[Edge 705] Autopauza, działa Wam OK?

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.

Moderator: Azzie

[Edge 705] Autopauza, działa Wam OK?

Postprzez fredzio » N, 10 maja 2009 20:43

Mam kilka pytań,
Mam mały problem by edge dobrze wyliczał czas samej jazdy (bez postojów).
Zawsze można mieć wyłączoną autopauzę i samemu klikać stop i start, ale gdy np jedzie się przez miasto to stopowanie np na światłach jest trochę kłopotliwe, zawsze można zapomnieć dać start itp.

Natomiast piszę gdyż mam problem z autopauzą.
Wgrałem soft 2.70 zrobiłem reset, i ostatnio wybrałem się na rower. Włączyłem autopauzę (przy zatrzymaniu). Jakiś koszmar, Edge stopował i startował sam od siebie, czasem kilka razy na minutę, czasem co kilka minut i to często przy prędkości 20 czy 30km/h.
Używam czujnika kadencji, ale zauważyłem że pomiar prędkości skakał np 15km na h był stop i np 3 km/h i zaraz 16km/h.

Nie wiem ostatnio zmieniałem koło więc może czujnik się nie widział z magnesikiem na szprychy? Nie mam innych pomysłów dlaczego tak stopował i startował, [zliczanie lapów mam wyłączone, może pamięć mam zapchaną?]
A może edge przy 2.70 i autopauzie po prostu szfankuje?


Pyt) Czy Wy preferujecie autopauzę czy po prostu zawsze klikacie na stop, gdy się zatrzymujecie, a potem start przy ruszaniu?

Pyt) Czy na podstawie pliku *.tcx można odczytać czy ślad był zapisany ,przy ustawieniu Trening/automatyczna pauza stopera w opcji: 1) po zatrzymaniu czy 2) wył?
Innymi słowy chcę ustalić czy total time (dla starszej jazdy której nie pamiętam) to czas samej jazdy, czy czas także z postojami. Może można plik tcx otworzyć w jakimś edytorze i na tej podstawie to wywnioskować?
Był: Edge 705 (3.10) + HR CAD
Jest: 62s (2.80) + HR CAD . Mapa UMPpcPL Topo.
Obrazek Obrazek
fredzio
Bywalec
 
Posty: 191
Dołączył(a): Wt, 21 paź 2008 13:16

Re: [Edge 705] Autopauza, działa Wam OK?

Postprzez szy » N, 10 maja 2009 21:29

Takie wariowanie autopauzy w domyślnej konfiguracji może się brać
z różnic pomiarów pozycji GPS podczas postoju. Mimo że stoisz, to
dane na temat Twojej pozycji wciąż są uaktualniane na podstawie
napływające danych z satelitów i przy wystarczająco dużej różnicy
pomiędzy nimi mogą powodować wrażenie ruchu u Edża, co powoduje
z kolei wyłączanie autopauzy i zaraz włączanie jej z powrotem.

Ja u siebie zdefiniowałem autopauzę dla ruchu poniżej 2,5 km/h. To
wystarczająco dużo, by wykluczyć 'pływanie' odbiornika podczas postoju
z powodu różnic danych, a także wystarczająco mało by wykryć moje
faktyczne zatrzymanie - bo dwa razy wolniej niż zwykłym chodem to
ja się turystycznie nie poruszam :]


fredzio napisał(a):Pyt) Czy Wy preferujecie autopauzę czy po prostu zawsze klikacie na stop, gdy się zatrzymujecie, a potem start przy ruszaniu?

Nie po to (między innymi) wydałem słuszne pieniądze na Edża, bym
miał zawracać sobie głowy ciągłym ciśnięciem start/stop! :]

fredzio napisał(a):Pyt) Czy na podstawie pliku *.tcx można odczytać czy ślad był zapisany ,przy ustawieniu Trening/automatyczna pauza stopera w opcji: 1) po zatrzymaniu czy 2) wył?
Innymi słowy chcę ustalić czy total time (dla starszej jazdy której nie pamiętam) to czas samej jazdy, czy czas także z postojami. Może można plik tcx otworzyć w jakimś edytorze i na tej podstawie to wywnioskować?

Ślad zapisywany jest gdy włączony jest stoper, więc podejrzewam,
że jest to czas samej jazdy.

Szy.
Ostatnio edytowano N, 10 maja 2009 21:37 przez szy, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
turystyka rowerowa i narciarska, ostatnio:
Szlak rowerowy Odra-Nysa. Rowerem wzdłuż granicy
www.znajkraj.pl
Avatar użytkownika
szy
Bywalec
 
Posty: 846
Dołączył(a): Śr, 01 kwi 2009 22:15
Lokalizacja: Gdańsk

Re: [Edge 705] Autopauza, działa Wam OK?

Postprzez fredzio » N, 10 maja 2009 21:39

szy napisał(a):Ślad zapisywany jest gdy włączony jest stoper, więc podejrzewam,
że jest to czas samej jazdy.

Ale gdy autopauza jest ustawiona na wyłączona, to naliczany jest czas łączny jazdy i postojów, tak?
Był: Edge 705 (3.10) + HR CAD
Jest: 62s (2.80) + HR CAD . Mapa UMPpcPL Topo.
Obrazek Obrazek
fredzio
Bywalec
 
Posty: 191
Dołączył(a): Wt, 21 paź 2008 13:16

Re: [Edge 705] Autopauza, działa Wam OK?

Postprzez szy » N, 10 maja 2009 21:40

Jasne.

Szy.
Ostatnio edytowano Pn, 11 maja 2009 6:51 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Usunięto pełny cytat postu poprzedzającego.
Obrazek
turystyka rowerowa i narciarska, ostatnio:
Szlak rowerowy Odra-Nysa. Rowerem wzdłuż granicy
www.znajkraj.pl
Avatar użytkownika
szy
Bywalec
 
Posty: 846
Dołączył(a): Śr, 01 kwi 2009 22:15
Lokalizacja: Gdańsk

Re: [Edge 705] Autopauza, działa Wam OK?

Postprzez fredzio » N, 10 maja 2009 21:44

Chciałbym ustalić czy czas wycieczki to czas samej jazdy, czy powiększony o postoje i zastanawiam się jak to zweryfikować na podstawie pliku tcx.
Był: Edge 705 (3.10) + HR CAD
Jest: 62s (2.80) + HR CAD . Mapa UMPpcPL Topo.
Obrazek Obrazek
fredzio
Bywalec
 
Posty: 191
Dołączył(a): Wt, 21 paź 2008 13:16

Re: [Edge 705] Autopauza, działa Wam OK?

Postprzez szy » N, 10 maja 2009 21:51

Wyedytuj plik jakkolwiek - są w nim zapisane czasy poszczególnych punktów
śladu. Na ich podstawie?

Szy.
Obrazek
turystyka rowerowa i narciarska, ostatnio:
Szlak rowerowy Odra-Nysa. Rowerem wzdłuż granicy
www.znajkraj.pl
Avatar użytkownika
szy
Bywalec
 
Posty: 846
Dołączył(a): Śr, 01 kwi 2009 22:15
Lokalizacja: Gdańsk

Re: [Edge 705] Autopauza, działa Wam OK?

Postprzez jurget » Śr, 20 maja 2009 13:12

U mnie na żadnym sofcie jaki się pojawił w przeciągu roku korzystania z Edge nie wystąpił taki problem.

Z działającym czujnikiem na koło teoretycznie nie ma prawa się samo odpauzować.

Sprawdź czy dobrze Ci działa czujnik, nie pamiętam dokładnie ale chyba trzeba przycisk przytrzymać dłużej i później jak kręcisz kołem lub korbą to dioda powinna dać znać przy spotkaniu magnesu i kontaktronu (czy jaki tam czujnik zastosowali).

Raz miałem problem z autokalibracją, która wpisała mi obwód koła 1cm i urządzenie wariowało, trasę zaznaczało i uparcie twierdziło, że jadę 0km/h.
Garmin Edge 705 + CAD + UMP pcPL + topo100, Magellan Explorist 100, TomTom One v1
jurget
 
Posty: 39
Dołączył(a): Pt, 16 maja 2008 11:32

Re: [Edge 705] Autopauza, działa Wam OK?

Postprzez miki » Śr, 20 maja 2009 14:39

Autopauza na 2.60 wariuje, tak samo jak na wcześniejszych wersjach (nie pamiętam już na których). Wystarczy gwałtowna zmiana prędkości i stoper się zatrzymuje, po czym zaraz rusza. Sytuacja występuje tylko w przypadku używania sensora na koło. Przeprowadziłem eksperymenty i wynika z nich, że jeśli używamy sensora, to z niego jest brana prędkość i dystans, GPS nie jest brany pod uwagę. Trochę to bez sensu, bo jak zaczniemy nieść rower to stoper stoi i dystans nie jest naliczany. Z kolei jak stojąc zaczniemy kręcić kołem to ruszy i będzie liczyć. Najlepiej byłoby gdyby jakoś skorelowali oba pomiary i Edge korzystał z obu.
Avatar użytkownika
miki
Bywalec
 
Posty: 140
Dołączył(a): Wt, 22 kwi 2008 8:15
Lokalizacja: Kraków

Re: [Edge 705] Autopauza, działa Wam OK?

Postprzez szy » Śr, 20 maja 2009 15:47

Czyli na zawodach, gdzie biker łapie rower na ramię i biegnie pod górę,
w zapisie się nie porusza? :]

Garmin rules :>

Szy.,
bez CAD
Obrazek
turystyka rowerowa i narciarska, ostatnio:
Szlak rowerowy Odra-Nysa. Rowerem wzdłuż granicy
www.znajkraj.pl
Avatar użytkownika
szy
Bywalec
 
Posty: 846
Dołączył(a): Śr, 01 kwi 2009 22:15
Lokalizacja: Gdańsk

Re: [Edge 705] Autopauza, działa Wam OK?

Postprzez jurget » Cz, 21 maja 2009 6:31

W nowym sofcie 2.7 jest jakaś poprawka na to zjawisko.

Być może ja się na to nie natknąłem bo soft 2.6 ominąłem i przeskoczyłem z 2.5 na 2.7 (wczoraj zresztą).
Na 2.7 też nic nie zauważyłem wracając do domu i dzisiaj rano jadąc do pracy, a na pewno bym zwrócił uwagę na to jego "pikanie".
Z Edkiem zrobiłem jak do tej pory około 1500 - 2000km.
Garmin Edge 705 + CAD + UMP pcPL + topo100, Magellan Explorist 100, TomTom One v1
jurget
 
Posty: 39
Dołączył(a): Pt, 16 maja 2008 11:32

Re: [Edge 705] Autopauza, działa Wam OK?

Postprzez fredzio » Cz, 21 maja 2009 18:35

obecnie ustawiłem na prędkość własna 2.8km, jest dobrze. Może czasem piknie ale to tak kilka razy na wyjazd góra więc nie przeszkadza. Przy opcji po zatrzymaniu potrafiło stopować i startować nieustannie, jedyny plus że jadąc przez Rynek trochę odstraszało pieszych. Może coś jest w położeniu magnesika, ostatnio zmieniałem koła, więc zdejmowałem magnesik.

Tak więc jak dla mnie na razie wróciło do normy.
Był: Edge 705 (3.10) + HR CAD
Jest: 62s (2.80) + HR CAD . Mapa UMPpcPL Topo.
Obrazek Obrazek
fredzio
Bywalec
 
Posty: 191
Dołączył(a): Wt, 21 paź 2008 13:16

Re: [Edge 705] Autopauza, działa Wam OK?

Postprzez jurget » Pt, 29 maja 2009 6:45

Ewidentnie objaw jak bez działającego CAD-a. Sprawdź ten magnes tak jak już pisałem na początku tematu. 30 sekund to zajmuje, a o ile mniej gdybania na forach.
Garmin Edge 705 + CAD + UMP pcPL + topo100, Magellan Explorist 100, TomTom One v1
jurget
 
Posty: 39
Dołączył(a): Pt, 16 maja 2008 11:32


Powrót do Na sportowo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość