Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez gavia » Śr, 09 paź 2013 12:25

Thx.
Te zdjęcie z plecakiem widziałem tylko bardziej interesowała mnie druga strona czujnika ale przejrzałem jeszcze raz te strony i rzeczywiście był link do... ,, mocowania na sznurówkach'' http://garmin24pl.blogspot.com/2012/09/czujnik-temperatury-garmin-tempe.html- zipy albo gumka dadzą radę, na sznurówkach nie będę tego zakładał. W kazdym razie inwestuję w ten czujnik.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 652
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez Marko » Śr, 09 paź 2013 12:26

Inwestujesz w Tempe bez Garmina :?: Gieroj :!: :wink:
Tempe musi być sparowany z Garminem. Inaczej w niczym nie odczytasz temperatury.
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez gavia » Śr, 09 paź 2013 12:35

Do tego Garmin nie jest niezbędny Obrazek. Muszę tylko poszukać czy może są jakieś tańsze wersje tego czujnika ( jak np te z Decathlonu do GSC czy Pulsu)
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 652
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez Marko » Śr, 09 paź 2013 12:39

gavia napisał(a):Do tego Garmin nie jest niezbędny

Nieprawda. Tempe sparujesz tylko z kompatybilnym Garminem.
Sprawdź: http://www.thisisant.com/directory/temp ... ure-sensor

Niemniej, daj znać czy udało Ci się sparować z nie-Garminem. Ku pożytkowi innych!
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez gavia » Śr, 09 paź 2013 12:57

Myślę że nie masz racji. Tam na http://www.thissant..... nie zawsze aktualne te dane .

Poniższy tekst dotyczy jakiejś prawie 2 miesiące starej wersji 2.14.1.5

20.8.2013 - Locus 2.14.1.5

,,added ability to shade ALL maps
- final integration of new ANT+ library (needs ANT Radio Service 4.1)
- added support for ANT+ temperature
- added support for Garmin IMG files (this is just a small bonus, don't expect big support here. I'm also not sure if this will be official feature)''

Tutaj też napisane na ten temathttps://getsatisfaction.com/locus/topics/thermometer-k5zg2

Lepiej poszukam w sieci może coś znajdę przed zakupem( ku pożytkowi innych).Choć akurat dla mnie lepiej by było jakby ktoś kto posiada czujnik zainstalował na smartfonie Locusa najlepiej tęhttps://dl.dropboxusercontent.com/u/8015949/Locus%20%28dev%29/test_versions/2.16.0.1.apk wersję i sprawdził. W każdym razie jak zaznaczam termometr w opcji Ant to szuka ale niestety nie znajduje , co wcale nie dziwne.
Ostatnio edytowano Śr, 09 paź 2013 13:04 przez gavia, łącznie edytowano 1 raz
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 652
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez Marko » Śr, 09 paź 2013 13:00

Niemniej, zapewne będziesz tutaj pionierem ;-) Powodzenia :!: ;-)
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez gavia » Pt, 11 paź 2013 22:34

Na razie nie wiem na ile dokładnie ( sprawdzane w mieszkaniu) ale jednak działa z Locusem ten czujniczek Tempe.
dhzv.jpg
dhzv.jpg (52.84 KiB) Przeglądane 4958 razy

Tak pokazał chwile po wyciągnięciu z zamrażalki ( gdzie był parę minut)
Ciekawe jak będzie wyglądał zapis w śladzie , może jutro się uda sprawdzić na rowerze o ile znowu deszczu nie będzie.
Ostatnio edytowano So, 12 paź 2013 21:01 przez Mariusz65, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Zał.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 652
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez Marko » So, 12 paź 2013 19:15

gavia napisał(a):Na razie nie wiem na ile dokładnie ( sprawdzane w mieszkaniu) ale jednak działa z Locusem ten czujniczek Tempe.

Ooo! Nie przypuszczałem.
Szkoda tylko, że Locus nie kreśli wykresu zmian wysokości, jak Garmin Fenix. Brakuje też pól "24h Max" i "24h Min".
Ciekaw jestem tego zapisu śladu.

Widzę, że następny smartfon będzie obsługiwał ANT+ ;-)
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez gavia » So, 12 paź 2013 19:49

Temperatura chyba dość sensowna.W Karpaczu był termometr pokazujący 16 , u mnie było podobnie.
Co do Tempe i pól - to na razie w Locusie brakuje jakichkolwiek ale zmiany jak widzę na pewno wkrótce co możemy przeczytać http://forum.locusmap.eu/index.php?topic=3350.msg23250#msg23250

(W zał. ślad - kompletny brak sił po chorobie).
Załączniki
2013-10-12_13-08-37.gpx
(346.49 KiB) Pobrane 122 razy
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 652
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez Marko » So, 12 paź 2013 19:54

W czym przeglądasz temperaturę?
CompeLand nie wyświetla wykresu temperatury. Z kolei BaseCamp nie rozpoznaje pliku.
Pozostaje GarminConnect...
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez gavia » So, 12 paź 2013 20:02

Otworzyłem tylko na chwilę Garmin Connect. Widziałem temperatura zapisała się do śladu.Był wykres ale nie wgłębiałem się.Bardziej interesuje mnie żebym ją miał na bieżąco ewentualnie max i min.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 652
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez meridian » So, 12 paź 2013 21:40

Z tego zapisu temperaturę odczytasz w Google Earth.

Załącznik.JPG
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez gavia » Wt, 15 paź 2013 20:03

gavia napisał(a):Co do Tempe i pól - to na razie w Locusie brakuje jakichkolwiek


Jednak już jest pole z temperaturą Obrazek
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 652
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez Mariusz65 » Wt, 05 lis 2013 19:49

Dziś dotarł do mnie Tempe, który udało mi się upolować na Allegro za 54 zł. :D (nówka – podobno nieudany prezent)

Tempe.jpg

Taka kwota jest dla mnie do zaakceptowania, bo 130 zł. za termometr na pewno bym nie dał ;-) a tak przyda się na nadchodzący weekend.

Szkoda, że nie można ustawić pola temperatury na ekranie barometru (przynajmniej w Dakocie), bo można by mieć na jednym ekranie stację pogody, jak na poniższym fotomontażu:

Temperatura.jpg
Temperatura.jpg (45.93 KiB) Przeglądane 4743 razy

PS
Aktualnie pokazuje, że za oknem mam 9 stopni. Ciepło, bo zwykle w okolicach 1 listopada zakładałem zimówki ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4469
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez Marko » Wt, 05 lis 2013 20:05

Mariusz65 napisał(a):Szkoda, że nie można ustawić pola temperatury na ekranie barometru (przynajmniej w Dakocie), bo można by mieć na jednym ekranie stację pogody...

W eTrexie można ustawić temperaturę na każdym z ekranów, na którym występują pola danych, w tym na ekranie barometru.
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości