Garmin Edge 1000

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.

Moderator: Azzie

Garmin Edge 1000

Postprzez wodzirej » Śr, 09 kwi 2014 14:17

Garmin announced their latest cycling GPS this morning, the Edge 1000. New features include a larger 3″ and higher resolution screen, WiFi, Bluetooth 4.0, and text and call notifications (iPhone 4S+ only for now; Android reportedly coming at a later date).

Rather than replacing previous models, the 1000 appears to be positioned as a new top of the line unit with an advanced feature set. It comes with preloaded maps and incorporates round trip routing, ala the Edge Touring series.

http://garmin.blogs.com/pr/2014/04/own- ... 0VHx1fex-w
filmik promocyjny: http://www.youtube.com/watch?v=kpjbhe5HJaE
Oregon 750, Nuvicam, Virb XE, vivosport
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1911
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez GPS Maniak » Śr, 09 kwi 2014 15:40

Fimik - jak zwykle - fajny. Gdyby programiści Garmina byli choćby w 50% tak dobrzy jak marketingowcy, byłoby super :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez Marko » Śr, 09 kwi 2014 16:11

...battery life of up to 15 hours.

Czyli kolejne "zawracanie głowy".
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6087
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez septimus19 » Śr, 09 kwi 2014 16:55

O rowerzystów Garmin dba ,,seria Edge jest naprawdę OK . Software tej serii jest dopracowne , przyjazne,dla rowerzystów. W "prawdziwym" Edge mamy, w końcu możliwość tworzenia tras z poziomu urządzenia i profile elewacyjne tych tras do zobaczenia. 1000 łączy wiele fajnych funkcji z Touringa i Edge 800. Np. prawdziwy wyskościomierz baryczny bez opcji stała i zmienna wysokość i innych bajerów a za to precyzyjnie mierzący wznios/spadek. W innych Garminach nie wiadomo jak to w końcu działa. Zapisywanie danych wzniosu /spadku z altimetru i komputera podróży do historii. Jest też Glonass,itp. Cena trochę zaporowa. Ale trzeba przyznać że konkurencji na razie nie widać.
Ostatnio edytowano So, 03 maja 2014 13:34 przez septimus19, łącznie edytowano 1 raz
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
septimus19
Bywalec
 
Posty: 396
Dołączył(a): Śr, 18 lut 2009 9:41

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez miki » Pt, 02 maja 2014 22:12

Jeśli nie zmieniło się nic od czasu Edge 705 to Garmin absolutnie nie dba o rowerzystów. Software jest bardzo niedopracowany. Programistów muszą mieć tragicznych, o ile w ogóle jakichś mają. Pomijam już bardzo krótki cykl życia produktów i zostawianie klientów na lodzie. Wielka szkoda, że obecnie nie ma realnej konkurencji, bo może ta spowodowałaby jakieś zmiany na lepsze.
Avatar użytkownika
miki
Bywalec
 
Posty: 140
Dołączył(a): Wt, 22 kwi 2008 8:15
Lokalizacja: Kraków

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez gavia » So, 03 maja 2014 11:26

To bardziej kwesta marketingu,popularności czy słabej orientacji klientów nie braku konkurencji.
Każdy długo działający na baterii smartfon a tego już jest trochę z odpowiednim programem to już poważny konkurent do mapowych serii Egde 750,800,810-1000.

Konkurencja dla Edge 500,510 to choćby Sigma Rox 10 Gps . Tańsza w niczym nie gorsza,można sobie w dolnym rzędzie ustawić aktywny wykres wysokości podobny jak np w Etrexie, do tego wykorzystać posiadane sensory Ant pulsu ,mocy albo Gsc10. Za 600 pln żal było nie kupić. Obrazek




O braku konkurencji ( poważnej bo jest choćby TwoNav,Mio...) to chyba można pisać tylko w stosunku do ręcznych odbiorników Garmina albo innych ale na pewno nie rowerowych.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez miki » So, 03 maja 2014 13:00

Który smartfon trzyma kilkanaście godzin na jednym ładowaniu, jest wodoodporny, widać na nim obraz na ekranie w pełnym słońcu, ma altimetr barometryczny, jest kompatybilny z ANT+, da się obsłużyć w rękawiczkach i ma pewne mocowanie do kierownicy i mostka?
Avatar użytkownika
miki
Bywalec
 
Posty: 140
Dołączył(a): Wt, 22 kwi 2008 8:15
Lokalizacja: Kraków

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez septimus19 » So, 03 maja 2014 13:20

@Miki Retoryczne pytanie może skłoni Gavie do powaznych przemyśleń na temat smartfonów dla rowerzystów. Np. mają niektóre smartfony wysokościomierz baryczny ale czy jest soft obsługujący to urządzenie? Itp.
P.S. Garmin Touring też nie błyszczy z zapisu wznios/spadek jestem zadowolony ale juz nachylenie stoku przy małych prędkościach i dużych wartościach porażka ,fałszuje totalnie.
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
septimus19
Bywalec
 
Posty: 396
Dołączył(a): Śr, 18 lut 2009 9:41

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez gavia » So, 03 maja 2014 13:48

Kilkanaście godzin-co masz dokładnie na myśli ?. Ja to rozumiem ekran cały czas włączony ( czytelny, widzialny...) i zapisywany ślad. Z tego co czytałem to dla np.Edge 800 taki czas działania jest nieosiągalny. Napis ''do 15h'' niewiele mówi. Skoro Oregon 600 wytrzymuje max 12 h w takim układzie to Edge np.800 na pewno dużo mniej , cudów nie ma.

Pozostałe funkcje na pewno spełnia choćby Xperia Z1 Compact. Może w zimowych rękawicach go nie obsłużysz ale czy to taki znowu ważny parametr? W takich lekkich nawet badziewnych za 10 zł idzie dobrze kliknąc na ekranie.
Mam na rowerze od 1,5 roku Xperia Active i z tych warunków co napisałeś to jedynyny minus taki, że bateria kilkanaście godzin niestety nie wytrzyma ale to znowu nie jest wielki problem kiedy po 5 czy 6 h jazdy zrobimy minutę przerwy na zmianę baterii.
Sprawdzałem ostatnio Samsunga S4 Mini i 7h pracy to minimum ( wtedy podświetlanie 100% ) .Ten nan razie nie ma Ant+ ale po aktualizacji androida do 4.4 powinien już mieć. Solidne mocowanie -też żaden problem . Już kiedyś pisałem ''upmove'' albo własnej roboty ( z licznika rowerowego) sprawdza się w 100% w najróżniejszymm terenie.

Można się przyczepić do takiej kwestii: Edge 800 -1000 mają mapę ale obok tego również funkcje typowo treningowe ( np. strefy tętna, okrążenia,virtual Partner itp) . Funkcje nawigacyjne takie sobie ale mapa jest i można się zorientować-a to najważniesze.
Dla porównania np. Locus ma funkcje nawigacyjne w moim mniemaniu na dużo wyższym poziomie za to brak mu tych typowo treningowych funkcji. Pokazuje oczywiście puls, kadencję , przewyższenia , nachylenie ...(możesz sobie na ekranie ustawic co Ci się podoba) ale stref tętna , okrążeń na razie nie. Mi to akurat nie przeszkadza bo nie bawię się w trenowanie bardziej jeżdżę turystycznie .

Zresztą Ci co trenują to mapa im średnio potrzebna kiedy i tak jeżdżą przeważnie po tych samych trasach prawd więc wybiorą zamiast Locusa jakieś Endomondo , IpBike , Stravę czy jeszcze coś innego.
( Ta Strava-i automatyczne porównywanie czasu przejazdu poszczególnych odcinków , np. pokonania wzniesienia. jest super ale tylko na pc.Na żywo jako Gps-licznik rowerowy uboga podbnie jak Endomondo)


Septimus
Barometr? Po pierwsze to barometr nie jest generalnie konieczny na rowerze tutaj nie ma pionowych ścian jak w spinaczce . Te wysokości z DEM, które na ekranie widzę z są ''lepsze'' niż z barometru ,nie potrzeba żadnego kalibrowania. Przewyższenia, które rejestruje Gps też są sensowne.
A co do obsługi to tak Locus obsługuje barometr, na pewno nie tylko Locus.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez miki » So, 03 maja 2014 14:37

Dziękuję za potwierdzenie, że Garmin nie ma konkurencji na rower (w negatywnym znaczeniu, nie pozytywnym).
Kilkanaście h pracy znaczy kilkanaście h pracy. Co jest niejasne? Edge 705 pracował 15 h póki oficjalny serwis nie dał mi egzemplarza z zajechanym akumulatorem.
Zauważ, że seria Edge jest przeznaczona dla kolarzy do treningu. Dlatego np. obsługa w rękawiczkach to bardzo ważna rzecz. Nie wyobrażam sobie, że zatrzymuję się zimą, żeby zdjąć rękawiczkę, poklikać coś, założyć z powrotem i pojechać dalej, po czym powtórzyć to za chwilę. W letnich też średnio to działa, ale może ja mam jakieś grube.
Zmiana baterii na trasie - jak sobie to wyobrażasz na wyścigu? Jak sobie to wyobrażasz w błocie i ulewie?
Ja trenuję i faktycznie najczęściej nie używam nawigacji ani mapy, ale nieraz zdarza się, że chcę pojechać coś nieznanego i wtedy to jest nieocenione.
Porządny altimetr jest również konieczny. Ten oparty o GPS ma bardzo duży błąd i nie nadaje się za bardzo na rower. Nie wiem skąd masz dane DEM, ale na mojej mapie są obarczone sporym błędem, a do tego w Edge 705 nie da się z nich korzystać, oprócz wyświetlenia wartości pod kursorem na mapie. Tutaj kolejny "ukłon" w stronę programistów Garmina. Być może w nowszych modelach poprawiono to, nie wiem.
Nie wyobrażasz sobie jak bardzo byłem zdeterminowany, żeby znaleźć alternatywę dla Garmina i w sumie nadal jestem. Chciałem, naprawdę chciałem coś kupić. Niestety poległem.
Avatar użytkownika
miki
Bywalec
 
Posty: 140
Dołączył(a): Wt, 22 kwi 2008 8:15
Lokalizacja: Kraków

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez gavia » So, 03 maja 2014 15:41

miki napisał(a): Zauważ, że seria Edge jest przeznaczona dla kolarzy do treningu.
Ja trenuję i faktycznie najczęściej nie używam nawigacji ani mapy, ale nieraz zdarza się, że chcę pojechać coś nieznanego i wtedy to jest nieocenione.

Ja rozumiałem inaczej tzn. seria Edge –jest dla rowerzystów –nie tylko dla tych trenujących.
Nieważne, ale teraz jest jasne =inna rozmowa.
Skoro trenujesz do tego MTB gdzie często błoto ,skały,dzwony czyli dla Ciebie te funkcje o których pisałem : strefy tętna, lapy, virtualny partner jak rozumiem są niezbędne.( sam puls kadencja nie wystarczają)
Więc taki Edge 810-1000 nie jest dla Ciebie idealny???. Generalnie trenujesz ale czasem mapa się przydaje. Czemu więc szukasz czegoś innego- chyba, że o cenę chodzi bo ta to trochę przesada.
Z rowerowych aplikacji na androida to chyba najlepszy IPbike. Ma te wszystkie bajery ze strefami dodatkowo mapę Offline można wstawić.
miki napisał(a): Kilkanaście h pracy znaczy kilkanaście h pracy. Co jest niejasne? Edge 705 pracował 15 h póki oficjalny serwis nie dał mi egzemplarza z zajechanym akumulatorem.

To raczej normalne…
Też ostatnio odesłałem Xperię do reklamacji bo był problem z mikrofonem. Otrzymałem naprawiony telefon ale z ….zalaną baterią( na szczęście tylko trochę zabarwiona) o czym nawet napisali. Głupi zapomniałem wcześniej zdjęć porobić. Jasne, że w żadnym razie nie była zalana.
(Znaczy Edge 750 przy włączonej non-stop mapie ( czytelnej, widocznej) potrafił pracować 15h bez żadnego wygaszania ekranu - bo to na rowerze nie wchodzi w grę)
miki napisał(a):Zmiana baterii na trasie - jak sobie to wyobrażasz na wyścigu? Jak sobie to wyobrażasz w błocie i ulewie?

W wyścigu to akurat sobie wyobrażam bo co za różnica czy w maratonie MTB przyjadę minutę później zajmę miejsce 100 , 300 czy 500. Jest różnica jak ktoś z tego żyje albo co najmniej jest bardzo ambitny. Gorzej z wymianą w ulewie .
Mnie ta zmiana baterii najbardziej denerwuje tylko wtedy kiedy mam do domu kilka km i nie chce mi się zatrzymywać specjalnie po to żeby ją wymienić.Dlatego min kupiłem dodatkowo tego Rox 10.
miki napisał(a):Porządny altimetr jest również konieczny. Ten oparty o GPS ma bardzo duży błąd i nie nadaje się za bardzo na rower. Nie wiem skąd masz dane DEM, ale na mojej mapie są obarczone sporym błędem, a do tego w Edge 705 nie da się z nich korzystać, oprócz wyświetlenia wartości pod kursorem na mapie.

Nie wiem co tam w Edge jest , jak u siebie patrzę na wysokość z barometru i tę z DEM ( dynamiczna wysokość-którą widać cały czas) to w większości przypadków ( o ile nie zawsze bo mi się nie chce bawić w kalibrowanie) ta z DEM-SRTM jest dużo lepsza.
Z przewyższeniami w Locusie jest trochę zamieszania. Należy ustawić ‘’filtr’’ jak to rozumiem w jakim stopniu Gps będzie się posiłkował barometrem czy DEM. W każdym razie kiedy filtr średni przewyższenia podobne do tego co pokazuje Sigma.
Barometr to według mnie jedynie ma większy sens jeśli idzie o pokazywanie nachylenia drogi ale u mnie wielkich różnic w stosunku do wskazań nachylenia bez barometru nie ma. Do tego mam na kierownicy takie cudo https://www.bikemania.biz/images/produc ... m31b-3.jpg http://4.bp.blogspot.com/-iJKfxJR9n78/U ... .21.31.jpg i nachylenie widzę na bieżąco bez opóźnienia jak jest w przypadku wszystkich liczników. Jak jest +20% to widać to od razu a nie po 3 sekundach.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez septimus19 » So, 03 maja 2014 16:30

gavia napisał(a):

Septimus
Barometr? Przewyższenia, które rejestruje Gps też są sensowne.
A co do obsługi to tak Locus obsługuje barometr, na pewno nie tylko Locus.


Gavia po pierwsze seria Edge nie ma barometru tylko wysokościomierz baryczny. Co rozumiesz przez to że Locus obsługuje barometr czy wysokościomierz?

Dla mnie to jest jasne- wysokość ciśnieniowa.. Z kalibracją nie mam problemu jest autokalibracja. Przewyższenia z ciśnienia, nie potrzeba tu żadnego filtru. Nachylenie stoku też. I te dane z kazdej wycieczki czy treningu są zapisywane w historii. Tak jest w Touringu .Trochę się rozpędziłem dane np. max nachylenie ,jeszcze nie. Mam nadzieje że będzie. Czy tak jest w Locusie?

Jeżeli chodzi o żywotność baterii to Touring pociągnie do 10 godzin ,jednak trzeba trochę oszczędzać accu.
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
septimus19
Bywalec
 
Posty: 396
Dołączył(a): Śr, 18 lut 2009 9:41

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez gavia » So, 03 maja 2014 16:57

Nie wgłębiałem się jak to się nazywa.
Rozumiem to tak, że np. moja Xperia ma wbudowany czujnik ciśnienia i min. na tej podstawie Locus może wyznaczać wysokość.Można zaznaczyć np. tutaj Obrazek
Wiem, że jest autokalibracja albo ręczna kalibracja albo jeszcze inna, tyle że nie chce mi się bawić albo przypominam sobie po zrobionych już kilkunastu kilometrach.

Nie wiem jak jest z maksymalnym nachyleniem nie interesowałem się bo generalnie patrzę na Sky Mounti. Widzę, że w Dashboardzie ( czyli np. ekran który widzimy podczas jazdy i który możemy sobie po swojemu konfigurować) nie widać opcji żeby można było ustawić ''max nachylenie''. Mam ustawione zwykłe ( chwilowe) nachylenie ale max nie widać.

Dane są zapisywane w jakiejś pamięci , trzeba zapisać trasę i kliknąć eksport żeby było ją widać w Locus/export.Potem przy wrzucaniu pliku na jakiś serwer chyba wyskakuje inf jakie max nachylenie. Ta sigma ROX 10 pokazuje na bieżąco ten parametr czyli max nachylenie.Nie wiem tylko czy potem to w 100% się zgadza z tym co zapisał licznik i co otwieramy np w Sigma Data Center.Pamiętam w starej Rox9.0 widziałem podczas podjazdu na bieżąco +25% a potem po zgraniu na komp wyskakiwalo max 19%.

Co rozumiesz przez oszczędzanie accu ??
Czy całkowite wyłączenie ekranu przez jakiś czas czy może ściemnienie go ?
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez septimus19 » So, 03 maja 2014 17:26

No własnie w "jakiejś pamięci" W Touringu dane z wysokościomierza są zapisane w pamięci urządzenia np. miałem w czasie wycieczki 100 m. wzniosu i 100 m.spadku dane z ciśnienia i tyle mi się zapisuje w pamięci i mam dostęp do tych danych z poziomu urządzenia opcja -"Jazdy". Tak jak w zwykłym liczniku rowerowym z altimetrem. Dane wysokościowe zapisane w śladzie nieważne w jakim formacie są zniekształcone i różnie odczytywane przez programy na PC. Niby proste a skomplikowane :D
Oszczędzanie eccu -to głównie ściemnianie wyświetlacza,ciekawe jak będzie działało automatycznie w 1000 Edge.
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
septimus19
Bywalec
 
Posty: 396
Dołączył(a): Śr, 18 lut 2009 9:41

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez gavia » So, 03 maja 2014 18:49

Coś nieporozumienie.
Nawet w Etrexie 30 po wycieczce musisz chyba dać ,, Zapisz bieżący ślad żeby mozna go było na nowo otworzyć'', zobaczyć wykres itd. Chyba że jest ustawione automatyczn archiwizacja np. codzienna.

W Locusie po wycieczce dajesz zapisz klikasz nazwę (albo zapisujesz jaka domyślna wyskoczy czyli same cyferki daty) i eksport albo nawet automatyczny eksport jest, nie pamietam bo ostatnio od kiedy jest Sigma nie sprawdzam nawet tych śladów z Locusa.
Możesz oczywiście ten przejechany (albo utworzony ślad) w każdej chwili na urządzeniu otworzyć.Masz w każdej chwili dostęp do informacji odnośnie dystansu,przewyższeń ,wykresu. NIe potrzezbujesz do tego żadnej opcji Jazdy-otwierasz ślad i go widzisz . A jak klikniesz żeby poprawił wysokości ( offline) to w ogóle będziesz miał bardziej wiarygodny wykres niż ten co zapisało urządzenie ( czyli prawd na podst. Gps+ sensor.NIe wiem czy do zapisywania używa danych DEM/SRTM )
Potem możesz nic nie robić i tak go widzisz na mapie ( tak ''robię'' prawie zawsze) albo włączyć nawigowanie bądź przewodnik.

Ale co jak śćiemnisz to jesteś w stanie bez problemu odczytać ekran w słońcu?
No bo jak są jakieś problemy z widocznością to nie można tego traktować jako wiarygodny czas pracy.


EDIT:sprawdziłem ,żeby otworzyć w Locusie ślad nie potrzeba żadnego eksportu -wystarczy go zapisać. Np. tworzę trasę zapisujęjako abc i mogę ją w każdej chwili otworzyć, tak samo jak zapisujęprzejechaną wycieczkę. Eksport jest potrzebny jak potem z poziomu pc chcesz wgrać dany ślad np do endomondo , albo wysłać plik do np Drowbox wtedy nie jest konieczne łączenie komórki kablem z komputerem.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Następna strona

Powrót do Na sportowo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości