7ways -UMP dla:Android, WnCE/WinM/WinPhone, Linux,Win32, iOS

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?

Moderatorzy: frasun, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: 7ways -UMP dla:Android, WnCE/WinM/WinPhone, Linux,Win32, iOS

Postprzez Nadol » Śr, 27 kwi 2016 11:56

Jeżeli to kwestia aplikacji to może trzeba to zgłosić do Navikey'a.
Na danych z OSM jest to samo.
Nuvi 3790->3490, Montana 600
Nadol
 
Posty: 76
Dołączył(a): Wt, 14 paź 2014 21:40

Re: 7ways -UMP dla:Android, WnCE/WinM/WinPhone, Linux,Win32, iOS

Postprzez wopozka » Śr, 27 kwi 2016 14:01

To już chyba zgłaszaliśmy i odpowiedź była, o ile dobrze pamiętam, nie mamy takich zakazów i nie zamierzamy wprowadzać :d. Ale możesz napisać, ciekaw jestem czy coś ci odpowiedzą :d.
wopozka
Bywalec
 
Posty: 579
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 9:48

Re: 7ways -UMP dla:Android, WnCE/WinM/WinPhone, Linux,Win32, iOS

Postprzez Nadol » Pt, 29 kwi 2016 13:19

Ponieważ nie dysponuję wglądem w dane UMP (nie wiem czy i jak są ustawione restrykcje dla skrętu w tym miejscu) wię nie bardzo mogę to technicznie opisać a co za tym idzie wysłać zgłoszenie.
Natomiast przetestuję działanie aplikacji na danych OSM przy następnym generowaniu mapy dla 7Ways. Zgłosiłem poprawkę danych OSM w tym miejscu, już dodane "restriction=no_u_turn". Zobaczymy co na to aplikacja.
Nuvi 3790->3490, Montana 600
Nadol
 
Posty: 76
Dołączył(a): Wt, 14 paź 2014 21:40

Re: 7ways -UMP dla:Android, WnCE/WinM/WinPhone, Linux,Win32, iOS

Postprzez wopozka » Pt, 29 kwi 2016 14:52

wopozka
Bywalec
 
Posty: 579
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 9:48

Re: 7ways -UMP dla:Android, WnCE/WinM/WinPhone, Linux,Win32, iOS

Postprzez Nadol » Pt, 29 kwi 2016 15:53

Bardziej chodzi o to, co jest zapisane w danych do przygotowania mapy. Może problem tkwi w samej konwersji UMP->MP albo MP->7W?
Nuvi 3790->3490, Montana 600
Nadol
 
Posty: 76
Dołączył(a): Wt, 14 paź 2014 21:40

Re: 7ways -UMP dla:Android, WnCE/WinM/WinPhone, Linux,Win32, iOS

Postprzez iwens » Pn, 23 maja 2016 11:07

Mam pytanie,
czy w ciągu drogi DK5 - kierunek zjazd w Nowe Marzy - Świecie mamy S1 przechodzącą w S5 od zjazdu DK91?
Czy odcinek tej obwodnicy Świecia to jednak w całości S5.
Załączniki
s5 czy s1.jpg
iwens
 
Posty: 64
Dołączył(a): Śr, 14 sty 2015 11:24

Re: 7ways -UMP dla:Android, WnCE/WinM/WinPhone, Linux,Win32, iOS

Postprzez Ar't » Pt, 03 cze 2016 14:06

Nadol napisał(a):Bardziej chodzi o to, co jest zapisane w danych do przygotowania mapy. Może problem tkwi w samej konwersji UMP->MP albo MP->7W?

jak pisał kolega wopozka zakazy o większej ilości "skrętów" nie są obsługiwane, konwersja UMP->MP(smak 7way) to wycina bo sam konwerter MP->7W głupieje w takich przypadkach (wstawia "randomowe" zakazy).

Na co niektórych skrzyżowaniach, możemy kombinować i wstawić zwykły (3 punktowy) zakaz, ale nie na tym, niestety.
Garmin-less :) :: konwersja UMP-pcPL na 7ways :: gpsVP :: UMP-pcPL-owicz
Avatar użytkownika
Ar't
 
Posty: 47
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 11:45

Re: 7ways -UMP dla:Android, WnCE/WinM/WinPhone, Linux,Win32, iOS

Postprzez iwens » Śr, 20 lip 2016 7:59

Czy taki błąd programu w nawigowaniu przez rondo,
na którym mamy możliwość skrętu w prawo bez konieczności wjazdu na rondo
można poprawić.
Prawdopodobnie poprowadzi tak nie tylko przez to rondo ale
na wszystkich tego typu.
Załączniki
Tak prowadzi.jpg
iwens
 
Posty: 64
Dołączył(a): Śr, 14 sty 2015 11:24

Re: 7ways -UMP dla:Android, WnCE/WinM/WinPhone, Linux,Win32, iOS

Postprzez Faja » Śr, 20 lip 2016 10:17

A nie było wcześniej "trzymaj się lewej"
Po zdrówka Wiesiek

kręcę, kręcę pedałami aż głowa boli :-)
Montana 600 + UMP_PC.PL + PL Topo

Faja (Wiesiek)
Avatar użytkownika
Faja
Bywalec
 
Posty: 232
Dołączył(a): Pt, 18 maja 2007 18:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: 7ways -UMP dla:Android, WnCE/WinM/WinPhone, Linux,Win32, iOS

Postprzez iwens » Śr, 20 lip 2016 13:57

Faja napisał(a):A nie było wcześniej "trzymaj się lewej"


Nie może być takiej komendy głosowej.
W okienku głównym pilota masz znak "Lekko w prawo"
a w okienku "następny manewr" - znak "Ostro w lewo"
U mnie informacje głosowe są takie:
1/ Za 400 metrów lekko w prawo
2/ Za 50 metrów ostro w lewo
a następnie informuje już o radarze stacjonarnym 50 km/h

Prawidłowe komendy powinny brzmieć np:
1/Uwaga, za 400 metrów rondo.
2/Za 50 metrów na rondzie 2 wyjazd.

(W moim rozszerzonym pliku lektora zrezygnowałem z komunikatu typu "trzymaj się lewego pasa"
z prostej przyczyny, na zwykłej drodze o jednym pasie ruchu taki komunikat to dziwoląg)
Załączniki
Manewry2.jpg
Ostatnio edytowano Cz, 21 lip 2016 9:26 przez iwens, łącznie edytowano 1 raz
iwens
 
Posty: 64
Dołączył(a): Śr, 14 sty 2015 11:24

Re: 7ways -UMP dla:Android, WnCE/WinM/WinPhone, Linux,Win32, iOS

Postprzez wopozka » Cz, 21 lip 2016 7:34

iwens napisał(a):Czy taki błąd programu w nawigowaniu przez rondo,
na którym mamy możliwość skrętu w prawo bez konieczności wjazdu na rondo
można poprawić.


Trzeba po prostu dodać zakaz, bo w programie prawdopodobnie się nie da. Poprawię w wolnej chwili.
wopozka
Bywalec
 
Posty: 579
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 9:48

Re: 7ways -UMP dla:Android, WnCE/WinM/WinPhone, Linux,Win32, iOS

Postprzez iwens » Cz, 21 lip 2016 9:46

To jednak program powoduje taki błąd.
Wybór, trasa - szybka.
Po wybraniu trasa - krótka, ku mojemu zaskoczeniu prowadzi jak należy.
Myślę, że odcinek w prawo ma przypisaną na mapie wyższą kategorię drogi niż rondo i przy wyborze trasy "szybka"
prowadzi właśnie przez ten odcinek do skrętu w prawo.
Może jeśli rondo i ten odcinek do skrętu w prawo będą tej samej kategorii to program będzie wyznaczał
trasę prawidłowo.
Załączniki
trasa.jpg
iwens
 
Posty: 64
Dołączył(a): Śr, 14 sty 2015 11:24

Re: 7ways -UMP dla:Android, WnCE/WinM/WinPhone, Linux,Win32, iOS

Postprzez wopozka » Cz, 21 lip 2016 11:56

I tak i nie. Program nie powoduje błędu, jemu tak wychodzi z danych mapowych. Ten krótki odcinek omijający rondo narysowany jest typem łącznica, a ona ma prawdopodobnie większą prędkość ustawioną niż droga. Dlatego szybkościowo programowi wychodzi lepiej zrobić taki głupi manewr. Jeśli ustawisz trasę krótką to rzeczywiście ciągnie krótką drogą.

Z praktycznego punktu widzenia. Taki manewr jest z reguły niedozwolony bo najpewniej jest tam podwójna ciągła. Garminy unikają takich manewrów z racji kąta pod którą łączą się drogi, 7ways już nie ma tego ograniczenia. Po dodaniu zakazu nie będzie próbował tamtędy ciągnąć.
wopozka
Bywalec
 
Posty: 579
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 9:48

Re: 7ways -UMP dla:Android, WnCE/WinM/WinPhone, Linux,Win32, iOS

Postprzez Bas » Cz, 21 lip 2016 21:19

zaktualizowałem mapkę: viewtopic.php?p=184937#p184937
GPSMap 76CS + GA25MCX, UMP-pcPL + ...
Android: OsmAnd, 7ways...
Avatar użytkownika
Bas
Bywalec
 
Posty: 1479
Dołączył(a): Pt, 31 sie 2007 17:11
Lokalizacja: Łódź

Re: 7ways -UMP dla:Android, WnCE/WinM/WinPhone, Linux,Win32, iOS

Postprzez Nadol » Pt, 22 lip 2016 13:56

Teoretycznie jeszcze w lipcu powinna pokazać się nowa wersja programu. Zobaczymy kiedy i co z tego wyniknie. Na forum Navikey jest info o turystycznym (turystyka piesza?) aspekcie nowej wersji oraz obsłudze śladów.
Nuvi 3790->3490, Montana 600
Nadol
 
Posty: 76
Dołączył(a): Wt, 14 paź 2014 21:40

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość