Skrzynki opencaching a Colorado 300

O współczesnych poszukiwaczach skarbów.

Moderator: Spider

Re: Skrzynki opencaching a Colorado 300

Postprzez Ranger » Pt, 07 lis 2008 19:44

Mnie to jest obojętne jak się będzie nazywał folder z obrazkami, i czy będzie jeden na wszystkie obrazki, czy folder na skrzynkę oddzielnie. SmartGPX korzysta dokładnie z modelu znanego z TravelGuide, gdzie link jest do samego folderu, a aplikacja rozróznia zawartość i potrafi ją odpowiednio wyświetlić.
Ale interesuje mnie czy możecie zrobić miniatury zdjęć by zredukować to 0,9GB (bo pewniee jeszcze urośnie)
i zdecydować się na dowolny model linkowania, byle był znany i stały przez jakiś czas.
Może jednak jakiś schemat gpx do formatu OCPL i opis dozwolonych danych ?
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2387
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: Skrzynki opencaching a Colorado 300

Postprzez kwieto » Pt, 07 lis 2008 22:09

Ranger napisał(a):I dlatego namawiam kwieto, by trochę pogmerał w Colo.


Pogmeram, tyle że ja jestem słabo "techniczny" i wolałbym nie gmerać na ślepo.
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2508
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Re: Skrzynki opencaching a Colorado 300

Postprzez Bas » Pt, 07 lis 2008 23:55

Ranger napisał(a):Mnie to jest obojętne jak się będzie nazywał folder z obrazkami...
Ale interesuje mnie czy możecie zrobić miniatury zdjęć by zredukować to 0,9GB (bo pewniee jeszcze urośnie)
i zdecydować się na dowolny model linkowania

- W tym sek, ze to nie jest obojetne jak sa wlozone obrazki, bo do jednego programu potrzeba jest taka, a do drugiego inna -> nie ma metody uniwersalnej -> trzeba uzyc konwertera, a tego mielismy uniknac, co wlasnie sie nie udalo.
- nie wiem, czy beda robione miniatury i spinane w jednej paczce. Na razie chcialbym widziec pelny gpx skrzynek z OC (25MB) spakowany, bo zajalby niecale 8MB. Obrazki w bazie Filipsa zawieraja calosc z opisow i zajmuja szesc razy mniej miejsca, wiec czy jest sens spinac je w gpx, gdy nie mamy wzorcowego programu?
- model linkowania jest mozliwy dokladnie jeden i ten jest realizowany. W pliku gpx mamy adres do obrazkow na www. Taki link MUSI byc moim zdaniem, a inne opcjonalnie. Na potrzeby roznych programow mozna stworzyc rozne konwertery, chocby w jednym programie, a niektore robia to po prostu od dawna, jak chocby GSAK. GSAK jest platny, wiec nie bede go tu wychwalac, bo nie kazdy bedzie go miec. W innych, darmowych aplikacjach, rozne sa sposoby na obrazki, ale adres bezwzgledny w gpx daje szanse pobrac obrazek z sieci. Nie slyszalem o programie, ktory robilby to w druga strone i pewnie nie uslysze, bo autor moze niektore obrazki umiescic chocby na wlasnym serwerze, czy ImageShack i skad program mialby to wiedziec gdy bedzie miec odwolanie do obrazka na dysku? Czy kazdy musialby wtedy sciagac obrazki do komorki/PDA? Za duzo gdybania i zbyt wiele wariantow...

Ranger napisał(a):Może jednak jakiś schemat gpx do formatu OCPL i opis dozwolonych danych ?

Tu nie zrozumialem.
Chodzi o to, zeby podac, czy zeby ustalic?
W ciagu kilku miesiecy zaszlo wiele zmian na lepsze w gpx i pewnie jeszcze niejedno przed nami. Wszystko zalezy od tych, ktorzy moga to zmienic. Ja nie moge, ale tez chcialbym bardzo :)

Jesli ktos bedzie wiedziec jak podpiac obrazki do GPX w Colorado, to moze moznaby w gpx zrobic cos konkretnego...

Przy okazji:
czy znacie jakis program (darmowy), ktory potrafi zarzadzac plikami gpx i nie okaleczac ich z danych?
MapSource bardzo lubie i jest to moj podstawowy program, ale niemal cala zawartosc gpx jest tracona - nie ma linkow do obrazkow, nie ma opisu skrzynki, nie ma logow.
GPSMap 76CS + GA25MCX, UMP-pcPL + ...
Android: OsmAnd, 7ways...
Avatar użytkownika
Bas
Bywalec
 
Posty: 1477
Dołączył(a): Pt, 31 sie 2007 17:11
Lokalizacja: Łódź

Re: Skrzynki opencaching a Colorado 300

Postprzez Ranger » So, 08 lis 2008 0:45

Nie chodzi o to by się zastanawiać czy warto przygotowywać zawartość do użytku off-line,
bo wiele urządzeń/aplikacji tak działa. I nie warto też roboty z konwersjami przerzucać
na użytkowników, bo tak jest wygodnie. Nie jest.
Co do formatu - napisałem że jest mi to obojętne do czego można się dostosować, bo w aplikacji jest to możliwe.
W odbiorniku z firmware - nie. No nic, może wrócimy do tematu za jakiś czas, support do GC póki co jest, co dalej z OCPL - zobaczymy.
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2387
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: Skrzynki opencaching a Colorado 300

Postprzez Bas » So, 08 lis 2008 11:42

Ranger napisał(a):...bo wiele urządzeń/aplikacji tak działa. I nie warto też roboty z konwersjami przerzucać
na użytkowników, bo tak jest wygodnie.

Jak wspomnialem wczesniej: jedne dzialaja tak, a inne inaczej. To nie jest kwestia wygody zadnej ze stron.
Mysle, ze jesli mielibysmy wytypowany darmowy soft, ktory zadowoliby wymagania wiekszosci osob z OC, to moglby byc "wzorcem" pod ktory mozna szykowac paczki gpx+obrazki, czy robic inne udogodnienia. Na dzien dzisiejszy takich programow jest co najmniej kilka, a poniewaz jest baza Filipsa do ktorej dostep ma niemal kazdy, wiec temat nie jest az tak goracy.
Trzeba tez pamietac, ze swiatowym standardem jest format GC i jesli powstaje jakis soft, to w pierwszej kolejnosci bedzie zgodny wlasnie z GC. To sprawia, ze nie mozna sobie dowolnie ksztaltowac naszego wlasnego formatu, bo odetniemy sie calkiem skutecznie od powstajacych programow.

Dobrze byloby wiedziec JAK w Colorado spiac obrazki z gpx. Tu widze najwieksze mozliwosci ewentualnej zmiany w gpx, ale tu wlasnie NIC nie wiemy ;)
Masz racje - trzeba poczekac...
GPSMap 76CS + GA25MCX, UMP-pcPL + ...
Android: OsmAnd, 7ways...
Avatar użytkownika
Bas
Bywalec
 
Posty: 1477
Dołączył(a): Pt, 31 sie 2007 17:11
Lokalizacja: Łódź

Re: Skrzynki opencaching a Colorado 300

Postprzez soko » N, 09 lis 2008 10:29

No więc spróbowałem tych plików pod 2000 cache.
Ściągnąłem do GSAKa ostatni zestaw Teda (całe OCPL) i wytworzyłem 3 pliki po 1995 cache z centralną lokalizacją +- Białystok, Lublin, Poznań. Po przepuszczeniu przez jedno makro wepchałem te 3 liki do Colorado. W dwu zmieniłem rozszerzenie na .gpy. Kolejno aktywując poszczególne pliki ( poprzez zamianę rozszerzenia na .gpx) ma się takie pokrycie Polski. Nieźle. Starczy na całe życie i jeszcze trochę, nawet dla cacherów wirtualnych:

Obrazek Obrazek Obrazek

Trochę brak pokrycia części Mazur i części Śląska przy takim ustawieniu punktów centralnych. No to juz sobie każdy ustawi tak jak potrzebuje. Dużo nabija licznik Warszawa, przy prawie każdym ustawieniu i trzeba to brać pod uwagę.

Poszczególne pliki .gpx mają około 13- 15 MB, a więc więcej niż ponoć dopuszczalne 10MB ( na cały zestaw plików .gpx z waypointami itd.) . Nie wiem czy ten limit nadal obowiązuje.
Prawdopodobnie więc bezpieczniej będzie generować mniejsze pliki po kilkaset cache. Zobaczymy, na razie działa od wczoraj.

Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1757
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: Skrzynki opencaching a Colorado 300

Postprzez jendrek.gd » Wt, 11 lis 2008 17:16

Jeśli ściągnę normalnie tak jak dla 60CSx skrzynkę to będę miał w Colorado bez dodatkowych informacji czyli znaczek na mapie? Czy też wogóle jest to niemożliwe w ten sposób wciągać do Colorado
Colorado 300
jendrek.gd
 
Posty: 86
Dołączył(a): Śr, 29 paź 2008 20:57

Re: Skrzynki opencaching a Colorado 300

Postprzez soko » Wt, 11 lis 2008 19:33

Jeżeli z GC (Geocaching), to można dane ściągać bezpośrednio ze strony GC.
Jeżeli z OC PL ( Opencaching Polska), to nic się nie pokaże na ekranie, a takze nie będzie widoczna w trybie "Idź do" (Szukaj).
TRZEBA przepuścić przez makro "Uzupelnienie cacheID z OCPL.gsk" - pod GSAKiem i potem wytworzyć plik .gpx.
Ale lepiej mieć też w GSAK-u makro "ColoradoExport.gsk" - które samo eksportuje wybrany zestaw cache do Colorado.
Wszystko opisał Kwieto w wątku na Opencaching:
http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?t=2210
Podkreślam, że obecnie przepuszczamy tylko przez jedno makro, a nie tak jak poprzednio przez kilka.
Wszystkie linki do makr itp. są tam opisane.
Przygotowanie dowolnego zestawu cache dzięki GSAK-owi i tym makro trwa kilka minut - od pobrania bazy cache do GSAK-a, do wysłania do odbiornika.
Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1757
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: Skrzynki opencaching a Colorado 300

Postprzez jendrek.gd » Cz, 13 lis 2008 12:54

jeśli mam zamiar wybrać tylko kilka skrzynek, powiedzmy z okolic niedzielnej wycieczki to jak mam je sciągnąc z OC który plik i przetworzyc do Colorado?
Colorado 300
jendrek.gd
 
Posty: 86
Dołączył(a): Śr, 29 paź 2008 20:57

Re: Skrzynki opencaching a Colorado 300

Postprzez soko » Cz, 13 lis 2008 16:56

1. Otwierasz Opencaching.pl > klikasz na skrzynki > Zaznaczasz , że wyszukiwanie wg odległości > wybierasz centralny punkt albo jako miasto, albo jako koordynaty z MapSource> dajesz np 30 km dookoła > klikasz "szukaj".
2. Czekasz dwie trzy minuty, pokazuje się zestaw skrzynek, a na dole masz "Wykaz od 1 do XXX " : GPX, LOC itd.
3. Klikasz to GPX w tej linijce "Wykaz itd" , zapisujesz ten plik w swoim komputerze.
4. Otwierasz GSAK, zakładasz nową bazę danych, jakoś ją nazywasz, pobierasz do niej ten plik GPX.
5. Przepuszczasz je przez jedno Makro - tak jak powyżej podałem.
6. Wysyłasz je do COLORADO drugim makrem - tak jak wyżej.

Kilka chwil.
Ale trzeba mieć zainstalowanego GSAKa, pobrane i zainstalowane te dwa makra.
Szczegóły w wątku Kwieta na Opencaching Forum.( patrz post powyżej, tam jest link, a w wątku Kwieta linki do makr, wszystko gotowe ). Innymi makrami nie zawracaj sobie głowy.

Ustawienie swoich danych w GSAKu ( by potem Colorado wyświetlał inaczej skrzynki nieznalezione, znalezione, zarchiwizowane itp.) masz w pkt 2a. w tym wątku: http://forum.opencaching.pl/viewtopic.p ... highlight=

Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1757
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: Skrzynki opencaching a Colorado 300

Postprzez kwieto » Cz, 13 lis 2008 17:32

Mając GSAK, łatwiej jest chyba po prostu ściągnąć całą bazę skrzynek (wpisujemy znak "%" w pole nazwy i ściągamy plik GPX ze wszystkimi skrzynkami)
A selekcję robić już w GSAK'u filtrując wg wskazanego miejsca.
Jest o tyle wygodne, że nie trzeba zakładać n baz, a wystarczy sobie ustawić różne filtry (można zapisać zestaw podręcznych filtrów) by móc stworzyć sobie dowolny zestaw.

BTW, niedługo uaktualnię opis na forum OC, troszkę się zdezaktualizował :"P
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2508
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Re: Skrzynki opencaching a Colorado 300

Postprzez soko » Cz, 13 lis 2008 18:53

Mnie tam cała baza ściągana "przez %" niekiedy się nie wgrywała do GSAKA, były jakieś errory.
Stąd polecam ściągać albo bazę Teda ( i potem tak jak pisze Kwieto), albo ( gdy chodzi o aktualność danych) querry ze strony OC, tak jak opisałem powyżej.
Przecież jendrek.gd wyraźnie zaznacza , że nic nie wie i dopiero zaczyna , więc wg mnie powinno się łopatologicznie podać prosty i pewny sposób. Przecież, zanim nauczy się np. filtrować cache w GSAKu, na ściągniętych 6000 cache, to chłop się wkurzy.
Na początek kilkanaście cache i do przodu.
Dlatego tak opisałem , jak powyżej.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1757
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: Skrzynki opencaching a Colorado 300

Postprzez jendrek.gd » Cz, 13 lis 2008 20:23

Serdecznie dziekuję, o to mi chodziło. Sam już coś tam podłubałem i chyba skrzyneczki opanowane. Na razie zrzucałem makrem do innego katalogu na twardym dysku plik .gpx, a nie do Colorado. Teraz to chyba można zapisac na karcie SD w Colorado w katalogu Garmin/GPX/ Mam rację?
Colorado 300
jendrek.gd
 
Posty: 86
Dołączył(a): Śr, 29 paź 2008 20:57

Re: Skrzynki opencaching a Colorado 300

Postprzez soko » Cz, 13 lis 2008 22:12

Ja zgrywam do Garmin/GPX/ w pamięci głównej , a nie na kartę.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1757
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: Skrzynki opencaching a Colorado 300

Postprzez kwieto » Cz, 13 lis 2008 23:08

Na karcie też działa, można zrobić jak komu wygodniej.

BTW, o możliwości importowania całej bazy skrzynek i operowania na niej już w GSAK napisałem również ze względu na wygodę (jedna baza), choć faktycznie, na początek może lepiej jest bawić się mniejszymi skrawkami.
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2508
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Geocaching

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość