Edge 305 + Training Center 3.4.1 + Topo_Pl_100

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.

Moderator: Azzie

Edge 305 + Training Center 3.4.1 + Topo_Pl_100

Postprzez rysde » Pt, 18 kwi 2008 21:58

Witam. Mam następujący problem. Swojego Edge 305 kupiłem na Allegro pod koniec 2006. Jest to urządzenie przeznaczone dla rynku amerykańskiego. Wraz z urządzeniem jedyny soft jaki otrzymałem to Training Center v.3. Ostatnio podniosłem wersję programu do 3.4.1.
Chciałem wpiąć do Training Center mapy Topo_Pl_100 ze strony http://gps.astronet.pl/new/download.htm jednak nie udało mi się.
Proszę o pomoc jak mam to zrobić ?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam Rysiek
był Garmin Edge_305 jest Edge 800
rysde
 
Posty: 17
Dołączył(a): Cz, 17 kwi 2008 22:35

Postprzez wodzirej » So, 19 kwi 2008 1:58

Mimo najszczerszych chęci nikt Ci nie poda sposobu wgrania mapy na Edge 305, bo seria Edge 305 nie obsługuje map. Mapy obslugują nowsze serie Edge: 605 i 705.
Porównianie odbiorników z danymi technicznymi na:
https://buy.garmin.com/shop/compare.do? ... duct=10885
(w zestawieniu porównaj pozycję 'Ability to add maps:')
Oregon 750, Nuvicam, Virb XE, vivosport
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1911
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Postprzez rysde » So, 19 kwi 2008 13:05

WAPM przecież ja nigdzie nie prosiłem o pomoc przy wgrywaniu map do Edge 305, dobrze wiem, że to urządzenie bezmapowe. Moja prośba dotyczyła sposobu, w jaki mam wpiąć mapy topo_100_pl do programu Training Center. Chodzi mi o to, aby tracki z moich wyjazdów, które wrzucam z Garmina do TC były nanoszone na podkład z map topo. Jednocześnie przypominam, że przy zakupie Edge 305 nie otrzymałem programu MapSource.
Pozdrawiam Rysiek
był Garmin Edge_305 jest Edge 800
rysde
 
Posty: 17
Dołączył(a): Cz, 17 kwi 2008 22:35

Postprzez Magnoom » So, 19 kwi 2008 13:11

Nie znam w ogóle programu Training Center i nie wiem jak pomóc. Natomiast wiem jak znaleźć MapSource i w nim zainstalować mapki: Znalezienie i instalacja MapSource
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS: Góry_PL, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
Nuvi 760 + GA27C: GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1752
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez popej » So, 19 kwi 2008 13:21

Jak masz Training Center, to upgrade Mapsource zainstaluje się bez problemów:
http://www8.garmin.com/support/download ... jsp?id=209

Zastanawiam się, czy przypadkiem nie wystarczy zrobić instalację UMP pod Mapsource, żeby Training Center zobaczył tę mapę. Odwrotnie to działa, Mapsource widzi mapę świata zainstalowaną przez Training Center.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez rysde » So, 19 kwi 2008 14:09

Zrobiłem tak jak zaproponował popej ściągnąłem i zainstalowałem MapSource 6.13.7. Instalacja zakończyła się sukcesem. Następnie zainstalowałem Topo_Pl_100 (http://gps.astronet.pl/new/download.htm) również pomyślnie. A teraz efekty:
- w MapSource Topo_PL_100 v.0803 jest widoczna,
- Training Center po powyższych instalacjach już nie działa, przy uruchamianiu otrzymuję następujący komunikat
Obrazek
Pozdrawiam Rysiek
był Garmin Edge_305 jest Edge 800
rysde
 
Posty: 17
Dołączył(a): Cz, 17 kwi 2008 22:35

Postprzez Magnoom » So, 19 kwi 2008 14:20

Zastanawiam się czy program MapSetToolKit tutaj by nie pomógł. Można nim sprawdzić wpisy w rejestrach. Ewentualnie pogrzebać ręcznie i posprawdzać ścieżki.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS: Góry_PL, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
Nuvi 760 + GA27C: GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1752
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez rysde » Wt, 22 kwi 2008 11:38

Witam ponownie. Niestety instalacja map Topo_Pl_100 w dalszym ciągu nie pozwala uruchomić Training Center (TC).
Natomiast instalacja UMP-pcPL rzeczywiście, tak jak napisał popej spowodowała, że TC zobaczył już mapę. Jest tylko mała uwaga, jeżeli z poziomu TC ściągamy tracki z Egde 305 do programu, musimy wybrać PC Basemap. Gdy zaznaczona jest mapa UMP-pcPL dane z urządzenie nie zostaną ściągnięte- tak przynajmniej wygląda to u mnie.
Pozdrawiam Rysiek
był Garmin Edge_305 jest Edge 800
rysde
 
Posty: 17
Dołączył(a): Cz, 17 kwi 2008 22:35

Postprzez rysde » Pt, 25 kwi 2008 21:01

Witam.
Niestety nadal nie mogę uruchomić Traininng Center. Może Ktoś rzuci okiem na poniższy rejestr i pomoże odpalić mi TC:
Tak wygląda mój rejestr:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Garmin\Mapsource\Families\FAMILY_4807]
"ID"= c7 12
"TYP"="C:\Garmin\Family_4807\obiekt1.typ"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Garmin\Mapsource\Families\FAMILY_4807\1]
"BMAP"="C:\Garmin\Family_4807\basemap1.img"
"LOC"="C:\Garmin\Family_4807\IMG"
"NOTICE"="C:\Garmin\Family_4807\license.txt"
"Partia IInstall"="01"
"TDB"="C:\Garmin\Family_4807\product1.tdb"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Garmin\Mapsource\Families\FAMILY_4807\1\Logos\About]
"LOGO"="C:\Garmin\Family_4807\100topo.bmp"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Garmin\Mapsource\Families\FAMILY_4807\1\Logos\Startup]
"LOGO"="C:\Garmin\Family_4807\100topo.bmp"
Pozdrawiam Rysiek
był Garmin Edge_305 jest Edge 800
rysde
 
Posty: 17
Dołączył(a): Cz, 17 kwi 2008 22:35

Postprzez popej » Pt, 25 kwi 2008 21:29

Wygląda poprawnie. Gałązkę ..\Logos\.. z dwoma ostatnimi kluczami możesz usunąć, to jest obrazek, który się wyświetla przy starcie. Ale pewnie to nie ma wpływu na Training Center.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez frasun » Pt, 25 kwi 2008 21:50

Pobierz pliki basemap1.img i product1.tdb i podmień w katalogu C:\Garmin\Family_4807. Kompilacje Lecha są dziwne, chyba to kwestia PID ustawionego na 2. ;)
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3776
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez rysde » Pt, 25 kwi 2008 22:02

Gałązkę ..\Logos\.. z dwoma ostatnimi kluczami możesz usunąć

Usunąłem to z rejestru, jak zasugerował Popej . TC nadal nie działa. W MapSource wszystko jest OK.
Może to wina najnowszej wersji Traininig Center 3.4.1 ?
Poprzednia jaką posiadam, to ta z orginalnej płytki, jaką otrzymałem wraz z Garmin Edge 305 i jest ona oznaczona jako v.3.


Czy ma Ktoś niższą i sprawdzoną wersję, która widzi Topo_PL_100 ?
Pozdrawiam Rysiek
był Garmin Edge_305 jest Edge 800
rysde
 
Posty: 17
Dołączył(a): Cz, 17 kwi 2008 22:35

Postprzez popej » Pt, 25 kwi 2008 22:06

Rzeczywiście, Lechu namieszał :lol:

Plik TYP ma jako FID=4807, PID=2
Plik TDB ma jako FID=4807, PID=0
Zapisy w rejestrze ma jako FID=4807, PID=1
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez frasun » Pt, 25 kwi 2008 22:07

rysde napisał(a):Czy ma Ktoś niższą i sprawdzoną wersję, która widzi Topo_PL_100 ?

Nie działa. Zrób to, co poradziłem Ci w poprzednim poście, podmień te dwa pliki i będzie dobrze.
popej napisał(a):Plik TDB ma jako FID=4807, PID=0

PID=0, rzeczywiście ciekawostka. :lol:
MapSetToolkit widzi tam PID 2, ale ty pewnie zaglądasz do plików. ;)
Ten sam problem jest w innych mapsetach Lecha.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3776
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez rysde » Pt, 25 kwi 2008 22:20

Przepraszam frasun, ale Twoja recepta pojawiła się, gdy odpowiadałem na post popeja.
Zrobiłem tak jak napisałeś
Pobierz pliki basemap1.img i product1.tdb i podmień w katalogu C:\Garmin\Family_4807

Training Center już działa. Dziękuję bardzo, jestem winien Ci pifko :D. Temat można zamknąć. :D :D .
Pozdrawiam Rysiek
był Garmin Edge_305 jest Edge 800
rysde
 
Posty: 17
Dołączył(a): Cz, 17 kwi 2008 22:35

Następna strona

Powrót do Na sportowo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość