[News] GPSMAP H1 oraz Plus

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Re: [News] GPSMAP H1 oraz Plus

Post autor: Marko »

Wojtek Szydlowski pisze: 02 lis 2025, 20:27 Nawet na Climb Pro mi nie zalezy już.
Na etapie planowania trasy wiem, jakie będą podjazdy / podejścia. Nie stanowią one dla mnie problemu a co to zmienia, że w trakcie pokonywania podjazdu wiem, ile do końca, w pionie czy poziomie. I tak muszę podjechać :)
Tym tropem to wrócimy do korzeni, czyli mapy i kompasu.
ClimbPRO mi się przydaje, z tym, że typowe podjazdy w Beskidach mają zwykle kilka (3-9) kilometrów, z różnym nachyleniem i dobrze wiedzieć na jakim odcinku się aktualnie jedzie.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Wojtek Szydlowski
Bywalec
Been thanked: 2 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Aż tak, to może nie.
A GPSMap pokazuje profil kursu, więc można na oko zobaczyć, gdzie jest szczyt.
Nie ma tak rozbudowanej informacji jak miałem w Edge, podanej w metrach w pionie o poziomie albo cieniowanie nachylenia trasy.
Fajne, ale mnie już zbędne,
Nie chcę nikogo przekonywać do podążania za moją zmiana podejścia do gadżetów w turystyce, pisze tylko o swoich przemyśleniach.
Rezygnuje.z nadmiaru gadżetów, które rozpraszają mnie i odciągają od tego, po co idę w góry albo jadę w trasę rowerową.
W razie potrzeby mam to wszystko w Locusie podane w sposób, w jaki żaden Garmin nie ma i nie będzie miał pewnie jeszcze bardzo długo albo nie będzie nigdy, bo rozwój Edge idzie w kierunku jaki można sprawniej monetyzować, tj. funkcje treningowe lub absurdalne segmentowanie odbiorników na zwykłe, MTB itd, itp. .
GPSMap H1 + Forerunner 965
Wojtek Szydlowski
Bywalec

Dwa przykłady z Locusa dla których Climb Pro jest daleko w tyle.
1. Wykres profilu trasy. Jednoczesne wyświetlanie osi wysokości i nachylenia. Pełna informacja. Przesuwanie, powiększanie itp: momentalnie.
2. Genialna w swej prostocie personalizacja wyświetlania zaplanowanej trasy na mapie.
W górach używam głównie map Compass jako podkładu a trasa, to linia ciągła o grubości 15 pikseli, lekko przezroczysta, kolorowana nachyleniem trasy, odcienie od niebieskiego (ostry spadek), przez zielony, żółty, czerwony, bordo (ostro w górę).
Na 6.8 cala ekranie wygląda to fenomenalnie i jest bardzo czytelne, także w słońcu
Bateria 6500 mAh, cena telefonu mniejszą niż nowy Edge.
Dla mnie wybór jest prosty :)
Uprzedzając pytanie, po co kupiłem H1: nic mnie w sumie nie kosztował, po sprzedaży Edge i GPSMap 67 nawet mi coś zostało w gotówce
Ostatnio zmieniony 02 lis 2025, 21:19 przez Wojtek Szydlowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Wojtku
ja to rozumiem. Nie czepiam się błędów w oprogramowaniu, bo znając Garmina za 2 lata będą one naprawione.
Chcę tylko mocno podkreślić, że mamy w aktualnej wersji oprogramowania rozbieżność między specyfikacją a rzeczywistą funkcjonalnością odbiornika.
Co ciekawe, wersji globalnej "Ascent Planning" zniknął ze strony internetowej, a jest np. na tej stronie. Jest też na stronie Etrex Touch, a to chyba bliźniacze oprogramowanie.
To czy korzystamy z tego, czy nie, to już dyskusja akademicka.

Przypominam również, że zniknęła wyszukiwarka adresów, czyli było, nie było, podstawowa funkcja nawigacyjna, która była już w ręczniakach w 2008 roku i chyba wcześniej też.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Wojtek Szydlowski
Bywalec

Marko, ja w sprawie Ascent Planing nawet do pomocy technicznej dzwoniłem.
Zgłaszałem im też niedziałający Livetrack. Sekwencje czynności, które w 100% powtarzalny sposób powodują restart. Itd. itp.
Ale nie zamierzam się kopać z koniem.
Dla mnie to już firma od zegarków dla majętnych ludzi.
Telefon z dobrą aplikacja jest Imho lepszy dla większości typowych zastosowań.
Kupiłem sobie na stare lata H1, bo mam sentyment do tej serii i bawię się odbiornikiem.
Świadomy błędów i tego, że ta linia turystyczna to absolutna nisza.
Po obcięciu wymagań o 3/4 da się z tym odbiornikiem podróżować :)
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Ja nie wątpię, że spełni oczekiwania.
Jedynie w obecnej dobie AI, liczyłem na lepszy routing, sprytne komunikaty nawigacyjne, czyli coś więcej niż dotychczas.
Zacytowany przeze mnie kilka postów wyżej film YT GPS Radlera ewidentnie pokazuje jednak braki i uciążliwości w tak podstawowej czynności jak nawigacja po kursie w tym odbiorniku. Korzystać z pewnością się da, ale w tym zakresie nowością są tylko strzałki kierunku na śladzie - pożyteczne, ale da się bez tego żyć, a nawet w szczególnych przypadkach mogą przeszkadzać i zasłaniać szczegóły mapy.
Wojtek Szydlowski
Bywalec

Jeśli myślisz o zmianie na nowego Etrexa (tak zgaduje) to nie polecam. Niewiele zyskasz i będziesz rozczarowany mając wiedzę, jaka masz.
Dla mnie było "warto" bo od dawna planowałem pozbycie się wszystkich urządzeń, łącznie z zegarkiem i zostawienie jednego, z czasem błędy poprawią i będzie dobrze.
Co do adresów: pewnie kombinują tak, że jest do tego ten Garmin Explorer, gdzie możesz wyszukać punkt o przesłać do odbiornika.
Albo "zapomnieli" dodać i w jakiejś wersji softu to przywrócą.
Na ClimbPro nie liczył bym wcale. Ascent Planning pewnie wyciął marketing obawiając się kanibalizacji serii Edge
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Antonio »

Wojtek Szydlowski pisze: 02 lis 2025, 21:33 Na ClimbPro nie liczył bym wcale. Ascent Planning pewnie wyciął marketing obawiając się kanibalizacji serii Edge
Bez przesady z tą kanibalizacją. Seria Edge służy do zupełnie czegoś innego. To bardziej komputery sportowe, nie służą do turystyki rowerowej (może poza Explorer), bardziej do kolarstwa sportowego. A powyższe funkcje bardzo się przydają nawet w turystyce. Także Garmin trochę pokpił sprawę. Tym bardziej, że już od dawna przyzwyczaił użytkowników, że są one dostępne.
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Wojtku, mam pytanie o interfejs.
Jak Ci się go obsługuje? Czy nie poszło to zbyt mocno w stronę smartfona i można "zaklinać się", jak w eTrexie 35?
Z filmu wynika kilka uciążliwości, takich jak np. brak zapętlenia ekranów menu,, niezbyt czytelne działanie klawiszy +/- na ekranie startowym. W komentarzach rzuca się praca na mapie - przypadkowe generowanie Waypointów podczas tworzenia kursu w odbiorniku.
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

Gadżety w turystyce..... No właśnie coś w tym jest. Jak wchodziłem z ekipą do jeziora Udziro w Gruzji i pokazywałem im profil wysokość to mnie chcieli zlinczować 😀. Ludzie nie chcą wiedzieć ile do celu, bo i tak trzeba przejść. Tylko że treking był z przewodnikiem, na nim spoczywała odpowiedzialność czy zdążymy, a jak pogoda się zmieni to jaka decyzja. Przewodnik miał telefon i jakąś aplikację która najlepiej odzwierciedlała teren. W garminie to w moim odczuciu w terenie to jest mega wygodnie vs telefon problem zaczyna się kiedy wsiadasz do terenówki. Zwykły telefon nawet na kilkunastu aplikacjach jest wygodniejszy. Przewodnik mówił nam jaką aplikację ściągnąć i linki na grupie Messenger wysyłał gdzie mamy się spotkać. Garmin w tym momencie jest bezużyteczny. Wymaga od wszystkich urządzeń, wspólnego środowiska itd.
Wojtek Szydlowski
Bywalec

Interfejs jest smartfonowy i trzeba się odzwyczaić od tego, że odbiornik jest sekwencją ekranów ze stałą zawartością.
Teraz możesz zdefiniować ekrany coś a'la smartfon a na ekranach obiekty a'la widgety na smartfonie.
Na dobrą sprawę można mieć jeden ekran a na nim komplet widgetów.

Ja mam dwa ekrany:
- stan bieżący (czas, dystans, mapa, wykres wysokości)
- nawigacja (pola opisujące wyznaczoną trasę)

Ekran mapy jako taki sam w sobie właściwie nie istnieje, jest wywoływany dopiero z tego widgetu.
Początkowo to dziwi, ale później już nie. Szczególnie, że mapa jako widget o wielkości np połowy ekranu działa jak mapa, przesuwa się, itd i jest całkiem czytelną a po pacnieciu w nią dopiero otwiera się ekran mapy.

Jedyne co mi trochę przeszkadza, to mniejsza dowolność w konfiguracji pustych miejsc na pola danych / widgety. W Edge można znacznie dokładniej ustawić ekrany "pod siebie", tu jest kilka predefiniowanych ekranów i możliwość ustawienia własnego, ale z dość uboga konfiguracją.

Nie planuje kursów w odbiorniku ani nie przechowuje w nim biblioteki punktów ani tras, przesyłam ślad przed wycieczka i nawiguje po nim, albo - jeśli nie mam konkretnych planów - jadę i zerkam na mapę, co przede mną. Więc nie wypowiem się, czy planowanie jest wygodne.

Interfejs oceniam jako bardzo uproszczony w stosunku do poprzednich modeli. Początkowo to irytuje, szczególnie jeśli ktoś zna dobrze poprzednie menu.
A z drugiej strony jest o wiele mniej klikania.
Idea "widgetów" jest moim zdaniem bardzo dobra a tej wielkości ekran już na to pozwala.

Zmianę i uproszczenia oceniam na plus.
Dla każdej aktywności można zdefiniować inne ekrany.
Ja mam dwie aktywności: Wędrówka i Wycieczka rowerowa.
Na każdej z nich ekrany ustawione pod dany rodzaj wycieczki. Coś jak kiedyś profile, tyle, że w profilu można było zmieniać każde ustawienie odbiornika, a tu tylko ekrany i niewiele ustawień samego odbiornika.
Liczę, że kiedyś dodadzą więcej możliwości konfiguracji własnego ekranu.
Ekran dotykowy + guziki to jest to. Na pewno dla rowerzysty to zaleta.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Wojtek Szydlowski pisze: 02 lis 2025, 21:33 Jeśli myślisz o zmianie na nowego Etrexa (tak zgaduje).
Nie, nowe ręczniaki interesują mnie wyłącznie z ciekawości, żeby pozostać na czasie z nowinkami. Na takiej samej zasadzie staram się śledzić co nowego w komputerkach rowerowych.
Sam raczej rozglądam się za GPSMap 64s, bo gdzieś wyczytałem, że współpracuje z Garmin Explore.
W ogóle, to kolekcjonuję starocie, bo znam ich potencjał i dzisiaj tym bardziej doceniam programistów.
Poza tym wszystko wciąż działa, z jednym wyjątkiem, z którym obecnie walczy @PouchX (Oregon 550) i kamerką Virb Elite, która się zawiesiła i nie można jej postawić.

Jeśli chodzi o mnie:
- w turystyce pieszej w znanym terenie: Fenix 5 Plus albo 6 PRO i ewentualnie Wahoo Bolt V1 (w zasadzie tylko do rejestracji trasy i ewentualnie do podstawowych danych nawigacyjnych ETA i dystans/przewyższenie do celu),
- w turystyce pieszej w nieznanym obszarze: j.w. i dodatkowo właśnie ręczniak, czyli najczęściej TwoNav (dowolny, ale TwoNav w mojej opinii najlepiej wyświetla arkusze map rastrowych, automatycznie podaje też te adekwatne dla aktualnej pozycji),
- na rower: Wahoo Bolt V1 albo Roam V1 (na zmianę, żeby regenerować akumlatorki; Roam tam, gdzie więcej podjazdów, bo ma opcję Summit) i jeszcze koniecznie jeden z ręczniaków - wystarczyłby TwoNav, ale dodatkowo dla ekranu danych i jako backup używam też Oregona/Dakotę albo eTrexa.
Wojtek Szydlowski pisze: 03 lis 2025, 08:55 Interfejs jest smartfonowy i trzeba się odzwyczaić od tego, że odbiornik jest sekwencją ekranów ze stałą zawartością.
...
Ekran mapy jako taki sam w sobie właściwie nie istnieje, jest wywoływany dopiero z tego widgetu.
To żaden problem, bo Oregon 700 ma już taki smartfonowy tryb, który nazywa się "Aktywność". Niestety też nie startuje ekranem mapy, więc trzeba też raz "pacnąć" w ekran.
Oregon 700 ma też tryb "Klasyczny", czyli może startować ekranem mapy, czy też w ogólności tym ekranem, który jest skonfigurowany jako pierwszy. Jeśli próbowałbym się jakoś odnosić do nowych ręczniaków, to Oregon 700 ma wszystko, tylko w innym oprogramowaniu, wg "starej szkoły". Przede wszystkim łączy się ze smartfonem, choć nie przez Garmin Explore i Garmin Connect, a przez aplikacje (gpximport,komoot, wikiloc, etc.).
Wojtek Szydlowski pisze: 03 lis 2025, 08:55 Nie planuje kursów w odbiorniku ani nie przechowuje w nim biblioteki punktów ani tras, przesyłam ślad przed wycieczka i nawiguje po nim, albo - jeśli nie mam konkretnych planów - jadę i zerkam na mapę, co przede mną. Więc nie wypowiem się, czy planowanie jest wygodne.
Też tak właśnie robię. To sprawia mi też największą frajdę (większą niż później sama wycieczka) i zajmuje mi dużo czasu, bo korzystam z różnych serwisów internetowych, sprawdzam atrakcyjność i natężenie ruchu dróg na StreetView itp.
Po wycieczce kasuję te planowane trasy i tworzę zupełnie nowe.
Wojtek Szydlowski pisze: 03 lis 2025, 08:55 Ekran dotykowy + guziki to jest to. Na pewno dla rowerzysty to zaleta.
Nie tylko dla rowerzysty, ale również dla pieszego turysty. To jest największa przewaga nad smartfonem (nawet tym z Locusem), gdy w mrozie, błocie i w ogóle spoconymi paluchami, próbując wyrównać oddech, w terenie próbuję coś wyszukać. Wtedy uproszczony i dedykowany jednemu celowi interfejs ręczniaków, plus obsługa za pomocą przycisków sprawdza się o niebo lepiej. Już chociażby przez to, co za niedługo, a nawet obecnie, gdy poranki są chłodne, ćwiczymy z ubranymi rękawiczkami. Można w ciemno włączyć wybrane funkcje, przeskalować ekran, albo do zablokować. Jestem przekonany, że GPSMap H1 w zimie sprawdzi się znakomicie (czego już nie będzie można powiedzieć niestety o w pełni dotykowym eTrexie Touch.

To trochę tak jak z latarką w smartfonie - jest, ale w warsztacie, czy w laboratorium nadal lepiej się sprawdzi dedykowana lampka w pancernej obudowie.

Od 10 lat korzystam z tego usprawnienia w TwoNav: Sportiva, Anima Plus i Cross+. Z tym, że odnoszę wrażenie, że konfiguracja klawiszy w TwoNav jest bardziej bogata i można ją ustawić w pełni pod siebie (funkcje pojedynczego i podwójnego klinięcia, osobne przyciski do skalowania map).
W TwoNav można np. klawiszem wyłączyć dotyk, co w tym odbiorniku jest zasadne, bo mapa od razu po dotknięciu się aktywuje.
Poza tym to jeden z dwóch najlepszych systemów mapowych na rynku.
Wojtas81
Początkujący
Has thanked: 1 time

Post autor: Wojtas81 »

Marko pisze: 03 lis 2025, 09:54Sam raczej rozglądam się za GPSMap 64s, bo gdzieś wyczytałem, że współpracuje z Garmin Explore.
W ogóle, to kolekcjonuję starocie, bo znam ich potencjał i dzisiaj tym bardziej doceniam programistów.
Jeśli już to polecam 64sx zamiast 64s. Seria 64x to odświeżony model z 2019 roku, a seria 64 to 2014 rok. Seria x obsługuje m.in. Gallileo oraz dane EPO, poza tym w większości to dokładnie to samo.
Ogólnie jednak te odbiorniki mają opinię żylety. Praktycznie brak jakichkolwiek błędów, niedoróbek i wad.

Też kolekcjonuję stare. Ktoś powiedział śpieszmy się cenić stare Garminy, bo szybko odchodzą.
Teraz kupiłem 66sr, ale jeszcze nie otrzymałem. Jak będzie stan dobry, to ze mną zostanie.

Nie podobają mi się zmiany w którym to wszystko idzie. Dziwi mnie np popularność zegarków, które są fajne, ale bardziej gadżeciarskie niż użyteczne.
Testowałem to na rowerze i wad jest dużo więcej niż tylko mały ekran. Stary Oregon dosłownie miażdży każdy zegarek pod kątem możliwości nawigacji (konfigurowalność ustawień, planowanie).

No i te parcie na abonamenty. Mam wrażenie, że Garmin preferuje coraz bardziej swoje mapy (w tym także te płatne/abonamentowe), a inne traktuje jako "zło konieczne".
Potrafią skopać coś w routingu tak, że na alternatywnych mapach rower prowadzi przez drogę szybkiego ruchu. Nie ma takich problemów na starszych odbiornikach.

Ktoś powiedział, że celem firm jest produkcja dobrych wyników finansowych. To co my dostajemy to tylko produkt uboczny w drodze do tego celu.
Garmin Drive 40 + Garmin Oregon 700 + Garmin Forerunner 955
Wojtek Szydlowski
Bywalec

Niezłym podsumowaniem może być ten przypięty wpis administratora strony GPSrChive.
A on wie o czym pisze, ma ogromną wiedzę o Garminach:

W skrócie: nie kupować H1, zanim nie zostanie ustabilizowane oprogramowanie (o ile w ogóle kiedykolwiek zostanie).
https://www.gpsrchive.com/Discussion/vi ... php?t=3587

Cóż, trudno się nie zgodzić :)
Ja nie żałuję przesiadki z 67, bo traktuję Garmina jako gadżet, nie zależy od niego jakość / bezpieczeństwo moich wycieczek.
Wojtas81
Początkujący
Has thanked: 1 time

Post autor: Wojtas81 »

Nie powinno to stanowić zaskoczenia dla kogokolwiek, kto wie jak tworzone jest oprogramowanie.
Nie ma fizycznie takiej możliwości, żeby oprogramowanie poprawiane latami (a nawet dziesięcioleciami) było mniej stabilne od oprogramowania, które dopiero co się pojawiło.

Odnosząc to tutejszego wątku, w ciemno mogę powiedzieć, że seria GPSMAP 64 będzie nieporównywalnie bardziej niezawodna i stabilna od np GPSMAP H1.
Nie muszę kupować żadnego z tych urządzeń, żeby to wiedzieć.

Ci którzy kupili H1, Etrex Touch albo Fenixy 8 Pro licząc na niezawodność i stabilność, naoglądali się o kilka reklam za dużo (tak ci wszyscy YouTuberzy to też reklamy, a raczej krypto-reklamy).
Garmin Drive 40 + Garmin Oregon 700 + Garmin Forerunner 955
ODPOWIEDZ