Edge 520 plus a spacer oraz wskazania dystansu

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.

Moderator: Azzie

Edge 520 plus a spacer oraz wskazania dystansu

Postprzez Spec » So, 02 sty 2021 10:24

Witam
Mam kilka pytań do użytkowników Edge-ów,kupiłem 520 plus głównie na rower.
1.Czy można stworzyć profil "WALK" i używać go do zapisywania chodzenia? Jak zrobić aby w GC zapisywał trening jako spacerowanie?
2.Czy można zmienić kolory aktywności na kalendarzu (wszystko mam na zielono i spacer i jazda na rowerze, którą też chciałbym podzielić (szosa,trekking,spinning najlepiej w różnych kolorach).
3.Jak zrobić aby zapisywało automatycznie np. jazda na rowerze szosowym jako kolarstwo szosowe,a na rowerze trekkingowym jako jazda przełajowa
Ostatnio edytowano So, 02 sty 2021 22:59 przez sdsyc, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Korekta tytułu wątku
Spec
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): So, 02 sty 2021 10:12

Re: Edge 520 plus a spacer?

Postprzez sdsyc » So, 02 sty 2021 18:29

Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (był: N250)
Nagarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP (był: Fenix, Epix)
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd + OSM, 7Ways + UMP (był: Oruxmap, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 3241
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Edge 520 plus a spacer?

Postprzez Spec » So, 02 sty 2021 22:44

Dzięki,fajna app-ka rozwiązuje mój problem.
Mam przy okazji jeszcze jedno pytanko.
Tydzień temu chodziłem po lesie,pętla na Stravie i MapMyRide 4,10km wskazanie garmina edge 3,63km
Pozmieniałem ustawienia fabryczne na zapis gps co sekundę i zmianę na GPS+GALILEO
Dzisiaj przeszedłem tą samą trasę, Strava i MapMyRide 4,13km a garmin 2,63km !!!
Trasa namalowana dokładnie,bardzo szczegółowo bez jakichkolwiek braków a wynik odległości tragiczny,czy to wina ustawień,lasu czy te typy tak mają?
Dodam,że Edge-a miałem w kieszeni kurtki tak samo jak telefon.
Spec
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): So, 02 sty 2021 10:12

Re: Edge 520 plus a spacer oraz wskazania dystansu

Postprzez sdsyc » So, 02 sty 2021 23:16

[OT - na przyszłość prośba o zakładanie osobnego wątku na osobne zagadnienie]
Urządzenia Garmina proces obliczania wartości w tzw. "dzienniku / komputerze" - statystyce podróży / aktywności jest niezależny od procesu rejestrowania punktów śladu / aktywności. Okazuje się, że ponowne przeliczenie statystyk wg punktów, np. po imporcie do alternatywnego oprogramowania (ja w telefonie zwykle korzystam z Locus) pokaże wartości bardziej wiarygodne. Możesz spróbować odczytać aktywność na komputerze w programie BaseCamp. Po wejściu w szczegóły aktywności zaznacz wszystkie jej punkty z wyjątkiem pierwszego lub ostatniego (to ważne, jak nic nie zaznaczysz lub zaznaczysz wszystkie, BaseCamp pokaże statystyki obliczone w odbiorniku). Jest różnica?
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (był: N250)
Nagarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP (był: Fenix, Epix)
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd + OSM, 7Ways + UMP (był: Oruxmap, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 3241
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Edge 520 plus a spacer oraz wskazania dystansu

Postprzez Spec » N, 03 sty 2021 9:45

Zainstalowałem BaseCamp i po wrzuceniu pliku mam 4,4km czyli ok ale na GC nadal pokazuje 2,6km
Czyli za każdym razem mam przerabiać i wgrywać na nowo trening ???
Miałem nadzieję,że to wina lasu,że na rowerze w otwartej przestrzeni będzie pokazywał prawidłowo ale jak po przejechaniu 40km będzie mi przesyłał do GC 30km to jakieś chore jest!
Spec
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): So, 02 sty 2021 10:12

Re: Edge 520 plus a spacer oraz wskazania dystansu

Postprzez sdsyc » N, 03 sty 2021 13:08

No chore...
Sprawdź poprzez podłączenie do Garmin Express https://www.garmin.com/pl-PL/software/express/windows/ czy nie ma aktualizacji firmware.
Jeśli po zmianie FW będzie tak samo, zgłoś do Garmina błąd.
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (był: N250)
Nagarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP (był: Fenix, Epix)
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd + OSM, 7Ways + UMP (był: Oruxmap, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 3241
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Edge 520 plus a spacer oraz wskazania dystansu

Postprzez Spec » N, 17 sty 2021 16:21

sdsyc napisał(a):zgłoś do Garmina błąd.


Ok, tylko co mam wysłać?
Plik zapisany z Edg-a (2km) + plik wygenerowany w BaseCamp (po usunięciu pierwszego zapisu 4km) ?
Co mi to da,urządzenia mi nie wymienią,oprogramowania nie poprawią więc za bardzo nie widzę sensu bo to i tak nic nie zmieni.
Gdyby był jakiś błąd w oprogramowaniu to już dawno ludzie by ich zasypali wiadomościami a to przecież wina całego zapisu danych a nie mojego konkretnego egzemplarza.
Przychodzi mi jeszcze coś do głowy, gdyby kupić czujnik prędkości np. Magene S3 to może wtedy będzie dobrze pokazywał odległość?
Spec
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): So, 02 sty 2021 10:12

Re: Edge 520 plus a spacer oraz wskazania dystansu

Postprzez sdsyc » N, 17 sty 2021 20:31

Podzielam Twój sceptycyzm. Mi czasem pomogli (np. korekta nie dających się usunąć ani odczytać aktywności w Garmin Connect), czasem nie (zapis profilu wysokości w aktywności w Epix; stwierdzili, że przy FW tego zegarka już nic nie będą robić). Ale jak nie spróbujesz, to na pewno nie pomogą. Jeśli podejmiesz decyzję, by zużyć (zmarnować?) trochę swojego czasu, ślij wszystko, co wg Ciebie może pomóc w diagnozie: opis symptomów, plik z odbiornika i zmodyfikowany z BC, zrzut ekranu ze statystyk BC pliku oryginalnego i zmodyfikowanego itp.
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (był: N250)
Nagarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP (był: Fenix, Epix)
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd + OSM, 7Ways + UMP (był: Oruxmap, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 3241
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Edge 520 plus a spacer oraz wskazania dystansu

Postprzez Spec » Pn, 18 sty 2021 7:31

1. Do polskiego supportu pisać czy do usa ? Gdybyś mógł podać adres..... byłoby fajnie
2.Czy kupno Magene S3 rozwiążę mój problem tzn. czy będzie podawał wynik z czujnika od razu na GC prawidłowy i pomijał ten sfałszowany co sam sobie wylicza?
Krótko mówiąc czy jeżeli jest pętla 4km,a garmin podaje 2km, czy czujnik pominie te swoje obliczenia i weźmie od siebie mapę a z czujnika Magene odległość ?
Spec
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): So, 02 sty 2021 10:12

Re: Edge 520 plus a spacer oraz wskazania dystansu

Postprzez sdsyc » Pn, 18 sty 2021 12:55

ad.1
https://support.garmin.com/pl-PL/
Podaj nr seryjny lub nazwę odbiornika
Dla Edge 520 będzie chyba taki efekt
https://support.garmin.com/pl-PL/?produ ... tab=topics

Na dole jest Email, pokaże się formularz do wypełnienia.

ad. 2
Nie wiem
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (był: N250)
Nagarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP (był: Fenix, Epix)
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd + OSM, 7Ways + UMP (był: Oruxmap, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 3241
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Edge 520 plus a spacer oraz wskazania dystansu

Postprzez Zachu » Wt, 19 sty 2021 16:42

To już będzie trzynasty rok jak piszemy o serwisie viewtopic.php?f=6&t=6809

Mejle po polsku piszemy na ten adres
Kod: Zaznacz cały
Garmin support <Poland.Support@garmin.com>
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8367
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Edge 520 plus a spacer oraz wskazania dystansu

Postprzez Jan21 » Wt, 16 mar 2021 18:50

Witam Wszystkich
Nie jesteś sam. Mój Edge 830 ma taki sam problem. Z moich obserwacji przyczyną jest mała prędkość i las, ale jestem na początku drogi rozwiązywania problemu i mogę się mylić.
Jan21
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt, 16 mar 2021 18:43

Re: Edge 520 plus a spacer oraz wskazania dystansu

Postprzez Spec » Śr, 31 mar 2021 11:28

Powyższe problemy występowały TYLKO podczas spaceru w lesie,po wrzuceniu licznika na rower wszystko działa jak należy!
Temat do zamknięcia
Spec
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): So, 02 sty 2021 10:12


Powrót do Na sportowo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości