DriveSmart 61 LMT-S i garmin smart link

Radzimy jaki model Garmina wybrać i dlaczego. Gdzie warto kupować. O sprawdzonych sprzedawcach, lokalnych promocjach, cłach na granicy, różnicach pomiędzy odbiornikami amerykańskimi i europejskimi, dokupywaniu polskich instrukcji, oraz o wszystkim co związane z zakupem odbiorników w Polsce czy za granicą.

DriveSmart 61 LMT-S i garmin smart link

Postprzez qba1361 » Wt, 18 lip 2017 10:19

Cześć. Poważnie rozważam zakup DriveSmart 61 LMT-S tylko jedna sprawa mnie niepokoi. Jeśli dobrze rozumiem paruje urządzenie ze smartfonem i otrzymuję informacje o korkach i innych utrudnieniach w ruchu. Czy w telefonie muszę mieć włączony gps? Zainstalowałem Garmin smart link i przy jej włączeniu koniecznie chce abym włączył gps w telefonie. Czy dobrze rozumiem że jedno nie ma nic wspólnego z drugim?
qba1361
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): N, 18 maja 2008 8:35

Re: DriveSmart 61 LMT-S i garmin smart link

Postprzez GPS Maniak » Wt, 18 lip 2017 11:05

Nie podejrzewam, by coś się zmieniło w nowszych modelach Nuvi. W każdym bądź razie ja mam wyłączony GPS w smartphonie, a Nuvi pobiera dane o utrudnieniach (z netu, nie z TMC).
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: DriveSmart 61 LMT-S i garmin smart link

Postprzez Zachu » Wt, 18 lip 2017 13:33

To nie do końca tak. Musi być włączona lokalizacja że by wiedzieć gdzie jesteś i w jakim rejonie ściągnąć utrudnienia. Tego się nie ściąga, zresztą tak jak TMC, dla całego kraju.
Jak to działa to zależy od systemu i tego co wybierze użytkownik.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7674
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: DriveSmart 61 LMT-S i garmin smart link

Postprzez GPS Maniak » Wt, 18 lip 2017 15:57

Zachu napisał(a):wiedzieć gdzie jesteś i w jakim rejonie ściągnąć utrudnienia

Smartphone link bierze to z pozycji Nuviego. Ba! Nawet nie z pozycji GPS, lecz z pozycji kursora. Dlatego też siedząc w Poznaniu, w trybie symulacji GPS mogę zobaczyć utrudnienia w ... Berlinie czy w Paryżu:

34699.PNG


57607.PNG


Zachu napisał(a): Musi być włączona lokalizacja

Wg mnie nie musi. Zresztą, powyższe screeny wykonałem przy wyłączonej lokalizacji. Przy takim ustawieniu smartphona:

Nowy-1.jpg


Edit: Jak widać z ostatniego screena, aplikacja smartphone link żądała dostępu do lokalizacji. Zapewne ma to znaczenie gdy korzystamy z aplikacji samodzielnie, jednak jeżeli apka pracuje w tle jako pośrednik między Nuvim, a netem, ważna jest pozycja/lokalizacja NUVIego, a być może też przebieg trasy wytyczonej w NUVIM. Lokalizacja smarphona nie jest potrzebna.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: DriveSmart 61 LMT-S i garmin smart link

Postprzez Zachu » Wt, 18 lip 2017 16:56

W nowym musisz się naklikać ze zgodami, bo dostajesz powiadomienia z telefonu. Możliwe że tak jest jak piszesz.
Teraz jak spojrzałem na Garmina to faktycznie nie trzeba lokalizacji włączać w telefnie.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7674
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: DriveSmart 61 LMT-S i garmin smart link

Postprzez Fuks » Śr, 19 lip 2017 14:10

Jak wypadają te informacje o korkach w porównaniu do google maps?
Fuks
 
Posty: 64
Dołączył(a): Śr, 21 sie 2013 12:20

Re: DriveSmart 61 LMT-S i garmin smart link

Postprzez Zachu » Śr, 19 lip 2017 14:19

Nie wiem nie używam GM. Wiem za to że wstrzymali dodawanie poprawek i nowych dróg w googlu nie ma. Więc najlepsze poprawki nic nie dadzą.
Generalnie jest dobrze.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7674
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: DriveSmart 61 LMT-S i garmin smart link

Postprzez GPS Maniak » Śr, 19 lip 2017 14:26

Podobnie. Też nie mam porównania, bo gdybym chciał używać GoogleMap, nie kupowałbym Garmina :wink:
Jeżeli chodzi o smartphone link w Polsce - różnie z tym bywa. Chociaż ostatni mój postój na A4 to był strzał prawie w dziesiątkę. Garmin sygnalizował opóźnienie 50', a de facto z powodu korka jechałem dłużej "tylko" 45' :twisted:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: DriveSmart 61 LMT-S i garmin smart link

Postprzez Zachu » Śr, 19 lip 2017 14:36

Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7674
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: DriveSmart 61 LMT-S i garmin smart link

Postprzez Fuks » Cz, 20 lip 2017 11:35

Również używam Garmina, miałem 3790 a teraz właśnie rozpakowałem DriveSmart 61 LMT-S.
Jazda po mieście więc warto porównać (z smart link) aby mniej w korkach stać.
GM dobrze pokazuje traffic ale gorzej już z wyznaczaniem tras.

PS. Coraz mniejszy ruch na forum zaobserwowałem :(
Fuks
 
Posty: 64
Dołączył(a): Śr, 21 sie 2013 12:20

Re: DriveSmart 61 LMT-S i garmin smart link

Postprzez Zachu » Cz, 20 lip 2017 12:57

Dinozaury wyginęły i użytkownicy PNA kiedyś też.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7674
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: DriveSmart 61 LMT-S i garmin smart link

Postprzez Fuks » Cz, 20 lip 2017 18:26

Pierwsza jazda z dinozaurem DriveSmart 61 i bardzo pozytywne wrażenia, po Warszawie smart link działa całkiem nie zle .
Fuks
 
Posty: 64
Dołączył(a): Śr, 21 sie 2013 12:20

Re: DriveSmart 61 LMT-S i garmin smart link

Postprzez Fuks » Wt, 25 lip 2017 14:38

Czy UMP działa z garmin smart link?
Dostaję komunikat, że "nad danym obszarze nie ma dostępnych informacji"
Fuks
 
Posty: 64
Dołączył(a): Śr, 21 sie 2013 12:20

Re: DriveSmart 61 LMT-S i garmin smart link

Postprzez GPS Maniak » Wt, 25 lip 2017 15:55

Chcesz gadżety? Musisz korzystać z mapy, która te gadżety wspiera (CNE).
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: DriveSmart 61 LMT-S i garmin smart link

Postprzez Zachu » Wt, 25 lip 2017 22:14

Nic nie czytał i jeszcze zdziwiony. Po co to pisać?
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7674
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Jaki Garmin? Gdzie? Jak?

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość