Garmin eTrex 10/20/30

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez pelsta » Pt, 28 paź 2016 21:51

No ale leśne szlaki to właśnie drogi gruntowe...
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 890
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez Zaworov » So, 29 paź 2016 18:53

Hm... Dobra, wyłączywszy unikanie dróg gruntowych zaczął łapać leśne drogi. W nawiązaniu do wyżej załączonego screena, wciąż prowadzi mnie po asfaltówce. Czy po otrzymaniu proponowanej trasy mogę ją jakkolwiek zmienić, jeżeli nie jestem z niej w pełni usatysfakcjonowany? Chodzi mi tutaj o dodanie punktu pośredniego przez który chcę koniecznie iść.

Opcja Planowanie trasy nie do końca rozwiązuje problem bo wymaga większej pracy (więcej punktów do zaznaczenia + przewijanie mapy).

Dzięki za pomoc i wyrozumiałość :)
Zaworov
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pn, 26 wrz 2016 10:21

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez Rafael » Pn, 31 paź 2016 23:13

Witam ponownie.
Takie mam pytanie odnośnie '10-tki :
Czy ten Etrex może rejestrować ślad dłuższy niż 10 000 pkt ? Bo przy zapisie "dystans 0,01km " starcza ledwo na 120-130 km rowerowej trasy .
Jeżdżę dalej niż napisałem i radze sobie zapisując ślad w pamięci około setnego km i uruchomieniem zapisu z "puli" drugiego 10.000 punktowego śladu.
Do domu przywożę wiec dwa ślady i dopiero na kompie je łącze .
Zależy mi aby pozbyć się tej niedogodności i rejestrować od razu np 14890 pkt trasy.

Da się czy trzeba tu Etrexa 20 z kartą pamięci?

R/
Rafael
 
Posty: 20
Dołączył(a): N, 06 gru 2015 13:14

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez GPS Maniak » Wt, 01 lis 2016 0:39

Dawno nie zaglądałem do specyfikacji Etrexów, ale w ciemno zakładam, że Etrex 20 ma dokładnie to samo ograniczenie, znane też z innych ręczniaków Garmina.

Moje "pomysły":
1. Ustaw archiwizację/automatyczny zapis śladu na: "gdy bufor zapełniony" (czy jakoś tak). Oczywiście wówczas znów otrzymasz 2 ślady do połączenia. Albo
2. Zwiększ interwał zapisu na 0,02 km albo
3. Zakładając że nie jedziesz całe 150-200 km po samych serpentynach, ustaw zapis na "Auto", bo zapis co 10m gdy odcinkami jedziesz np. 200-300m prostą jak drut drogą zupełnie niepotrzebnie nabija punkty śladu.

Nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
Tak czy siak o 14 tys. pkt. jednego śladu, raczej odpada.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez Rafael » Wt, 01 lis 2016 6:42

Dziękuję za odpowiedź.
Aktualnie posiadam model 10 i w ustawieniach nie opcji archiwizuj.
Moge oczywiscie ustawić zapis co 20 metrow ale ucierpi na tym dokładność przebiegu zarejestrowanej trasy. To samo sie tyczy trybu auto. Obszernie sie bawiłem ustawieniami zapisu (czas,auto,dystans) i najdokladniejszy ślad np. w zakrętach Etrex 10 rysuje w ustawieniu " dystans 0,01km"
A na jakosci zapisanej trasy mam istnego hopla.
Wydaje mi sie także że od dokładności zapisu zalezy też dystans wycieczki.
Zatem chcąc mieć jeszcze "lepiej" najwyźsza pora na Edge 520/810 lub Touring
Etrex to jednak turystyk i rowerowo trochę " proteza" licznika Gps.
Za to tania.
Rafael
 
Posty: 20
Dołączył(a): N, 06 gru 2015 13:14

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez pelsta » Wt, 01 lis 2016 10:45

Rafael napisał(a):Aktualnie posiadam model 10 i w ustawieniach nie opcji archiwizuj

Dobrze szukałeś?
W podręczniku do eTrex 10/20/30, strona 32-33:
Ustawienia śladu
Wybierz kolejno Konfiguracja > Ślady.
• Wykres śladu — włączenie/wyłączenie
rejestrowania śladów.
• Metoda rejestracji — wybór metody
rejestrowania śladu. Opcja Auto
pozwala rejestrować ślady ze zmienną
częstotliwością w celu utworzenia
optymalnego odwzorowania śladów.
• Interwał — wybór częstotliwości
rejestrowania śladów. Częstsze
rejestrowanie punktów pozwala uzyskać
bardziej szczegółowy ślad, powoduje
jednak szybsze zapełnianie się wykresu
śladu.
Autoarchiwizacja — wybór
automatycznej metody archiwizacji
w celu porządkowania śladów. Ślady są
zapisywane i usuwane automatycznie
w oparciu o ustawienia użytkownika.

• Kolor (eTrex 20/30) — zmiana koloru
linii śladu na mapie.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 890
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez Rafael » Wt, 01 lis 2016 12:28

W 10-tce jest tak :
-konfiguracja > ślady >Wykres śladu :
- nie rejestruj
-rejestruj nie pokazuj
-rejestruj ,pokaż

Nastepnie - Metoda rejestracji :

-dystans
-czas
-auto


I tyle - autoarchiwizacja to chyba dla modeli 20/30 posiadających pamięć 3,7 GB i kartę SD . Bo 10"tka to golas.

Potestuję jeszcze raz dokładniej metodę zapisu Auto > najczęściej i zobaczę w BASECAMP jaki interwał rejestracji na dłuższych prostych i zakrętach Etrexik zapisuje.
Powoli dojrzewam do Edge ,tam nie ma tego pitolenia z 10.000 pkt śladu
Tylko ten ładowalny przez USB aku mnie nader skutecznie przed Edge powstrzymuje .
Paluszki górą jak dla mnie .Gaśnie ,wymieniam ,zapominam...
Rafael
 
Posty: 20
Dołączył(a): N, 06 gru 2015 13:14

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez alien7 » Pt, 17 lut 2017 11:46

Po 3,5 roku dość częstego, ale nie ekstremalnego użytkowania eTrex 20 zaczęła mi się sypać obudowa (zdjęcie). Popękała okładzina, przycisk póki co działa normalnie, z minimalnym dyskomfortem. Podejrzewam jednak, że wpłynie to na jego wodoodporność. I jak się domyślam problem będzie postępował (już postępuje).
Ma ktoś podobne doświadczenia? A jak z serwisem pogwarancyjnym u Garmina? Jest w ogóle sens kontaktowania się w tej sprawie w kontekście samej możliwości, ale też kosztów?
Załączniki
DSC_32591.JPG
alien7
 
Posty: 11
Dołączył(a): So, 12 sty 2013 21:46

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez wodzirej » Pt, 17 lut 2017 14:39

Cenę usłyszysz podczas pierwszej rozmowy telefonicznej z serwisem Garmina.
Darmowy telefon (z numeru stacjonarnego) do serwisu Garmina: http://www.garmin.com/pl/support/
Oregon 750, Nuvicam, Virb XE, vivoactiv 3 Music
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1913
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez onimusza666 » Wt, 25 kwi 2017 16:36

Koledzy - jak w eTrex 30 skalibrować wysokościomierz i ciśnieniomierz? Czy wystarczy w mojej okolicy z mapą znaleźć punkt wysokościowy , odczytać wysokość z mapy i wprowadzić to do eTrexa? a jak zrobić to z ciśnieniem? Kupiłem ostatnio na giełdzie w starociach ścienny barometr mechaniczny sprężynowy , ale on pokazywał wyższe ciśnienie jak te z neta dla mojego miasta - ma on jednak regulację , teraz po przestawieniu pokazuje mi mniej więcej to co strona internetowa , no ale chciałbym te wskazania porównać z innym urządzeniem , aby mieć pewność że wskazuje dobre wartości :) Pozdrawiam.
Solid b2710 z TB . eTrex30 Topo2011
onimusza666
 
Posty: 84
Dołączył(a): N, 08 lis 2009 10:14

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez GPS Maniak » Wt, 25 kwi 2017 17:41

Temat na Garniaku dawno rozwałkowany na czynniki pierwsze :wink: Ciśnieniomierza w Garminach co do zasady się nie kalibruje. Jest on skalibrowane fabrycznie i jeżeli czujnik nie doznał uszkodzeń mechanicznych, prawidłowo mierzy/powinien mierzyć ciśnienie. Ważne: ciśnienie otoczenia. :!:

Czym innym jednak jest ciśnienie przeliczone do poziomu morza, ciśnienie zredukowane, które Garmin nazywa ciśnieniem barometrycznym. czyli właśnie to ciśnienie które podają stacje meteo. Wartość tego ciśnienia uzależniona jest przede wszystkim (chociaż nie tylko) od wysokości na jakiej dokonujemy pomiaru, tak więc gdy skalibrujesz prawidłowo wysokościomierz, wartość ciśnienia zredukowanego (barometrycznego), podawanego przez Etrexa też będzie prawidłowa. Bez dodatkowej kalibracji.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez Jml » Pn, 31 lip 2017 9:36

Witam,
zaczalem uzywac sladow gpx ze stravy w etrexie 30 (firmware 4.30, mapy Worldwide DEM Basemap, OpenFietsMap).
Przy podgladzie wykresu wysokosci w etrexie wszystko jest ok (menedzer sladow>>slad>>wykres wys.),
ale...
Jesli zaczne nawigowac po sladzie po pewnym czasie ?! podglad wyskresu wysokosci "psuje sie". Oddalanie, czy zmiana skali nic nie daja, zamiast wykresu widze pojedyncza linie...
Czy da sie cos z tym zrobic?
Jml
 
Posty: 51
Dołączył(a): Wt, 21 lut 2012 21:52

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez onimusza666 » Pt, 08 wrz 2017 8:27

Ja z kolei mam pytanko jak zwolnić trochę pamięci w eTrex30 ? kartę pamięci mam 2GB i wolnego miejsca 1,40GB a pamięć wewnętrzna ma chyba 953MB i wolnego mam tylko 7,10MB - co można z stamtąd przenieść na kartę żeby trochę zwolnić miejsca? Z map mam tylko Topo2011 i UMP +szlaki i warstwice, mapę Polski city navigator ,z własnych map to tylko 2 KMZ mojego lasu i jeziora gdzie jeżdżę na ryby , no i oczywiście batymetria jeziora Śniardwy.
Załączniki
capture-20170908-090350.png
capture-20170908-090319.png
Solid b2710 z TB . eTrex30 Topo2011
onimusza666
 
Posty: 84
Dołączył(a): N, 08 lis 2009 10:14

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez Mariusz65 » Pt, 08 wrz 2017 8:59

onimusza666 napisał(a):jak zwolnić trochę pamięci

Analogicznie :arrow: viewtopic.php?p=135194#p135194
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4466
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Postprzez roro » Pt, 08 wrz 2017 9:59

onimusza666 napisał(a):co można z stamtąd przenieść na kartę żeby trochę zwolnić miejsca?

Odbiornik odczytuje pliki map, kmz, gpx  z pamięci jak również z karty SD,
które pliki przenieść na kartę jest kwestią Twojego uznania (możesz przenieść np. plik map OSM).
Plik "OSMapaPL" będzie wymagał zmiany nazwy. Sprawdź czy "OSMapaPL" na karcie i w odbiorniku
jest tą samą mapą a różnica polega na różnym obszarze zawartym w pliku
roro
Bywalec
 
Posty: 469
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości