Garmin 520 problem z wysokością

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.

Moderator: Azzie

Garmin 520 problem z wysokością

Postprzez zellt » N, 27 maja 2018 12:08

Witam,

mam problem z wysokościami w GARMINie 520. Startuję zawsze z tego samego miejsca (pod domem gdzie wysokość to ok 210-212m npm). Urządzenie jednak zapisuje i przedstawia zupełnie inne wartości (czasem jest dobrze zapisane), dodatkowo dziwna sytuacja dokładnie w 30min jazdy gdzie wysokość nagle spada np o 40m i zaraz wraca na swoje miejsce. Ktoś miał taki problem ???

Poniżej załączam foto z Garmin Connecta, pozostałe dane wskazuje dobrze. Dodam tylko, że urządzenie do końca sierpnia jeszcze na gwarancji - oddawać ? (resetowałem ustawienia fabryczne)
Załączniki
26.05.png
26 maja wariacja
21.05.png
21 maja ok
7.05.png
7 maja wariacja
zellt
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): N, 27 maja 2018 11:52

Re: Garmin 520 problem z wysokością

Postprzez Zibo » N, 27 maja 2018 20:11

Hej ja mam podobny problem z Fenix 3. Mam wrażenie ze to od ostatniej aktualizacji. Dziś biegałem prawie po płaskim 13 km i pokazuje mi 158 m przewyższenia. Napisałem już do Garmina.
Zibo
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): So, 26 maja 2018 12:06

Re: Garmin 520 problem z wysokością

Postprzez tomxfoto » Wt, 10 lip 2018 7:40

Oba urządzenia mają czujnik barometryczny i należy je kalibrować przed aktywnością.
tomxfoto
 
Posty: 10
Dołączył(a): Wt, 16 sty 2018 23:04

Re: Garmin 520 problem z wysokością

Postprzez zellt » Cz, 16 sie 2018 13:53

tomxfoto napisał(a):Oba urządzenia mają czujnik barometryczny i należy je kalibrować przed aktywnością.


Tyle, że Garmin 520 nie ma chyba "ręcznej" kalibracji ???

Czy ktoś używający Garmina 520 jest mi w stanie napisać czy ma podobne problemy ? To znaczy czy przy starcie z tego samego punktu wysokość jest za każdym razem różna (o kilka/kilkadziesiąt metrów) ???
zellt
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): N, 27 maja 2018 11:52

Re: Garmin 520 problem z wysokością

Postprzez roro » Cz, 16 sie 2018 15:43

zellt napisał(a):Tyle, że Garmin 520 nie ma chyba "ręcznej" kalibracji ???

Radzę sprawdzić w "Podręczniku użytkownika" - może na str.7 coś o tym napisali.
roro
Bywalec
 
Posty: 488
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Garmin 520 problem z wysokością

Postprzez zellt » Cz, 16 sie 2018 16:12

OK, chodzi o to, że po włączeniu treningu mogę ręcznie wpisać wysokość z której startuje ?
https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/edge520/PL-PL/GUID-25C37077-542D-4B62-BB65-0B1C7FB2BAD7.html
Ostatnio edytowano Cz, 16 sie 2018 17:01 przez sdsyc, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Usunięcie cytatu całości poprzedzającego postu
zellt
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): N, 27 maja 2018 11:52

Re: Garmin 520 problem z wysokością

Postprzez roro » Cz, 16 sie 2018 16:47

Wysokościomierz barometryczny to, takie urządzenie, które samo z siebie "nie wie"
na jakiej wysokości n.p.m się znajduje, trzeba podać wysokość.

Odbiorniki Garmin uzyskują informację o wysokości n.p.m z sygnału GPS,
często ta informacja jest prawidłowa lub w granicach błędu, jeżeli informacja jest
niezgodna z rzeczywistą wysokością n.p.m. należy wysokość n.p.m wpisać ręcznie.

Błąd wskazania po 30 min. treningu prawdopodobnie spowodowany jest zakłóceniem sygnału GPS,
sprawdź wskazania na innej trasie lub zwróć uwagę, czy w feralnym miejscu jest obiekt, który może
ograniczać dostęp sygnału.
roro
Bywalec
 
Posty: 488
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Garmin 520 problem z wysokością

Postprzez zellt » Cz, 16 sie 2018 21:01

Bardzo dziękuję za pomoc i odpowiedzi ale jeszcze jedno pytanie. Rozumiem, że skalibrować (czyli wpisać znaną mi wysokość) mam zaraz po rozpoczęciu jazdy ??? Czyli gdy ruszy czas i zapisywanie danej jazdy ??? Bo dziś włączyłem start (wysokość pokazywała 185m, ja wpisałem "z ręki" 209m bo taka jest faktyczna i ruszyłem, jednak pomimo wpisania/skalibrowania wysokość zaczeła znów spadać w okolice 185m więc po przejechaniu 500m znów wpisałe 209m i na ekranie wysokości w urzadzeniu podczas jazdy już było ok. Wróciłem do domu, zgrałem jazdę do Garmin Connect i wykres wysokości jest od ......185m.

Jakieś porady ? Może coś żle robie ??
Załączniki
aaa.jpg
zellt
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): N, 27 maja 2018 11:52

Re: Garmin 520 problem z wysokością

Postprzez roro » Cz, 16 sie 2018 22:40

Zrób test na "sucho", wpisz wysokość, następnie uruchom aktywność i połóż odbiornik
blisko okna, po czasie sprawdź jaka wysokość zostanie zapisana.
Podczas testu na parapecie wysokość GPS będzie ulegała zmianie ( utrudniony dostęp sygnału ).
Przed próbą można zrobić reset.

Czy wahania wysokości GPS zostaną uwzględnione?

Moim zdaniem nie powinny być uwzględnione, mogą być nieznaczne zmiany +/- 1 m.
roro
Bywalec
 
Posty: 488
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Garmin 520 problem z wysokością

Postprzez sdsyc » Cz, 16 sie 2018 23:03

Może w 520 firmware ma podobny błąd jak Epix?
Nie wiem, czy możliwa jest zmiana autokalibracji na off.
Jeśli tak, to sugerowałbym sprawdzić zachowanie odbiornika przy takim ustawieniu.
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2838
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Garmin 520 problem z wysokością

Postprzez roro » Pt, 17 sie 2018 0:23

@ "zellt"
Przed próbą wykonaj jeszcze jedną czynność - zarchiwizuj " pozycje " ( waypointy),
i usuń z odbiornika.
roro
Bywalec
 
Posty: 488
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Garmin 520 problem z wysokością

Postprzez zellt » Pt, 17 sie 2018 13:29

Mam dwa pytania, może głupie ale wole się upewnić :

Zrób test na "sucho", wpisz wysokość, następnie uruchom aktywność
Czy wysokość można gdzieś wpisać PRZED urochomieniem aktywności ?? Bo wydawało mi się, że mogę ją wpisać w już "wystartowaną" aktywność czyli de facto juz podczas jej trwania (co wg mnie jest kiepskim rozwiązaniem)

Przed próbą wykonaj jeszcze jedną czynność - zarchiwizuj " pozycje " ( waypointy),
i usuń z odbiornika


Mam dobie poprostu te pozycje "gdzieś" (na kartce) zapisać, usunąć i w razie "w" poźniej dodać je spowrotem ???

Dzięki za pomoc
zellt
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): N, 27 maja 2018 11:52

Re: Garmin 520 problem z wysokością

Postprzez roro » Pt, 17 sie 2018 14:10

Ogólnie - odbiorniki EDGE przyjmują wysokość z "pozycji", która jest w miejsca startu
lub w pobliżu, usunięcie z odbiornika wykluczy przyjęcie nieodpowiednich danych.

EDGE 520 ma możliwość pobrania wstępnych danych GPS z Garmin Conect
lub Garmin Express, co umożliwia szybki odbiór sygnału satelitów
- czas "złapania" Fixa chyba jest głównym powodem błędnych danych o wysokości.
roro
Bywalec
 
Posty: 488
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Garmin 520 problem z wysokością

Postprzez zellt » Pt, 17 sie 2018 15:30

Przeglądam, patrze, szukam i nie wiem jak pobrać wstępne dane GPS z Garmin Conect lub Garmin Express do Edge 520. Pomożesz ?
Ostatnio edytowano Pt, 17 sie 2018 16:49 przez sdsyc, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Usunięcie cytatu całości poprzedzającego postu
zellt
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): N, 27 maja 2018 11:52

Re: Garmin 520 problem z wysokością

Postprzez roro » Pt, 17 sie 2018 15:58

Uaktualnienie danych sygnału GPS odbywa się automatycznie
po zalogowaniu na koncie.
roro
Bywalec
 
Posty: 488
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Następna strona

Powrót do Na sportowo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości