GPSMap 60CSx - waypoint z geocaching

O współczesnych poszukiwaczach skarbów.

Moderator: Spider

GPSMap 60CSx - waypoint z geocaching

Postprzez kwl » So, 05 gru 2009 14:05

wysłałem do 60csx dwa waypointy z open geocaching jednak w odbiorniku na żadnej mapie ich nie ma. funkcja find również nie znalazła żadnych waypointów. jednak gdy podłączyłem gpsa do pceta to w mapsource zaznaczony waypoint się znalazł! więc odłączam odbiornik od pceta i szukam ponownie.... NIC!


zapomniałęm dodać, że jakaś porada by mi się przydała gdyby jakby co :D tzn jeśli ktoś wie w czym problem
Ostatnio edytowano Pn, 07 gru 2009 9:41 przez beetle-m, łącznie edytowano 2 razy
Powód: połączone posty + lifting tytułu
"nikt jeszcze nie wie, czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
60csx /Ege Touring/GPSWielkopolska - SUPER!!!/ UMP/ GPMapa
Avatar użytkownika
kwl
 
Posty: 75
Dołączył(a): Śr, 21 paź 2009 19:31
Lokalizacja: Uchorowo

Re: waypoint z geocaching

Postprzez Spider » So, 05 gru 2009 17:35

Z jakiego serwisu wgrałeś plik GPX:
- z geocaching.com?
- z opencaching.pl (format GPX czy GC GPX) ?

W jaki sposób wgrałeś ten plik GPX ?

P.S. Nie wiem dokładnie jak jest w 60CSx, ale wydaje mi się, że dla skrzynek Geocache podobnie jak w Colorado jest osobne menu i skrzynki nie są wyświetlane w liście waypointów. Na mapie natomiast skrzynki są widoczne od pewnego poziomu zooma - jeśli dobrze pamiętam to jest to 5km.
Garmin: Colorado 300 | Nüvi 1200T
Android: HTC One Mini 2

Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Spider
Radny
 
Posty: 1135
Dołączył(a): N, 02 gru 2007 20:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: waypoint z geocaching

Postprzez kwl » So, 05 gru 2009 18:32

waypointy wgrałem z opencaching lecz nie bardzo wiem jaki to był plik. zwyczajnie kliknąłem "wrzuć waypoint do gps" i po chwili wiadomość, że operacja zakończona pomyślnie. Tak w 60csx jest w menu opcja szukania punktów z geocach i tam też nie jest nic zapisane.... znaczy się żaden punkt nie jest zapisany ni na mapie ni w menu...
"nikt jeszcze nie wie, czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
60csx /Ege Touring/GPSWielkopolska - SUPER!!!/ UMP/ GPMapa
Avatar użytkownika
kwl
 
Posty: 75
Dołączył(a): Śr, 21 paź 2009 19:31
Lokalizacja: Uchorowo

Re: waypoint z geocaching

Postprzez focus604 » So, 05 gru 2009 19:27

Wysłałem plik gpx dokładnie tak jak Ty i wszystko jest na swoim miejscu ,na mapie odbiornika i w menu Geocache.
Popróbuj z innymi plikami,może są uszkodzone.
Garmin 60Csx Colorado 300 Cammenga 27
focus604
 
Posty: 38
Dołączył(a): Śr, 09 lip 2008 13:16
Lokalizacja: Prusice

Re: waypoint z geocaching

Postprzez kwl » So, 05 gru 2009 20:29

a jeśli mam trzy mapy w odbiorniku to na każdej powinien być widoczny waypoint czy zapisuje się w mapie bazowej czy w ostatnio używanej?? czy w ogóle mapa bazowa musi być włączona w takim przypadku czy nie ma to znaczenia?
"nikt jeszcze nie wie, czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
60csx /Ege Touring/GPSWielkopolska - SUPER!!!/ UMP/ GPMapa
Avatar użytkownika
kwl
 
Posty: 75
Dołączył(a): Śr, 21 paź 2009 19:31
Lokalizacja: Uchorowo

Re: waypoint z geocaching

Postprzez focus604 » So, 05 gru 2009 21:36

Sprawdź jakie masz ustawienia zooma dla wyświetlania punktów.
Jeżeli masz np.od 200m to tylko przy tym zoomie zobaczysz ten punkt, przy wyższych np.800m czy 2km nie będziesz ich widział
Nie ma znaczenia na jakiej mapie są wyświetlane, muszą być widoczne nawet przy wyłączeniu wszystkich map.
Garmin 60Csx Colorado 300 Cammenga 27
focus604
 
Posty: 38
Dołączył(a): Śr, 09 lip 2008 13:16
Lokalizacja: Prusice

Re: waypoint z geocaching

Postprzez kwl » So, 05 gru 2009 22:45

niestety nie działa... zoom mam ustawiony na 800m a nawet przy maksymalnym nie widać żadnego waypointa, nie zapisał się też w menu "waypointy" ani "geocaching". wbiłem więc namiary ręcznie i waypointy są widoczne. tylko trochę męczące to wbijanie ręczne....


do Spaidera! wgrany plik to GPX i raczej waypoint nie jest jakiś uszkodzony bo wgrałem inne i też nic. Czy żaden z wyżej wtajemniczonych kolegów lub koleżanek :D nie zna rozwiązania tego problemu?
Ostatnio edytowano N, 06 gru 2009 21:36 przez Zachu, łącznie edytowano 1 raz
Powód: połączone posty
"nikt jeszcze nie wie, czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
60csx /Ege Touring/GPSWielkopolska - SUPER!!!/ UMP/ GPMapa
Avatar użytkownika
kwl
 
Posty: 75
Dołączył(a): Śr, 21 paź 2009 19:31
Lokalizacja: Uchorowo

Re: waypoint z geocaching

Postprzez focus604 » N, 06 gru 2009 20:48

Myślę że chyba gdzieś popełniasz błąd.
Czy czasem nie wysyłasz tego waypointa z ustawieniem odbiornika 60csx na pamięć masową?
Wtedy on jest w odbiorniku ale nie wyświetli się.
W Mapsource mogłeś go otworzyć, ale nie przez ikonkę odbierz z urządzenia tylko przez zakładkę otwórz plik
Pozdrawiam
Garmin 60Csx Colorado 300 Cammenga 27
focus604
 
Posty: 38
Dołączył(a): Śr, 09 lip 2008 13:16
Lokalizacja: Prusice

Re: waypoint z geocaching

Postprzez soko » N, 06 gru 2009 22:00

Dawno nie wgrywałem do 60CSx.
Ale do tego celu używam GSAK-a. Po wgraniu pliku GPX do GSAK-a podłączam 60CSx do komputera i komendą w GSAK : GPS > Send waypoints wysyłam w kilka sekund wszystko do odbiornika. Trzeba jeszcze ustawić 60CSx w pokazującym się wtedy oknie wyboru.
I tyle.
Jest też jeszcze makro 60CSxPOI.gsk (makro do GSAK-a) - ale to już na przyszłość.
Na razie bym radził zainstalować GSAKa, wgrać plik .gpx z powiedzmy 200 cache z najbliższej okolicy i przelać na gps tak jak powyżej opisałem.
Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1757
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: waypoint z geocaching

Postprzez kwl » Pn, 07 gru 2009 5:40

tak, wgrywając waypointy odbiornik ustawiony jest na pamięć masową.... a jak powinien być ustawiony? generalnie nie mam instrukcji obsługi więc wszystko robię na zasadzie prób i błędów, uda się albo nie.. :( jak widać w tym przypadku nie udaje mi się...
spróbuję jeszcze metodą jaką podał Soko, tylko chwilowo brak czasu...
"nikt jeszcze nie wie, czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
60csx /Ege Touring/GPSWielkopolska - SUPER!!!/ UMP/ GPMapa
Avatar użytkownika
kwl
 
Posty: 75
Dołączył(a): Śr, 21 paź 2009 19:31
Lokalizacja: Uchorowo

Re: waypoint z geocaching

Postprzez soko » Pn, 07 gru 2009 8:28

kwl napisał(a):więc wszystko robię na zasadzie prób i błędów, uda się albo nie.. :( jak widać w tym przypadku nie udaje mi się... spróbuję jeszcze metodą jaką podał Soko, tylko chwilowo brak czasu...

Czas:
1. pobranie GSAK ( http://www.gsak.net/ ) - 1 minuta
2. Wgranie do GSAK-a pliku .gpx w 200 geocache z promienia 100km z Opencaching - poleceniem File> Load GPX/LOC/Zip File - tam nic nie zmieniać, wpisać tylko sobie jakąś swoją nazwę (name database) - 1 minuta
3. Poleceniem GPS > Send waypoints - wysyłam w kilka sekund wszystko do odbiornika. Trzeba jeszcze ustawić 60CSx w pokazującym się wtedy oknie wyboru. - 30 sekund
4. Odłączenie odbiornika, włączenie go i delektowanie się cache na ekranie i w polach wyboru - 1 minuta

Razem daje 210 sekund
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1757
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: waypoint z geocaching

Postprzez Ajger » Pn, 07 gru 2009 9:24

kwl napisał(a):tak, wgrywając waypointy odbiornik ustawiony jest na pamięć masową.... a jak powinien być ustawiony?

W ten sposób nie wgrasz żadnego punktu do odbiornika. W trybie pamięci masowej odbiornik zgłasza się w komputerze jako dysk (ale widoczna jest tylko karta pamięci!), podczas gdy waypointy ładowane są do pamięci wewnętrznej, do której użytkownik bezpośrednio nie ma dostępu. Podłącz odbiornik "normalnie" (MapSource powinien rozpoznać podłączony 60CSx) i wyślij z MapSource punkty. Dopiero wtedy pojawią się w odbiorniku.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: GPSMap 76CS, Foretrex 201, Quest, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Avatar użytkownika
Ajger
Bywalec
 
Posty: 852
Dołączył(a): Wt, 13 lis 2007 8:07
Lokalizacja: Nowa Sarzyna 50°19'N, 22°20'E

Re: waypoint z geocaching

Postprzez focus604 » Pn, 07 gru 2009 9:33

Oczywiście z Geocaching też możesz wysyłać punkty bezpośrednio do odbiornika,
tylko podłącz odbiornik tak jak napisał Ajger i co wcześniej Tobie sugerowałem.
Myślę że pomogliśmy
Pozdrawiam
Garmin 60Csx Colorado 300 Cammenga 27
focus604
 
Posty: 38
Dołączył(a): Śr, 09 lip 2008 13:16
Lokalizacja: Prusice

Re: GPSMap 60CSx - waypoint z geocaching

Postprzez kwl » Pn, 07 gru 2009 15:38

no więc jest tak! gdy wgrywam prosto ze stronki i podłącze 60csx normalnie to program wysyłający waypointy szuka podłączonego gpsa i niestety nie znajduje go. więc przełączam na pamięć masową i wtedy od razu znajduje podłączonego gpsa ale za to jak mówicie jest widoczny jako dysk i waypointy nie będą widoczne!
no więc poszedłem za radą Soko i wgrywałem przez GSAKA i wgrały mi się waypointy z USA ha ha! nie znam angielskiego i nie wiem jak sprawić co by GSAK zlokalizował Polskę :D
sorry, że tak was męczę ale jestem totalnym żółtodziobem
"nikt jeszcze nie wie, czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
60csx /Ege Touring/GPSWielkopolska - SUPER!!!/ UMP/ GPMapa
Avatar użytkownika
kwl
 
Posty: 75
Dołączył(a): Śr, 21 paź 2009 19:31
Lokalizacja: Uchorowo

Re: GPSMap 60CSx - waypoint z geocaching

Postprzez soko » Pn, 07 gru 2009 16:21

No to i tak fajnie, że się coś wgrało! Działa. Tyle , że GSAK ( jak na razie ) nie pobiera chyba cache z Opencaching.

1. Do GSAKa wgrywasz plik .gpx pobrany z Opencaching.pl. I ten plik następnie wgrywasz do 60CSx tak jak opisałem. W Opencaching.pl pobierasz np. wszystkie w promieniu 100km od powiedzmy Płocka. I za chwilę masz wynik i cały ten plik (wszystkie na raz) przelewasz na komputer.

Albo drugi sposób:
2. No dobra, na początek pobierz sobie ten plik .gpx z Opencaching na PC i potem pobierz go MapSourcem i po prostu wyślij go Mapsourcem do GPSa. Też od biedy będzie jakoś wyglądać.
=============================
Jak pobrać plik .gpx ( skopiowane z wątku sprzed roku):
1. Otwierasz Opencaching.pl > klikasz na skrzynki > Zaznaczasz , że wyszukiwanie wg odległości > wybierasz centralny punkt albo jako miasto, albo jako koordynaty z MapSource> dajesz np 30 km dookoła > klikasz "szukaj".
2. Czekasz dwie trzy minuty, pokazuje się zestaw skrzynek, a na dole masz "Wykaz od 1 do XXX " : GPX, LOC itd.
3. Klikasz to GPX w tej linijce "Wykaz itd" , zapisujesz ten plik w swoim komputerze.
4. Otwierasz GSAK, zakładasz nową bazę danych, jakoś ją nazywasz, pobierasz do niej ten plik GPX.
5. Wysyłasz tę bazę do 60CSx - jak powyżej opisałem.

No nie taki żółtodziób, bo widzę moją jedną skrzynkę znalezioną wczoraj!
Pozdrawiam Krzysztof
Ostatnio edytowano Pn, 07 gru 2009 16:44 przez soko, łącznie edytowano 1 raz
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1757
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Następna strona

Powrót do Geocaching

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości