Wojtek Szydlowski pisze: 02 lis 2025, 21:33
Jeśli myślisz o zmianie na nowego Etrexa (tak zgaduje).
Nie, nowe ręczniaki interesują mnie wyłącznie z ciekawości, żeby pozostać na czasie z nowinkami. Na takiej samej zasadzie staram się śledzić co nowego w komputerkach rowerowych.
Sam raczej rozglądam się za GPSMap 64s, bo gdzieś wyczytałem, że współpracuje z Garmin Explore.
W ogóle, to kolekcjonuję starocie, bo znam ich potencjał i dzisiaj tym bardziej doceniam programistów.
Poza tym wszystko wciąż działa, z jednym wyjątkiem, z którym obecnie walczy @PouchX (Oregon 550) i kamerką Virb Elite, która się zawiesiła i nie można jej postawić.
Jeśli chodzi o mnie:
- w turystyce pieszej w znanym terenie: Fenix 5 Plus albo 6 PRO i ewentualnie Wahoo Bolt V1 (w zasadzie tylko do rejestracji trasy i ewentualnie do podstawowych danych nawigacyjnych ETA i dystans/przewyższenie do celu),
- w turystyce pieszej w nieznanym obszarze: j.w. i dodatkowo właśnie ręczniak, czyli najczęściej TwoNav (dowolny, ale TwoNav w mojej opinii najlepiej wyświetla arkusze map rastrowych, automatycznie podaje też te adekwatne dla aktualnej pozycji),
- na rower: Wahoo Bolt V1 albo Roam V1 (na zmianę, żeby regenerować akumlatorki; Roam tam, gdzie więcej podjazdów, bo ma opcję Summit) i jeszcze koniecznie jeden z ręczniaków - wystarczyłby TwoNav, ale dodatkowo dla ekranu danych i jako backup używam też Oregona/Dakotę albo eTrexa.
Wojtek Szydlowski pisze: 03 lis 2025, 08:55
Interfejs jest smartfonowy i trzeba się odzwyczaić od tego, że odbiornik jest sekwencją ekranów ze stałą zawartością.
...
Ekran mapy jako taki sam w sobie właściwie nie istnieje, jest wywoływany dopiero z tego widgetu.
To żaden problem, bo Oregon 700 ma już taki smartfonowy tryb, który nazywa się "Aktywność". Niestety też nie startuje ekranem mapy, więc trzeba też raz "pacnąć" w ekran.
Oregon 700 ma też tryb "Klasyczny", czyli może startować ekranem mapy, czy też w ogólności tym ekranem, który jest skonfigurowany jako pierwszy. Jeśli próbowałbym się jakoś odnosić do nowych ręczniaków, to Oregon 700 ma wszystko, tylko w innym oprogramowaniu, wg "starej szkoły". Przede wszystkim łączy się ze smartfonem, choć nie przez Garmin Explore i Garmin Connect, a przez aplikacje (gpximport,komoot, wikiloc, etc.).
Nie planuje kursów w odbiorniku ani nie przechowuje w nim biblioteki punktów ani tras, przesyłam ślad przed wycieczka i nawiguje po nim, albo - jeśli nie mam konkretnych planów - jadę i zerkam na mapę, co przede mną. Więc nie wypowiem się, czy planowanie jest wygodne.
Też tak właśnie robię. To sprawia mi też największą frajdę (większą niż później sama wycieczka) i zajmuje mi dużo czasu, bo korzystam z różnych serwisów internetowych, sprawdzam atrakcyjność i natężenie ruchu dróg na StreetView itp.
Po wycieczce kasuję te planowane trasy i tworzę zupełnie nowe.
Ekran dotykowy + guziki to jest to. Na pewno dla rowerzysty to zaleta.
Nie tylko dla rowerzysty, ale również dla pieszego turysty. To jest największa przewaga nad smartfonem (nawet tym z Locusem), gdy w mrozie, błocie i w ogóle spoconymi paluchami, próbując wyrównać oddech, w terenie próbuję coś wyszukać. Wtedy uproszczony i dedykowany jednemu celowi interfejs ręczniaków, plus obsługa za pomocą przycisków sprawdza się o niebo lepiej. Już chociażby przez to, co za niedługo, a nawet obecnie, gdy poranki są chłodne, ćwiczymy z ubranymi rękawiczkami. Można w ciemno włączyć wybrane funkcje, przeskalować ekran, albo do zablokować. Jestem przekonany, że GPSMap H1 w zimie sprawdzi się znakomicie (czego już nie będzie można powiedzieć niestety o w pełni dotykowym eTrexie Touch.
To trochę tak jak z latarką w smartfonie - jest, ale w warsztacie, czy w laboratorium nadal lepiej się sprawdzi dedykowana lampka w pancernej obudowie.
Od 10 lat korzystam z tego usprawnienia w TwoNav: Sportiva, Anima Plus i Cross+. Z tym, że odnoszę wrażenie, że konfiguracja klawiszy w TwoNav jest bardziej bogata i można ją ustawić w pełni pod siebie (funkcje pojedynczego i podwójnego klinięcia, osobne przyciski do skalowania map).
W TwoNav można np. klawiszem wyłączyć dotyk, co w tym odbiorniku jest zasadne, bo mapa od razu po dotknięciu się aktywuje.
Poza tym to jeden z dwóch najlepszych systemów mapowych na rynku.