Edge 705 + Training Center 3.4.1 + Topo_Pl_100

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.

Moderator: Azzie

Edge 705 + Training Center 3.4.1 + Topo_Pl_100

Postprzez jmc » Pn, 28 kwi 2008 17:31

Witam,
Od kilku dni jestem posiadaczem najnowszego urządzenia Garmina - EDGE 705. Mam podobny problem co użytkownik rysde. Szczególy wśród postów http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=2 ... ing+center
Rady (wszystkie) w postach owych zawarte nie pomogły mi jednak odblokować uruchamiania programu TC.
Po usuwaniu programem MapsetToolkit odpowiednich wpisów z grupy FAMILY_48XX, z pozostawionym wpisem Families\UMP-pcPL-(FID:126) (CODE:1), program Training Center uruchamia się poprawnie.
Prowizorycznie wgrałem pomyślnie w swój Garmin (via MapSource) TopoMapę wraz z dodatkami (hipsometria + turustyka), następnie usunąłem odpowiadające tym mapom wpisy programem MapsetToolkit, pozostawiając UMP-pcPL. Po tej operacji program TC uruchamia się poprawnie, komunikuje się z urządzeniem EDGE 705 i wymienia dane.
Czy jest jednak jakiś sposób, by jednak program TC uruchamiał się z wgraną Topomapą.
jmc
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pn, 28 kwi 2008 16:47

Postprzez jurget » Wt, 20 maja 2008 16:02

no ja dzisiaj to przeszedłem, na dzień dobry Training Center kazał przeinstalować FAMILY_xxx, wszedłem w panel sterowania - dodaj/usuń programy i zdeinstalowałem mapę topo i zadziałał TC. Ciekawe co mu się nie podoba w tej instalacji topo... Jestem niestety za cienki, żeby to zbadać. Dobrze, że TC współpracuje z pcPL :-)
Garmin Edge 705 + CAD + UMP pcPL + topo100, Magellan Explorist 100, TomTom One v1
jurget
 
Posty: 39
Dołączył(a): Pt, 16 maja 2008 11:32

Re: Edge 705 + Training Center 3.4.1 + Topo_Pl_100

Postprzez popej » Wt, 20 maja 2008 16:12

jmc napisał(a):Mam podobny problem co użytkownik rysde. Szczególy wśród postów http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=2 ... ing+center


A zauważyłeś, że rysde rozwiązał swój problem?
Pytam, bo wśród kombinacji, które opisujesz, nie widzę podmiany tdb.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Bolek1 » Wt, 20 maja 2008 22:24

Może się czepiam... nie przexczytałem o co chodzi... ale wydaje mi się że kolega to rsyde. Co prawda po paru głębszych jestem....
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
Bolek1
Bywalec
 
Posty: 421
Dołączył(a): Pt, 29 lut 2008 12:52
Lokalizacja: Zawadzkie

Postprzez Pająk » Cz, 24 lip 2008 16:34

Witam, jako ze jestem tutaj nowy byc moze bede sie powtarzal...

1. Mam problem z najnowsza wersj TC. Wywalaja go OMP, Turystyka RT1 i2 oraz szlaki RT Lecha. Co zrobic zeby ich uzywac, a nie odinstlowywac zeby wejsc do TC.

2. Kolejny problem to dziwne zachowanie Edga 705. Kiedy skompiluje w MS pakiet wszystkiego co dostepne u Lecha + UMP + GP 2008.1 lub ew. podziele to na pamiec i karte, mam problemy z zaznaczaniem/odznaczaniem map (glownie siatki UTM i PWGW, warstwice i Topo1000. Najciekawszy przypadek to odznacozne wszytskie mapy i mimo tego widzoczne warstwice i Turystyka RT1. Ta ostatni wchodzi zreszta na UMP jesli jest wlaczona. GPmapa jest nad nie. Generalnie szlak mnie trafia bo nie moge znalezc takiej kombinacji ktora bedzie poprawnie dzialac. Z tego co sprawdzam to Vista Hcx tch problemow nie ma.

aaaa mam usunieta mape bazowa z 705.
Pająk
 
Posty: 26
Dołączył(a): Cz, 24 lip 2008 16:26

Postprzez GPS Maniak » Cz, 24 lip 2008 16:56

Pająk napisał(a):Turystyka RT1 i2 oraz szlaki RT Lecha.

Trafny zestaw. Faktycznie nie ma prawa chodzić. :D
Recepta: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=39861#39861
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez Pająk » Cz, 24 lip 2008 17:34

Recepte znam ale nie wiem ja turystyke RT1/2 + OMP przerobic w praktyce. Tzn. jakie ustawienia byc tam powinny.
Pająk
 
Posty: 26
Dołączył(a): Cz, 24 lip 2008 16:26

Postprzez GPS Maniak » Cz, 24 lip 2008 18:00

Pająk napisał(a):Recepte znam ale nie wiem ja turystyke RT1/2 + OMP przerobic w praktyce. Tzn. jakie ustawienia byc tam powinny.

Na temat OMP nie będę się wypowiadał.
Co do RT1 i RT2 mam podobny problem :D
Tzn. oczywiście wszystko wiem, ale zgubiłem pliki pv.txt i nie mogę zebrać sił, żeby napisać je od nowa.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez Pająk » Cz, 24 lip 2008 18:24

Zatem da sie to zrobic recznie dla Turystyki? Jakis przepis? Na biszkopt...
A powaznie to czy te problemy powoduje problemy edga z odhaczaniem map? Bo rece mi opadaja jak po raz n-ty przewalam ok. 550 MB danych...
Pająk
 
Posty: 26
Dołączył(a): Cz, 24 lip 2008 16:26

Postprzez GPS Maniak » Cz, 24 lip 2008 18:47

Pająk napisał(a): Jakis przepis? Na biszkopt...

W zasadzie trzy posty wyżej dałem linka do wątku, w którym wyjaśniam istotę problemu.
Mój cgpsmapper zawsze tworzy plik TDB z PID=0. Trzeba zamiast cgpsmappera użyć nieco nowszy wynalazek: cpreview.exe, tak aby uzyskać PID=1. Odsyłam ponownie do:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=39861#39861

A jak przygotować plik pv.txt?
Tak: http://gpsmaniak.com/new/porady-IMG-1.htm (bez linii ID)

Family (FID) to o ile pamiętam 4805 i 4806. To akurat łatwo sprawdzić.
Sądzę, że tą samą metodą można "naprawić" OSM.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez Pająk » Cz, 24 lip 2008 20:05

Upsss mimo komputerowej wiedzy dla mnie to jest skrot myslowy... cpreview.exe jest programem dosowym... Mam wyslac mapy z katologu Gramin (te wadliwe) na MC2? potem zrobic ich liste? Czy jeszcze inaczej...
Pająk
 
Posty: 26
Dołączył(a): Cz, 24 lip 2008 16:26

Postprzez GPS Maniak » Cz, 24 lip 2008 20:18

Pająk napisał(a):Upsss mimo komputerowej wiedzy dla mnie to jest skrot myslowy... cpreview.exe jest programem dosowym... Mam wyslac mapy z katologu Gramin (te wadliwe) na MC2? potem zrobic ich liste? Czy jeszcze inaczej...

Nie korzystasz z MC2. Już nie.
W chwili obecnej freewarowy cpreview.exe przy generowaniu pliku TDB zachowuje się tak jak cgpsmapper na MC2. Czyli ..... tak jak komercyjny cgpsmapper :D

Przygotowujesz plik pv.txt, w ktorym dajesz prawidłowe FID, prawidłowe nazwy mapek (tych z RT1, RT2 etc), a potem z wiersza poleceń wykonujesz: cpreview pv.txt. Po tym poleceniu będziesz miał (powinieneś mieć) na dysku jakiś plik TDB. Zmieniasz mu odowiednio nazwę, na taką jaka jest w katalogu Family_4805.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez GPS Maniak » Cz, 24 lip 2008 20:26

O widzę, że popej nie wytrzymał ...... :D
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=39932#39932
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez Pająk » Cz, 24 lip 2008 21:23

Teraz wszytsko juz smiga. Jasnosc i latwosc. A w Twoim opisie zabraklo info ze trzeba w propcie popisac. Detal, ale dla kogos kto nie siedzi w danym sofcie trudny do obejscia.
... dodaje warstwice do RT.
Pająk
 
Posty: 26
Dołączył(a): Cz, 24 lip 2008 16:26


Powrót do Na sportowo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości