Aktualizacja UMP-pcPL

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?

Moderatorzy: frasun, Artur, sdsyc, Alf/red/

Aktualizacja UMP-pcPL

Postprzez carroo12 » So, 20 wrz 2008 9:45

Coś nie działa dzisiaj aktualizacja Update UMP-pcPL czy tylko mi się tak wydaje? Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
carroo12
 
Posty: 50
Dołączył(a): Pn, 25 sie 2008 11:31

Postprzez wojtek » So, 20 wrz 2008 10:39

Tak na oko to drugie :wink:

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1351
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Juz dziala

Postprzez carroo12 » So, 20 wrz 2008 10:48

Juz dziala. Problemy byly ale sie juz zmyly. Dobrze ze mam bratanka ktory nosi na szyi cos takiego co sie nazywa głowa. Ja musze zawsze przerobic ten skrypt zeby dzialalo w moim systemie. Mozna chyba juz skasowac ten temat. Dzieki.
Avatar użytkownika
carroo12
 
Posty: 50
Dołączył(a): Pn, 25 sie 2008 11:31

Re: Juz dziala

Postprzez kp@ » So, 20 wrz 2008 17:14

carroo12 napisał(a):Juz dziala. Problemy byly ale sie juz zmyly. Dobrze ze mam bratanka ktory nosi na szyi cos takiego co sie nazywa głowa. Ja musze zawsze przerobic ten skrypt zeby dzialalo w moim systemie. Mozna chyba juz skasowac ten temat. Dzieki.

Ja mam problem w dalszym ciągu.Czy trzeba coś zmienić w skrypcie może coś przeoczyłem dwa dni nie czytałem grupy?Podpowiedzcie czy ten skrypt jest aktualny!
Kod: Zaznacz cały
@echo off

REM Skrypt do aktualizacj map za pomoca protokolu rsync
REM Autor: Lukasz Michalski (lm @ zork.pl)
REM Potrzebne programy z katalogu narzedzia:
REM grep rsync cygwin1.dll [tlist|.vbs]

rem ------ WYBIERZ ------
rem SET WERSJA=latest.txt
set WERSJA=latest-NI.txt

SET UMP_SRC=rsync://rsync.ump.waw.pl/ump

REM sprawdzenie, czy mapsource dziala
rem tlist.exe | grep MapSource.exe > nul
wscript //nologo check-MS-run.vbs
if ERRORLEVEL 11 goto close_mapsource
if ERRORLEVEL 10 goto rsync
echo ======================
echo Nie da sie sprawdzic czy Mapsource dziala (blad!)
echo ======================
goto end

:rsync
  echo ======================
  echo Pobieram uaktualnienia....
  echo Jak to okienko zniknie, to znaczy ze aktualizacja sie skonczyla.
  echo ======================

REM najpierw odczytanie nazwy katalogu
REM pobrany plik powinien mieć 1 linie zawierajaca nazwe katalogu z aktualizacja
  rsync.exe %UMP_SRC%/%WERSJA% ./
  if ERRORLEVEL 1 (goto rsync_error)
  set /P UMP_LATEST=<%WERSJA%
  echo Poprawki z: %UMP_LATEST%
 
REM pobranie wlasciwych plikow
  rsync.exe -h -a -z --progress --recursive %UMP_SRC%/%UMP_LATEST%/* ./
  if ERRORLEVEL 1 (goto rsync_error)
  ok.vbs
  echo ======================
  echo Zrobione
  echo ======================
  goto end

:rsync_error
  echo ======================
  echo Nie udalo sie pobrac aktualizacji.
  echo MAPA MOZE NIE DZIALAC.
  echo Sprobuj za jakis czas ponownie
  echo ======================
  goto end

:close_mapsource
  echo ======================
  echo Zamknij MapSource przed aktualizacja.
  echo ======================

:end
  del /q %WERSJA% 2> nul
  REM jak ktos patrzy, to niech zdazy zobaczyc speedup
  rem pause
kp@
Nuvi 250+CNE 2008 NT +GP Mapa 2008.4 + UMP-pcPL, Nuvi 42LM+CN 2019.30 + UMP-pcPL+ Openstreet Polska
kp@
Bywalec
 
Posty: 182
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 21:01
Lokalizacja: z nad Wisły

Re: Juz dziala

Postprzez Alf/red/ » So, 20 wrz 2008 17:47

kp@ napisał(a):Ja mam problem w dalszym ciągu.
Ale jaki problem? Skrypt wygląda dobrze, ale to nie wszystko. Skasuj go może i pociągnij w to miejsce nowy.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Postprzez carroo12 » So, 20 wrz 2008 19:52

@echo off

REM Skrypt do aktualizacj map za pomoca protokolu rsync
REM Autor: Lukasz Michalski (lm @ zork.pl)
REM Potrzebne programy z katalogu narzedzia:
REM grep rsync cygwin1.dll [tlist|.vbs]

rem ------ WYBIERZ ------
rem SET WERSJA=latest.txt
set WERSJA=latest-NI.txt

SET UMP_SRC=rsync://rsync.ump.waw.pl/ump
goto rsync
REM sprawdzenie, czy mapsource dziala
rem tlist.exe | grep MapSource.exe > nul
wscript //nologo check-MS-run.vbs
if ERRORLEVEL 11 goto close_mapsource
if ERRORLEVEL 10 goto rsync
echo ======================
echo Nie da sie sprawdzic czy Mapsource dziala (blad!)
echo ======================
goto end

:rsync
echo ======================
echo Pobieram uaktualnienia....
echo Jak to okienko zniknie, to znaczy ze aktualizacja sie skonczyla.
echo ======================

REM najpierw odczytanie nazwy katalogu
REM pobrany plik powinien mieć 1 linie zawierajaca nazwe katalogu z aktualizacja
rsync.exe %UMP_SRC%/%WERSJA% ./
if ERRORLEVEL 1 (goto rsync_error)
set /P UMP_LATEST=<%WERSJA%
echo Poprawki z: %UMP_LATEST%

REM pobranie wlasciwych plikow
rsync.exe -hrtz --progress --recursive %UMP_SRC%/%UMP_LATEST%/* ./
if ERRORLEVEL 1 (goto rsync_error)
ok.vbs
echo ======================
echo Zrobione
echo ======================
goto end

:rsync_error
echo ======================
echo Nie udalo sie pobrac aktualizacji.
echo MAPA MOZE NIE DZIALAC.
echo Sprobuj za jakis czas ponownie
echo ======================
goto end

:close_mapsource
echo ======================
echo Zamknij MapSource przed aktualizacja.
echo ======================

:end
del /q %WERSJA% 2> nul
REM jak ktos patrzy, to niech zdazy zobaczyc speedup
rem pause
Avatar użytkownika
carroo12
 
Posty: 50
Dołączył(a): Pn, 25 sie 2008 11:31

uaktualnienie

Postprzez carroo12 » So, 20 wrz 2008 19:56

Ja wiem, że to może dziwnie wygląda, ale wydaje się, że w niektorych winadach ten skrypt z jakis powodow nie działa jak nalezy. Oprocz tego jeszcze to: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=4113
Avatar użytkownika
carroo12
 
Posty: 50
Dołączył(a): Pn, 25 sie 2008 11:31

Re: Juz dziala

Postprzez kp@ » So, 20 wrz 2008 21:32

Alf/red/ napisał(a):
kp@ napisał(a):Ja mam problem w dalszym ciągu.
Ale jaki problem? Skrypt wygląda dobrze, ale to nie wszystko. Skasuj go może i pociągnij w to miejsce nowy.
Tak zrobiłem jak poradziłeś.Pociągnąłem nowy skrypt i uruchomiłem pod Vista jako administrator i system odpowiedział że nie może znaleźć pliku check-Ms-run.vbs w katalogu windows/system32(bo go tam nie ma) gdy tym czasem plik ten jest w katalogu c:/garmin/UMP-pcPL. Jak radzisz to wyprostować?
kp@
Nuvi 250+CNE 2008 NT +GP Mapa 2008.4 + UMP-pcPL, Nuvi 42LM+CN 2019.30 + UMP-pcPL+ Openstreet Polska
kp@
Bywalec
 
Posty: 182
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 21:01
Lokalizacja: z nad Wisły

Re: Juz dziala

Postprzez Alf/red/ » N, 21 wrz 2008 9:35

kp@ napisał(a):
Alf/red/ napisał(a):pociągnij w to miejsce nowy.
Pociągnąłem nowy skrypt i uruchomiłem pod Vista jako administrator i system odpowiedział że nie może znaleźć pliku check-Ms-run.vbs
No ale wgrałeś właśnie do katalogu z UMP, i tam go startujesz? Odwołanie do check.vbs jest bez ścieżki, czyli główny skrypt szuka go we własnym (bieżącym) katalogu, a potem tam, gdzie zwykle programy bywają. Tak samo do bieżącego katalogu będą ściągane nowe wersje map.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: Juz dziala

Postprzez kp@ » N, 21 wrz 2008 10:07

Nie przypominam sobie aby robił coś celowo.Wszystko odbyło się poza moja świadomością.Nie napisałeś co robić .Zrobię chyba nową instalację i zobaczę gdzie ten plik wstawi instalka.
kp@
Nuvi 250+CNE 2008 NT +GP Mapa 2008.4 + UMP-pcPL, Nuvi 42LM+CN 2019.30 + UMP-pcPL+ Openstreet Polska
kp@
Bywalec
 
Posty: 182
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 21:01
Lokalizacja: z nad Wisły

Re: Juz dziala

Postprzez Artur » N, 21 wrz 2008 11:44

kp@ napisał(a):Nie przypominam sobie aby robił coś celowo.Wszystko odbyło się poza moja świadomością.
No jak to nie:
kp@ napisał(a):Pociągnąłem nowy skrypt i uruchomiłem pod Vista jako administrator
Pociągnąłeś i gdzie wgrałeś?
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Re: Juz dziala

Postprzez kp@ » N, 21 wrz 2008 12:09

Wgrałem tam gdzie był stary plik tzn c:/garmin/UMP-pcPL.Skrypt uruchomiłem ze starego skrótu.
kp@
Nuvi 250+CNE 2008 NT +GP Mapa 2008.4 + UMP-pcPL, Nuvi 42LM+CN 2019.30 + UMP-pcPL+ Openstreet Polska
kp@
Bywalec
 
Posty: 182
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 21:01
Lokalizacja: z nad Wisły

Postprzez pocio » N, 21 wrz 2008 13:25

ja problem rozwiązałem poprzez dezinstalacje i ponowna instalację UMP
zajęło to mniej czasu niz kombinacje, bo i tak nic nie dawały.
połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam
pocio
B&K Herbapol rowerowanie.pl
Edge 705; Nuvi 1200T
pocio
Bywalec
 
Posty: 137
Dołączył(a): Pt, 08 sie 2008 10:30
Lokalizacja: Kraków

Postprzez kp@ » Pn, 22 wrz 2008 9:14

pocio napisał(a):ja problem rozwiązałem poprzez dezinstalacje i ponowna instalację UMP
zajęło to mniej czasu niz kombinacje, bo i tak nic nie dawały.

potwierdzam to jest najprostsza droga.
kp@
Nuvi 250+CNE 2008 NT +GP Mapa 2008.4 + UMP-pcPL, Nuvi 42LM+CN 2019.30 + UMP-pcPL+ Openstreet Polska
kp@
Bywalec
 
Posty: 182
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 21:01
Lokalizacja: z nad Wisły

Postprzez Pilzner » Śr, 24 wrz 2008 8:10

A można zainstalować UMP-pcPL z installera z NI mając 60CSx?
Bo na stronie jest napisane, że mogą nie działać poprawnie ze względu na polskie znaki...

Niestety musiałem odinstalować poprzednią wersję i teraz nie wiem do końca co wgrać, bo installer do MapSourca jest tylko z wersją NI...

A spakowany plik z wersją zwykłą to *.img do wrzucenia do odbiornika? Czy można go zainstalować pod MapSourca i dopiero później wysłać z całą paczką?
GPSmap 60CSx / nüvi 3790LMT / nüvi 1300
Pilzner
Bywalec
 
Posty: 168
Dołączył(a): Śr, 02 kwi 2008 13:36

Następna strona

Powrót do UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość