Egde Explore - słaba wydajność po aktualizacji firmowej mapy

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.

Moderator: Azzie

Egde Explore - słaba wydajność po aktualizacji firmowej mapy

Postprzez rebeliant86 » Wt, 13 paź 2020 20:18

Kupiłem Edge Explore i mam pewną uwagę co do jego pracy. Po wyjęciu z pudełka wgrana była mapa 2017, na niej urządzenie chodziło bardzo sprawnie, szybko przeliczało nawet długie (150km) trasy - zajmowało to ok. 15sek. Po wgraniu aktualizacji mapy do wersji 2020.10 urządzenie dostało strasznego muła, tą samą trasę 150km przelicza teraz ponad 10 minut!!! :shock: Czy ktoś wie jak to poprawić? Bardzo bym nie chciał bo na tej mapie 2017 praca tego urządzenia była super, ale jeśli to ma tak działać to ja się wypisuję z tego i odsyłam do sprzedawcy ten sprzęt :(
rebeliant86
 
Posty: 10
Dołączył(a): Wt, 13 paź 2020 14:21

Re: [New] Edge Explore

Postprzez wodzirej » Wt, 13 paź 2020 22:59

Od roku 2017 mapa urosła, ma więcej danych. Możesz się obrażać na cały świat. Alternatywnie zamiast wgrywać mapę całej Europy wgrać jej część, którą aktualnie potrzebujesz. Jak wgrać fragment mapy? Skorzystaj z wyszukiwarki.
F6, 276Cx, etrex 30x, Edge Explore, Nuvicam, Virb XE
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 2007
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Re: [New] Edge Explore

Postprzez rebeliant86 » Śr, 14 paź 2020 9:10

wodzirej napisał(a):Od roku 2017 mapa urosła, ma więcej danych. Możesz się obrażać na cały świat. Alternatywnie zamiast wgrywać mapę całej Europy wgrać jej część, którą aktualnie potrzebujesz. Jak wgrać fragment mapy? Skorzystaj z wyszukiwarki.


No to jest oczywiste, i bardzo dobrze, że mapa się aktualizuje. Nie dziwi mnie też fakt, że nie została prawidłowo zoptymalizowana pod kątem EE, na serii "30" działa sprawnie więc należy się cieszyć, że w ogóle dla EE ją udostępniają.
Nie mniej nie odnajduję na forum żadnej porady czy da się "wyciąć" kawałek z mapy Garmin Cycle map EU. Wgranie fragmentu OSM czy innych jest bardzo dobrze i obszernie opisane, natomiast nie rozwiązuje problemu takiego, że aby EE prawidłowo wytyczał trasy rowerowe, a nie jak dla samochodu to musi mieć tą swoją mapę. Jeśli gdzieś to jest i natknąłeś się na to to bardzo proszę podlinkuj - z góry dzięki.
rebeliant86
 
Posty: 10
Dołączył(a): Wt, 13 paź 2020 14:21

Re: Egde Explore - słaba wydajność po aktualizacji firmowej mapy

Postprzez sdsyc » Śr, 14 paź 2020 12:57

1. Ws wydajności odbiornika po aktualizacji map - może pomóc zrobienie tzw. "master reset" (uwaga - usuwa dane użytkownika: punkty, ślady/aktywności, trasy/kursy) http://www.garniak.pl/download/file.php?id=13632
2. Ws podziału mapy (choć to kombinacja raczej dla zaawansowanych użytkowników)
Jeśli Garmin Express nie pozwala na opcjonalną ponowną instalację w komputerze, to można próbować narzędziem https://gmaptool.eu/pl/content/instalac ... -mapsource
Zachowaj oryginalną zawartość odbiornika !!!
A potem przy pomocy BaseCamp+MapInstall wgrać do odbiornika fragment
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (był: N250)
Nagarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP (był: Fenix, Epix)
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd + OSM, 7Ways + UMP (był: Oruxmap, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 3168
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Egde Explore - słaba wydajność po aktualizacji firmowej mapy

Postprzez rebeliant86 » Śr, 14 paź 2020 13:35

Dzięki za te porady, jeśli chodzi o Master Reset to nie przyniósł widocznej poprawy. Procedura z mapami wydaje się dość skomplikowana a nie znam się na tym więc może lepiej nie będę psuć.
Jak na razie za radą kolegi z forum z innego wątku stosuję metodę przełączania map:
-Do trasowania z poziomu garmina - mapa Garmin Cycle EU
-Do ładowania kursów (z komoot czy GC) - mapa PL Topo

To się sprawdza, w takim użytkowaniu wszystkie trasy są przeliczane sprawnie.
rebeliant86
 
Posty: 10
Dołączył(a): Wt, 13 paź 2020 14:21

Re: Egde Explore - słaba wydajność po aktualizacji firmowej mapy

Postprzez sdsyc » Śr, 14 paź 2020 13:42

A może miałeś profil z włączonymi jako aktywne 2 mapami (pomijam bazowe)?
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (był: N250)
Nagarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP (był: Fenix, Epix)
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd + OSM, 7Ways + UMP (był: Oruxmap, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 3168
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Egde Explore - słaba wydajność po aktualizacji firmowej mapy

Postprzez rebeliant86 » Śr, 14 paź 2020 13:47

To sprawdziłem :) Niestety po prostu te mapy 2020.10 Garmin Cycle map EU są dużo bardziej szczegółowe w stosunku do wersji 2017 z którą przyszło urządzenie i z którą sobie Garmin EE dobrze radził.
Z szczegółową mapą PL Topo która obejmuje tylko Polskę też sobie dobrze radzi, ale niestety ta mapa nie jest w stanie z poziomu urządzenia kreślić tras dla roweru - nawet mam otrzymać zwrot za zakup bo producent tego wcześniej nie wyłapał. Z czasem tą PL Topo pewnie zamienię na jakąś OSM bo nie ma sensu płacić za dalsze aktualizacje, no chyba, że w przyszłych wersjach to poprawią (a powinni) ;)
rebeliant86
 
Posty: 10
Dołączył(a): Wt, 13 paź 2020 14:21

Re: Egde Explore - słaba wydajność po aktualizacji firmowej mapy

Postprzez roro » Cz, 15 paź 2020 10:44

rebeliant86 napisał(a):Procedura z mapami wydaje się dość skomplikowana a nie znam się na tym więc może lepiej nie będę psuć.

Można zastosować prostszą procedurę:
Mapa Garmin Cycle EU powinna być w odbiorniku w dwóch plikach - gmapprom.img i D6017040B.img,
jeżeli usuniesz z odbiornika ( wcześniej skopiuj plik mapy do komputera) plik o nazwie D6017040B.img
zmniejszysz o znaczną część obszar mapy.

W odbiorniku pozostanie północna i środkowo - wschodnia część Europy.

Moim zdaniem zmniejszenie obszaru mapy nawet do obszaru Polski nic nie zmieni, ale można próbować.  

Obszar mapy zawarty w pliku o nazwie gmapprom.img:
Obszar.JPG
roro
Bywalec
 
Posty: 600
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Egde Explore - słaba wydajność po aktualizacji firmowej mapy

Postprzez rebeliant86 » Cz, 15 paź 2020 11:13

Owszem, samo wykasowanie pliku nic nie zmieni, bo ja go aktualnie po prostu wyłączyłem.
Natomiast jeśli chodzi o korzystanie z samej mapy polski to wnosi to już bardzo dużo, bo tak np. jeśli przeliczam kurs 100km na mapie garmina (tej północ-wschód EU) to trwa to ok. 10 min.
Jesli natomiast tą samą trasę przeliczam na mapie PL Topo (sama polska) trasa przeliczana jest w ok. 30-40 sekund.
Nie mniej już się nie będę silić na krojenie mapy Garmina, po prostu poszukam innej, otwartej, która potrafi prawidłowo z Garminem trasować.
rebeliant86
 
Posty: 10
Dołączył(a): Wt, 13 paź 2020 14:21

Re: Egde Explore - słaba wydajność po aktualizacji firmowej mapy

Postprzez roro » Cz, 15 paź 2020 11:25

Porównywanie wyznaczania takiej samej tras autoroutingiem na różnych mapach nie jest potwierdzeniem,
że zmniejszenie obszaru map skutkuje szybszym wyznaczeniem trasy.

Co do wyłączenia map, dwie części mapy mają ten sam FID, odbiorniki Garmin działają
różnie, ale często włączenie jednej mapy powoduje włączenie wszystkich mapsetów o wspólnym FID.

Sprawdź czy przy włączonej części północnej na części zachodniej jest wyświetlana mapa szczegółowa.
roro
Bywalec
 
Posty: 600
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Egde Explore - słaba wydajność po aktualizacji firmowej mapy

Postprzez rebeliant86 » Cz, 15 paź 2020 11:34

Nie mówię o wyznaczaniu trasy, tylko o przeliczaniu załadowanego kursu z aplikacji komoot. Tutaj różnica przeliczania jest tak wyraźna. Co do ładowania automatycznego to muszę sprawdzić, ale to dopiero wieczorem będę w stanie zrobić. Dzięki za tą podpowiedź.
rebeliant86
 
Posty: 10
Dołączył(a): Wt, 13 paź 2020 14:21

Re: Egde Explore - słaba wydajność po aktualizacji firmowej mapy

Postprzez roro » Cz, 15 paź 2020 11:38

Ok. Ty używasz określenia przeliczanie, a ja wyznaczanie, ale porównywanie przeliczania na różnych mapach nie jest potwierdzeniem,
że po zmniejszeniu obszaru mapy trasa będzie przeliczana szybciej.
roro
Bywalec
 
Posty: 600
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16


Powrót do Na sportowo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości