Garmin eTrex 10/20/30

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez GPS Maniak » Pn, 17 paź 2016 18:29

Zdania zapewne będą podzielone, bo i różne są nasze doświadczenia w różnych rodzajach aktywności, z różnymi modelami i różnymi ustawieniami zaposu śladu. Przykładowo: ustawiając zapis śladu co 1 sekundę łapiesz wszystkie odchylenia związane z "pływaniem sygnału", co zapewne nie będzie miało większego znaczenia na wycieczce, na której jesteś cały czas w ruchu i masz jako taką prędkość - np. na rowerze, ale już podczas wycieczki pieszej na której często się zatrzymujesz czy to przy podchodzeniu, czy choćby dużo po drodze fotografując, nabijesz długość śladu, który zapewne będzie dłuższy niż wynika to z komputera podróży, a bliższy prawdy będzie wówczas komputer podróży. Ale na tej samej pieszej wycieczce, ustawiając zapis śladu co 10m otrzymasz zapewne długość śladu (rozumianą jako suma odcinków) mniejszą niż wskazania komputera podróży i na dodatek jeżeli droga nie była jakąś upierdliwą percią biegnącą krótkimi zakosami zapewne to właśnie suma odcinków śladu będzie bliższa prawdy.

Krótko mówiąc: nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie, bowiem zbyt wiele czynników ma wpływ na to czy ślad będzie bliższy prawdy czy może komputer podróży. Takie jest moje zdanie w tej materii. Oczywiście mogę się mylić ...
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez Rafael » Pn, 17 paź 2016 18:44

Dzięki Lechu,
Interwał zapisu śladu mam ustawiony jako dystans 10 metrów dla jazdy rowerem , po to właśnie by chipset za bardzo nie pływał.
Zatem skłaniam się bardziej ku dystansowi widocznemu na ekranie Etrexa.
Tym bardziej że kiedyś sprawdzałem go na bieżni 60m i pokazał w 4 próbach na 5 właśnie te 60 metrów.
Rafael
 
Posty: 20
Dołączył(a): N, 06 gru 2015 13:14

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez pawel1000 » Śr, 19 paź 2016 23:08

Witam.
Mam pewien problem z moim etrex 10. Baterie rozładowały się do zera nawigacja wyłączyła się, i po wymianie baterii na nowe meni jest w języku angielskim.
W ustawieniach jak klikam na pole do zmiany języka nie ma żadnej reakcji, inne pola działają prawidłowo.
Miał już może ktoś taki przypadek?
Nawigacje mam od kilku miesięcy, nie znam dobrze angielskiego i jest to trochę uciążliwe dla mnie.
pawel1000
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr, 19 paź 2016 22:53

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez wodzirej » Cz, 20 paź 2016 1:08

Przeklikaj ekrany aż zobaczysz ikonę klucza podpisana 'Setup'. Kliknij w nią i znajdź 'System'. Tam trzecia pozycja od góry 'Language'. Kliknij w to, wybierz 'Polish'.
Oregon 750, Nuvicam, Virb XE, vivoactiv 3 Music
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1913
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez pawel1000 » Cz, 20 paź 2016 7:18

O tym właśnie w swoim poście napisałem, klikam na language i brak reakcji.
pawel1000
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr, 19 paź 2016 22:53

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez wodzirej » Cz, 20 paź 2016 9:55

Czyżby wyparował plik z językiem polskim? Możesz to sprawdzić: podłącz etrex'a kablem USB do komputera -> Garmin -> Text
powinien być plik 'Polish.gtt'
Jeśli pliku nie ma to mogę Ci go podesłać. Na jaki e-mail?
Oregon 750, Nuvicam, Virb XE, vivoactiv 3 Music
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1913
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez roro » Cz, 20 paź 2016 10:18

pawel1000 napisał(a):W ustawieniach jak klikam na pole do zmiany języka nie ma żadnej reakcji, inne pola działają prawidłowo.

Zrób "Reset"
(wcisnąć menu+joysticka i przycisku power)
roro
Bywalec
 
Posty: 475
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez pawel1000 » Cz, 20 paź 2016 11:59

Próbowałem i nawigacja nie chce się zresetow
pawel1000
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr, 19 paź 2016 22:53

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez roro » Cz, 20 paź 2016 12:18

Można próbować " uaktualinić " Fv do wcześniejszej wersji lub zgłosić reklamację do serwisu Garmin.
( odbiornik objęty jest gwarancją).

Ps.
Jeżeli po zakupie odbiornika nie przeprowadziłeś aktualizacji Fv, możesz to zrobić:

http://www8.garmin.com/support/collecti ... 0-00970-00
roro
Bywalec
 
Posty: 475
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez pawel1000 » Cz, 20 paź 2016 20:00

Folder z plikami text jest pusty, wyparowało wszystko.
Nawigacja jest nowa na gwarancji.
Wszedłem do programu Garmin Express i aktualizowałem urządzenie, przy okazji zainstalowałem plik językowy Polski.
Dziękuję Panowie za pomoc wszystko teraz działa jak należy.
Pozdrawiam Paweł.
pawel1000
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr, 19 paź 2016 22:53

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez roro » Cz, 20 paź 2016 21:11

pawel1000 napisał(a):Folder z plikami text jest pusty.

No... muszę Ci powiedzieć, :) nawet jeżeli katalog Text jest pusty,
to wybór "języka" powinien działać, oczywiście wybór jest ograniczony,
można wybrać tylko English :D .
roro
Bywalec
 
Posty: 475
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez Zaworov » So, 22 paź 2016 19:08

Kolejne pytanie żółtodzioba z mojej strony.

Chcę zrobić prostą i podstawową rzecz w eTrexie 30stce. Biorę opcję "dokąd" z nadzieją, że odbiornik poprowadzi mnie po leśnych ścieżkach, ale on uparcie wyznacza trasę po drogach miejskich.

Uprzedzając pytania:
- mam włączone OMP mapy + jakąś nakładkę PL ścieżki 2014. Zakładam, że leśne ścieżki są mapowane. Czy może to, że widzę je na mapie nie jest równoznaczne z tym, że wyznaczy po nich trasę...?
- w ustawieniach trasy włączyłem tryb piechura i nakazałem omijanie dróg.

Druga rzecz, która mnie nurtuje. Czy gdy już mam wyznaczoną trasę z punkty A do punktu C, czy jest jakiś sposób aby doń dodać jeszcze jeden punkt na trasie C i uzyskać A - C - B. Sposób intuicyjny rozumiałbym jako wybranie na mapie danego punktu, wciśnięcie gałki i wybranie "dodaj do trasy" czy coś w ten deseń, ale tak to niestety nie działa :P

Rany, ja myślałem, że jestem w stanie ogarnąć każde urządzenie elektroniczne w miarę szybko, ale już teraz rozumiem dlaczego sprzęt Garmina wymagał powstania tak rozbudowanego forum. User friendly to nie jest.
Zaworov
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pn, 26 wrz 2016 10:21

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez GPS Maniak » So, 22 paź 2016 20:28

Zaworov napisał(a): jakąś nakładkę PL ścieżki 2014. Zakładam, że leśne ścieżki są mapowane. ?

Określenie "mapowane" nie jest dla mnie zbyt jasne. Z punktu widzenia tematu jaki poruszyłeś bardziej interesujące byłoby pytanie czy są to obiekty "routowalne" (nadające się do automatycznego wyznaczania tras), a zdaniem autora tej mapy: Mapa Scieżki_PL nie posiada danych do routingu,
Zaworov napisał(a):Czy może to, że widzę je na mapie nie jest równoznaczne z tym, że wyznaczy po nich trasę...?

No właśnie. Nie jest równoznaczne.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez roro » N, 23 paź 2016 16:15

Zaworov napisał(a):Czy gdy już mam wyznaczoną trasę z punkty A do punktu C, czy jest jakiś sposób aby doń dodać jeszcze jeden punkt na trasie C i uzyskać A - C - B.

W odbiorniku można wyznaczyć trasę zawierającą wiele punktów pośrednich - skorzystaj z "Planuj trasę :D ".
Wybierz "Konfiguracja" - "Wyznaczanie trasy" - " Bezdroża ",
będziesz miał możliwość wyznaczenia trasy bez automatycznego wyznaczania.
roro
Bywalec
 
Posty: 475
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez Zaworov » Pt, 28 paź 2016 21:14

Dzięki Wam za odpowiedzi. Ja jednak wciąż mam problemy :)

Ściągnąłem sobie najnowsze mapy UMP. Z Map Source'a ściągnąłem na eTrexa. Wyznaczam sobie rout ładnie po leśnych szlakach, o tak:
Obrazek

Wygląda więc na to, że ścieżki/szlaki te są routowane. Dlaczego więc do diaska eTrex uparcie prowadzi mnie drogą samochodową (wyżej Kielecka) naokoło?

Opcje ustawione to:
Wyznaczanie tras: Czas po drogach/dystans po drogach na zmianę - rezultat ten sam.
Ustawione "Bezdroże" powoduje że pokazuje linię prostą do celu. Monit nie wiem co oznacza :)
Oblicz trasy dla: pieszy.
Zablokuj po drogach: Tak
Zjeścia z drogi: auto
Konfiguracja unikania: unikaj na wszystkim

Co robię źle?

Dziękuję za pomoc!
Zaworov
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pn, 26 wrz 2016 10:21

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Tomek B. i 2 gości