[Garmin Edge 705] Nagły brak zasilania, a zapisywany slad

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.

Moderator: Azzie

[Garmin Edge 705] Nagły brak zasilania, a zapisywany slad

Postprzez n_o_4 » Pn, 20 wrz 2010 22:38

Witam.
Zastanawiam się co się stanie z Garminem Edge 705 gdy zabraknie mu prądu. Tzn chodzi mi o to że jesli zapisuję swoja trasę (stoper uruchopiony) i jak braknie prądu, to cała trasa zostanie skasowana czy się zapisze automatycznie jakoś?

I podobne pytanko czy tak się tez stanie np jak przypadkowo wyłączę Garmina.

P.S. Dziś właśnie przypadkowo wyłączyłem Garmina ale odnalazłem w histori swoja trasę i niby mogłem ją kontynuować co tez uczyniłem, ale jak to wszystko teraz wyszło to nie wiem, gdyż jescze śladu nie oglądałem na komputerze. Ale z danych jakie mogłem odczytać na Garminie to niby była kontynuacja.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa

PRAKTYKA jest wtedy gdy wszysko działa a my nie wiemy dlaczego

Ja łączę teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego :]
Avatar użytkownika
n_o_4
 
Posty: 24
Dołączył(a): Pt, 14 maja 2010 13:05
Lokalizacja: Oława --> Wrocław --> Oława --> i okolice

Re: [Garmin Edge 705] Nagły brak zasilania, a zapisywany slad

Postprzez fredzio » Wt, 21 wrz 2010 0:16

z moich obserwacji. Przy wyłączeniu i po włączeniu, możesz nie widzieć śladu w urządzeniu [może wtedy pomóc zapisanie, czyli przytrzymanie 3 sek LAP]. By natomiast mieć ślad na kompie, to po prostu jak podłączasz usb, to wtedy wyświetla się komunikat "zapis historii" i po chwili ślad masz na kompie.

Ale pytasz o trasę. Wg mnie żaden problem. Trasa jest zapisana w pamięci, więc najwyżej ponownie klikasz: Dokąd, Zapisane przejazdy, Nawiguj.
Był: Edge 705 (3.10) + HR CAD
Jest: 62s (2.80) + HR CAD . Mapa UMPpcPL Topo.
Obrazek Obrazek
fredzio
Bywalec
 
Posty: 191
Dołączył(a): Wt, 21 paź 2008 13:16

Re: [Garmin Edge 705] Nagły brak zasilania, a zapisywany slad

Postprzez n_o_4 » Wt, 21 wrz 2010 19:23

Tak, ale mi chodzi o aktualnie zxapisywany ślad, a nie będący już w pamięci.

Czy ten slad co mi się zapisywał w trakcie jazdy będzie kontynuowany po uruchomieniu urządzenia i wystartowaniu stopera na nowo, czy zostanie skasowany przy wyłaczeniu, lub wyczerpaniu akumulatora.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa

PRAKTYKA jest wtedy gdy wszysko działa a my nie wiemy dlaczego

Ja łączę teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego :]
Avatar użytkownika
n_o_4
 
Posty: 24
Dołączył(a): Pt, 14 maja 2010 13:05
Lokalizacja: Oława --> Wrocław --> Oława --> i okolice

Re: [Garmin Edge 705] Nagły brak zasilania, a zapisywany slad

Postprzez szy » Wt, 21 wrz 2010 19:47

Nie będzie skasowany. Przynajmniej na fw 3.1 podobne zdarzenia
nie kończą się kasowaniem :]

I wydaje mi się, że po ponownym włączeniu, o ile nie wyzerujesz
'Lapem', będzie kontynuowany ten sam ślad.

Szy.
Obrazek
turystyka rowerowa i narciarska, ostatnio:
Szlak rowerowy Odra-Nysa. Rowerem wzdłuż granicy
www.znajkraj.pl
Avatar użytkownika
szy
Bywalec
 
Posty: 846
Dołączył(a): Śr, 01 kwi 2009 22:15
Lokalizacja: Gdańsk

Re: [Garmin Edge 705] Nagły brak zasilania, a zapisywany slad

Postprzez karel » Śr, 22 wrz 2010 8:41

SZY dobrze prawi. Ostatnio na wyścigu Liczyrzepa 2010 wyłączyłem przez przypadek Garmina- szybko się zorientowałem i odpaliłem na nowo. Kontynuował zapis wcześniej rozpoczętego treningu- ale... Jest jedno ale. Po 9 km zorientowałem się, że nie chodzi stoper. Należy pamiętać w takiej sytuacji o uruchomieniu ponownie stopera, żeby na tracku nie wyszła prosta linia jak na przykładzie poniżej, pomiędzy Piechowicami a Kopanicą:
http://connect.garmin.com/activity/49772779
Ostatnio edytowano Cz, 23 wrz 2010 11:25 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Unikajmy pełnego cytowania postów poprzedzających - cytat skasowany.
Obrazek
Avatar użytkownika
karel
 
Posty: 16
Dołączył(a): Wt, 16 mar 2010 11:01
Lokalizacja: Międzyrzecz

Re: [Garmin Edge 705] Nagły brak zasilania, a zapisywany slad

Postprzez szy » Śr, 22 wrz 2010 8:44

W MapSource łatwo można poprawić brakujący fragment... :]

Szy.
Obrazek
turystyka rowerowa i narciarska, ostatnio:
Szlak rowerowy Odra-Nysa. Rowerem wzdłuż granicy
www.znajkraj.pl
Avatar użytkownika
szy
Bywalec
 
Posty: 846
Dołączył(a): Śr, 01 kwi 2009 22:15
Lokalizacja: Gdańsk

Re: [Garmin Edge 705] Nagły brak zasilania, a zapisywany slad

Postprzez karel » Śr, 22 wrz 2010 9:24

Ale nie sypią się wtedy dane dot. pulsu, średniej? :-)
A wspomniałem o tym ku pamięci- aby pamiętać o wystartowaniu startera ;-)
Ostatnio edytowano Cz, 23 wrz 2010 11:26 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Unikajmy pełnego cytowania postów poprzedzających - cytat skasowany.
Obrazek
Avatar użytkownika
karel
 
Posty: 16
Dołączył(a): Wt, 16 mar 2010 11:01
Lokalizacja: Międzyrzecz

Re: [Garmin Edge 705] Nagły brak zasilania, a zapisywany slad

Postprzez szy » Śr, 22 wrz 2010 12:18

... racja, pewnie tamte dane przestaną być spójne. Pisałem z mojej
pozycji, a mi zwykle tylko 'mapka' potrzebna.

A swoją drogą to ciekawe, czy w takim śladzie MS wstawi 0 w miejscu
pulsu, czy może w ogóle nie umieści tych wartości w pliku, tym samym
nie wpływając na średnie?

Szy.
Obrazek
turystyka rowerowa i narciarska, ostatnio:
Szlak rowerowy Odra-Nysa. Rowerem wzdłuż granicy
www.znajkraj.pl
Avatar użytkownika
szy
Bywalec
 
Posty: 846
Dołączył(a): Śr, 01 kwi 2009 22:15
Lokalizacja: Gdańsk

Re: [Garmin Edge 705] Nagły brak zasilania, a zapisywany slad

Postprzez marmat » Śr, 22 wrz 2010 19:14

Bzdury piszecie tzn. wyłączenie to się zgadza sprzęt się tak zachowa bo sobie zapisze wszystko .
Odłączenie lub rozładowanie całkowite baterii to niestety traci się cały ślad i niekiedy nawet garmin traci inne ustawienia - przetestowane fw 3.1
marmat
 
Posty: 36
Dołączył(a): Pn, 11 maja 2009 7:29

Re: [Garmin Edge 705] Nagły brak zasilania, a zapisywany slad

Postprzez szy » Śr, 22 wrz 2010 19:29

Dokładnie w tę sobotę sprawdziłem o czym piszę. Nie wyłączyłem
odbiornika po grzybach, dopiero następnego dnia ściągnąłem ślad,
kończący się 'pływaniem' już w domu, po powrocie.

Mam włączoną autopauzę poniżej 2,5 km/h, więc gdy padło zasilanie,
stoper mógł być zatrzymany. Może to robi różnicę?

Szy.
Obrazek
turystyka rowerowa i narciarska, ostatnio:
Szlak rowerowy Odra-Nysa. Rowerem wzdłuż granicy
www.znajkraj.pl
Avatar użytkownika
szy
Bywalec
 
Posty: 846
Dołączył(a): Śr, 01 kwi 2009 22:15
Lokalizacja: Gdańsk

Re: [Garmin Edge 705] Nagły brak zasilania, a zapisywany slad

Postprzez szy » Cz, 23 wrz 2010 12:28

szy napisał(a):Mam włączoną autopauzę poniżej 2,5 km/h, więc gdy padło zasilanie,
stoper mógł być zatrzymany. Może to robi różnicę?


Nie robi:

wczoraj wieczorem włączyłem Edża, wyłączyłem autopauzę, włączyłem
stoper, ustawiłem podświetlenie na 35%, położyłem na parapecie.

Bateria padła koło południa, podłączyłem, ściągnąłem Sporttracksem:
14 godzin, 34 minuty i 34 sekundy nagranego śladu. 'Nagły' brak prądu
w niczym nie zaszkodził.

Szy.
Obrazek
turystyka rowerowa i narciarska, ostatnio:
Szlak rowerowy Odra-Nysa. Rowerem wzdłuż granicy
www.znajkraj.pl
Avatar użytkownika
szy
Bywalec
 
Posty: 846
Dołączył(a): Śr, 01 kwi 2009 22:15
Lokalizacja: Gdańsk

Re: [Garmin Edge 705] Nagły brak zasilania, a zapisywany slad

Postprzez n_o_4 » Pt, 24 wrz 2010 22:16

Garmin 705 nie traci zadnych ustawien w przypadku gdy sie wyczerpie bateria. Ani nie traci zapisanych sladow i innych zapisanych danych. Nie raz zostawiałem go juz do wyczerpania bateri i wszystko było ok.
Zastanawiałem się co by było w przypadku zaniku prądu lub wyłączenia urządzenia w trakcie zapisu śladu.

I chyba jest tak jak kolega "Szy" napisał.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa

PRAKTYKA jest wtedy gdy wszysko działa a my nie wiemy dlaczego

Ja łączę teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego :]
Avatar użytkownika
n_o_4
 
Posty: 24
Dołączył(a): Pt, 14 maja 2010 13:05
Lokalizacja: Oława --> Wrocław --> Oława --> i okolice

Re: [Garmin Edge 705] Nagły brak zasilania, a zapisywany slad

Postprzez pocio » N, 26 wrz 2010 19:03

ale to nie jest zanik napięcia. Jak chcecie zrobić test to trzeba galwanicznie odłączyć baterie od Edga.
połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam
pocio
B&K Herbapol rowerowanie.pl
Edge 705; Nuvi 1200T
pocio
Bywalec
 
Posty: 137
Dołączył(a): Pt, 08 sie 2008 10:30
Lokalizacja: Kraków

Re: [Garmin Edge 705] Nagły brak zasilania, a zapisywany slad

Postprzez marmat » Śr, 15 gru 2010 7:27

To co napisałem powyżej to sprawdziłem , czyli jechałem z zapisem trasy , aż do momentu całkowitego rozładowania i wyłączenia EDGE-a .
Po powrocie do domu podłączyłem do ładowarki ,całego tracka brak i sprzęt stracił ustawienia , mam wprawdzie 605-ę i najnowszy firmware 3.1
marmat
 
Posty: 36
Dołączył(a): Pn, 11 maja 2009 7:29

Re: [Garmin Edge 705] Nagły brak zasilania, a zapisywany slad

Postprzez miki » Wt, 04 sty 2011 23:14

Co Wy tu ludzie wypisujecie? Zasilanie nie ma prawa mieć wpływu na utratę danych, bo Edge ma pamięć flash EEPROM, czyli nieulotną. Zresztą sam to przetestowałem i po odłączeniu akumulatora nic nie straciłem. Co do wyczerpania się baterii albo wyłączenia odbiornika w czasie zapisu śladu jest tak jak pisał Szy, po włączeniu i uruchomieniu stopera zapis śladu jest kontynuowany. To też przetestowałem.
Avatar użytkownika
miki
Bywalec
 
Posty: 140
Dołączył(a): Wt, 22 kwi 2008 8:15
Lokalizacja: Kraków

Następna strona

Powrót do Na sportowo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości