Garmin Edge 1000

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.

Moderator: Azzie

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez miecho » Pt, 20 mar 2015 22:47

Trochę dziadowsko E1000 pokazuje wykres tętna. Jeżeli są wybrane 3 pola danych i więcej to potrafi dziwnie skalować ten wykres.
Poniżej przykładowe zrzuty dla odpowiednio 2,3,4,6 pól danych.
E1000_HR.png
Przy ustawieniu 7 pól już nie pokazuje wykresu tętna choć pole jest tej samej wysokości jak w przypadku 6 pól.

Dla przykładu jak to wygląda w E800:
E800_HR.png
E800_HR.png (9.09 KiB) Przeglądane 5928 razy
Moim zdaniem w E800 jest trochę lepiej.
Pole wykresu ma większą rozdzielczość w pionie w stosunku do pozostałych pól danych.
LeCH
Edge 1000 , Oregon 650, Forerunner 935
Na sprzedaż:
Vivoactive HR- 500PLN, Forerunner 920XT - 750PLN
Avatar użytkownika
miecho
Bywalec
 
Posty: 991
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 7:40
Lokalizacja: już nie Żory...

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez MaciekP » So, 04 kwi 2015 15:46

Ktoś używał quick release mountig kit do mocowanie na ręku edga 1000?
500ki używają...
http://www.amazon.com/gp/product/B0009P ... B0009PUJV6

Wpadłem na Ew pomysł wykorzystywania 1000ki w chodzeniu, kiedy muszę nawigować po tracku. Trzymałem oregona 600 za karabinczyk pomiędzy dłonią a raczka kija i przez pewien czas było to niezłe rozwiazanie, wiec moze edge by pełnił te role, skoro nikt nie wymyśli jeszcze wrist strapa czy armbandu do Oregona
Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1000 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30
MaciekP
Bywalec
 
Posty: 532
Dołączył(a): Pt, 06 lip 2007 19:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez zuku » N, 12 kwi 2015 21:07

mam pytanie w garmin 1000 są dwie takie mapy:

-Edge DEM Map
-Garmin Geocode Map

możecie mi powiedzieć do czego one służą?
DEM myślałem że są to wysokości/ukształtowanie terenu, ale sprawdziłem i obojętnie czy mapa ta jest włączona czy nie, jak klikam na wybrany punkt na mapie to wysokość jest zawsze podana - więc to chyba nie od tego?
Edge 1000
zuku
 
Posty: 12
Dołączył(a): Śr, 27 cze 2012 9:49

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez kaltam » Pn, 13 kwi 2015 11:58

Wątek ma tylko 15 stron i o danych DEM była kilka razy mowa, w w googlu jest dużo więcej.
Ja bym na Twoim miejscu nie kasował.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
kaltam
Bywalec
 
Posty: 485
Dołączył(a): Śr, 19 wrz 2007 7:36

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez gavia » Pt, 24 kwi 2015 13:18

Znajomy kupił to ''cudo'' i miałem możliowść popstrykania przez 2 h na Edge 1000.
Porównując do Komórki (S4 MINI)

co bardzo na +
- wymiary zdecydowanie na korzyść Edge 1000 - moim zdaniem idealne jak na rowerowy GPS .Takie 100-115 cm długości optymalne .
- widoczność ekranu w słońcu zdecydowanie na korzyśc Edge 1000 - Akurat tak słońce świeciło ( trzymałem w ręce), że na Samsungu nie było widać nic ( a podświetlanie 100%) a na Edge było OK ( przy 100% ale i przy automat) . Tyle, że tego Samsunga teraz po wymianie zbitej szybki to juz w ogóle pewien nie jestem - w sensie czy przypadkiem serwis nie włożył jakiś lewych ''bebechów'' , bo zdjęcia też jakby gorsze niż kiedyś robi.

Co do samej obsługi - to generalnie bardzo podobne jak w Etrex. Mnie to nie zachwyca ,przyzwyczaiłem się do Locusa i jego możliwości.

Tutaj :

tworzenie (Planowanie Trasy przez punkty ) co prawda szybsze niż w Etrexie 30 ale i tak zdeka toporne . No ale potem dostajemy wykres przewyższnia - idzie się przyzwyczaić.Pytanie czy można jakoś zapisać tę właśnie stworzoną trasę- prostej opcji nie widziałem.
-na odświeżanie mapy ( PlTopo2015) trzeba chwilę czekać. Jakiś procesor żółw abo prędzej wina tego ,że tu jednak mapy wektorowe .(W Locusie na komórce odświeżanie takiego typu map też trochę trwa czasami)
-zomowanie ujdzie - choć to nie to samo co na smartfonie. Zeby zrobić trasę wybierając punkty przelotowe z mapy trzeba się trochę pomęczyć- bo nie zawsze wiadomo ,, gdzie jesteśmy'' - tak właśnie to zoomowanie/odświeżanie działa .
-pola danych przy mapie - jak widzę jest możłiwość wstawienia max 2-dla mnie katastrofa. Wiem że sobie można ustawić chyba 8 na innym ekranie ale to nie to samo.
- w porównaniu do Etrexa brak Ikonek wzniesień
- nie wiem może coś źle robiłem - ale jak robię trasę tutaj http://bikeroutetoaster.com/BRTWebUI to potem żeby Edge 1000 widział należy ją wysłać za pośrednictwem jakiegoś ,,Plugin'' .... Jak zapiszemy plik( zrobiony tam gdzie link ) w gpx i skopiujemy do katalogu w Edge 1000 to wtedy nic nie widzi. Tak jakby musiał sobie przetworzyć gpxa na swojego gpxa. W etrexie nie było takich cyrków.
-wifi buetooth - jakis głebszy praktyczny sens???
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez miecho » Pt, 24 kwi 2015 14:05

gavia napisał(a):Pytanie czy można jakoś zapisać tę właśnie stworzoną trasę- prostej opcji nie widziałem.

Nie da się zapisywać - jest tylko jeden aktywny zestaw punktów...

gavia napisał(a):Jak zapiszemy plik( zrobiony tam gdzie link ) w gpx i skopiujemy do katalogu w Edge 1000 to wtedy nic nie widzi. Tak jakby musiał sobie przetworzyć gpxa na swojego gpxa. W etrexie nie było takich cyrków.

W bikeroutetoaster.com klikasz Export -> TCX (albo GPX) -> Download i zapisujesz w katalogu Gramin\NewFiles.
Widać to jak klasyczny Kurs tak jak w pozostałych Edgach.

gavia napisał(a):-wifi buetooth - jakis głebszy praktyczny sens???

WiFi fajne - wracasz do domu, włączasz WiFi i po kilkunastu sekundach ślad jest na GarminConnect.
Bluetooth - w założeniach bardzo fajne powiadomienia o nieodebranych połączeniach i SMS-ach - jak telefon leży w kieszeni na plecach nie zawsze słychać, że dzwoni.
"Fajne w założeniach", bo niestety nie działa z każdym telefonem (Android 4.3 lub wyższy albo iPhone). Poza tym wystarczy popatrzeć na forums.garmin.com na skalę problemów związanych z komunikacją po bluetooth.
LeCH
Edge 1000 , Oregon 650, Forerunner 935
Na sprzedaż:
Vivoactive HR- 500PLN, Forerunner 920XT - 750PLN
Avatar użytkownika
miecho
Bywalec
 
Posty: 991
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 7:40
Lokalizacja: już nie Żory...

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez gavia » Pt, 24 kwi 2015 14:29

No dzięki,

Nagrałem ten ślad do chyba Courses i nic nie widział niestety. Ma być New Files.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez septimus19 » So, 25 kwi 2015 6:14

gavia napisał(a):
Co do samej obsługi - to generalnie bardzo podobne jak w Etrex.


Etrex to typowy ręczniak a Edge to liczniki rowerowe "obsługa" może podobna jednak w wielu aspektach to całkiemi inne światy np. własciwie brak typowego dla ręczniaków komputera podrózy jest tzw stoper .Stopera nie można zerować .komputer podróży można. Dane stopera np.wznios ,spadek z wysokościmierz zapisują się w historii. Brak trybu barometrycznego itp.
Planowanie trasy w Edga dla mnie jest OK,jest aktualna pozycja możemy użyć POI,mapy itp. W funkcji dokąd -możemy wybrać obszar poszukiwania. Brakuje tylko opcji aktywna trasa i podglądu na pozycje- info o dystansie i wysokości.
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
septimus19
Bywalec
 
Posty: 394
Dołączył(a): Śr, 18 lut 2009 9:41

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez gavia » So, 25 kwi 2015 6:35

Pisałem podobna obsługa - bo wrzucam wszystkie Garminy do ,, jednego wora'' i porównuję z apk Androidowymi- całe te Menu ,poruszanie się po ,,sofcie'' ekrany układ ,planowanie dość podobne -a że różnią sie wieloma rzeczami to wiadomo.
W każdym razie nie jest żadną trudnością bez instrukcji poruszać się po EDGE 1000 dla kogoś kto próbował rozszyfrować Etrexa 30.

Teraz nie mam i pewnie już nie będę miał dostępu do 1000 ale nie mogłem znaleźć opcji - ''dystans do celu ''. ( jakby się chciało ustawić jako jedno z pól danych) -przegapiłem coś????
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez miecho » So, 25 kwi 2015 16:51

gavia napisał(a):''dystans do celu ''. ( jakby się chciało ustawić jako jedno z pól danych) -przegapiłem coś????

Trzeba przytrzymać palec na polu danych. Potem wybrać Nawigacja -> Dystans do celu
LeCH
Edge 1000 , Oregon 650, Forerunner 935
Na sprzedaż:
Vivoactive HR- 500PLN, Forerunner 920XT - 750PLN
Avatar użytkownika
miecho
Bywalec
 
Posty: 991
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 7:40
Lokalizacja: już nie Żory...

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez septimus19 » N, 03 maja 2015 6:08

W wersji 3.00 można wyznaczać trasy bezpośrednio -jak widać na załączonym obrazku. Niestety Edge nie rozróżnia celu i nastepnego punktu :(
Nie ma wykresu wysokościowego dla trasy po drogach . Coś dodali i popsuli inne funkcje -standard garminowski.
Załączniki
9017.jpg
9017.jpg (47.11 KiB) Przeglądane 5461 razy
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
septimus19
Bywalec
 
Posty: 394
Dołączył(a): Śr, 18 lut 2009 9:41

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez MaciekP » N, 03 maja 2015 7:21

To co mnie wkurza, to brak porzadnej "nawigacji na kreske". Jezdze po lesie bez wyraznego celu, ale, zeby caly czas od mojego obecnego polozenia byla kreska bezpostedniej nawigacji do punktu startu, zeby wiedziec mniej wiecej gdzie wracac. niestety tutaj kreska namiaru nie przemiesza sie ze mna, ale jest na stale zakotwiczona od punktu, w ktorym nacisnalem, ze chce nawigowac. Nie ma ciaglego przemieszczania lini namiaru jak we wszystkich gps turystycznych.

Druga meczaca cecha 1000ki, to tryb mapy, kierunek do gory, gdzie strzalka kierunku zjezdza na sam dol ekranu, tak, ze cala mapa jest przede mna. Kiedy jeszcze sa pola danych, umieszczone na dole mapy, ona jest tuz nad nimi. Efekt jest taki, ze nie widacc rysowanego tracka. Dopiero przelaczenie na polnoc gora przesuwa strzalke blizej srodka.
Kiedy jezdzisz po lesie dla prztjemnosci bez celu, cholernie wazne jest obserwowanie ksztaltu przejechanej trasy, zeby rozsadnoe dobierac dalsza spontanicznie wybierana trase a tej po prostu nie widac.
Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1000 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30
MaciekP
Bywalec
 
Posty: 532
Dołączył(a): Pt, 06 lip 2007 19:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez bar72 » Pt, 08 maja 2015 7:10

są nowe mapy na edge1000

2015.10 do pobrania przez GE
bar72
 
Posty: 22
Dołączył(a): N, 28 gru 2014 14:40

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez kaltam » Pt, 08 maja 2015 18:49

Pobrałem. Ponad 6 GB.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
kaltam
Bywalec
 
Posty: 485
Dołączył(a): Śr, 19 wrz 2007 7:36

Re: Garmin Edge 1000

Postprzez elmo » Pn, 22 cze 2015 13:51

Wracając do baterii w garminie 1000. Zrobiłem dwa testy:
Dzień, czas całkowity 9 h 45 min, czas jazdy 8 h 47 min, średnia temp. 19 stp C. (max 27, min 14) odcinek 200 km - na 10 km przed końcem jazdy garmin poinformował, iż pozostało 20% baterii.

Noc, czas całkowity 9 h 10 min, czas jazdy 8 h 8 min, średnia temp. 6,2 stp.C (max 16, min 0) odcinek 207 km - na pięć km przed końcem jazdy garmin poinformował iż pozostało 20% baterii.

Przy obu wypadkach wyłączone praktycznie wszystko. W przypadku jazdy w dzień jasność ekranu nastawiona na auto. W przypadku nocnej jazdy - jedna kreska (praktycznie monitor niewidoczny), w trakcie dziennej jazdy w 80% na ektanie włączona strona z i formacjami dot. ruchu - czas, godzina, odległość, kalorie. W nocy jedynie strona z info o dystansie i czas. A i w trakcie nocnej jazdy czas przejścia w tryb uśpienia po 15 sekundach (w trakcie dziennej jazdy na 30 sek).

Niestety ale nie ma żadnych szans na zbliżenie się do owych sławnych 15 godzin pracy. Mniemam, że po włączeniu wszystkich czujników oraz po sparowaniu telefonu czas działania baterii ulegnie znacznej redukcji - acz muszę to sprawdzić.
elmo
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Wt, 21 paź 2014 16:20

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na sportowo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości