[News] Edge 1030

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.

Moderator: Azzie

[News] Edge 1030

Postprzez wodzirej » Śr, 30 sie 2017 17:50

Oregon 750, vivoactiv 3 Music, Nuvicam, Edge Explore, Virb XE
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1932
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Re: (N) Edge 1030

Postprzez miecho » Cz, 31 sie 2017 0:28

LeCH
Edge 1000 , Oregon 650, Forerunner 935
Na sprzedaż:
Forerunner 920XT - 650PLN
Avatar użytkownika
miecho
Bywalec
 
Posty: 999
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 7:40
Lokalizacja: już nie Żory...

Re: [News] Edge 1030

Postprzez MaciekP » Pn, 02 lip 2018 13:58

W ramach chwili słabości postanowiłem wymienic już dobrze i stabilnie działającego Edga 1000 na 1030.

Kilka uwag po pierwszej jezdzie, FW 5.0:
1. Nadal parowanie ze smartfonem to chybil trafil. Dlaczego innym to wychodzi a Garminowi nie za bardzo?
2. Akumulator jest swietny. Na 1000 z czujnikami zwykle zjadał 16-20%/godzine. 1030 przy 3 czujnikach, automatycznym podswietleniu (glownie jazda w lesie, wiec swieci), synchronizacji ze smartfonem itd, zjadł 15% akumulatora po 2:45=165minutach=5.5%/h=18 godzin pracy wiec bardzo dobrze i prawie 20h jak mowi Garmin oficjalnie!
3. Przy ustawieniu AUTO LAP na 1000m, nie podaje numerow kolejnych okrazen, ale to pewnie wynika z tego, ze napis "OKRAZENIE" zjadl cale pole danych bo w wersji angielskiej jest LAP 1, LAP 2 itd. Zglosilem do supportu.
4.Nie ma ekranu satelitów. Jest tylko maly wskaznik schodkowy w lewym gornym rogu. Mi tego brakuje. Generalnie menu w 80% jest to samo co w 1000, choc nieco inaczej wyglada.
5. Ekran jest mniej kontrastowy, maksymalne podswielenie slabsze niz w 1000, ale w oswietleniu dziennym widac na nim lepiej mape niz w 1000 bez koniecznosci ostrego podswietlenia ekranu.
6. 16GB pamieci wbudowane a nie 8GB jak w 1000, wiec nie ma problemow z wielkoscia mapy.
7. Sa problemy z mapa PL TOPO. Pojawiaj sie dziwe krzaczki w menu map i tylko raz mapa sie pojawila a potem urzadzenie jej niezauwazalo. Mapa byla wersji pod EDGE 1000.

CDN....
4.12.2018, FW 6.30.

8. Jak wspomnialem, ekran nie jest zbyt jasny i wymaga ustawiania urzadzenia pod odpowiednim katem, np ja trzymam go zupelnie poziomo, wiec patrze pod dosc ostrym katem. Inaczej nie widac dobrze.
9. na mrozie dziwne rzecy sie dzieja. Czasem przy obracajacej sie mapie (track up) i sporym powiekszeniu mapy, kiedy w podkladzie jest slad ale po nim nie nawiguje automatycznie, odswiezanie mapy jest niezwykle powolne i uniemozlia szybkie nawigowanie na kretych drogach z wieloma skrzyzowaniami. Trzeba powylaczac wszystkie mapy, ustawic tylko jedna i zmniejszyc powiekszenie mapy. Przeszkadza to w nawigowaniu wizualnym po sladzie. Jezeli nie wylacze innych map i dziala tak powoli jak wspomnialem to i bateria spada jak oszalala, choc typowo na mrozie spada w czasie jazdy z podswietleniem o jakies 10% na godzine, wiec nieporownywalnie lepiej niz EDGE 1000 (3 czujniki aktywne).
Ostatnio edytowano Wt, 04 gru 2018 13:38 przez MaciekP, łącznie edytowano 2 razy
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
MaciekP
Bywalec
 
Posty: 541
Dołączył(a): Pt, 06 lip 2007 19:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: [News] Edge 1030

Postprzez wilx » Wt, 04 gru 2018 13:06

Być może kogoś to zainteresuje. EDGE 1030 po modyfikacji oprogramowania :D dobrze sobie radzi z domowymi plikami jnx. Zrzut ekranu poniżej.
287.jpg
224.jpg
wilx
 
Posty: 32
Dołączył(a): Śr, 21 maja 2008 8:13
Lokalizacja: Kłodzko

Re: [News] Edge 1030

Postprzez Niewe » So, 26 sty 2019 12:41

MaciekP napisał(a):1. Nadal parowanie ze smartfonem to chybil trafil. Dlaczego innym to wychodzi a Garminowi nie za bardzo?


Też miałem chwilę słabości i nabyłem Edga1030.
To niesamowite, że pierwsza Vistę nabyłem te n-lat temu, a w Garminie czas jakby się zatrzymał.
Ale do rzeczy..
To, że urządzenia Garmina nie chcą współpracować z aplikacjami dla Garmina to normalne i do tego przywykłem :roll:
ale ma ktoś pomysł dlaczego laptop nie widzi mi w ogóle Edga po kablu USB w trybie menadżera plików?
Edge 800 podłaczam i widzi.
Edge 1030 pika po podłączeniu, ale żadne katalog w kompie sie nie pokazuje.
Ma ktoś jakąś idee?
Vista Etrex Cx + UMP-pcPl + Topo_PL_100 + dużo, dużo innych z mapcenter i od dobrych ludzi
Kenwood DNX 5220BT + CNE2008 + UMP-pcPL
Edge 800 (soft. ver. 2.20) ze wszystkimi bajerami ;)
Niewe
Bywalec
 
Posty: 196
Dołączył(a): Pt, 29 cze 2007 23:26
Lokalizacja: WuWua

Re: [News] Edge 1030

Postprzez Zachu » So, 26 sty 2019 14:12

Pewnie coś musisz przestawić w menu ukrytym na MPT. Teraz to robią dla jeszcze większego Kowalskiego żeby nic nie popsuł i nie sformatował.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7865
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: [News] Edge 1030

Postprzez Niewe » So, 26 sty 2019 14:27

W menu ukrytym?

Na razie chwilowo poradziłem sobie wyciągając kartę i wsadzając ją poprzez adapter bezpośrednio do laptopa.
Oczywiście natychmiast napotkałem nowe problemy. Po załadowaniu rastra BeskidSądecki.kmz urządzenie sie zawiesza :roll: :roll: :roll:
Vista Etrex Cx + UMP-pcPl + Topo_PL_100 + dużo, dużo innych z mapcenter i od dobrych ludzi
Kenwood DNX 5220BT + CNE2008 + UMP-pcPL
Edge 800 (soft. ver. 2.20) ze wszystkimi bajerami ;)
Niewe
Bywalec
 
Posty: 196
Dołączył(a): Pt, 29 cze 2007 23:26
Lokalizacja: WuWua

Re: [News] Edge 1030

Postprzez Zachu » So, 26 sty 2019 16:08

Tak, musi być jakieś menu ukryte.
Nie jestem biegły w serii Edge ale tam różnie było z obsługą map. Te kmz to mogą mieć ograniczenia. Lepiej jak na karcie tak eksperymentować ;)
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7865
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: [News] Edge 1030

Postprzez Niewe » So, 26 sty 2019 16:15

W Edgu 800 te same mapy hulały bez problemu :evil:

No nic. Będę szukał.
Vista Etrex Cx + UMP-pcPl + Topo_PL_100 + dużo, dużo innych z mapcenter i od dobrych ludzi
Kenwood DNX 5220BT + CNE2008 + UMP-pcPL
Edge 800 (soft. ver. 2.20) ze wszystkimi bajerami ;)
Niewe
Bywalec
 
Posty: 196
Dołączył(a): Pt, 29 cze 2007 23:26
Lokalizacja: WuWua

Re: [News] Edge 1030

Postprzez wilx » Cz, 31 sty 2019 13:08

Czy próbowałeś podłączać do jakiegoś innego komputera? U mnie po podłączeniu do komputera katalogi z EDGE 1030 są widoczne bez żadnego "grzebania" po około 2-3 minutach (PC z Win 10).
wilx
 
Posty: 32
Dołączył(a): Śr, 21 maja 2008 8:13
Lokalizacja: Kłodzko

Re: [News] Edge 1030

Postprzez miecho » Pt, 01 lut 2019 16:49

LeCH
Edge 1000 , Oregon 650, Forerunner 935
Na sprzedaż:
Forerunner 920XT - 650PLN
Avatar użytkownika
miecho
Bywalec
 
Posty: 999
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 7:40
Lokalizacja: już nie Żory...

Re: [News] Edge 1030

Postprzez Niewe » So, 02 lut 2019 14:47

Próbowałem na innych kompach i nie pomagało.
Pojechałem zatem do Azymuta, gdzie jak zwykle kupiłem Garmina i dzięki pomocy sympatycznego sprzedawcy (Pozdrawiam ;)) udało się ustalić, że częściową winę za to ponosi wadliwa karta z mapą TopoPL. Po wyjęciu karty Garmin był widoczny na kompie w sklepie. Po zamianie karty na nową Garmin też już był widoczny.

Napisałem jednak, że problem został rozwiązany CZĘŚCIOWO, bo już w domu odkryłem, że Garmin jest widoczny tylko na starym kompie :/
Trochę jak z linka powyżej wygląda na to, że nie radzi sobie z nowszymi wersjami Windowsa. Na starym kompie mam Vistę i tam bangla od razu, na nowym mam Windows 7 i nadal Garmina nie widzi.

Myślicie, że pełen restart kompa (z reinstalacją systemu, w sumie to by mu się już przydała) rozwiąże problem?
Vista Etrex Cx + UMP-pcPl + Topo_PL_100 + dużo, dużo innych z mapcenter i od dobrych ludzi
Kenwood DNX 5220BT + CNE2008 + UMP-pcPL
Edge 800 (soft. ver. 2.20) ze wszystkimi bajerami ;)
Niewe
Bywalec
 
Posty: 196
Dołączył(a): Pt, 29 cze 2007 23:26
Lokalizacja: WuWua


Powrót do Na sportowo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość