Jak załadować geocache do odbiornika serii gpsmap 62

O współczesnych poszukiwaczach skarbów.

Moderator: Spider

Jak załadować geocache do odbiornika serii gpsmap 62

Postprzez goobie » So, 04 wrz 2010 16:45

Witam, nie mogę się doszukać więc pytam o kwestię ładowania punktów geocache do odbiornika (gpsmap 62s).
Uwaga: chodzi mi o ładowanie punktów z serwisu 'opencacheing.pl' tak aby widoczne były NIE jako zwykłe waypoint'y ale jako cache, pojawiające się w zakładce menu/geocache.
Oczywiście mogę zapisać plik gpx a dane z niego wysłać do odbiornika, ale - jak wspomniałem - widnieją one jako zwykłe punkty a w menu geocache ich brak.
Dla porównania zrobiłem test ze stroną
https://my.garmin.com/geocaching/cacheList.htm
- gdzie po wyszukaniu punktów można wcisnąć przycik 'pobierz geocache' i punkty lądują w odbiorniku dokładnie tam gdzie trzeba - czyli w zakładce menu/geocache.

Chodzi mi o wykorzystanie tej funkcji odbiornika. Jednak na stronie 'opencacheing.pl' jest punktów o wiele więcej, więc chciałbym korzystać z tego serwisu.

A tak na marginesie: jaka różnica między serwisami:
http://www.opencaching.pl
http://www.geocaching.org.pl
bo to chyba nie te same skrzynki i różne konta trzeba mieć... więc jako kompletny laik zastanawiam się z czego korzystać i od czego zacząć...

Jeśli gdzieś jest ta wiedza to przepraszam i proszę o link... :D
Ostatnio edytowano N, 05 wrz 2010 7:19 przez goobie, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Adam
Avatar użytkownika
goobie
 
Posty: 96
Dołączył(a): Pn, 13 kwi 2009 17:43
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak załadować geocache do odbiornika serii gpsmap62

Postprzez soko » So, 04 wrz 2010 22:47

Pobierasz plik GPX GC - ( jak pokazano tutaj: viewtopic.php?p=65134#p65134 ) i umieszczasz go w G:/Garmin/GPX/. Tak w każdym razie chyba było w Dakocie.
Prawdopodobnie dla Dakoty/62ST jest też jakaś ilość maksymalna plików .gpx z geocachami, a także jest chyba maksymalna ilość geocache łączna we wszystkich plikach, której nie należy przekraczać. Dla Colorado jest 200 plików gpx i maksymalna 2000 cache.
Na początek pobierz jakiś GPX GC z niewielką iloscia keszy - powiedzmy 200- 400.

Wiedza bywa na forum Opencaching - klikasz na żółty "punkt G" (u góry po lewej) tego forum. :D
Krzysztof - Krzychu Blues na Opencaching.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak załadować geocache do odbiornika serii gpsmap62

Postprzez goobie » N, 05 wrz 2010 7:19

soko napisał(a):Pobierasz plik GPX GC

Bardzo dziękuję!! teraz jest super!! pobierałem zwykły GPX, a ten GC zawiera dużo więcej danych -widać to wyraźnie po rozmiarze pliku...
fajnie, że w odbiorniku pojawiają się ostatnie logi, bo widać od razu czy skrzynka aktywna. No i teksty do skrzynek ciekawe - np. komplet informacji o zamku w Czorsztynie - jest co czytać :D rewelka, o to chodziło :!:

Domyślam się, że jak później zarchiwizuję plik gpx z odbiornika do komputera, to pozostaną w nim odnalezione skrzynki?
czyli jadąc w dany rejon po prostu podmieniam pliki? i już?
Pozdrawiam
Adam
Avatar użytkownika
goobie
 
Posty: 96
Dołączył(a): Pn, 13 kwi 2009 17:43
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak załadować geocache do odbiornika serii gpsmap 62

Postprzez soko » Pn, 06 wrz 2010 9:47

No to jeszcze będzie Tobie brakowało spoilerów/zdjęć. Bez tego w polskim opencachingu można sobie niekiedy nie dać rady.
Polecam moją receptę na spoilery (poprzez GSAK) w telefonie lub PDA. Telefon musi mieć przeglądarkę internetową. Nie trzeba mieć abonamentu. Przeglądasz off-line.
A przy okazji masz pełne opisy cache mieć dostępne na stałe w telefonie.
Link: http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?f=6&t=3061

Tak to wygląda na Nokia E75:
Obrazek Obrazek Obrazek

Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak załadować geocache do odbiornika serii gpsmap 62

Postprzez goobie » Pn, 06 wrz 2010 22:31

dobre! dzięki :D
przetestuję w najbliższym czasie...
Pozdrawiam
Adam
Avatar użytkownika
goobie
 
Posty: 96
Dołączył(a): Pn, 13 kwi 2009 17:43
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak załadować geocache do odbiornika serii gpsmap 62

Postprzez kwieto » Pn, 20 wrz 2010 12:49

Mariusz65 zgłaszał problem z plikami GPX pobieranymi ze strony OC polegający na tym, że edycja dodatkowych waypointów (umieszczonych w przypadku OC w tym samym pliku) powoduje skasowanie całego pliku z geokeszami. Dotyczyło to Dakoty, acz przypuszczam, że w 62-ce jest podobnie.

Co do serwisów, to w przypadku Polski możemu mówić o dwóch konkurencyjnych: geocaching.com i opencaching.pl
Strona http://www.geocaching.org.pl jest polską "końcówką" serwisu geocaching.com, natomiast http://www.opencaching.pl jest serwisem opencachingowym.

Oba serwisy mają swoje plusy i minusy, oba serwisy mają nieco odmienną politykę (np. GC jest bardziej restrykcyjne w sprawach dotyczących ochrony przyrody niż OC, z kolei OC jest całkowicie darmowe podczas gdy w przypadku GC dostęp do części udogodnień wymaga wykupienia abonamentu, itp.)

Generalnie GC jest serwisem bardziej nastawionym na globalny zasięg, dlatego "dominuje" na świecie (Garmin czy Magellan projektują swoje aplikacje keszowe właśnie pod standard GC).
OC jest serwisem bardziej lokalnym, dobrze działającym na terenie kilku krajów (Niemcy, Polska, Czechy i parę innych), poza nimi zaś jest "pustynia" (pojedyncze skrzynki, zakładane głównie w ramach wakacyjnych wyjazdów).

Nie chcę popychać Cię w żadnym z kierunków, oba serwisy mają zagorzałych zwolenników jak i przeciwników.
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2508
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak załadować geocache do odbiornika serii gpsmap 62

Postprzez bazyliszek86 » N, 03 paź 2010 16:36

Witam,
a da się te punkty w 62 ukrywać? Aby nie były widoczne na mapie?
Garmin GPS12 -> Garmin GPSMAP 62s
SE Xperia X1 - NaviComputer (UMP Map)
bazyliszek86
 
Posty: 11
Dołączył(a): Pn, 23 sie 2010 19:54

Re: Jak załadować geocache do odbiornika serii gpsmap 62

Postprzez kwieto » Pn, 04 paź 2010 11:02

Nie bardzo. Garmin działa na zasadzie "wszystko albo nic", więc możesz np. wyłączyć w ustawieniach mapy wyświetlanie punktów własnych - wtedy znikną.
Tyle że znikną również waypointy i bodaj też własne POI wgrane do odbiornika.
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2508
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Geocaching

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość