Garmin+rower+las = ?

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.

Moderator: Azzie

Garmin+rower+las = ?

Postprzez kwieto » N, 22 cze 2008 21:37

Czy miał ktoś problemy (przekłamania) w odczycie prędkości podczas jazdy na rowerze ze swoim Garminem?

Już piszę o co mi chodzi.
Zauważyłem że wskazania mojego GPS (Colorado) czasem są zbliżone do wskazań z licznika na kole, a czasem dość drastycznie się od siebie różnią.
Jeśli jadę w otwartym terenie, to jest "miodzio", natomiast wystarczy wjechać w gęstszy las, by np. GPS zaczął pokazywać prędkość 8 km/h, podczas gdy licznik rowerowy pokazuje w tym samym czasie 16 km/h czyli nawet dwukrotnie więcej (!!) Można by to kłaść na karb złej percepcji satelitów, tyle że problem pojawia się zarówno gdy deklarowana dokładność to 20 jak i np. 7 metrów (przy dokładności 4m pokazywał już dobrze)
Chodzi mi głównie o wskazania prędkości, dystans jest pokazywany w miarę poprawnie. GPS zawsze przekłamuje w dół, to znaczy pokazuje prędkość wolniejszą od rzeczywistej.

Aby to wyeliminować kupiłem ostatnio czujnik kadencji, jednak sukces był połowiczny - tyle że potwierdziłem, że problem leży po stronie odbiornika a nie licznika (no bo jeżeli przy tym samym przełożeniu i przy tej samej ilości obrotów widzę raz 25 km/h a raz 15 km/h, podczas gdy licznik pokazuje taką samą prędkość w obu przypadkach...

Myślałem, że magnes zamontowany na szprysze załatwi sprawę w takich przypadkach. Ustawiony jest poprawnie, dioda kontrolna miga podczas obracania kołem.

Czy zachowanie takie jak powyżej jest normalne, czy to mój GPS "świruje"?
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2508
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez grzesiek » N, 22 cze 2008 22:49

Nie wiem jak jest wyznaczana prędkość chwilowa. Wydaje mi się że po prostu co 1s z pozycji obliczana jest przejechana odległość i przeliczana na prędkość. Przy małej prędkości skok 7m mocno zmienia wynik obliczeń ( przy prędkości 15km/h w 1s pokonujesz 4,17 m ).

Dla przykładu zakładając że jedziesz 15km/h i pomiar robiony jest co 1s jeśli GPS przy wyznaczeniu odległości przekłamie o +3,5m to prędkość będzie 27,60km/h. Przy przekłamaniu -3,5m uzyskasz 2,40km/h
Ostatnio edytowano N, 22 cze 2008 23:51 przez grzesiek, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam - Grzesiek

eTrex Vista HCx, UMPpcPL, Topo_PL_100 + parę map z mapcenter
grzesiek
 
Posty: 23
Dołączył(a): N, 02 mar 2008 14:14
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez popej » N, 22 cze 2008 22:56

grzesiek napisał(a):Wydaje mi się że po prostu co 1s z pozycji obliczana jest przejechana odległość i przeliczana na prędkość.

IMHO tak nie jest, prędkośc i położenie są przeliczane jednocześnie na podstawie fazy i częstotliwości odbieranych sygnałów.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez grzesiek » Pn, 23 cze 2008 0:07

Poszperałem w sieci i masz rację. Piszą też że dokładność zależy od warunków - widoczność satelitów, teren ( sygnały odbite ) ale to oczywiste.

Z moich obserwacji wynika że większe przekłamanie prędkości idzie w parze z ucieczką pozycji w stosunku do stanu faktycznego, czyli przy złych warunkach odbioru sygnału. Błąd jest chwilowy - skok pozycji - skok prędkości.

Normalnie prędkość trochę skacze ale niewiele.

Pytanie do Kwieto - czy patrzyłeś jak wygląda prędkość w śladzie ? Czy tam też prędkość jest 2x mniejsza ?
Pozdrawiam - Grzesiek

eTrex Vista HCx, UMPpcPL, Topo_PL_100 + parę map z mapcenter
grzesiek
 
Posty: 23
Dołączył(a): N, 02 mar 2008 14:14
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez kwieto » Pn, 23 cze 2008 6:01

grzesiek napisał(a):Pytanie do Kwieto - czy patrzyłeś jak wygląda prędkość w śladzie ? Czy tam też prędkość jest 2x mniejsza ?


Nie patrzyłem, ale to sprawdzę.
Muszę tylko albo sobie przypomnieć gdzie miałem taki odcinek, albo zrobić test i jakoś oznaczyć ścieżkę.
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2508
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez jurget » Pn, 23 cze 2008 6:57

Może umiarkowanie przyczynię się do rozwiązania tej zagadki ale chciałem powiedzieć, że w Edge nic takiego się nie dzieje jeśli jest włączony czujnik kadencji. Jeżdżę sporo po lasach różnego typu i czasem dokładność Edka spada do 10metrów. Może colorado nie lubi jazdy rowerem? ;-) No ale wtedy by przecież nie obsługiwał kadencji.
Może to zły trop ale spróbuj wyłączyć autokalibrację obwodu koła i wpisz go ręcznie. Ja miałem problem z Auto, pewnego dnia wprowadził mi obwód koła 3mm i już tego ni cholery sam nie chciał zmienić. Dopiero jak wpisałem obwód ręcznie i pojeździłem to mu się poprawiło i mogłem spowrotem auto włączyć.
Garmin Edge 705 + CAD + UMP pcPL + topo100, Magellan Explorist 100, TomTom One v1
jurget
 
Posty: 39
Dołączył(a): Pt, 16 maja 2008 11:32

Postprzez kwieto » Pn, 23 cze 2008 7:21

W Colorado nie można ustawić obwodu koła - nie ma w ogóle takiej opcji, jest pełen automat. De facto nie wiem czy nawet zbiera te informacje, czy poprzestaje na samych obrotach korby :/

Być może to jest problem?

Zaczyna mnie już męczyć to myślenie za użytkownika, wystarczyłby prosty switch - "priorytet czujnika kadencji lub GPS przy obliczaniu bieżącej prędkości".
Albo ustawienia odnośnie static navigation takie jakie mają porządniejsze odbiorniki BT - żeby kompensował zbyt gwałtowne skoki prędkości

Acha, napisałeś "nic takiego się nie dzieje jeśli włączony jest czujnik kadencji" - rozumiem że gdy nie jest on włączony, masz objawy podobne jak u mnie?
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2508
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Bolek1 » Pn, 23 cze 2008 7:51

W Viście jest podobnie, tylko w gęstym lesie. Natomiast po prędkośc średnia, maksymalna na końcu wycieczki są rzeczywiste. Nie wiem z czego to wynika. Może odbiornik ze względu na utrudniony dostęp do satelitów nie nadąża nam pokazywać dokładnie, natomiast przelicza poprawnie - jest tylko9 troszkę opóźniony :D lad w MS
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
Bolek1
Bywalec
 
Posty: 421
Dołączył(a): Pt, 29 lut 2008 12:52
Lokalizacja: Zawadzkie

Postprzez Bolek1 » Pn, 23 cze 2008 7:52

W Viście jest podobnie, tylko w gęstym lesie. Natomiast po prędkośc średnia, maksymalna na końcu wycieczki są rzeczywiste. Nie wiem z czego to wynika. Może odbiornik ze względu na utrudniony dostęp do satelitów nie nadąża nam pokazywać dokładnie, natomiast przelicza poprawnie - jest tylko9 troszkę opóźniony :D Prdkosc odczytywana w MS na sladzie tez wydaje sie byc prawidlowa.[/list]
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
Bolek1
Bywalec
 
Posty: 421
Dołączył(a): Pt, 29 lut 2008 12:52
Lokalizacja: Zawadzkie

Postprzez rondo » Pn, 23 cze 2008 8:21

Colorado nie korzysta z czujnika prędkości - moduł (kadencja/prędkość) jest uniwersalny i dodawany do różnych urzadzeń, co nie znaczy, że zawsze wykorzystywany w 100% - Colorado dokonuje pomiaru prędkości na podstawie sygnału GPS i faktycznie w trakcie jazdy przez las fałszuje dość pokaźnie, ale całą trasę start-end uśrednia poprawnie. Edge pokazuje poprawną predkość, bo czyta ją z koła jak zwykły licznik rowerowy.

Czy ktoś póbował sparować moduł Garmina tak aby licznik kadencji współpracował z GPS, a odczyty prędkościomierza były wysyłane do licznika rowerowego zgodnego z ANT+Sport - teoretycznie powinny to być dwa niezależne kanały, czyli takie parowanie powinno się udać?
Hardware:
Garmin Colorado + Specialized EPIC Expert Carbon
rondo
Bywalec
 
Posty: 119
Dołączył(a): Pt, 29 lut 2008 10:21
Lokalizacja: Katowice

Postprzez jurget » Pn, 23 cze 2008 9:12

kwieto napisał(a):(...)
Acha, napisałeś "nic takiego się nie dzieje jeśli włączony jest czujnik kadencji" - rozumiem że gdy nie jest on włączony, masz objawy podobne jak u mnie?


tak, bez czujnika kadencji i przy niskich prędkościach (typu 5-10kmph) też pływa bardzo podawana prędkość w różne strony.

A jak masz ustawioną rejestrację śladu? 1 sekunda czy auto?
Bo ja mam na auto zawsze (jest w 99% niezawodne jak zaobserwowałem na swoim przykładzie, czasem przy łukach o bardzo dużym promieniu potrafi nieco ściąć)
Garmin Edge 705 + CAD + UMP pcPL + topo100, Magellan Explorist 100, TomTom One v1
jurget
 
Posty: 39
Dołączył(a): Pt, 16 maja 2008 11:32

Postprzez kwieto » Pn, 23 cze 2008 9:14

rondo napisał(a):Colorado nie korzysta z czujnika prędkości - moduł (kadencja/prędkość) jest uniwersalny i dodawany do różnych urzadzeń, co nie znaczy, że zawsze wykorzystywany w 100% - Colorado dokonuje pomiaru prędkości na podstawie sygnału GPS i faktycznie w trakcie jazdy przez las fałszuje dość pokaźnie, ale całą trasę start-end uśrednia poprawnie.


Tak czy siak bez sensu - akurat prędkość czasem też się przydaje, zwłaszcza w gdy się pędzi po dość trudnym terenie.
Zauważyłem, że odległość jest zliczana z grubsza ok, przynajmniej tyle dobrego.
W Mapsource punkty tracka mają prędkości od sasa do lasa - max miałem 134km/h (nieźle jak na rower), a to że prędkość z punktu do punktu skacze dwukrotnie (np. z 10km/h do 20km/h i z powrotem na 10km/h) to jest standard.
Nie ma żadnego algorytmu kompensacji takich nierealnych przyśpieszeń/spowolnień dopasowanego do pojazdu którym się poruszam - a to mogłoby przynajmniej programowo nieco polepszyć sprawę.
Chyba napiszę maila do supportu, bo takie rozwiązanie jakie oferują jest poniżej krytyki.
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2508
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Bolek1 » Pn, 23 cze 2008 9:17

kwieto napisał(a):W Mapsource punkty tracka mają prędkości od sasa do lasa - max miałem 134km/h (nieźle jak na rower), a to że prędkość z punktu do punktu skacze dwukrotnie (np. z 10km/h do 20km/h i z powrotem na 10km/h) to jest standard.

Ja sprawdzałem to wielokrotnie i o ile, tak jak napisałe, odbiornik zachowuje się dziwnie, o tyle w MS prędkości są OK.
W przypadku mojej Visty oczywiście
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
Bolek1
Bywalec
 
Posty: 421
Dołączył(a): Pt, 29 lut 2008 12:52
Lokalizacja: Zawadzkie

Postprzez kwieto » Pn, 23 cze 2008 9:53

Nie upieram się przy swoim, musiałbym dokładnie zapamiętać konkretny odcinek i sprawdzić punkty na jego trasie - teraz robiłem to na zasadzie "tu chyba był problem".
Tak czy siak prędkość 134km/h jest jak na rower w lesie imponująca. Na tej ścieżce nawet samochód by tyle nie osiągnął.
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2508
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Bolek1 » Pn, 23 cze 2008 9:57

Dlatego po lesie jeździmy rowerami górskimi :D :wink:
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
Bolek1
Bywalec
 
Posty: 421
Dołączył(a): Pt, 29 lut 2008 12:52
Lokalizacja: Zawadzkie

Następna strona

Powrót do Na sportowo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość