Czy można jakoś uzyskać szlaki kolejowe na starych IQUE?

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?

Moderatorzy: frasun, Artur, sdsyc, Alf/red/

Czy można jakoś uzyskać szlaki kolejowe na starych IQUE?

Postprzez voyt » N, 08 lip 2018 12:15

Dzień dobry wszystkim,
po latach "czajenia się" (Mam stare GPS-y i wielokrotnie korzystałem z wiedzy tego forum żeby móc na nich używać aktualne mapy), postanowiłem podjąć próbę rozprawienia się z kwestią, która w przypadku moich IQUE jest dość denerwująca
- tzn.: w aktualnych mapach ze strony http://ump.waw.pl/wszystkie.html nie ma obecnie takiej, która na moim urządzniu wyświetla szlaki kolejowe. (Kiedyś była - nazywała się "próbna")
Mam prośbe o informacje od tych którzy się znają na tym, czy jest to w zasięgu aby tak przerobić (i czym) te mapy , albo dorobić mapę uzupełniającą aby tory kolejowe "wróciły"..
Z góry dziękuję za pomoc.

Podrowienia
Wojciech
voyt
 
Posty: 16
Dołączył(a): N, 08 lip 2018 12:00

Re: Czy można jakoś uzyskać szlaki kolejowe na starych IQUE?

Postprzez Alf/red/ » N, 08 lip 2018 19:14

Cześć. Faktycznie kiedyś była wersja zwana "próbną", ale ostatnio się wyprodukowała w lipcu 2013. I nie pamiętam już dokładnie, czym się charakteryzowała.
Być może tym, że wtedy jeszcze kolej byłą koleją, typem wymyślonym przez Garmina do tego stopnia, że odbiorniki wyświetlały go jak chciały, a nie jak chciał autor mapy. Nieważne. A drogi dla rowerów w Twoim odbiorniku widać?

Mam pomysł na obejście. Dodałem do produkowania wersji "mini" (na stronie "wszystkie" - pod tabelką!), żeby wciągało również koleje. Zrobi się dziś koło 23-ciej, to ściągnij i spróbuj. Jeśli szlaki kolejowe, czyli jak rozumiem po prostu tory, będzie widać, to jesteśmy dużo bliżej wynegocjowania rozwiązania.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1095
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: Czy można jakoś uzyskać szlaki kolejowe na starych IQUE?

Postprzez voyt » N, 08 lip 2018 21:31

Bardzo dziękuję!!
- tak chodzi mi o tory po prostu
- ścieżki rowerowe mi się wyswietlają :)
...Poniżej zamieszczam jak to się przedstawia na tą chwilę (przed godz 23). Porównuję też z tą historyczną mapą z 2013 gdzie jeszcze tory "łapało". Na Ique M4 są to poprostu kreski - i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Na Ique 3600 wizualizacja była trochę ładniejsza - taka drabinkowata kreska, ale nie mam pod ręką teraz tego urządzenia..
IMG_20180708_213611.jpg
voyt
 
Posty: 16
Dołączył(a): N, 08 lip 2018 12:00

Re: Czy można jakoś uzyskać szlaki kolejowe na starych IQUE?

Postprzez voyt » Wt, 10 lip 2018 0:39

Zadziałało.
Tzn. Na Ique M4 po załadowaniu mapy mini, linie kolejowe są..
...No i teraz tak:
- jaka jest szansa żeby tak samo było w wersjach TOPO i NI ? (A najlepiej to w ogóle we wszystkich...) :)
- gdyby można uzyskać jakieś rozróżnienie kolorystyczne czy styl kreski, to była by rewelacja totalna...

Jutro powinienem mieć Ique 3600 - sprawdzę jeszcze na nim.

IMG_20180709_224143.jpg
voyt
 
Posty: 16
Dołączył(a): N, 08 lip 2018 12:00

Re: Czy można jakoś uzyskać szlaki kolejowe na starych IQUE?

Postprzez voyt » Wt, 10 lip 2018 23:40

Na Ique 3600 porównanie nowej "Mini" i ostatniej "Próbnej" która była wydana wychodzi tak:
3600_porownanie.jpg


co do tych drabinkowych torów, o których pisałem, chyba coś mi się pomyliło. Teraz myślę że one takie były na GPMapie (Na Ique 3600). Ale pewności już nie mam.
voyt
 
Posty: 16
Dołączył(a): N, 08 lip 2018 12:00

Re: Czy można jakoś uzyskać szlaki kolejowe na starych IQUE?

Postprzez Alf/red/ » Śr, 11 lip 2018 9:38

Ciesze się, że pierwszy eksperyment się udał. Jeszcze jedno mi przyszło do głowy - sprawdź proszę, czy na pewno w wersjach normalnych (topo, NI) tych torów nie ma, czy tylko ich nie widać. Podejrzewam, że tylko nie widać. Tak samo nie powinno być widać dróg planowanych/w budowie, kolejek/orczyków i kilku innych mniej popularnych. A z widoków ekranów wynika, że nie używasz skórki. Może te stare odbiorniki tego nie obsługują, nie pamiętam. Bo tory w tych wersjach są takim typem, którego nie ma 'w standardzie', więc odbiornik ich po prostu nie wyświetla.
Jeśli są niewidoczne, i nie możesz użyć skórki, to będę się musiał zastanowić co zaproponować. Na przykład jakąś bardzo mało używaną linię standardową (wały? brzeg?). Bo na normalne tory nie ma szans - przecież po coś tak to zmieniliśmy...

PS ciekawostka - przez ostatni tydzień wersję mini pobrało 10 różnych maszyn, w tym dwa smartfony...
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1095
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: Czy można jakoś uzyskać szlaki kolejowe na starych IQUE?

Postprzez roro » Śr, 11 lip 2018 9:45

Jeżeli pamięć mnie nie myli IQUE nie obsługuje plików TYP,
może rozwiązaniem będzie zastosowanie przeźroczystej mapy lini kolejowych,
stosując TYP obiektu taki jak w mapie " Próbna - 2013"
( trzeba sprawdzić czy IQUE wyświetla dwie mapy z efektem przeźroczystości)
roro
Bywalec
 
Posty: 488
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Czy można jakoś uzyskać szlaki kolejowe na starych IQUE?

Postprzez voyt » Śr, 11 lip 2018 22:43

nie ma, czy tylko ich nie widać

Bingo! Są. Można je "wymacać" (załączam zrzut). Ique 3600 i M4 zachowuja się tak samo.

-Nigdy nie podchodziłem pod użycie skórek i jestem w tej kwestii zielony co do tego na czym polega ich instalacja.
-Mapy transparentne, na takiej zasadzie jak np. szlaki widoczne równocześnie z Topo, są osiągalne na tych odbiornikach.
IMG_20180711_184014.jpg
voyt
 
Posty: 16
Dołączył(a): N, 08 lip 2018 12:00

Re: Czy można jakoś uzyskać szlaki kolejowe na starych IQUE?

Postprzez roro » Cz, 12 lip 2018 9:25

voyt napisał(a):-Nigdy nie podchodziłem pod użycie skórek i jestem w tej kwestii zielony co do tego na czym polega ich instalacja.

Sposobów Instalacji pliku TYP ( skórki ) jest kilka, w UMP instalacja jest prosta - przejdź do katalogu plików mapy, odszukaj plik skorka-xxxx.bat i kliknij.
Przy zastosowaniu pliku TYP skorka-normal.bat mapa UMP-pcPL_Topo w MS, Base Camp powinna wyglądać tak jak na obrazku.

Tory.JPG


Zmiana pliku typ wymaga ponownego uruchomienia programu, a w niektórych przypadkach dwukrotnego przyciśnięcie kombinacji klawiszy Ctrl + G.

Czy zmieni się wyświetlane w odbiorniku ? - sądzę, że się nie zmieni.
roro
Bywalec
 
Posty: 488
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Czy można jakoś uzyskać szlaki kolejowe na starych IQUE?

Postprzez voyt » Pt, 13 lip 2018 10:17

Dzięki. No tak, to było łatwe - W MapSource widać różnicę - natomiast w obu odbiornikach żadnej.

Zrobiłem też test na transparentność z uploadowaniem 2 różnych map tego samego rejonu (jako jeden plik .img). No i okazuje się że transparentności w obu nie ma. Konkretnie City Navigator Europe 2009 "nakrył" PcPL topo.

..Wolałbym nie rozdzielać torów na osobne pliki - zawsze, myślę, warto zostawić sobie możliwość używania równoległego np. mapki "szlaki" czy coś...
voyt
 
Posty: 16
Dołączył(a): N, 08 lip 2018 12:00

Re: Czy można jakoś uzyskać szlaki kolejowe na starych IQUE?

Postprzez roro » Pt, 13 lip 2018 10:30

Nie wiem czy próba, którą przeprowadziłeś z przeźroczystością map jest trafna
- nie wiem czy w mapie komercyjnej jest możliwa zmiana.
Spróbuj na tle mapy CNE wyświetlić mapę Szlaki UMP.

Osobna mapa przeźroczysta w praktycznym użyciu nie jest kłopotliwa
jedynie trzeba pamiętać o włączeniu, a plusem jest to, że można z niej korzystać
w połączeniu z różnymi mapami. Liczba map w IQUE nie jest tak mocno ograniczona, mapy można
połączyć w jeden plik gmapsupp.img z możliwością włączania i wyłączania poszczególnych map.
roro
Bywalec
 
Posty: 488
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Czy można jakoś uzyskać szlaki kolejowe na starych IQUE?

Postprzez voyt » Pt, 13 lip 2018 23:32

Faktycznie, CNE + Szlaki wyświetlają się łącznie (prawidłowo) na obu typach IQUE

... przy okazji: w CNE własnie są takie tory jak pamiętam z czasu gdy używałem GP Mapy.

IMG_20180713_232747.jpg
voyt
 
Posty: 16
Dołączył(a): N, 08 lip 2018 12:00

Re: Czy można jakoś uzyskać szlaki kolejowe na starych IQUE?

Postprzez roro » So, 14 lip 2018 11:26

Sprawdź wyświetlanie na tle mapy UMP Topo.

Mapa okolicy Cisnej.
http://www.mediafire.com/file/xkpvz30df ... 1.img/file
roro
Bywalec
 
Posty: 488
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Czy można jakoś uzyskać szlaki kolejowe na starych IQUE?

Postprzez voyt » So, 14 lip 2018 17:59

Genialnie!!
IMG_20180714_184947.jpg
voyt
 
Posty: 16
Dołączył(a): N, 08 lip 2018 12:00

Re: Czy można jakoś uzyskać szlaki kolejowe na starych IQUE?

Postprzez voyt » Wt, 17 lip 2018 14:20

I teraz wracamy do pytania głównego:
-Czy jest szansa na taką mapę dla całej TOPO?, z jakimś instalatorem (np .bat) abym mógł to wgrywać równocześnie z dowolnie wybraną inną mapą poprzez MapSource...
:)
voyt
 
Posty: 16
Dołączył(a): N, 08 lip 2018 12:00

Następna strona

Powrót do UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość