Garmin Fenix 5 problem z Gps 100 m róznicy w Tatrach

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Garmin Fenix 5 problem z Gps 100 m róznicy w Tatrach

Postprzez Kamiuch88 » Śr, 24 lut 2021 13:22

Dzień Dobry

Posiadam Garmina fenix 5 , kupiłem go głownie z myślą o trekkingu w górach.
W sierpniu byłem ze znajomymi w Tatrach, załamałem się.
Na 3 wyjścia za każdym razem miałem spore różnice w wysokościach i w dystansie.
Przy szczytach róznica 100 metrów , dwójka znajomych miała polary i pokazywało im wszystko normalnie.
Zmieniałem Gpsy na zwykłu, galileo , i co tam jeszcze, kalibrowałem i dalej nie pomogło.
Czy wysłać zegarek na reklamację ?
Czy nie potrafię go obsłużyc ?
Ostatnio edytowano Śr, 24 lut 2021 16:04 przez sdsyc, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Zmiana działu
Kamiuch88
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr, 24 lut 2021 13:07

Re: Garmin Fenix 5 problem z Gps 100 m róznicy w Tatrach

Postprzez sdsyc » Śr, 24 lut 2021 16:12

Jak w ustawieniach czujników masz ustawioną kalibrację wysokościomierza w trakcie aktywności?
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (był: N250)
Nagarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP (był: Fenix, Epix)
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd + OSM, 7Ways + UMP (był: Oruxmap, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 3239
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Garmin Fenix 5 problem z Gps 100 m róznicy w Tatrach

Postprzez Kamiuch88 » Cz, 25 lut 2021 14:52

Kalibracja automatyczna , wlaczone
Kamiuch88
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr, 24 lut 2021 13:07

Re: Garmin Fenix 5 problem z Gps 100 m róznicy w Tatrach

Postprzez sdsyc » So, 27 lut 2021 8:26

Czy firmware masz aktualny?
Wersja 19.10 usuwała błędy autokalibracji
https://www8.garmin.com/support/downloa ... p?id=11435
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (był: N250)
Nagarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP (był: Fenix, Epix)
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd + OSM, 7Ways + UMP (był: Oruxmap, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 3239
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Garmin Fenix 5 problem z Gps 100 m róznicy w Tatrach

Postprzez Kamiuch88 » Śr, 03 mar 2021 12:50

Wersja oprogramowania 21.00

Jakiego gps uzywacie np. jak chodzicie po Tatrach lub innych górach.
Kamiuch88
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr, 24 lut 2021 13:07

Re: Garmin Fenix 5 problem z Gps 100 m róznicy w Tatrach

Postprzez roro » Śr, 03 mar 2021 22:08

Jeżeli chodzi o wysokość n.p.m, którą podałeś - mam pytanie, czy dane pochodzą z zapisu śladu, czy z odczytu z ekranu,
może odczytujesz dane z nieodpowiedniego pala danych.

Mój odbiornik ma dwie możliwości odczytu danych o wysokości n.p.m, pole danych "Wysokość" i pole danych "Wysokość GPS",
których wskazania mogą się znacznie różnić.

W polu "Wysokość" wyświetlane są dane na podstawie wysokościomierza barometrycznego, które mogą ulec zakłóceniu,
na przykład z powodu dobowego cyklu wzrostu i spadku ciśnienia.

W polu "Wysokość GPS" wyświetlana jest wysokość n.p.m na podstawie sygnału GPS, który może być chwilowo błędny,
zwłaszcza gdy odbiornik jest umiejscowiony na nadgarstku.   

Dane wyświetlane w polu "Wysokość" są danymi zapisywanymi w śladzie, dane z pola "Wysokość GPS" są tylko wyświetlane na ekranie.
roro
Bywalec
 
Posty: 633
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Garmin Fenix 5 problem z Gps 100 m róznicy w Tatrach

Postprzez Kamiuch88 » Śr, 31 mar 2021 10:22

2,683 m
Maksymalna wysokość

tylne np mi odczytało na małej wysokiej

Mała Wysoka – słowacki szczyt w głównej grani Tatr o wysokości 2429 m n.p.m


Gdzie to znajdę ? dwie możliwości odczytu danych o wysokości ?
Kamiuch88
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr, 24 lut 2021 13:07

Re: Garmin Fenix 5 problem z Gps 100 m róznicy w Tatrach

Postprzez sdsyc » Śr, 31 mar 2021 12:42

W ustawieniach aktywności używanej przez Ciebie dodaj ekran z 2 polami, o których pisał roro.
Będziesz mógł to podejrzeć w trakcie trwania aktywności.
Wysokość GPS nie jest zapisywana.
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (był: N250)
Nagarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP (był: Fenix, Epix)
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd + OSM, 7Ways + UMP (był: Oruxmap, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 3239
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Garmin Fenix 5 problem z Gps 100 m róznicy w Tatrach

Postprzez roro » Śr, 31 mar 2021 13:02

Kamiuch88 napisał(a):Gdzie to znajdę ? dwie możliwości odczytu danych o wysokości ?

Jest pewien problem, że mamy różne odbiorniki, część nazw funkcji może się różnić lub nie występować w obu odbiornikach.     
W moim odbiorniku ( turystycznym) wybieram wyświetlanie pola danych "Wysokość" i "Wysokość GPS".
Do czasu włączenia zapisu śladu wartość wyświetlana w obu polach jest jednakowa - pochodzi z sygnału GPS.
Po włączeniu zapisu śladu wartości wyświetlane w polach danych mogą się różnić.

Zakładając, że nie mam wiedzy o istnieniu dwóch różnych pól danych odnośnie wysokości, może się zdarzyć,
że ustawię wyświetlanie pola danych "Wysokość GPS, w przypadku utrudnionego dotarcia sygnału GPS ( np w gęstym lesie) wartość wysokości może być błędna,
bo jest oparta na danych GPS a nie na danych barometrycznych. 

Powinieneś przeprowadzić próbę, przed włączeniem zapisu śladu ( w Twoim przypadku aktywności) wyzeruj dane śladu,
aktywność włącz przy dobrej "widoczności nieba", odczekaj chwilę, jeżeli dane będą nieprawidłowe wyłącz aktywność, wyzeruj ślad i włącz aktywność powtórnie. 

Może jeszcze jedna informacja: przed próbą podłącz odbiornik do Garmin Express - ułatwi akwizycję satelitów przez odbiornik.
roro
Bywalec
 
Posty: 633
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Garmin Fenix 5 problem z Gps 100 m róznicy w Tatrach

Postprzez sdsyc » Śr, 31 mar 2021 16:51

Lista dostępnych pól danych w F5
https://www8.garmin.com/manuals/webhelp ... 1CB3E.html
roro napisał(a):wyzeruj dane śladu [...] wyzeruj ślad i włącz aktywność powtórnie
Tego w zegarkach nie ma ;-) Dopiero włączenie aktywności oznacza rozpoczęcie rejestrowania aktywności
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (był: N250)
Nagarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP (był: Fenix, Epix)
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd + OSM, 7Ways + UMP (był: Oruxmap, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 3239
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Garmin Fenix 5 problem z Gps 100 m róznicy w Tatrach

Postprzez roro » Śr, 31 mar 2021 16:57

sdsyc napisał(a):
roro napisał(a):wyzeruj dane śladu [...] wyzeruj ślad i włącz aktywność powtórnie
Tego w zegarkach nie ma ;-) Dopiero włączenie aktywności oznacza rozpoczęcie rejestrowania aktywności

Myślisz, że o tym nie wiem :( - opis dotyczył mojego odbiornika.
roro
Bywalec
 
Posty: 633
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Garmin Fenix 5 problem z Gps 100 m róznicy w Tatrach

Postprzez sdsyc » Śr, 31 mar 2021 17:26

Nie chodzi o to, co wiesz lub nie, tylko jak ja zrozumiałem Twój tekst. A zrozumiałem tak, że pisząc
wyzeruj ślad
w wątku dotyczącym Fenix 5 prosisz/rekomendujesz, aby Kamiuch88 to uczynił w Fenix 5.
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (był: N250)
Nagarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP (był: Fenix, Epix)
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd + OSM, 7Ways + UMP (był: Oruxmap, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 3239
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03


Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości