Edge 820

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.

Moderator: Azzie

Re: Edge 820

Postprzez septimus19 » Cz, 29 gru 2016 5:21

https://forums.garmin.com/showthread.ph ... tart/page3\

Na forum Garmina też o tym piszą.

Wifi ,nie wiem prawie nie używam.
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
septimus19
Bywalec
 
Posty: 396
Dołączył(a): Śr, 18 lut 2009 9:41

Re: Edge 820

Postprzez kinder29 » Pt, 20 sty 2017 23:34

Wie ktoś gdzie w Garminie 820 może znajdować się opcja wpisania obwodu koła ? szukam i szukam i nie mogę znaleźć :( ...

z góry dzięki ..
kinder29
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): So, 23 sty 2016 17:25

Re: Edge 820

Postprzez wodzirej » So, 21 sty 2017 1:17

Oregon 750, Nuvicam, Virb XE, vivoactiv 3 Music
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1922
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Re: Edge 820

Postprzez Scoize » So, 25 lut 2017 13:05

To i ja zapytam. Czy Wam rowniez wolno dziala tz np jak jest odpalona mapa i wcisne plus lub minus to reaguje odrazu tylko po chwili. Mam rowniez problem z mapa, czy wgram przez bassecamp czy podmienie plik to na urzadzeniu nie bardzo sie to zmienia. Kolejna sprawa czy ekran na ktorym wyświetlają sie dane z jazdy predkosc, km, czas jest mozliwosc ustwawienia 5 informacji, a czy da sie jedna linijke podzielic na dwie info np predkosc i kadencja obok siebie.?
Scoize
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): So, 25 lut 2017 12:42

Re: Edge 820

Postprzez mike24 » Cz, 23 mar 2017 8:50

Panowie, czy niezapisany ślad (przez pomyłkę kliknięte nie zapisuj śladu zamiast zapisz po zakończeniu aktywności) da się jakoś odzyskać? Urządzenie to Edge 820, jak w temacie, soft aktualny.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pzdr
mike
mike24
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Cz, 23 mar 2017 8:46

Re: Edge 820

Postprzez septimus19 » So, 22 kwi 2017 4:40

septimus19 napisał(a):
Problem z mapami chyba dotczy całej serii Edge -tak wygladają POI w wyszukiwarce Edge 1000 mapa-openmtbmap-czech-republik-22.12.16'
Mapę widac w GPS ,zachowuję się jak raster -cisza pod kursorem -szpilką.


Odpowiedz Felixa z Openmtbmap.

"ok - I see. Well the problem is I guess that because the map consists of 2 layers - contourlines and map itself - you don't get any tooltip for the map layer - only for contourlines layer. In near future I will also provide downloads with contourlines integrated into 1 layer "
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
septimus19
Bywalec
 
Posty: 396
Dołączył(a): Śr, 18 lut 2009 9:41

Re: Edge 820

Postprzez nowy_uzytkownik » Cz, 04 maja 2017 18:07

Mam pytanie do właścicieli Edge 820/820 Explore. Chodzi mi o używanie kursów utworzonych wcześniej w connect.garmin.com i przesłanych przez GarminExpress. Ile trwa wczytanie kursu? Czytałem w internecie, że podobno strasznie długo to trwa (ok. minuty na 20 km). Mam kilka tras na 20 km czy 250 km. Rzeczywiście trzeba czekać nawet 10 minut przy dłuższym kursie na jego załadowanie?
nowy_uzytkownik
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): So, 22 kwi 2017 11:57

Re: Edge 820

Postprzez mike24 » Wt, 09 maja 2017 10:36

macko68 napisał(a):bardzo dobra bateria trzymająca 17 godz i ponad 20 jeśli da się "save mode"


na jakich ustawieniach jeździsz, że bateria trzyma tak długo? u mnie wytrzymuje max 12h, a przy jeździe na navi nawet mniej... :?
mike24
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Cz, 23 mar 2017 8:46

Re: Edge 820

Postprzez Marko » Pt, 23 mar 2018 22:26

@nowy użytkownik
Standardowo Edge przelicza kurs podobnie jak dawniej Colorado ślad - z komunikatami o skrętach. To stąd tak długo trwa przeliczanie kursów, bo licznik musi to przetworzyć.
Aby przyspieszyć przeliczenie kursu, a gdy nie zależy nam na komunikatach, trzeba wyłączyć tzw. "Szczeg. nawigacja", czyli informacje o zakrętach.

Select Courses > Saved Courses > |||
Turn Guidance
Enables or disables turn prompts.
Wg instrukcji: https://www8.garmin.com/manuals/webhelp ... 68646.html

Mamy więc dwie możliwości:
1) Informacje o skrętach - wówczas musimy nastawić się na dłuuugie przeliczanie i czekanie,
2) Brak informacji o skrętach - czyli nawigacja wg kursu, bez zbędnych komunikatów.
Tę opcję 2) poleca się również chyba na szlakach MTB, gdzie chyba Edge potrafi "zgłupieć", z powodu braku dróg na mapie.

@mike24
Przy jak mocno podświetlonym ekranie? Ja zjechałem do 0% i dopiero wtedy włączyłem "save mode". Podświetlenie zżera najwięcej...
Nota bene, po podłączeniu zasilania zewnętrznego nawet wyświetlacz ustawiony na brak podświetlenia, czyli dokładnie 0%, zapala się - jak w innym Garminach.

Chyba się na dłużej zadomowię w tym dziale - przygarniecie? ;-)
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Edge 820

Postprzez Marko » Wt, 03 kwi 2018 20:22

mike24 napisał(a):
macko68 napisał(a):bardzo dobra bateria trzymająca 17 godz i ponad 20 jeśli da się "save mode"


na jakich ustawieniach jeździsz, że bateria trzyma tak długo? u mnie wytrzymuje max 12h, a przy jeździe na navi nawet mniej... :?

W nowym Edge 820 Explore nowa bateria (w trybie maksymalnie oszczędnym - jedynie zapis GPS) trzyma następująco:
- przy włączonym ekranie ok. 23 godz.,
- przy wyłączonym ekranie: ok. 34 godz.

Jak dotąd zauważyłem jeden BUG - temperatura jest zaniżona o ok. 2 stopnie C.
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Edge 820

Postprzez septimus19 » Śr, 04 kwi 2018 10:27

@Marko Kreator kursu w moim Edge nawiguje do punktów pośrednich . Kiepsko też wygląda wspólpraca z Navminem , np. brak wykresu wysokości .
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
septimus19
Bywalec
 
Posty: 396
Dołączył(a): Śr, 18 lut 2009 9:41

Re: Edge 820

Postprzez Marko » Śr, 04 kwi 2018 19:59

Septimusie19,
U mnie działa - dla przykładu wygenerowałem sobie kurs, oczywiście w GPSies, zapisałem jako TCX (na potrzeby garniaka go zzipowałem), skąd zaimportowałem Navminem do Edge 820.
I profil jest, i wskazówki.
W czym zatem leży Twój problem z profilem wysokości?
Załączniki
Dem.zip
(13.91 KiB) Pobrane 20 razy
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Edge 820

Postprzez mstaniszczak » Śr, 04 kwi 2018 20:39

septimus19 napisał(a):@Marko Kreator kursu w moim Edge nawiguje do punktów pośrednich . Kiepsko też wygląda wspólpraca z Navminem , np. brak wykresu wysokości .


W przypadku problemów z navminem, najlepiej do mnie napisać. Możesz podesłać plik w którym jest zapisany profil wysokości a Navmin go nie importuje? Zobaczę, co da się zrobić.
Aktualnie: Garmin Edge 520, Garmin Varia Bike Radar, Garmin Forerunner 920xt
W planach: Garmin Fenix 5(x)
mstaniszczak
 
Posty: 15
Dołączył(a): N, 11 lut 2018 22:07

Re: Edge 820

Postprzez mstaniszczak » Śr, 04 kwi 2018 21:37

Poszedł fix na problemy zgłoszone przez Marko - na razie jest w becie https://play.google.com/apps/testing/fo ... .pl.navmin.
Aktualnie: Garmin Edge 520, Garmin Varia Bike Radar, Garmin Forerunner 920xt
W planach: Garmin Fenix 5(x)
mstaniszczak
 
Posty: 15
Dołączył(a): N, 11 lut 2018 22:07

Re: Edge 820

Postprzez Marko » Cz, 05 kwi 2018 8:40

Poniższe sprostowania dotyczą wersji oprogramowania 8.80.
septimus19 napisał(a):Jest już wersja oprogramowania 5.20 ... Kurs utworzony za pomoca kreatora kursu kończy się na pierwszej pozycji. GPS rozponaje go jako cel/ i TU KOŃCZY NAWIGACJE !/ a nie nastepny punt. Brak też wykresu wysokości przed nami.

Chyba NIE KOŃCZY NAWIGACJI. Natomiast mnie Kreator kursów nie przekonał, bo co nuż zwiesza mi Edga na amen.
Wykresu wysokości brak.
septimus19 napisał(a):Problem z mapami chyba dotczy całej serii Edge -tak wygladają POI w wyszukiwarce Edge 1000 mapa-openmtbmap-czech-republik-22.12.16'
Mapę widac w GPS ,zachowuję się jak raster -cisza pod kursorem -szpilką.

W Garmin Cycle Map pod szpilką wyświetlają się dane jak w ręczniaku (POI, ulice, itp.).
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na sportowo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości