piękne pokrycie.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=2 ... highlight=

Jest trochę moich postów na temat PDA i GPSTunera.
Wszystko to jest w wątkach na Garniaku, wystarczy tylko pogooglować przez "szukaj".
Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez marwaldor » N, 04 lis 2007 19:25

Ciągle walcze ze skanowaniem - zalezy mi na dokladnych papierowych mapach - zakupilem dwie i walcze 2-gi dzien... Ale mam pytanie do soko - jakie ograniczenia co do wielkosci skanowanych map ma gpstuner? jakie mają byc pliki (tiff,jpg itd...)

3po3 - jak odpale to się pochwale - naraze jestem w przyslowiowej....tzn w miejscu startu - ciagle ulepszam metode skanowania map...
marwaldor
Bywalec
 
Posty: 107
Dołączył(a): N, 16 wrz 2007 18:29

Postprzez soko » N, 04 lis 2007 20:33

Marwaldor:
Ciągle walcze ze skanowaniem - zalezy mi na dokladnych papierowych mapach - zakupilem dwie i walcze 2-gi dzien... Ale mam pytanie do soko - jakie ograniczenia co do wielkosci skanowanych map ma gpstuner? jakie mają byc pliki (tiff,jpg itd...)


1. Tylko format .jpg ! I to taki najprostszy, uzyskany poprzez zwykłego Painta z "Start>Programy>Accesoria>Paint.
W zasadzie tylko obraz (mapa, scan, fotka) przepuszczony przez tego Painta da się poprawnie obsługiwać.
Była na ten temat dyskusja kiedyś albo na Garminie albo na forum GPSTuner. Jak przy wolnej chwili znajdę to podam linki. Wynika z niej , że są różne rodzaje .jpg i w różnych programach do obróbki graficznej trzeba na to uważać.

2. Jeśli chodzi natomiast o wielkość pliku, to kilka MB na pewno spokojnie obsługuje gdy przesuwamy się pieszo lub rowerem. Samochodem od około 100km/h przy przeciętnym powiekszeniu zwykłej zeskanowanej mapki topograficznej czarno-białej okresowo "gonił po białym". Nie nadążał z odświeżaniem.
Popatrzałem szybko na zrzut z karty SD w PC-cie: był to plik 2500x 2800 pikseli , zajmował 1,7MB. To było Yakumo Delta X5BT o ekranie 320x240pikseli.
Na FS N560 jest 640x480 pikseli i tu może być problem przy mniejszej szybkości. No ale to tylko teoria, bo kto będzie używał rastra w samochodzie, ja tam nie mam zamiaru się zabić.
Robiłem takie śmieszne testy samochodem, żeby zobaczyć kiedy ucieknie z mapy.

3. Według mnie jednak "problem" wielkości pliku jest ( w każdym razie dla GPSTunera i używania pieszo lub na rowerze) trochę sztuczny i nie bardzo go rozumiem. Wielokrotnie jednak czytam o jakichś wielkoformatowych skanowaniach itp. zmaganiach.
Dlatego nie rozumiem, że:
a/ GPSTuner sam tworzy sobie "atlas"("MapSet") ze wszystkich plików w danym katalogu. Poszczególne mapkimogą więc obejmować niewielkie obszary, ale skanując z pewnym marginesem (nakładając brzegi mapek), można sobie płynnie przechodzić z mapki na mapkę. Program robi to sam w terenie.
b/ te pliki (mapki) mają wtedy każda po 2 - 3 MB i bez problemu są obsługiwane.
c/ w programie daje się "overlapping" pomiędzy 100- a 200 pikseli.
d/ oczywiście problem wielkości pliku istnieje z punktu widzenia pamięci wewnętrznej PDA, a jest jej do dyspozycji kilka MB, o ile ma to chodzić bez problemów.
e/ tak więc skany małe objętościowo, a dużo o ile ma być super dokładność.
f/ poza tym duży skan ( w sensie obejmowania dużego obszaru na jednym pliku ) wg mnie nie da się dobrze skalibrować, bo jak nie tu to tam będzie się nawarstwiał błąd.
4. Jeśli dobrze zrozumiałem, chodzi o dobrą szczegółowość. Wtedy radzę POWAŻNIE zastanowić sie nad PDA z ekranem VGA. Jakość obrazu jest o klasę wyższa. Jest po prostu rewelacyjna do tych celów.

To tyle z pierwszego bo chcę na bieżąco odpowiedzieć.
Krzysztof.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez marwaldor » N, 04 lis 2007 20:55

soko - dzieki za kilka fundamentalnych informacji (tylko po co ja sklejalem male skany do super duzej mapy - to mi zajelo 2 dni buuuu)

w kazdym razie mam przecietnego mio 320na240 - interesi mnie zabawa w terenie - do jazdy autem juz znudzila mi sie nawigacja :) wole jazde na pamiec lub na ''zone'' - kontroluje sytuacje z atlasem :)

dzieki za informacje - zaczynam kombinowac :)
marwaldor
Bywalec
 
Posty: 107
Dołączył(a): N, 16 wrz 2007 18:29

Postprzez ted68 » N, 04 lis 2007 21:58

soko napisał(a):Marwaldor :
noto nasuwa sie pytanie: czym robic na PDA


Na pewno do skanów obecnie tylko GPSTuner.


Dlaczego - TYLKO ? Ja polecam OziExplorera - platny ale warto
Obrazek
Avatar użytkownika
ted68
Bywalec
 
Posty: 218
Dołączył(a): Cz, 03 maja 2007 10:51
Lokalizacja: Białystok - 53°07,2'N 23°05,9'E

Postprzez GPS Maniak » N, 04 lis 2007 22:03

ted68 napisał(a):Dlaczego - TYLKO ? Ja polecam OziExplorera - platny ale warto

Krzysztof to wyjaśniał. Chodzi o możliwość kalibracji map w terenie.
Oczywiście nie każdemu to potrzebne ........
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez soko » N, 04 lis 2007 23:37

GPSManiak:
ted68 napisał:
Dlaczego - TYLKO ? Ja polecam OziExplorera - platny ale warto

Krzysztof to wyjaśniał. Chodzi o możliwość kalibracji map w terenie.
Oczywiście nie każdemu to potrzebne ........

Dokładnie tak.
Szczególnie po przygodach z kalibracjami map do Oziego przy robieniu mapki mielizn. Bo to trochę może byc podobne do geocachingu w rozumieniu dbałości o dokładność pozycji. Inaczej nie ma się co za to brać.
Przygody były liczne, jedna np. w tym wątku :
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=6 ... highlight=

Z tego wątku też widać, że i inni dość krytycznie oceniali tę pierwotną (Firmową) kalibrację. Oczywiście te kilkadziesiąt metrów jest często bez znaczenia.

Ponieważ kalibracja dla Tunera pod MapCalibratorem w domu nie zawsze opiera sie o własne tracki czy waypointy, konieczna jest rekalibracja w terenie.
W zasadzie można nawet, mając już 3 punkty własne, kalibrowane w terenie, rozrzucone przestrzennie na mapie (nie w jednym rogu, i nie w linii poziomej czy pionowej !!), usunąć punkty rogów mapki. Choć z tym ostrożnie, bo może stracić kalibrację.

Dlatego nie wymieniłem Oziego, choć widzę, że był to błąd, bo trzeba było go podać (dla porządku) razem z takim komentarzem jak wyżej.
Krzysztof.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez marwaldor » Pn, 05 lis 2007 20:20

Pomocy!!
Zeskanowalem mape na ktorej jest siatka UTM w systemie WGS-84
Chcacy odpalic Mapkalibratora - w ustawieniach trzeba mu ustawic ten sam system - zeby nie bylo problemow z jednostkami.
I kiszka - na mapie - dosc dokladnej i bardzo nowej jednostki jakby mialy za malo liczb: pionowe maja tylko 3 np 495, 496 itd, a poziome kreski maja 4 cyfry: 5538,5539 itd. Mapkalibrator jakby chcial wiecej cyfr- albo sam nie wiem co chce. A dobrze by bylo skorzystac z siatki kalibracji na mapie aby wprowadzic w Kalibratorze - moze ktos doradzi cos??
marwaldor
Bywalec
 
Posty: 107
Dołączył(a): N, 16 wrz 2007 18:29

Postprzez soko » Pn, 05 lis 2007 22:26

Marvaldor:
Zeskanowalem mape na ktorej jest siatka UTM w systemie WGS-84

No i wszystko w porządku.
Wchodzisz w Options ( ten rysunek klucza do śrub i śrubokrętu) pokazuje się to, zaznaczasz WGS-84 a po prawej jest na dole "Easting, Northing UTM". I to właśnie zaznaczasz też. I kalibrujesz po kolei mapki.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez marwaldor » Wt, 06 lis 2007 7:03

soko - o jeszcze jedno zapytam (z kalibrascja wg siatki mna mapie dalem rady - brakowalo po 3 zera) ale wracajac do pytania.

Mape skanowalem skanerem A4 powychodzily mi male mapki z zakladkami. Co bedzie jesli do Tunera wrzuce 2 mapki, ktore beda nachodzily na siebie powiedzmy na 1-2 cm . Czy moze nalezy je dokladnie przyciąc ''na styk''

Pozdrawiam
marwaldor
Bywalec
 
Posty: 107
Dołączył(a): N, 16 wrz 2007 18:29

Postprzez soko » Wt, 06 lis 2007 9:23

Marwaldor:
Mape skanowalem skanerem A4 powychodzily mi male mapki z zakladkami. Co bedzie jesli do Tunera wrzuce 2 mapki, ktore beda nachodzily na siebie powiedzmy na 1-2 cm . Czy moze nalezy je dokladnie przyciąc ''na styk''

Jak najbardziej mogą na siebie nachodzić 1- 2 cm.
Ważne jest tylko, by mapki z tego samego katalogu były skalibrowane wg tego samego systemu. A więc by jedna mapka nie była skalibrowana w UTM a inne wg np. st,min,sec. Bo wtedy nie stworzy mapsetu i się zawiesi, lub stworzy jakieś pokraki geometryczne na ekranie.
W ogóle warto przyjąć jakąś zasadę kalibracji ( czy w UTM, czy kalibrujemy w innym systemie), bo potem zapomina się i przekładając pliki pomiędzy katalogami, samemu sobie sprawiamy kłopoty.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Geocaching

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość