Colorado 300 nie włącza się... prawie

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.

Moderator: PouchX

Colorado 300 nie włącza się... prawie

Postprzez mudia » So, 12 maja 2018 16:04

Witam
Nam problem z moim Colorado 300. Podczas włączania pojawia się logo GARMIN i informacje: "Colorado 300", "Copyright 2008", "Garmin Ltd. or its susidiaries". Potem nic się nie dzieje, tzn informacje wciąż widoczne, ale nie idzie do przodu. Urządzenie nie było ostatnio aktualizowane.
Wyjąłem kartę pamięci, ale wciąż to samo.
Odbiornika nie da się wyłączyć przyciskiem, tylko poprzez wyjęcie baterii.
Po podłączeniu do komputera wygląda tak samo, z tym, że komputer nie widzi urządzenia. Raz tylko udało mi się uzyskać komunikat stwierdzający, że nie udało się rozpoznać urządzenia.
BaseCamp urządzenia nie widzi, podobnie Garmin Express.

Jakieś pomysły? Może ktoś zajmuje się ożywianiem takich urządzeń?
mudia
 
Posty: 17
Dołączył(a): So, 13 wrz 2008 9:45

Re: Colorado 300 nie włącza się... prawie

Postprzez roro » So, 12 maja 2018 16:38

Przytrzymaj dwa przyciski i uruchom start, jeżeli pojawi się
komunikat o treści " Do you reality want to erase all user data ? "
- będzie znaczyło :D - zaakceptuj " Yes".
roro
Bywalec
 
Posty: 394
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Colorado 300 nie włącza się... prawie

Postprzez mudia » So, 12 maja 2018 19:56

Udało mi się wejść to tego meny, ale w środku nie mogę zaznaczyć opcji YES. nie dział obracanie kółkiem i nie dział przyciśnięcie kółka w dół. Co więcej, mając wybraną opcję NO i naciskając środek kółka menu się nie zamyka. Naciśnięciom przycisków towarzyszą przez chwilę "piknięcia", ale po chwili ustają i dalsze naciskanie już nic nie daje.

Wydaje się, że jedyne co mi pozostało, to wykonanie procedury z https://www.justanswer.com/car-electron ... -turn.html związanej z plikiem 066101000230.rgn. Czy ktoś posiada odpowiednie narzędzia (plik 066101000230.rgn i updater.exe i może coś innego co było w zipie)? Na sieci nigdzie nie mogę tego znaleźć.
mudia
 
Posty: 17
Dołączył(a): So, 13 wrz 2008 9:45

Re: Colorado 300 nie włącza się... prawie

Postprzez roro » So, 12 maja 2018 20:19

Zaakceptowanie " Yes" nie wymaga kręceniem kółkiem - wystarczy nacisk na obrzeże kółka
(tak jak przesuwanie kursora), po usunięciu danych własnych odbiornik może zostać
uruchomiony, wtedy będzie możliwość sprawdzenie działanie funkcji " rollera" w pełnym zakresie.
roro
Bywalec
 
Posty: 394
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Colorado 300 nie włącza się... prawie

Postprzez mudia » So, 12 maja 2018 21:49

roro napisał(a):wystarczy nacisk na obrzeże kółka

Nacisk na obrzeże kółka powoduje tylko pikniecie, ale wciąż pozostaje zaznaczona opcja NO (Pisałem o kręceniu kółkiem, bo w samym menu działającego jest jedna z opcji, gdzie przyciski góra/dół nie działały i trzeba było kręcić kółkiem - wygląda na błąd oprogramowania, bo w innych opcjach menu góra/dól działały poprawnie). Tak czy inaczej nie mogę użyć tego resetu, bo choć przyciski pikają, to nie ma to wpływu na działanie menu.
mudia
 
Posty: 17
Dołączył(a): So, 13 wrz 2008 9:45

Re: Colorado 300 nie włącza się... prawie

Postprzez roro » So, 12 maja 2018 22:00

mudia napisał(a): Czy ktoś posiada odpowiednie narzędzia (plik 066101000230.rgn i updater.exe .......

http://www.mediafire.com/file/d5hdq4hyh ... torage.zip
roro
Bywalec
 
Posty: 394
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Colorado 300 nie włącza się... prawie

Postprzez mudia » N, 13 maja 2018 0:19

Dzięki za plik. Udało mi się wykonać procedurę do kroku
"Once the reboot is complete the "Loader" banner should appear near the top of the CO screen after about 30 seconds. Release the "up button" and on your PC you should be able to see the Colorado as a USB drive.

You can now attempt to fix the files on your Colorado which are preventing it from starting. If you've recently added or changed files these are good places to start. Deleting gpx files and/or replacing map img files with your backup copies may resolve the issue as well."

Po restarcie pokazały mi się 2 nowe napędy : "GARMIN (D:) FAT" i "Dysk wymienny (G:)", ale oba są puste, nie ma żadnych plików, które mógłbym usunąć lub podmienić. Ponadto gdy w ramach testu usiłowałem wrać na te napędy jakiś plik, to otrzymałem komentarz "Nie można znaleźć tego elementu. Prawdopodobnie elementu nie ma już w Komputer. Sprawdź lokalizację elementu i spróbuj ponownie"

Jakieś pomysły?
mudia
 
Posty: 17
Dołączył(a): So, 13 wrz 2008 9:45

Re: Colorado 300 nie włącza się... prawie

Postprzez mudia » N, 13 maja 2018 7:33

Wczoraj wieczorem już się poddałem, ale gdy rano włączyłem odbiornik, ten... zadziałał jak gdyby nigdy nic. Musiałem ponownie ustawić mu kilka rzeczy, ale jak na razie wygląda, że jest ok. Zobaczymy z czasem czy nie zacznie wariować, bo miałem już kilka urządzeń, które wydawały się wrócić z martwych żeby po kilku dniach zamilknąć ostatecznie.
mudia
 
Posty: 17
Dołączył(a): So, 13 wrz 2008 9:45


Powrót do Hardware i firmware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość