Vivoactive 3 - język polski - jest w zegarku, ale...

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.

Moderator: PouchX

Re: Vivoactive 3 - język polski - jest w zegarku, ale...

Postprzez GPS Maniak » Pt, 02 lut 2018 10:09

Lokalizacja w smartphonie włączona? (Nie znam Iphona, więc nie wiem czy taka opcja w ogóle istnieje). Spróbuj też może wyjść z zegarkiem na zewnątrz, po czym uruchom jakąś aktywność z GPSem, by zegarek złapał pozycję GPS. Może coś z tych rzeczy pomoże.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Vivoactive 3 - język polski - jest w zegarku, ale...

Postprzez Belriso » N, 25 mar 2018 15:05

Cześć, mam zegarek z francuskiej dystrybucji, ale chciałbym wgrać do niego język polski. Na razie spróbowałem ten plik z linka wyżej, ale prawdopodobnie po którejś aktualizacji zdążyły się już zmienić formaty tłumaczeń i system oszalał... czy ktoś były tak miły żeby podrzucić plik POLISH.ln3 z nowszego softu? :) dzięki!
Belriso
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): N, 25 mar 2018 14:53

Re: Vivoactive 3 - język polski - jest w zegarku, ale...

Postprzez RavJ » N, 25 mar 2018 20:48

Nic nie oszalało. Tamten plik jest ok. Po aktualizacji przez kilka dni były cuda ale niezależnie od dystrybucji zegarka. Teraz jest już wszystko ok. Spróbuj ponownie.
RavJ
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz, 18 sty 2018 8:11

Re: Vivoactive 3 - język polski - jest w zegarku, ale...

Postprzez mik media » Pn, 26 mar 2018 10:30

Mój Garmin z dystrybucji Cecathlon z amazona wersji Vivoactive3 (końcówka numeru serii zegarka to 10)nie miał w opcjach języka polskiego. Po podłączeniu do komputera i zainstalowaniu garmina express zarejestrowałem zegarek. Zgodnie z sugestią ze strony garniaka pobrałem katalog z plikami ln3. Po rzuceniu POLISH.LN3 do katalogu Text w zegarku i następnie zresetowaniu zegarka pojawia się co prawda język polski ale w wielu miejscach są albo krzaki, kwadraciki etc albo, np. w przypadku wejścia w opcje ustawień języka pojawiają się zamiast nazw opcji napisy "nieznany", "nieznany moc" itp. Wygląda, jakby w przypadku nowej wersji oprogramowania zegarka zmienione zostały numery komend. Może ktoś, kto ma nową wersję z działającym polskim podesłałby mi do testów swoje pliki językowe? Proszę :)
mik media
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pn, 26 mar 2018 10:15

Re: Vivoactive 3 - język polski - jest w zegarku, ale...

Postprzez mik media » Pn, 26 mar 2018 17:11

Problem rozwiązany. Okazało się, że na stronie, podlinkowanej powyżej są dwa pliki text.zip. Z prawej strony w zakładce "podobne soubory" jest plik text.zip, który ma wielkość 378 KB. Zawiera rozszerzenia językowe z rozszerzeniem LN3, w tym j.polski ale w wersji z 22 lipca 2016 roku. TEN PLIK NIE DZIAŁA W VIVOACTIVE 3! Jeśli pobierzemy plik text.zip o wielkości 300KB, znajdujący się w centralnej części strony, znajdziemy tam polska wersję jezykową z 5 września 2017 roku. Ta wersja działa z Vivoactive3!!!. Po wrzuceniu do katalogu Garmin/TEXT trzeba zmienić litery w nazwie pliku na POLISH.LN3 i zabezpieczyć plik. :twisted: WAŻNA INFORMACJA! Nie należy wgrywać więcej niż jednego dodatkowego języka, bo zegarek pobierze tylko ostatnio wrzucany. (np. po zapisie polish.ln3 i russian.ln3 zegarek zainstalował TYLKO wersję rosyjską i nie widział polskiej. Po ponownym podłączeniu do komputera okazało się, że nie widać w katalogu TEXT ani polskiej ani ruskiej wersji. wrzuciłem polską raz jeszcze, zabezpieczyłem, odpiąłem zegarek od kompa, zrestartowałem i wszystko działa, jak ta lala. Zobaczymy, co bedzie po kolejnej aktualizacji. Teraz mam wersję softu 3.40 pozdrawiam Mirek
mik media
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pn, 26 mar 2018 10:15

Re: Vivoactive 3 - język polski - jest w zegarku, ale...

Postprzez kristal » Pn, 23 kwi 2018 16:50

Jeśli ktoś posiada najnowszy firmowane z wersję regionalną PLN z oryginalnym językiem polskim to bym prosił o udostępnienie .
Mam chyba wersję UK i również brak PL
kristal
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn, 23 kwi 2018 16:47

Re: Vivoactive 3 - język polski - jest w zegarku, ale...

Postprzez zadaniel » Cz, 17 maja 2018 13:24

Witam.

Czy ktoś mógłby podesłać plik z jezykiem PL na VIVACTIVE 3 ?

z gory dzieki
zadaniel
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Cz, 17 maja 2018 13:02

Re: Vivoactive 3 - język polski - jest w zegarku, ale...

Postprzez miecho » Pt, 18 maja 2018 8:15

V1.20
Kiedyś po dopisaniu do GarminDevice.xml dało się ściągnąć WebUpdaterem. Teraz tylko przez GarminExpress.
Załączniki
polish.zip
(14.44 KiB) Pobrane 119 razy
LeCH
Edge 1000 , Oregon 650, Forerunner 935
Na sprzedaż:
Vivoactive HR- 500PLN, Forerunner 920XT - 750PLN
Avatar użytkownika
miecho
Bywalec
 
Posty: 992
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 7:40
Lokalizacja: już nie Żory...

Re: Vivoactive 3 - język polski - jest w zegarku, ale...

Postprzez kristal » Pt, 18 maja 2018 13:22

Dzięki.
A o jakim dokładnie dopisaniu mówisz ?
Próbowałem coś improwizować z plikiem xml i nic.
kristal
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn, 23 kwi 2018 16:47

Re: Vivoactive 3 - język polski - jest w zegarku, ale...

Postprzez miecho » Pt, 18 maja 2018 23:41

Robi się to tak:
1. Trzeba podłączyć Garmina kabelkiem do komputera do portu USB. Zgłosi się jako dysk przenośny i z katalogu Garmin trzeba skopiować plik GarminDevice.xml
2. Do komputera podłączamy pendrive tworzymy katalog Garmin i wkopiujemy do niego plik GarminDevice.xml
3. Przechodzimy do edycji pliku GarminDevice.xml
4. Trzeba odnaleźć sekcję z językami:
Kod: Zaznacz cały
<UpdateFile><PartNumber>006-D7105-01</PartNumber><Version><Major>1</Major><Minor>20</Minor></Version><Path>GARMIN/TEXT</Path><FileName>dutch.ln3</FileName></UpdateFile>

I albo edytuje się bezpośrednio któryś z języków albo dodaje taką samą sekcję dla języka polskiego
<PartNumber>006-D7105-01</PartNumber> zmienia się na <PartNumber>006-D7105-[b]13</PartNumber>[/b] = 13 - język polski
<Major>1</Major><Minor>20</Minor> zmienia sie na jakąś mniejszą wartość np. <Major>1</Major><Minor>00</Minor> albo niższą
<FileName>dutch.ln3</FileName> zminia się na <FileName>polish.ln3</FileName>

5. Potem GarminExpress i update języków.
6. Na pendrive powinien sie pojawić katalog TEXT i w nim pliczek z językiem polskim
LeCH
Edge 1000 , Oregon 650, Forerunner 935
Na sprzedaż:
Vivoactive HR- 500PLN, Forerunner 920XT - 750PLN
Avatar użytkownika
miecho
Bywalec
 
Posty: 992
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 7:40
Lokalizacja: już nie Żory...

Re: Vivoactive 3 - język polski - jest w zegarku, ale...

Postprzez baxy » So, 23 cze 2018 11:50

witam
mam problem z dodaniem pliku POLISH
po przekopiowaniu pliku i odlaczeniu zegarka plik usuwa sie . gdy podlacze ponownie pliku nie ma . zmienialem na tylko do odczytu ale to nic nie daje ?
zegarek to vivoactive 3 music
gdy wejde w zawartosc zegarka nie moge tam zmienic atrybutow
baxy
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): So, 23 cze 2018 11:40

Re: Vivoactive 3 - język polski - jest w zegarku, ale...

Postprzez kristal » Cz, 26 lip 2018 16:56

Bawiłem się edycją GarminDevice.xml ale efektów zero.
Nie ma nadal w GE wyboru języka polskiego do załadowania
kristal
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn, 23 kwi 2018 16:47

Poprzednia strona

Powrót do Hardware i firmware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron